Wednesday, August 12, 2009

Pancake House International

Pada hari Khamis yang lalu, saya dan gadis bertemujanji di pasaraya mahal Pavilion di Kuala Lumpur(intro tipikal karangan sekolah rendah). Kami bercadang untuk menonton filem Ghost of Girlfriends Past lakonan Jennifer Garner dan Sathiya. Sementara menanti tayangan bermula, kami berjalan-jalan mencari restoran yang tidak pernah kami kunjungi untuk mencuba hidangan-hidangan eksotik dan pelayan-pelayan erotik. Sedang asyik kami berjalan-jalan, tiba-tiba kedengaran lagu tema Pangako Sayo Bayam berkumandang di udara. Terus terhenti langkah kami di hadapan Pancake House International.

Nama pun Pancake House, pastilah tema restoran ini berdasarkan pancake. Hidangan pancake yang beranika jenis, kerusi ala-ala pancake serta muka pengurus restoran yang macam pancake yang tidak siap. Francais ini berasal dari Filipina, di mana semua pekerjanya fasih mancarut dalam dialek tempatan Filipina. Ambiancenya juga penuh dengan kefilipinaan di mana lagu-lagu tradisional mereka seperti Anak dan Pang Aki Nandos (Lagu kepulauan Mindanao) sentiasa dimainkan.


Pelayan dalam gambar di atas aku rasa bercita-cita untuk menyertai Akademi Fantasia musim ke-8 kerana dia asyik nak menyanyi je walaupun ketika mengambil pesanan. Abis semua lagu dia laungkan. Rihanna ke Lady Gaga huiii memang lalai ah dia menyanyi dalam 'eksen' Filipino. Aku taknak hancurkan impian dia dengan memberitahu Akademi Fantasia hanya untuk warganegara Malaysia, so aku diamkan sahaja.

Sudah bersedia untuk memesan pancake? Sila klik Read More.

Walaupun ini kedai pancake, tak semestinya kita mesti memesan pancake. da' Killa memesan Hamburger Steak Special Set di mana hidangannya terdiri daripada sekeping beef patty yang gemuk lagi berkolestrol serta segerombolan spaghetti yang disalut sos rahsia Filipina. Sedap doo. Last-last aku yang baham semua haa haa harganya ialah RM15 disertakan dengan air teh o ais limau.



Yaaa aku pula ingin mencuba pancake dia la kan nak cuba try test sedap ke tak. Aku tak ingat apa nama hidangan aku yang pesan. Cheese Pancake with Ham kot yang berharga RM15 berserta air jus pilihan. Dapat 2 keping penkek, 2 keping hirisan daging, telur yang tersorok, butter yang seakan-akan ice cream serta sos rahsia. Memang tak sedap langsung hidangan ini usahlah korang pesan terus bertaubat nasuha aku tak mahu order hidangan ini lagi.



Untuk pencuci mulut pula, kami memesan Mango Crepes with Ice Cream. Huii yang ini memang lazat, memang direkomen. Rasa dia seperti apam balik yang menggunakan mangga sejuk sebagai inti kemudian disalut coklat cair dan aiskrim vanila sebagai penyudahnya. Harga ialah RM8 serta korang akan dibekalkan dengan sebiji mangga masam untuk ditapau.



Yaa sekian sahaja segmen jalan-jalan cari makan buat masa ini. Mungkin segmen ini akan berehat buat sementara waktu kerana keputusan ujian kesihatan tempoh hari telah keluar di mana kadar kolestrol saya jauh melebihi paras normal di mana risiko untuk mendapat serangan penyakit kardiovaskular adalah tinggi. More about that later. Mungkin aku akan blog pasal restoran yang menghidangkan sayur-sayuran pula lepas ini. Sigh.



4 comments:

Anonymous said...

jai kite kene jadi rakan berjogging nanti. ataupun main futsal at least.

adam

Mohamad Faizal said...

haha thanks. aku sudahpun memulakan langkah untuk hidup dengan sihat. adakah kau akan pulang tahun ini untuk berjogging bersama aku?

andrew said...

Bro,

if u started a living a healthy lifestyle, Liverpool would then win every match it played.. we all know that is nvr going to happen!

Mohamad Faizal said...

tiu lei. haha hamsap kalau berani naik basikal datang rumah aku la

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...