Sunday, August 2, 2009

Soalan untuk gadis-gadis

Jika anda yang membaca entri ini tidak mempunyai janggut, didatangi darah haid setiap bulan, memiliki hormon estrogen atau secara ringkasnya anda seorang gadis, tolong jawab soalan-soalan yang bermain di minda aku ini. Soalan-soalan ini ditujukan kepada gadis-gadis secara umum berdasarkan persepsi stereotype aku. Jika anda terasa yang soalan-soalan ini ditujukan khas kepada anda seorang, maka anda memang perasan. Jangan salah faham. ini bukan entry untuk mencetuskan provokasi ataupun bersifat seksis, sebaliknya aku hanya mahukan jawapan yang sahih dan jujur daripada gadis-gadis sendiri agar kami para jejaka dapat memahami isi hati dan tingkah laku kaum hawa.

1) Mengapa gadis-gadis suka membebel?

2) Mengapa gadis-gadis beli kasut baru setiap 2 minggu? Kasut konves aku dah 4 tahun pakai tenang je.

3) Mengapa gadis-gadis zaman sekarang letak hantaran mahal sangat? 2 ribu tak boleh ke?

4) Bagaimana gadis-gadis boleh berjalan-jalan di pusat membeli belah selama tiga jam tanpa rasa penat dan akhirnya tidak membeli apa-apa?

5) Gadis-gadis masa sunat potong apa? Sumpah aku tak tahu dan aku mahu tahu.

Ada lagi. Sila klik Read More untuk soalan-soalan seterusnya.

6) Kenapa gadis-gadis emosi tidak menentu semasa didatangi haid? Ada penjelasan saintifik ataupun korang memang mengambil kesempatan nak marah jejaka-jejaka?

7) dan apa tanda-tandanya period hampir tiba? Yelah mestilah bersedia kan kalau tak tiap-tiap bulan kena beli Audrey baru betul tak?

8) Kenapa gadis-gadis zaman sekarang tidak tahu memasak? Korang tahu tak kami jejaka suka makan di rumah?

9) Mengapa gadis-gadis sangat sensitif dengan berat badan mereka? Aku pakai tshirt 'No Fat Chicks' aku kat pejabat pun kena jeling.

10) Jika gadis-gadis sedang melakukan aktiviti girls talk tentang jejaka, apa yang korang bincangkan?

Jika anda membaca entry ini dan anda seorang gadis, anda diwajibkan menjawab soalan-soalan di atas agar kami para jejaka boleh berubah demi membahagiakan anda semua. Gadis-gadis je tau jika anda seorang arbok nanti aku buat segmen pertanyaan untuk arbok pula. Assalamualaikum.



30 comments:

Anonymous said...

1.sbb kitorang mmg suka ckp.ade sesetengah yg rase janggal kalau diam je.
2.kalau benda lawa mestilah kitorang beli.bosanlah pakai satu je spjg zaman.
3.engat sng ke nak kawen.kita dh jd milik dia selamanya.mak dh bkn yg tertinggi pangkat.skarang suami amik alih jaga kita.letak hantaran mhl so that dia taw kita nih bernilai;)
4.kitorang suka jalan2 and cakap2.kitorang perlu pk dgn mendalam before beli.tak beli benda hati tak gusar pon.
5.taktahu plak.tali pusat kot;pcuba google anda akn dpt jawapannya.
6.kitorang mmg ade horman tak stabil bila didatangi bulan.itu semua Allah yg buat so jgn marah2 time kami period nanti kami lempar anda luar bgnan;p
7.bila dh rase lama je tak dtg bulan kami mcm didatangi aura yg mengatakan kami akn period tak lama lagi.sng cite ni pon Allah buat.we just know;)
8.saya sedang blajar memasak sbb saya taw lelaki suka makan di rumah.mereka malas and taktahu sbb sibuk kot
9.saya tak sensitif dgn berat badan saya sbb saya kurus maka saya tak tahu lah.mugkin mereka nk cantik dimata masyarakat so kalau ejek terasa lah weyh!
10.macam2 lah spt bila dia nk masuk meminang,bila nk approach,'kacak lah dia','sweet tak dia'dll..bnyk sgt yg kitorang bincangkan.
6.

Anonymous said...

1.bebel-the way ktrg luahkn tak puas ati,risau etc.maybe laki2 prefer middle finger,tumbukan padu ke dinding atau menampar bini.
2.gadis2 itu tiada life.gadis2 biase tidak beli stiap 2 mgu.stiap bulan maybe.
3.sbb 2 ribu tu harge seekor lembu bersaiz sederhana.sile pandang tgi sket pd kami.
4.sebenarnya kami brase sgt penat,cume tidak mahu memikirkannya secare mendalam.
5.mak aku kate,'potong ujung sket je'.maaf aku pun tak sure maksudnya krn process tesebut dilakukan semasa separa-sedar.
6.blame the hormone pls.
7.emosi kurang stabil,makan scare aktif,peningkatan suhu badan etc.
8.krn wujudnye blog2 best yg perlu dibace.kami kekurangan mase.
9.kesan drpd pegangan umum bahawa kurus itu cantik.
10.we do talk dirty too.believe me.

