Monday, April 20, 2009

OAG @ Istana Budaya!

Hari yang ditunggu sudah tiba. Hari ini ialah hari OAG di Istana Budaya. Aku bangun seawal 5 pagi kerana terlalu teruja. Sambil mandi wajib akibat mimpi basah bersama Radhi (kitorang mimpi berenang di tasik kenyir kau jangan salah faham), aku mengungkapkan bait-bait lagu lama OAG, mana tahu Radhi panggil salah seorang penonton naik ke pentas untuk menyanyi bersama boleh aku tunjuk yang aku ni memang seorang peminat yang tegar. Pukul 10, aku bersama Da' Killa pergi ke Alamanda untuk membaham Grilled Butter Chicken kegemaran. Namun hatiku remuk apabila mendapat satu pesanan mesej ringkas daripada Zahrul Idzwan, mengatakan yang dia tidak dapat hadir kerana cirit birit berdarah (tipu). Atas semangat 60's Crunchy Pop Fuzz yang menebal di dalam diri, aku segera mencari pengganti iaitu Tengku Amir Afendi bersama aweknya ehh tunangnya Mohd Nazmin.

Kami tiba di Istana Budaya pada pukul 1.30pm. Show start pukul 3 awalnya kami tiba. Yela aku tak mahu terlepas opening band seperti sesi Butterfingers di Istana Budaya tempoh hari. Ketika menuntut tiket, dia kata sistem rosak hanya boleh bagi aku tiket macam tiket wayang di Warta je. Dahla takde no seat penat je aku order seat yang kool secara online. Sebelum masuk ke dewan Lambang Sari, kami dapat melihat artis-artis dan orang-orang yang berlagak artis hadir. Aku chill je buat2 ego Sam Bunkface datang berhampiran aku takkan aku nak mintak bergambar aku lagi tua dari dia diala patut request nak bergambar dengan aku. Huh.


Aku tidak pakai baju melayu kerana panas. Sumpah aku dah ready baju melayu dalam kereta.

AHH pintu sudah dibuka. Adakah kalian sudah bersedia untuk rok n roll? Sila klik Read More untuk review persembahan Orang Asia Genius di Istana Budaya. Gambar-gambar yang boleh membuatkan korang cemburu pasti ada.

Cikai mak lampir aku pilih seat tengah tapi kena duduk tepi kerana tiada nomboq. Apapasajalah itu tidak akan menghalang aku daripada bercanda. Lampu dewan ditutup. Ternampak kelibat makhluk-makluk asing naik ke pentas. Grengggg Bunkface memulakan persembahan dengan intro Bunk Anthem. Give me a Biiiiiii Yuuuuuuu Ennnnn Kayyyyyy ef ey si eee nowwwwwww sehinggakan makcik-makcik pun turut mengeja. Kemudian mereka menyanyi single terbaru mereka yang masih belum keluar lagi di radio xfm, Prom Queen. Quite catchy. Next, a cover from Akon? Ala yang lagu ada oooo (oooo) oooo (oooo) tu apa tah tajuk dia aku bukan minat Akon pun kalau Ako Mustapha maybe ah. Seterusnya another cover song, this time from Green Day, Macy's Day Parade. Lama tidak ku dengar lagu itu. My personal favorite, Revolusi bergema serta disudahi dengan lagu popular mereka Situasi. Selamat jalan Bunkface.

Lampu ditutup lagi. Kelihatan seorang mamat berambut rebonding mengambil tempat di pentas. Edrie Hasyim bersama superbandnya, Projek Pistol. Lola main dram. Abis penuh dram dia hiaskan dengan cymbal dan sambal (aku tidak tahu terminologi drum). Sedap jugak suara vokalis dia (Moq??). Lagu Hingga Hujung Hanya buat tengiang-ngiang jugak dalam kepala aku. "Kan teeerrucapppppp bla bla bla aku ingin melamarmuuuuu," Tamat sahaja lagu itu. Edrie Hasyim masih lagi dalam karekter akademi fantasianya terus mengeluarkan komen "Kau punya vokal dah ok tapi visually aku tak suka la dengan imej kau..."


