Friday, February 22, 2008

Happy Birthday Ellen Page!

21/2. Happy 21st birthday Ellen! This is my birthday song for you. Hee hee.

Hello to Ellen Page apa khabar kamu,
I'm singing this song for ya I wrote it just for you,
Because today's your birthday takkan nak buat tak tahu,
Gonna sing for ya that's what I wanna do

How did we met oh how did we know each other,
I didnt remember we went to tadika together,
Oh yeah I know I saw you on that movie Juno,
I think I'm in 'love' with you please gimme more more more

Happy birthday Ellen len len len len len Page
Happy birthday Ellen len len len len len Page!

Ingin nyanyi bersama? Lihatlah video persembahan live saya ini! (di rumah Aqilah Hasan)

Sudahkah kalian menonton filem Juno? Jika belum saya merayu tolonglah download ke, beli dvd ke, atau curi dvd kawan macam aku. Takpe curi je dulu bole minta maaf lain kali. It's worth it believe me. Yes mungkin korang menuduh aku berlebih lebihan kerana di dalam filem ini terdapat Jennifer Garner kesayangan. Tetapi maafkan I sayang, I jatuh cinta dengan Juno Macguff lakonan Ellen Page (Kitty Pryde, X-Men). Click Read More or the title.

Tak mengapa, biar aku ceritakan sedikit sinopsis cerita ini tanpa memberi spoiler berlebihan. Juno (tiada kaitan dengan arwah atuk aku Jonoh) mengisahkan tentang seorang gadis yang bernama Juno yang menyedari dirinya hamil setelah melakukan persetubuhan dengan rakan baiknya (yang turut mencintainya) Bleeker (Micheal Cera, Arrested Development). Pada mulanya dia ingin menggugurkan kandungannya itu, kemudian berubah fikiran dan ingin melahirkan bayi itu untuk diberikan kepada keluarga yang memerlukan. Kemudian dia terjumpa dengan calon yang sesuai untuk membesarkan anaknya itu, sepasang suami isteri (Jason Bateman dan Jennifer Garner). Cukuplah setakat ini kerana korang patut menonton sendiri apa yang berlaku. Kalau korang kata tak best aku rela belanja korang Nasi Lemak Auntie Maria depan rumah aku tanpa banyak soal. Huh.

Why do I love this movie? Ellen Page. There is no other person that can portray Juno as remarkable, as brilliant as her. Well to tell you the truth, this wasn't an actress 'portraying' somebody, it was really her! Ellen could have been born to play the quick-witted, cool, naughty, funny, sweet, charming, guitar-playing chick. Ahh so many pujian. Tak terpengaruh lagi ke? Ok, other than that, Juno is a funny movie. Well maybe not laugh a minute movie, but the lines are smart and witty. You should listen everything that comes out from Juno's mouth.

Juno is nominated for the Best Picture award in the 2008 Oscars. And Ellen is nominated for Best Actress yayyy. Ohh yes saya penganggur sementara maka boleh menontonnya secara live hari Isnin nanti. Oklah aku ingin pergi ke surau kemudian menonton Juno untuk kali yang ketiga. Assalamualaikum.

Tuesday, February 19, 2008

Goodbye HP, Hello Microsoft

Yes. I'm leaving HP. The Americans will miss that helpful, polite, patient, resourceful agent Josh. Josh? As in Josh Hartnett? Yes. That's my floor name. Well actually, a customer accidentally heard Josh when I was saying 'Jai'. I thought that was kinda cool, so from that moment, I started to call myself Josh. Haa haa. But hey, this post is not about my cool names. "So mengapa neraka kau mahu meninggalkan TeleTech Mohamad Faizal? Bukankah aku yang membawa kau interview di sana empat bulan lalu takkan dah nak blah??" carut Saiful Izwan bin Ibrahim Gerak Khas. Click Read More or the title.

It's true. I've sent my resignation letter last week. The hr manager was begging me to stay. She said, "Why do you wanna leave Faizal. Please don't go. You're the best agent out there. You've never got any D-SAT (customer dissatisfaction) and 2 precious CSAT (customer satisfaction) and the QA were always impressed by the way you handle all the calls...please don't leave...". Of course, I was exaggerating, but the fact was true. I did leave on good terms hee hee.

