Tuesday, May 19, 2009

Season Finale Part 2: Lost

Ahhh Lost. Jika korang tidak tengok satu episod, korang memang akan lost hingga ke akhir zaman. Jika korang tengok semua episod, korang akan drawn into the story sehinggakan korang percaya ada seorang manusia di sebuah pulau yang tersembunyi yang menyelamatkan dunia daripada kehancuran setiap 108 minit.

Season 5 dimulakan dengan usaha Ben dan Jack untuk membuat majlis alumni Oceanic Six untuk kembali ke Pulau Pinang. Mereka yang masih berada di pulau pula asyik kembali ke masa lalu dan masa depan setelah Ben memindahkan pulau itu dan akhirnya terhenti di tahun 1977 apabila single Hotel California dirilis. Atas takdir director mereka menyertai Dharma Initiative. Atas takdir director juga survivor Oceanic Six iaitu Jack, Kate, Sayid, Hurley, Sun berserta Ben menaiki Ajira Airways Flight 316 yang dipandu oleh Frank. BANG cahaya putih melitupi alam. Mereka semua kembali ke Pulau. Jack, Hurley, Kate, dan Sayid di tahun 1977 dan Ben, Sun, Frank, serta John Locke pula di tahun 2007. Bukan ke John dah meninggal?

Takpe, jika korang tak faham, silalah klik Read More untuk menjadi lebih tidak faham.

BITCH KATE APASAL KAU KEMBALI???!! Aku amat suka percintaan Sawyer dan Juliet. Di season finale, setelah kantol mereka semua dari masa depan, Sawyer dan Co diburu oleh pihak Dharma. Setelah ditangkap dan dimasukkan ke dalam kapal selam, Kate pun nak menyibuk sama lalu mereka memberontak dan kembali ke pulau untuk menghalang Jack daripada meletupkan bom hidrogen yang kononnya boleh 'mereset' kembali apa yang telah berlaku. Kau ingat senang2 je boleh macam tu ke Jack? Jack menjatuhkan bom di tengah-tengah medan elektromagnet....




....tapi tak meletup. Cikai mak lampir.

Jacob yang selama ini disebut2 sahaja namanya akhirnya menampakkan wajah. Hensem tu tergoda mak awwww. Kembali ke masa depan, Locke yang kini menjadi leader The Others bercadang untuk membunuh Jacob. What the whattt. Richard membawa mereka ke the Statue di mana Jacob menyewa rumah. Locke menghasut Ben untuk menoron Jacob. Di luar statue, sungguh terkujat the Others apabila melihat mayat John Locke di dalam kotak. Jeng jeng jeng.

Kembali ke masa lampau, memang berlinangan air mata aku melihat cinta Sawyer dan Juliet musnah. Kate = Bitch. Juliet yang tinggi kandungan zat besi di badannya disedut oleh medan elektromagnet ternampak bom hidrogen itu di sebelahnya. Seketul batu diambil dan diketuknya bom itu. White lights. The end. And we have to wait until 2010 to see what happen. Son of a cock.

Maaf aku penuh emosi kerana siri tv lost adalah siri tv yang paling hebat.

Yaa tugas korang, sila jawab soalan-soalan ini:

1) Siapa sebenarnya Jacob? Mengapa dia berada di dalam flashback semua orang? Adakah dia konon2 tuhan taupun sekadar agen insuran?

2) Siapa sebenarnya orang yang menyamar menjadi Locke dan ingin membunuh Jacob? (aku syaki dia Smoke Monster boleh jadi semua orang)

3) Adakah bom itu benar2 meletup? Adakah mereka akan kembali ke masa hadapan dan segalanya telah direset kembali?

Spoiler season finale Fringe: Peter sebenarnya dah mati. Walter kidnap dia dari alternate world. William Bell ialah Spock.



3 comments:

Anonymous said...

aku dah lost aaa dalam cite lost. tak dapat ikut. terlampau confusing.

adam

Anonymous said...

wtf bitch argghhhh. asal ada fringe punya spoiler arrgghh. peter dh mati wtf? kate mmg bitch btw hahaha

Jamil

Mohamad Faizal said...

adam: tengok fringe aaa adam warrr warrr

jamil: haa haa kan kau dah amek last week aku ingat kau dah tengok. kan elok jika kau menonton terus di lcd 42 inci haritu haa haa

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...