Thursday, November 13, 2008

Today I Learn ABC

My boss asked me to attend the communication training last week. Everybody must attend, but it wasn't really my turn. So when one of my team mate could not make it, I did not hesitate, and offered myself as a replacement. Memang dasar pemalaih tanak buat kerja aku ni. Anyways, today was the second session. The training is basically conducted to improve our communication skills. It's not an really an English class, as we spend most of the training session working on breathing technique, accent neutralization, pronunciation and singing. Did I just say singing? Click Read More to continue.


The instructor, Patricia taught us ABC today. We were given a mirror, and were asked to pronounce the alphabet while looking to our own silly faces. She was trained in America, so we could hear her American accent walaupun kampung dia kat Sabah. She told us that we all have a lazy lips. Taknak gerakkan mulut semasa menyebut sesuatu. Dia kata orang Malaysia takut untuk berkata2 dalam bahasa inggeris dengan pronunciation yang betul kerana takut salah, ataupun tak mahu ditegur orang lain kata kita ni macam bagus nak mengeluarkan accent orang putih. She got a point there. Maka kami pun menyebut ABC satu persatu dengan penuh perasaan menganga sambil memandang cermin. And did you guys know that the letter 'H' is pronounced 'edge' atau 'age'? If we say 'Heshh' she would totally lempang us.

I did mention about singing earlier right? Well last week she asked us to prepare a song for us to sing, so that she could see how we project our voice, how we pronounce the words and maybe just to see how bad we sing. Hee. So of course, I prepared '7 Things' by Miley and dah berlatih dah seminggu nak buat persembahan. She brought her own song, 'Because You Love Me'. Yeah right. But when she asked a volunteer, terus biru muka aku gemuruh. Adala sorang cina berani nyanyi lagu Betterman Robbie Keane, eh Robbie William. Walaupun suara dia jelas bughuk nok mapuh, namun bukan itu menjadi keraitirianya. Pastu ada pulak cina lagi sorang menyanyi lagu When You Say Nothing at All. Aku pun terus bernafsu. Yela lagu mengurat aku tu mudah saje. Maka aku pun dengan sukarelanya menyanyi penuh perasaan lagu tu. Lepas saje tamat, diorang menjerit2 histeria mintak aku nyanyi lagi. Taktaula kenapa mungkin suara aku sedap kot. Ada juga yang terlalu kagum sehingga mengalir air mata. Tahpapa la diorang ni.

So that's all for today. Assalamualaikum




8 comments:

hUdArLiNg said...

adoiyai. record tak??

Mohamad Faizal said...

saya tiada rekod jenayah

Apoo said...

tipu! yg aku tau ade org pengsan lepas training td. Siap muntah ijau.

p/s: Yes, No, Thank you, Come again.

zatihazira said...

kau keje cikgu ke ape ni?

Mohamad Faizal said...

apu: apebende yang kau p/s tu aku tak faham p/s i love u cecilia ahern aku taula

p/s: family guy > the simpsons

zati: aku ustaz la mengajar tajwid

Anonymous said...

memang family guy jauh lagi best dpd simpsons. aku tense ngan orang yang takleh terima kenyataan

-adam-

Emi said...

encik mohamad faizal..

saya kesian dengan orang2 yang terpaksa mendengar anda menyanyi lagu miley cyrus tu.. mujur saya tidak ada dalam kelas itu :P

PS: Yes, I know the letter 'H' is pronounce as 'edge' hehe..

Mohamad Faizal said...

adam: A-well-a bird, bird, bird, the bird is the word. dont you know about the bird?

emi: saya menyanyi lagu ronan la kalau menyanyi lagu miley kang parkinson terus mereka

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...