So mahu pergi mana? Tak jauh. 7 minit perjalanan menaiki kereta dari Bangunan K.U.B di Jalan Yap Kwan Seng ke Menara Olympia di Jalan Raja Chulan, jika tak jem. Kalau naik roller blade lambat sikit kot. So why actually do I wanna leave? Ok back then, my team leader was leaving. So when he left, nobody really supervise us, and any attempt by other team leader to tell us what to do will only result to amukan rakan sebaya. We didn't feel motivated to come to work, especially on the night shift (that's 11pm to 8 am). Yeah night shift. That's another factor. I miss lots of event because I'm a batman (tido siang keje malam). Abang Adam kawen, rakan2 kuar minum dan berfoya2, menonton wayang bersama gadis-gadis eh i mean gadis (hee hee) ahh aku rindukan semua itu.

Then satu demi satu team mate aku pergi. Even my bitch, Muaz is leaving. But Muaz yang keji (hee hee) gave my number to his new company Datacom (www.datacom.com.au), and they interviewed me on the phone. I passed, and they asked me to go for the test and interview the next day. So setelah berpura2 sakit di hadapan doktor untuk menagih mc, aku pun pergila interview keesokkan harinya. Man the test was super tough. The position that I apply for is Level 2 Technical Support for Microsoft. So the questions were based on Microsoft products and services. So imagine if you've never used Outlook before, and you got ten questions about them, what would you do? Well I tried to meniru jawapan calon laen tetapi malangnya set soalan berbeza. Haa haa. 25 questions, and I need 80% to pass. Hmm. And as usual, they got the English test. It was allrite, i guess. After that, typing test. Haa? You need to exceed the 40 words per min mark to pass the test. Cis easy measy. Pengalaman berchatting selama 11 tahun takkan dipersia2kan. But guess again. I failed on the first attempt haa haa. Then interview dengan manusia. Jeng jeng jeng. Pelbagai soalan pedas tetapi bernas diajukan kepadaku? "Why do you wanna leave TeleTech? You only work there for about 4 months...Job hopping?" Soalan mudah tetapi merbahaya. (Skrip sebenar) I don't think I was job hopping. I think I've learned a lot while I was working with HP in TeleTech. From the basic thing on how to go safe mode to the complicated how to edit the registry by deleting upper and lower filter if your DVD drive is detected in BIOS but not in Windows. Besides, working with Microsoft will be a good experience (and better pay, haa haa). Then I went back home and edit my Idwal's resignation letter because I got the job. Hee hee.

So before I leave, I consulted my new team leader. To help me, he gave me reasons why I should stay and why should I leave. Stay: I'm in a new team now. The No 1 team actually. The best team get to choose their off days. And everything is well prepared by the team leader and ASG (agent support group) eg support documentations, effective process etc. Things might have been different if I got to this team earlier. He also told my that HP is expanding, and might rope in new agents so the chance to climb up the ladder is high. He also mentioned that working with Microsoft might have more pressure as every computer manufacturer, HP, Dell and so on will use the cheat code "refer to Microsoft" if a particular issue is not resolved. Well I used that A LOT. Leave: He advised me to go, as it's a better offer and good learning experience for me. As simple as that. Btw, what made me sign the contract on the spot - normal working hours, rotating shift between 6 am- 8pm (Australian mate!), hot chicks (better than TeleTech), and FREE MCSE/MCP.

I'll start on 3/3. Riang ria bercuti sekarang di rumah bermain 360 kesayanganku menjadi Naruto. So is this a good career move? Tell me, please.

Friday, February 15, 2008

Ku Mahu Hidup Seribu Tahun Lagi

Fade in intro. Traditional music feel kicks in. Is that sape or gamelan? 'Dirty' guitar distortions with running bass line in the background. Yes people, the greatest band in Malaya is back, with a bang. No, not Y.P.R. Butterfingers, after a few years hiatus since releasing their last Malay album returns with a new single off their latest offering, 'Kembali'. The new video clip is released in Youtube. Listen to the lyrics. It's a far cry from zaman2 Girl Friday or Chrome. Can't wait for the full album to be released!



Memanglah penat.
Tapi macam mana nak buat?
Sudah terlambat baru nak cepat.
Terperanjat

Brilliant. Or not?

Wednesday, February 13, 2008

Top Ten Romantic Comedies

Hey babe. Love is in the air, again. Tomorrow's V-day. But my boyfriend (saje cetuskan kontroversi) Khairul Afandy bin Abu Bakar and I don't celebrate it. As Imam Simpanan for Surau Al- Kauthar in Fasa 4, I would like to say a few words to my fellow friends. Avoid persetubuhan haram and don't watch Mike's Apartment anymore. Instead, let's watch these Top Ten Romantic Comedies. Woohoo click Read More or the title.

