Tuesday, February 24, 2009

Berus gigi baru sarapan, ataupun sarapan dulu baru berus gigi?

Aku weekend memang malas mandi. Err maksud aku mandi lambat. Weekdays pun sama kalau tak keje. So aku akan lakukan semua aktiviti selepas bangun tidur seperti berak, mengemas kandang kucing, jogging serta solat subuh kemudian mandi dan gosok gigi. Sarapan pun sama. Tapi bila aku nak bersarapan aku pasti disuruh gosok gigi dahulu. Aku tidak faham rasionalnya. Kalau gosok gigi baru makan nanti kotorla balik gigi tu dengan kuah lontong. Bukankan kita sepatutnya membaham dulu biaq depa kotoq abih kemudian menggosok gigi sehingga bersih? Bak kata pepatah melayu moden, "Bersarapanlah sebelum mengosok gigi, kelak kita menyesal nanti".

So bagaimana? Korang gosok gigi sebelum sarapan ataupun sarapan kemudian gosok gigi?

Diharapkan pakar gigi kita Dr Ahmad Shuduh dapat memberikan pandangan.



5 comments:

Anonymous said...

pastinya lepas sarapan pagi. gile sia sia kalau gosok sbelum makan. nanti kotor balik.

adam

finaz said...

hehe.. i kalau sahur, selalu makan je terus.. takdenye nak gosok gigi dulu. sebab before tido tu kan dah gosok gigi what, siap floss and pakai listerine lagi.. so bangun je terus ngappp.. masa kat kolej, my frens sume gigih gi toilet dulu gosok gigi la cuci muka la.. by the time diorg balik bilik, i dh siap2 nak sambung tido balik... owhhh i miss those moments !!

tapi kalau sarapan, sbb dh gosok gigi siap2 sebelum solat subuh, so there goes..

Idlan said...

Cuba ko tanya doktor gigi

Mohamad Faizal said...

adam: high 5

finaz: tak buleh gosok gigi baru breakfast cik finaz nanti pelanggan bank perasan ada cili di celah gigi

akak abe: ahh doktor gigi tu asyik on call je memanjang lepak ngan kami tak mahu bajet boleh melakukan sesuatu dalam bilik on call macam grey's anatomy la tu

Dark Regret said...

semestinye lps bfast! sbb mlm sblm tdo dh gosok, so pg b4 bfast kumo je la..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...