Ahhh akhirnya. Saat-saat yang ditunggu telah tiba. Tetapi yang naik ke pentas ialah kanak-kanak. Selamba je depa pi main lagu instrumental sedas dua. Lazat pulak tu. Aku tidak kenal Stereosakit, tapi kini aku sudah tahu dan aku agak suka. Dengan lick lick gitar yang menarik, serta drummer yang kemas pemakaian dan permainannya, bolehla aku nak cuba carik maispes kau nanti. But what the what, bukanke patut OAG dah main? Jenggg datangla seorang makhluk bersongkok ke atas pentas menyanyikan single terbarunya, Infiniti. Lagu dari album solo Radhi. Yela dia kini tidak serumah bini (belum bercerai), Radhi meluahkan perasaannya di dalam album solo. Nantikan rilisannya pada bulan Ogos nanti.



Jeng jeng jeng. Sayup sayup kelihatan Eric naik ke pentas, disusuli dengan abang Nizam yang tenang, serta abang Zul yang garang, sebelum Fizul yang kool menyusul. The intro was super duper cool. The show started with a bang with the tune of 60's TV. I sang along with all my heart. Knocked Silly was next, I haven't heard that song for sooooo long as I could not find my Melody Mocker cassette. I think during the whole set, they only played 1 song from Melody Mocker. Next song, Horrible Adorable, I think. I could not remember exactly the sequence of the songs played, but I threw out my voice singing Permysuri, Akustatik, Biru. All songs played were rearranged to suit the unplugged settings. Some of them were better than the original, imo. You could feel the jazzy groove (and even raggae) from Fizul and Nizam's guitar, the running bassline from Eric, solid but steady drumming from Zul, and of course the mesmerizing vocal from Radhi. Waittt mesmerizing is not the right word. Bapuk gila. It was even better with the inclusion of traditional and weird instruments like the 'segugus kulit kepah', 'batang berair' (dengar macam lucah tapi memang menarik), and the 'patukan burung'. Words cannot describe the beauty of the overall sounds, lighting and ambiance.


One of the highlight of the show apart from the music was of course, the antics of Radhi. If you really know him, then you'll now that he'll never sing quietly at one corner; instead he will interact with everyone, it doesn't matter if you're a makcik, bapak orang, kids or his bandmates. Who could expect that he would sing S.M Salim's Apa Nak Jadi in English, translated into What Will Happen (thanks meen sebab ingatkan), spontaneously creating the lyrics which actually rhymed and genuinely funny. He made fun of everyone, himself, Faizal Tahir, his bandmates (zul was from Bangla? Fizul adik Aqasha? Haa haa), pemerintah Bukit Selambau (before singing Slumber), and also Farid Kamil. Anyone perasan Fizul main lagu Unfairground? Hmm. During Generasiku, he went to each section of the crowds giving them microphone to sing along, and I thought "this is the moment that I've been waiting for...". Tapi hampa.



They even played a cover from Oasis Don't Look Back in Anger. And sooooooo Sally gelenyahhhhh can waitttt. Another cover, Senyuman Ragamu from Gerhana Ska Cinta. Was it on that song that they all 'freezed'? Hmm. Merdayka made me feel patriotic, before they ended the show with their new single, British di Bawah Tanahair.

In conclusion, I think this show is worth every penny (altough tamir tak bayaq tiket, haa haa). It was a great show, a nice farewell gift for fans as they will go on indefinite hiatus after this. I will always lap you guys. Ahh sesi meet and greet lagi 15 minit oi seronotnyaaaaaa.


Gaya Rokstar jadian menanti Rokstar sebenaq keluaq


Thanks kasih OAG!


visit my Facebook page for more pictures.



5 comments:

z a t i said...

hahah. trus tingt aku berkobar2 meloncat2 di gig OAG lampau semasa zaman2 di JB... sekarang OAG dh baik ek.. buat konsert duduk2 je..

bile nk ajak aku g konserto terakhir lg?

nape die bercerai? bile radhi kawin? serius....???

Mohamad Faizal said...

ala camne nak ajak kau macam liena hangat dulu2 minat orang putih je. dia tak bercerai lagi la cuma tak tinggal serumah je (menurut laman gossip murai.com.my)

~Meen~ said...

Thanx jai. Nnt sila paksa Tamir belanja u and r-rul mkn ok!

Mohamad Faizal said...

eh anda pun jangan ingat boleh terlepas daripada membelanja kami

Anonymous said...

salam Arshavin Jai. sayang aku tak jadikan die captain dalam team aku. hahaha.

adam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...