Monday, February 2, 2009

January Movies!

Tidak banyak filem yang aku tonton di pawagam pada bulan ini. Komitmen aku sebagai seorang bilal simpanan di surau al kauthar jelas menjadi punca mengapa aku sudah jarang menonton filem di pawagam. Pada bulan Januari, hanya 2 buah filem yang ditonton di pawagam. Selebihnya, aku tonton di DVD haram yang dibeli di pasar malam rumah aku serta DVDrip makruh yang dimuat turun dari internet. Namun aku tetap akan membuat ulasan filem kerana ini merupakan fardhu kifayah yang harus dilaksanakan agar korang tidak terpedaya dengan poster2 filem yang nampak kool tapi baldifool. Sila klik Read More untuk ulasan lanjut.

Ratings:
$$$$$ : wajib ditonton, curi wang daripada ibu masing2
$$$$ : sunat ditonton, gelapkan saja wang koperasi
$$$ : harus ditonton, jika ada wang ptptn yang berlebihan
$$ : makruh ditonton, dermalah wang itu ke masjid
$ : haram ditonton , baik pergi beli Chipster lagi kenyang

Outlander
Ulasan Ringkas: Mengisahkan tentang Kainan, seorang askar wataniah dari planet Yahudi yang terdampar di planet Bumi di mana ketika itu bumi masih berada di zaman Jahilliyah. Kainan ingin memburu binatang durjana yang membunuh keluarganya. Dia pun membentuk pasukan keamanan bersama kaum Viking untuk membunuh binatang durjana itu. Entah mengapa aku boleh ada nafsu untuk menonton filem ini pun aku tak tahu. Ohh yaa ketika itu kami ingin menonton Bedtime Stories tapi takde seat.

Ratings: $$
Spoiler: Raksasa itu ada anak haram.

Bride Wars
Ulasan Ringkas: Mengisahkan tentang rakan baik/lesbian sejak kecil, Emma dan Liv yang menanam cita2 murni untuk berkahwin di Plaza Hotel. Dipendekkan cerita setelah mereka mencapai akil baligh dan masing2 bersedia untuk berkahwin dan memenuhi impian mereka. Namun begitu, akibat kecuaian manusia, maka tarikh perkahwinan mereka jatuh pada hari yang sama. Masing2 tak mahu mengalah, menyebabkan rakan baik ini bergedumbek sesama sendiri. Huii gadis2 memang begitu ke? Aku berjumpa dengan rakan aku Telob di pawagam Jusco Cheras Selatan yang jelas aku dapat lihat dari riak wajahnya ketidakrelaannya untuk menonton chick flick ini (kena paksa ngan gadis, haa haa). Tapi dalam panggung mengalir air hidung jugak harap badan je tough.

Ratings: $$$ 1/2
Spoiler: Emma tak jadi kahwin

Angus, Thongs and Perfect Snogging (DVD)
Ulasan Ringkas: Mengisahkan tentang kehidupan Georgia yang ingin sangat berpacaran dan bersnogging serta mengimpikan untuk berparti liar pada hari jadinya. Filem ini diadaptasikan dari 3 buah buku iaitu Angus, Thongs and Full Frontal Snogging dan It's Ok I'm Wearing Really Big Knickers serta Belitan Iblis. Georgia meminati Robbie Keane tetapi Robbie sudah ada teman wanita ketika itu. Georgia menggunakan taktik keji dengan memanipulasikan kucingnya Angus untuk mendekati Robbie. Adakah Georgia dapat bersama cinta agungnya pada penghujung cerita? Sama2 kita saksikan. Cerita gadis2 dengan accent british yang pekat.

Ratings: $$$
Spoiler: Lelaki hangat yang bersama mak georgia ialah seorang homoseksual.

Zack and Miri Make a Porno (DVD)
Ulasan Ringkas: Zack dan Miri ialah rakan baik sejak kecil. Mereka tinggal serumah tapi tidaklah mengamalkan penzinaan. Kehidupan mereka dibelenggu kesusahan, apabila bil api, bil air serta bil streamyx mereka dipotong. Terdesak untuk menempuh kehidupan, Zack mencadangkan mereka membuat flick pornografi mereka sendiri setelah terpengaruh dengan rakan homoseksual mereka, ditambah pula dengan kepopularitian viral video Miri yang berspender nenek. Fakta: gadis2 pasti ada spender nenek, at least sepasang, betul kan? Anyways, mereka pun mengumpulkan krew2 untuk merakam porno mereka. Zack dan Miri mengharapkan persahabatan mereka tidak terjejas selepas bersetubuh buat kali pertama. Apakah yang akan berlaku seterusnya?

Ratings: $$$
Spoiler: Stacy = Katie Morgan. Adam Johari, Jamil Fathi, Nurhisyam Suhaimi, Tengku Amir Afendi pasti kenal kerana korang memang keji

Sekian, kita jumpa lagi dalam segmen ulasan filem bulan depan. Assalamualaikum.



2 comments:

Syam sebenar said...

siapa katie morgan?

Mohamad Faizal said...

ise: lupa, kau kenal 'pelakon' jepun je

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...