1) 50 First Dates.

Oh my goat, this is the sweetest, jiwangest love story ever. I don't care if you guys have different opinions, this is my list. Henry Roth met Lucy Whitmore who suffers from weird amnesia. She's incapable of converting short-term memories into long-term memories. At the beginning of each day, she loses all memory of yesterday. So Henry is forced to come out with new mengurat tactics everyday. Mannn gadis mana yang tidak akan luruh hatinya dengan kesweetan Adam Sandler?

2) Shallow Hal

Hal and his best friend Mauricio both share an interest in beautiful, hot girls. Hal is accused of being shallow and only cares about physical appearance (and dia takla kacak cam stephen chow anyway). So one day, Tony Robbins hypnotize him into seeing people's inner beauty, so even fat chicks like Syanie looks supa dupa hot (sekadar memberi contoh). That leads to some funny (and sad) moments. So zulkifli ibrahim jgn asyik nak carik gadis yang hot saje ok?


3) Eternal Sunshine of a Spotless Mind

Well, this doesn't really fall into 'romantic comedy' category, but it's a sweet, sweet love story, yet so tragic. Joel (Jim Carrey) and Clementine (Kate Winslet) jatuh cinta pandang pertama. But they did not realize it at that time that they were actually lovers in the past. After a nasty fight, Clementine went to a memory-erasing company to erase all the memories about their relationship. Joel was devastated and went for the same procedure. But in the middle of the process, he realized that he didn't want his memories about Clementine to be gone....(mengalir air mata)

4) There's Something About Mary

Siapa yang tidak suka dengan filem ini? Lucu, sweet, lawak lucah dan kotor (hair gel!) dan of course, Cameron Diaz.

5) Notting Hill

Kisah dia macam kalau Jennifer Garner minat kat aku yang biasa2 je ni. Jennifer Garner = Jelita, pelakon popular, terkenal di seluruh dunia, seksi dan menggiurkan. Faizal = kacak bole tahanla, pernah pergi kedai buku Popular, terkenal sekadar di 4/3C, tidak seksi dan tidak menggiurkan sama sekali. Get the point?

6) The Wedding Singer

I wanna make you smile whenever you sad, carry you around when your arthritis is bad, all i wanna do, is grow old with you...grab a guitar and sing this song to a girl, dia pasti cair hee hee hee.

7) Fever Pitch

Another Farrelly Brothers movie. That's 3 in this list including There's Something About Mary and Shallow Hal. Lakonan Drew Barrymore dan Jimmy Fallon.

8) Wedding Crashers

I just love Rachel McAdams. itu saje

9) Hitch

Lucunya lucunya. (dah last2 ni malas sikit nak menaip)

10) Nana Tanjung

Sebuah filem komedi romantik arahan Prof. A Razak Mohaideen (sumpah aku tak seriyes).

So that's my list? Tell me yours, please.


Friday, February 8, 2008

All Hail Stephen Chow

7/2/2008. Hari Raya Cina pertama. Hari yang dinanti2kan oleh kaum cina dan tidak ketinggalan orang melayu seperti aku. Mengapa? Kerana hari itu cuti? Cis tiada cuti bagi aku walaupun hari itu merupakan cuti umum. Yaaa hari itu merupakan opening day CJ7, filem Stephen Chow terbaru, pelakon cina yang paling gagah, lucu dan leng chai sekali yang pernah hidup di muka bumi ini. Sebagai seorang yang almost fanatik terhadap Stephen Chow, sudah pastilah aku akan pergi menonton di hari pertama tayangan. Maka dengan yakinnya aku pergi ke Jusco Cheras selatan untuk menonton show pukul 2.20pm bersama Ahmad Fadhullah bin Zainal (pilihan terakhir aku). Sampai saja di sana masyaallah sungguh ramai manusia terutamanya kaum cina sedang beratur untuk membeli tiket. Ape diorang ni tak balik kampung ke tak pegi kuil ke semayang raya ke ziarah kubur mak bapak ke apapela nak tengok wayang buat apa, bisik aku di dalam hati. Melihat jadual, CJ7 full sehingga ke malam bastard sungguh. Sampai giliran aku, 2.20 full hanya available waktu seterusnya 3.10 itu pun baris depan sekali. Takpe, apa saja untukmu abang chow sing chi. Sambil mencarut2 ringan di dalam hati, aku pun kemudiannya menonton cerita CJ7 dengan gembira. Nah, Top Ten filem Stephen Chow yang aku gemari. Click Read More or the title.

