Saturday, October 27, 2007

PCKU DISAMBAQ KILATTT (menjerit ni)

Maka blog ini akan berehat selama tiga minggu sementara encik lowyat merepair pc aku yg kool itu. Maka tugas korang ialah mendonlod cite2 yg aku ingin tonton seperti Wira2, Melepaskan Diri dari Penjara, Anatomi Grey, Pejabat Itu dan mungkin seepisod dua Pangsapuri Mike. Peace. Datangla rumah berhari raya.

Hoit nak baca ape lagi pegila surau ke rumah anak yatim ke dapat gak pahala.

Thursday, October 18, 2007

Iron Curtain Falls on England??

Russia 2 England 1. Now the Euro 2008 qualification is out of our hands. Barbie.

The defeat now left the Three Lions on second place in Group E with 23 points, but the Russian has a game in hand. England hopes for qualification now hangs in the balance. We need the help from the effing Jews to hold off the march of the Russian Army. If the Russian beat the Jews, then we might as well forget about Euro 2008. The Russian would totally whip Andorra on their final match. Watching Euro without England is like puasa but mencarut; pointless and not worth it.

Err why 'we'? Dudeee. We Malaysians should all support England because our second nationality is English(haa?) . Imagine, jika kita tidak mencapai kemerdekaan, kita pasti akan menjadi orang England. So, Peter Crouch and Akmal Rizal (masa kat Kedah) up front, Stevie G's formidable partnership with Indra Putra in the central midfield, Pennant (well he SHOULD be in the England squad) and Steve McLaren is an es hol for overlooking Carra-Norhafiz Zamani partnership. Carson should be no 1 goalkeeper though as all Malaysian goalie have sissy ponytails and prone to stupid mistakes. Yes people, it's all Liverpool English players if you hadn't noticed. Sukatila aku fanatik Liverpool.

So what's wrong with the current England squad? We have the quality. We have the depth. Should we blame it on the Russian artificial pitch? Come on, the Russian weren't used to it either. Lampard's abysmal form? Well he's been dropped and Barry did well in his place. The retirement of Carra? Maybe, but we still plenty of good options. The inclusion of Rooney gemuk and left out Crouchie on starting line up? Well yeahh. Okay he scored but but he also gave away the decisive penalty. When you're playing away from home you should be more cautious, play long balls and let Crouch be the target man. He's super tall and good in the air, he can hold off the ball and wait for support. Or perhaps you can blame the referee like Macca did. Whatever. Hey I'm qualified to give my professional opinion. I deserve to sit next to John Dykes as a football pundit based on my hundreds of season playing cm/fm. I can do a better job than Steve McLaren. Whatever. Buatlah semayang hajat agar England layak ke final Euro 2008 Amin.


Monday, October 15, 2007

Hari Raya Sucks

Hari Raya menjadi buhsan sejak tahun 2000. Why? Kerana aku tiada kampung. Even if aku still ada kampung, kampung aku terletak di Bandar Baru Selayang, K.L dan Serdang .40 minit dan 15 minit perjalanan menaiki kereta, kalau naik roller blade lambat sikit. Atuk dan nenek aku telah tiada, maka tiada lagi family gathering di antara sanak saudara di bawah satu bumbung. Maka hari rayaku pada setiap tahun akan disambut seorang diri di bandar baru bangi yang tercinta. Ingin tahu rutin rayaku setiap tahun? Klik Read More ataupun tajuk.

1 Syawal (tahun ini dan tahun2 sebelumnya sama saja, bezanya pada baju raya saja)
Pagi: Bangun tido - Mandi - Pakai baju baru/tahun lepas - Semayang raya - Pegi kubuq atuk/uwan dan nenek/atuk - Pegi rumah Mak Long di seksyen 1.

Tengahari: Pergi Kg Pandan umah nenek pinjam, ngan Ampang.

Maka tamatlah 1 Syawalku.

2 Syawal
Pagi: Pergi rumah Atuk no 2 di kelang, Rumah Mak Ngah ngan rumah Pak Long di Shah Alam.

Maka tamatlah 2 Syawalku.

3 Syawal
Beraya di panggung wayang berdekatan bersama Ahmad Shuduh. Antara cerita2 yang kami lihat di Hari Raya tahun2 sebelumnya ialah filem2 bangsat seperti Gila Bola lakonan Dr. Fazley mahupun Rock arahan Mamat Khalid. Mungkin esok terpaksa menonton cerita Otai. Tiada tiket...kami terpaksa.

