Sunday, February 22, 2009

Kempen Makan Makanan Tempatan

Di zaman kegawatan ekonomi ini, kita seharusnya berjimat cermat belanja agar dapat mengumpul wang untuk pergi menunaikan haji ataupun membeli PS3. Maka jika korang adalah pengunjung bersiri mekdi, pizahat, begeking ataupun penyumbang2 peluru rejim zionis yang lain, mungkin inilah masanya untuk mencari alternatif lain. Setiap jenis makanan luar pasti ada rival tempatan yang sama lazat, if not lazater. Sila klik Read More jika korang kelaparan.

Makanan luaran: Spaghetti
Makanan tempatan: Mee goreng
Mee goreng jauh lebih murah dan rasanya tidaklah banyak beza pun dengan spaghetti jika dimakan mentah2 ketika mencuri2 makan di bulan ramadan. Jika korang kata sos spaghetti lazat, cuba korang rasa mee goreng mamak berserta perencah original dia. Huii dengan peluh2 dia yang turut diserap masuk ke dalam mee goreng, memang menjilat jari kaki uols.

Makanan luaran: Pizza
Makanan tempatan: Lempeng
Pizza memang lazat tapi nak membuatnya lembab. Lagipun 95% gadis2 memang tak reti membuatnya. Tapi jikalau mak mertua nak testis ataupun menguji korang suruh buat pizza bagaimana? Jangan kaget, buatlah pizza versi melayu iaitu lempeng. Mudah sahaja uli2 pisang dan tepung berserta gula secukup rasa kemudian panaskan. Kalau nak pizza jugak pegi makan Pizza Pah. Kecoh la korang ni.

Makanan luaran: Burger
Makanan tempatan: Begedil
Apa yang ada dalam burger semuanya bole disumbat di dalam begedil.

Makanan luaran: Nugget
Makanan tempatan: Cekodok
Ini samala dengan pizza tadi. Aku sebagai jantan tulen pun tahu membuat cekodok kalau korang gadis2 tak boleh membuatnya untuk suami ketika makan petang memang aku taktaula nak cakap apa.

Makanan luaran: Nachos
Makanan tempatan: Kerepek ubi
Korang tau tak nachos yang korang makan di restoran tu semuanya diimport dari kilang kerepek Sulaiman Yassin di Terengganu? Jikalau begitu baik makan kerepek terus. Pelbagai jenis kerepek yang kita boleh baham seperti kerepek ubi, pisang, manggis dan kerepek khuldi (yang ni tak boleh makan kot)

Makanan luaran: Chicken chop
Makanan tempatan: Ayam percik
Ayam percik mudah didapati di mana2. Di pasar malam kat rumah aku harga dia RM2.50 je satu. Kalau 8 harganya RM20.

Makanan luaran: Steak
Makanan tempatan: Satey
Satey lembu ada kambing ada babi ada (non halal), perut ada ikan ada arnab ada rusa ada jadi tak perlulah makan steak mahal2 selalu.

Makanan luaran: Marlboro
Makanan tempatan: Tembakau gulung Tok Gon

Makanan luaran: Nasi Goreng USA
Makanan tempatan: Nasi Goreng Kampung + telur mata + daging merah
Berdosa kalau kita order nasi goreng USA. Orderla nasi goreng tempatan.

Ada banyak lagi sebenarnya, jika korang mahu tambah silakan. Assalamualaikum.



5 comments:

abdul aziz a.k.a venixx said...

anda seorang penulis yg hebat...
tp please...sila tutup hidung anda yg makin mengembang tu..

tq

z a t i said...

luaran: jus kurma
tempatan: ojus

luaran: sunkiss prunes california
tempatan: kismis doa

Anonymous said...

weih ijai ape email jamil eh? aku email die kat soul_blade84@hotmail.com kene reject.

adam

Mohamad Faizal said...

ajis: idung kembang boleh masuk banyak oksigen dan membebaskan banyak karbon dioksida (nak tunjuk sains aku hebat jugak)

zati: kismis doa?? mane mahu carik. kismis pasti as-syakirin aku tau ah

adam: itula emel dia. mebe dia dah tuka jadi souljaboy84@hotmail.com kot. jika mahu no hp emel la aku

Anonymous said...

yo adam. emel aku jamil.jamaludin[at]gmail[dot]com. emel souljaboy pon boleh juge hehehe



Jamil

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...