1) Forbidden City Cop.

Filem klasik Stephen Chow yang paling aku minat. Mengisahkan tentang sekumpulan bodigad kepada maharaja cina ketika itu. Suma handal bertumbuk kecuali abang Chow yang bangang dan hanya reti membuat gajet2 tak berguna seperti katil yang ada gear untuk membantu persembahan di ranjang. Haa haa.

2) Fight Back to School

Abang Chow adalah seorang polis yang tidak berguna di dalam filem ini. Namun pihak atasan memberinya satu lagi peluang dengan melakukan penyamaran di dalam sekolah. Kalau korang perasan, ini adalah antara filem terawal yang ada Ng Man Tat (si tua yang sentiasa ada dalam kebanyakan filem stephen chow).

3) Shaolin Soccer

Siapa yang minat Stephen Chow tapi tak pernah menonton filem ini sila hantukkan kepala kat dinding sehingga luka. Mengisahkan tentang Kaki Besi, Sing (Steel Leg??) yang menyara hidup dengan menjadi tukang sapu sebelum bertemu Shebby Singh, seorang jagoan bolasepak zaman 80'an yang sudah bersara. Sing mengumpulkan abang2 segurunya Kepala Besi, Baju Besi, Tangan Kosong, dan Si Obesiti untuk menubuhkan pasukan My Team. Cameo Cecilia Cheung dan Karen Mok menggembirakan aku.

4) Kung Fu Hustle

Filem Stephen Chow yang paling berjaya. Sing, seorang penjenayah yang tidak merbahaya dan pura2 jahat ingin join kumpulan gengster agung yang diketuai oleh Rosyam Noor sebelum insaf dan menjadi hero kung fu yang gagah.

5) CJ7

Woo hoo filem terbaru Stephen Chow. Ini kira ala2 ET versi cina la ni. Sesuai ditonton oleh seisi keluarga kerana filem ini banyak menyerapkan nilai2 murni. Berhati2 sapa yang beremosi mungkin boleh mengalirkan air mata dan hidung. Aku baik tanak bagi spoiler so korang pegila menonton di panggung ok (jika ada tiket, of kos)

6) The Tricky Master

Filem judi2. Tengok takpe tapi jgn main judi haram tau.

7) All's Well Ends Well

Stephen Chow purak2 ilang ingatan.

8) King of Comedy

Wooohoooo ada Cecilia Cheung woooooo

9) God of Cookery

Wooohoooo ada Karen Mok woooooo

10) Royal Tramp 11

Wooohoooo ada Michelle Reis woooooo.

Oraittt jumpa lagi. Assalamualaikum. Aku memang si pemalas haa haa

Wednesday, February 6, 2008

Gong Xi Fa Cai

Selamat tahun baru cina buat kawan2 cinaku yang leng chai seperti Tan Yee Hao, Andrew Chan, Yip Chia Wei Justin, Ling Leong Wei, Chua Shi Yun, Lim Fei Yee, Ding Ngok Fung, Ho Kah Ling, Tom (lupa nama cina dia apa), Adam Johari (haa haa), dan Charlene Choi. Sempena tahun baru cina ini aku ada sebuah jenaka yang bisa menghiburkan hati. Sama2lah kita ketawa gembira. Ok kalau Hari Raya dengan Raya cina kita panggil Gong Xi (kongsi) Raya. Kalau Hari Raya dengan raya india panggil Deepa Raya. Tapi kalau raya cina ngan raya india nak panggil apa?

Kongsi Gelap.

Ok marilah kita menyambut raya cina ini dengan menonton cerita terbaru Stephen Chow di pawagam.


Friday, February 1, 2008

Top Ten Coolest Shirt

Woohoo Top Ten is back. Bersedialah untuk berasa jeles dan cemburu melihat koleksi tshirt2 ku yang kool lagi bergaya ini yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit (melainkan wang ringgit yang banyak, kita bole bincang). Btw post ini tidak sama sekali berniat untuk bersaing dengan superrolling.blogspot.com ataupun atiecollection.blogspot.com. Well not this time. Hee hee. Click Read More or the title.