Begitulah rutinku setiap tahun. Untuk korang yang masih mempunyai kampung, pulanglah berhari raya dengan gembira. Nanti apabila telah tiada barulah korang terasa. Sehingga terpaksa meluahkan kegayan masing2 di blog. Tetapi tahun ini raya menjadi semakin buhsan kerana statusku tidak melayakkan diriku ini untuk mengumpul duit raya. Ehh tunggu. I am currently unemployed because I have quit my beloved Idwal Systems Sdn Bhd. (jeng jeng jeng). Yesss dengan alasan itulah aku still berjaya memperoleh rm15 setakat ini. Dengan alasan itu jugalah aku berjaya mengelakkan diri dari memberi wang kepada saudara2 terdekat berserta ibu bapa mereka. Namun begitu aku telah menjanjikan mesin menjahit dan set memancing baru untuk Pak Long dan Mak Long di Shah Alam serta rantai emas dan baju golf untuk Pak Long dan Mak Long di Bangi sebagai habuan raya tahun hadapan. Cis kerana mulut badan binasa. Takpe next year diorang lupala tu haa haa. Hmm oklah Selamat Hari Raya kawan2, maaf zahir saje. I lap u all. U all lap me x?

Wednesday, October 10, 2007

Top Ten Raya Songs

Yayyy yayyy dah nak raya. Tetapi raya ini takkan bermakna tanpa dendangan lagu2 raya klasik dan moden. Sehingga kini, terdapat 288 buah lagu raya yang telah dicipta sejak zaman Jahiliyyah hinggalah zaman globalisasi ini. So here's my Top Ten Raya songs of all time. Tett tenettet tet tenenet tenenet (2x). Click the title or Read More.

1. Musafir di Aidilfitri - S. Jibeng
This is probably the syahduest raya song ever made. Gemaaaaaaa damnn meremang bulu ketiak tatkala mendengar verse pertama lagu itu. The cover by ruhil amani was okay but nothing beats the original.

2. Satu Hari di Hari Raya - M. Nasir
I'm sure this song will be in everyone's top ten. Dengarla patblas kali berturut2 pun pasti tidak bosan.

3. Raya - Jalil Hamid
"Bila sebut pasal raya semua ingat hari raya tapi janganlah pula kita lupaaa. Ada 1001 kata berkait dengan raya selain hari rayaaaa....." Haa haa a different take on Hari Raya. Bukan setakat hari raya, jalan raya, kaya raya, puduraya, bunga raya, hantu raya suma ada.

4. Seloka Hari Raya - Uji Rashid dan Hail Amir
Tiada pasangan di dunia ini yang dapat mengatasi chemistry antara mereka tak kirala diorang tu nurul dan ajai dulu2 ke, yusry dan erra dulu2 ke apatah lagi achik spin dan siti nordiana.

5. Malam Kita - KRU
Haa haa ini kira lagu raya ke? aku pun tak tahu. Yela lirik dia begini, "Ohh sepurnama kita tempuh dugaan penuh kesabaran, kini tiba sekali lagi hari yang dinanti tiba pasti...". Tak kira aku fanatik KRU sejak sekolah rendah lagi.

6. Cahaya Aidilfitri - Black Dog Bone
Nama band sudah menakutkan tapi lagu rayanya menjadi instant classic ketika mula2 direlease 14 tahun dahulu (fakta tak benar, men blasah je ni).

7. Lebaran Ini - Raihan, Nowseeheart, Rem & Ajai
Suara Rem meneran sungguh real tatkala rakaman di studio majalah mangga mengatakan Rem tercirit sedikit sehingga mengalir ke lutut.

8. Bergema Takbir di Pagi Raya - 4u2c
Masa ni 4u2c gaduh ngan KRU biasalah tak matang lagi.

9. Menjelang Hari Raya - Dj Dave
Dj Dave sungguh kacak bergaya dulu dan sekarang menjadi kegilaan ibu bapa kita di zaman2 remaja dulu.

10. Aidilfitri - Sanisah Huri
Tak kenal? aku pun tak kenal. Tapi lagu dia camni, "Kini tibaa masanya berharii rayaa muslimin dan muslimat sembahyang bersamaaaaa..."

Yaa sekian saja Carta Raya tahun ini. Jangan diam saja habaq mai la korang punya lagu feveret lak. Ok Selamat makan lemang untuk anda sekeluarga. Peace..

Sunday, October 7, 2007

Why You Should Choose Idwal Systems

Formed in 1989 from a very modest beginning, Idwal Systems Sdn Bhd progressed 'organically' to an optimum level of preparedness to provide the best service to their clients. Idwal is registered with the Finance Ministry of Malaysia as a supplier of computer systems and services, with a paid up capital of RM1,000,000. Idwal has developed an excellent technical infrastructure backed by solid financial resources and management. Their experience cover a variety of IT services to do a wide spectrum of clients in various sectors; government, commercial, cooperative, semi government and educational purposes. Cool eh? Click Read More or the title. Ohh these are taken from the company's profile.

