Monday, February 2, 2009

Mengapa Aku Kacak Pada Hari Isnin

Mengapa aku kacak pada hari Isnin? Well kalau nak ikutkan aku hari2 pun kacak. Tapi pada hari Isnin aku pasti extra kacak. Bukan nak riak tapi memang Tuhan dah anugerahkan kekacakan ini aku terima sajalah dengan wasadtiah (terminologi yang salah). Hari Isnin, aku pasti akan memakai kemeja yang mama aku gosok, seluar slack yang sisi dia tajam boleh luka jari, kasut hitam berkilat sehingga sakit mata, serta tali leher yang nampak macam mahal. Oleh kerana di tempat kerja aku pemakaiannya adalah bebas, dan rata rata orang yang bekerja di sini memakai tshirt dan jeans ketika bekerja, maka outfit aku sering disalah tafsir dan dicela masyarakat setempat. Rakan2 sekerja, boss2 serta Makcik Cleaner Indon pasti akan mengutarakan soalan2 seperti ini:

"Kau nak pergi interview ke Faizal? Ooooo si pembelot"
"Are you going to an interview? Sheeeet"
"Hoi apahal pakai segak2 ni ooo kau nak pergi temuduga yaaa"

Begitulah lebih kurang dialog2 mereka. Kawan2, takkanlah setiap hari Isnin aku ada temuduga. Lagipun aku cintakan perkerjaan aku sekarang, buat apa nak pegi temuduga. Lainlah kalau dapat job offer jadi model weight gain ke face gain ke mungkin aku pergi. Jadi mengapa aku kacak pada hari Isnin? Click Read More untuk mengetahui sebabnya.

Kerana aku adalah graduan Uniten. Di Uniten, aku telah dididik dengan sempurna, di mana hari Isnin ialah hari eksekutif. Hari Isnin kena pakai kemeja lengkap dengan tali leher. Apa salahnya aku bawa amalan ini ke tempat kerja? Aku nampak gah seperti seorang salesman. Takkan hari2 nak pakai tshirt no fat chicks ataupun Cobra Commander aku. Lagipun membazir la kalau aku tak pakai seluar slack aku tu (walaupun kebanyakannya sudah ketat kerana seluar aku semakin kecut (salah mesin basuh kot).

Maka di sini aku menyeru graduan2 Uniten agar tak tinggal solat subuh serta memakai pakaian segak bergaya at least pada hari Isnin. Tunjukkan mengapa Uniten generates professional. Saiful Bukhari kau bukan graduan uniten kau dropout so kau pakai kain kapan pun tak mengapa. Assalamualaikum.



6 comments:

hUdArLiNg said...

hahahaha!konon.padahal masa kt uniten punye liat nk pakai tali leher.haha

souled out a.k.a finaz said...

hehehe..tahniah ijai sbb rajin pakai tie hari isnin.. masa i kat Uni dulu pun, monday is the corporate day.

my company's corporate day is on thursday... kaum2 adam kene pakai tie yg disponsor oleh bank pada hari itu..

Mohamad Faizal said...

huda: mana ada. tak baik membuka cleavage di dada orang (peribahasa moden).

finaz: yeke anda bank apa maybank ke kena pakai tie belang2 rimau ke

syun said...

ijai..letaklar gambar awak yg kacak memakai pakaian formal :p

Idlan said...

hoi ijai tak malu ke suruh mama kau lagi gosok baju. contohi lah abe. terus pakai baju kedut sebab pemalas.

Mohamad Faizal said...

chua shi yun: tak bole nanti anda histeria

idlan: ala akak abe aku kan anak manja

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...