1) Family Guy - No Fat Chicks
Ohh this is the coolest tshirt ever. Tiada orang lain yang lebih kool di Asia ini melainkan aku kerana memiliki tshirt ini. Ramai gadis yang tersinggung dengan mesej yang disampaikan oleh Peter Griffin ini dan meninggikan suara mereka terhadap aku. Kamon, bukan aku yang cakap mengapa korang mahu terasa hee hee. Kredit kepada Adam Johari yang membelikan aku pakaian yang kool ini. Korang toksah carikla kat pasar malam ke kedai bundle osama ke tak jumpa punya.






2) The Simpsons - Ladies Man

Yesss gadis2 yang cantik dan comel semestinya sudah mengetahui hakikat yang aku ni memang seorang ladies man yang sopan dan gentleman walaupun ketika aku tidak berbaju dan berperut boroi (takla boroi sangat) seperti abang Homer. Sekali lagi aku katakan, toksah cuba2 mencari baju ini di kedai2 berhampiran kerana korang pasti akan mengalami trauma dan kekecewaan. Terima kasih kepada Adam Johari kerana membelikan aku baju ini.



3) Family Guy - Life is Full of Choices

Ok ini adalah tshirt kool aku yang paling awal. Gambar Stuart Gilligan Griffin yang sedang memikirkan alat pembunuhan yang digemarinya. Baju ini dibelikan oleh Mohd Jamil Fatty di *tutttttt* (biasak ah mana bole kasitau korang nanti korang beli jugak aku dah tak sekool dahulu). Ohh Family Guy adalah cerita yang lucu korang tontonla pasti terputus urat ketawa korang.


4) Liverpool Champions League Winners Shirt

Walk onnnnn walk onnnnnn with hopeeeeeee in your hearrtttttttt and you'll never walk aloneeeeee you'll neeeeever walk aloneeeee. Perlu aku cerita lebih lanjut ke kisah di Istanbul? Terima kasih Ise kerana membelikan aku tshirt ini. Ohh aku utang kau blanje mekdi tak abes lagi.



5) Transformers - Soundwave

Cis kalau korang mengaku minat Transformers tetapi tak kenal Soundwave memang nak kena tampar laju2 ngan aku. Soundwave ialah karekter yang paling kool dengan suaranya yang semulajadi robot, dengan ketaatannya kepada Megatrun eh Megatron sori ye Arun dan minion2nya yang comel tetapi ganas seperti Laserbeak, Ravage, Rumble dan Frenzy. Ok yang ni aku bolela bgtau kat mana aku beli. Lokasi: Kompleks Bangi Utama tingkat fudkot. Tp aku rasa dah tutup kedai tu haa haa padan muka korang.



6) Stone Cold Steve Austin

KRASHKKKK tenet tenet tenet tettenenenet (lagu intro stone cold). Yaa satu masa dahulu aku merupakan peminat fanatik gusti. Aku sering mengaplikasikan teknik2 seperti tombstone piledriver, stone cold stunner, sharpshooter dan juga sweet chin music terhadap saudara mara yang tidak berdosa serta kawan2 seperti Nur Ikmar Idris bin Nordin. Jika fanatik kenala memiliki tshirt kan barula kool.


7) Super Mario


Cis aku ditipu oleh iklan di laman web. Fabriknya terlalu nipis kadang2 menampakkan dadaku yang sasa berserta organ2 di sekitarnya. Sekali lagi Adam Johari yang membelikannya thanks bebeh i miss u.



8) Kadet Bomba

Ohh betapa bangganya aku ketika menyarung pakaian seragam ini ketika memimpin perbarisan ahli kadet bomba di sukan tahunan sekolah. Walaupun kami tewas di tangan bulan sabit merah, kami tetap berasa bangga.



9) England jersey

Engggland england pantang kalah, walau sakit jatuh dan rebahhhh (ikut rentak lagu kedah). Cis biarlah tidak layak ke Euro pun aku tetap menyokong tanah tumpah darahku yang kedua. Sepuluh pound sterling saje aku beli bersamaan dengan namploh hengget haa haa di sini harganya dua ratus lebey haa haa. Mohd Dazrul Syariz bin Sabardin yang belikan untuk aku.




10) Jersey 3 Amanah

3 Amanah memang sang juara dalam semua acara. Men bola pun kami terer maka tak hairanlah kami menang tournament antara kelas pada masa itu dengan aku menjadi penjaring terbanyak kejohanan (5 gol) (penipu). *RALAT - SALAH GAMBAQ NOO


Ok aku biarkan korang lalai dan leka dalam kekaguman. Peace.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...