Ok so what's so cool about this company? After you read this I bet you will send your resume and be a part of Idwal Systems.

Pengurusan:
Supercool boss. Encik Hashim (bukan encik idwal ok) tidak pernah memaki hamun pekerjanya. Dia juga sentiasa mengambil berat tentang semua pekerjanya dengan bertanyakan progress projek dari semasa ke semasa. Jika berjumpa di kedai makan di waktu tengahari, jangan segan silu untuk mengorder makanan yang mahal2 kerana dia pasti akan membelanja. Isterinya Puan Faezah pula sentiasa ceria dengan gelak tawanya yang sering menghangatkan suasana pejabat.

Latihan industri:
Jika anda seorang pelajar, jalankanlah latihan industri anda di idwal systems. Anda pasti menjadi handal dan berguna kepada masyarakat kerana anda akan terlibat dengan projek2 besar seperti membangunkan courseware Kemahiran Cepat Menguasai Membaca dan Menulis (KCM2M) mahupun sistem kompleks MAIS dan MAINS. Pengalaman Flash yang diperoleh pasti dapat membantu anda mendapat A dalam projek akademik anda di tahun akhir nanti. Dan mungkin anda akan berjumpa dengan cinta anda di tempat praktikal.

Kesejahteraan hidup di akhirat:
Setiap hari jumaat, semua pekerja diwajibkan berkumpul dan membaca surah Yaasin. Tiada kompeni di Asia Tenggara ini yang mengamalkan aktiviti ini. Adalah bohong jika korang mengaku membaca Quran di rumah terutamanya jika nama korang adalah Mohd Jamil Fathi, Amir Rashidi, Saiful Izwan, Tengku Amir Afendi, apatah lagi Ahmad Fadhullah. Di bulan Ramadan yang mulia ini pula, idwal mengadakan tadarus al Quran setiap pagi yang buat masa ini Ahmad Fadhullah hanya pernah turun membaca sekali je. Idwal Systems sebenarnya tidak begitu popular berbanding syarikat lain kerana, Idwal Systems TIDAK mengamalkan rasuah dan riba. Gaji pekerja dibayar melalui bank Islam jadi kita tidak perlu risau tentang hukum halal dan haram. Dari semasa ke semasa, bos akan memberi tazkirahnya agar kita tidak lalai dan alpa dalam meneruskan kehidupan ini.

Pemakaian:
Jika anda berada di bahagian multimedia, anda akan berasa sungguh gembira kerana anda bebas memakai apa saja, asalkan menutup aurat. Anda boleh memakai seluar jeans, memakai selipar jamban, memakai t shirt family guy mahupun berbaju melayu lengkap dengan keris dan tengkolok.

Suasana kerja:
Rakan2 sekerja di idwal semuanya sekepala. Gurauan2 yang ekstrim yang dilakukan tidak akan disalah anggap sebagai gangguan seksual. Anda boleh mendengar stesen radio yang lain punya hangat beb sesuka hati. Anda boleh bermain ping pong di masa lapang. Dan jika tiada kerja, anda boleh install counter strike dan mengadakan lan party membunuh teman sekerja anda sambil mencarut2 kegembiraan.

Kemudahan:
Walaupun idwal systems tidak sebesar syarikat2 lain, (4 tingkat, still besaq noo), idwal systems menyediakan kemudahan infrastruktur yang lengkap. Tandas di setiap tingkat, surau, studio rakaman (atau tempat tidoq hee hee), bilik bacaan, bilik mesyuarat, meja ping pong, meja makan, peti ais, pc ram 2 gig core 2 duo, dvd mr and mrs smith dan macam2 lagila.

Nikmat2 lain:
1) Besday anda akan disambut dengan pizza hut, satey, kek serta pelbagai jenis kuih muih moden dan tradisional.

2) Bekalan pisang goreng dan keropok lekor setiap petang.

3) Perkhidmatan lebih masa akan dibayar. Setiap projek akan diberikan insentif.

4) Watak2 menarik seperti Abang Mat Nor dan Nor Akmal Hisyam.

5) 5 minit perjalanan dari rumah.

Jadi, tunggu apa lagi? Hantarla resume anda segera inilah peluang anda untuk mengecapi keamanan di dunia dan akhirat. Idwal sekarang memerlukan seorang multimedia developer kerana salah seorang pekerjanya yang paling berwibawa akan pergi. Min requirement, reti guna Flash, Photoshop, bole handle pressure, tak hensem pun takpe. Untuk keterangan lanjut sila lawati www.idwal.com.my





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...