ikhlas dari,
anonymous bebas

Anonymous said...

part hantaran je aku tak puas hati jai. grrr.

adam

Anonymous said...

aku rase lembu 'kobe' yang diurut-urut slalu sebab nak jadikan daging die lembut dan extra mahal berharga lebih kurang 10,000 gak.

adam

Mohamad Faizal said...

anon 1: thanks. tali pusat ke? manaaaaa gadis2 amerika tak sunat tak nampak pun tali pusat terjuluq

anon 2: thanks. it's nice to know that the girls are talkin dirty and fantasizing about us

adam: takpe adam kau sudahpun lepas dan telah merasai nikmat persetubuhan. btw lembu 'kobe' tu apa lembu dari kobe, jepun ke

finaz said...

lembu kobe tu yg dibela for their wagyu beef.. betul tak?

ni jawapan2 from i..
1) sbb i tak suka pendam2 perasaan i.. kalau geram or marah i suka lepaskan dgn membebel.. pastu baru rasa lega
2) i jarang beli kasut.. setahun 2 3 kali je kot
3) blame the inflation.. barang2 skrg makin mahal la.. sbb tu hantaran pun makin mahal.
4) sbb seronok tgk barang2.. walaupun hanya window shopping. penat la wei sapa kata tak penat.. tp tu kira a form of exercise jugakla
5) tak tau.
6) blame the hormones.. my ex selalu jadi my emotional punchbag everytime i moody nak period.. hehe
7) tgkla..kalau muka ur gf tetibe byk tumbuh jerawat ke.. or tetiba mood dia lain ke..
8) hahahaha.. sebab kitorg byk habis masa buat assignment n study (masa kat U) and kerja.. pompuan dulu2 mana blaja tinggi2 n keje sbb tu byk masa nak blaja masak. well apa2 pun bergantung pada minat..kalau mmg xminat mmg sampai bila2 xpandai masak sbb xnak blaja
9) sbb gemuk = tak lawa.
10) pasal the latest crush, mengumpat pasal boss2 yg kerek, pasal shopping, pasal citer kat tv, gosip2 di ofis etc..

hoh ni la komen plg pjg penah i buat

Anonymous said...

yeah ijai n adam..
aku pun setuju dgn korang pasal isu hantaran kawin yg semakin mahal..
"buat ape mintak mahal2,nanti suami korang kene buru ngan along korang jugak yg jadi janda awal" begitulah kata2 seorang rakan aku yg tak puas ati dgn wang hantaran yg dikenekan.nama rakan aku bukan khairul afandi kassim.

-shuhud-

Anonymous said...

10000 ringgit = bersetubuh sampai tua (tapi ngan sorang je)

10000/100 = sratus kali bersetubuh ngan pelacur kelas satu

haha

adam

hUdArLiNg said...

asal jai?da' killa mintak hantaran 1 juta ker? hahaha =p

Anonymous said...

p/s: cis abe ko mengenakan ak ye..asalny ko yg mengadu domba kat aku kan kerana keluarga kekasih ko mengenakan hantaran 15 ribu rgt..lps tu ko cakap tgu ko bukak klinik gigi sendri la klo servis baik ade untung bolehla kawin haha..

ijai btol la hntrn smakin mahal..nasihat kpd ko meskipon datillah mintak hantaran sehingga 1 juta, janganla ko pinjam kat ahlong..kelak nnt isteri jadi janda kerna suaminya di kerat 8..pinjam la kat jamil kerna jamil menguasai pentadbiran bank negara dan dia mengetahui selok belok nak cilok duit tuk bg pinjaman kat ko..

fandi

Anonymous said...

haha adam ak bersetuju dgn perkiraan ko mengenai bilangan perempuan yg disetubuhi itu hahaha..

klo 15000/50 ~gadis thailand murah muka mix plak tu bak kate irfani(hampir kpd nama sbnr) yg selalu mengunjungi golok kerna kampungnya di kelantan = 300 gadis!! woww patut pon setiap kali irfani pulang ke kampung mesti memakan masa seminggu lebih haha..

fandi

Mohamad Faizal said...

finaz: terima kasih. kawan i yang u minat, ikram, suka gadis pandai masak so u kenala belajar memasak (haha)

huda: alah anda hantaran berapa mari kita buat perbandingan.

abe, adam, fandi: amende yang korang carutkan ni. alah hantaran mahal pun lepas kahwin bahagi dua balik kan? kan? kan?

QilahLala said...

1)Bukan membebel..tapi lelaki ni mmg kene ckp byk kali la..kalau cakap sikit2, diorg ingt tak serius..

2) Perempuan kene byk kasut nak pkai ngan bj kurung, kebaya, dress, skirt,seluar..lelaki satu kasut boleh match mcm2 outfit

3)Bukan mahal ijai..cuma lebih sikit je..kamu gaji kan banyak, apa salah nya :p

4) Puas tgk n pegang brg walaupun tak beli :)

5) Potong jugak,tapi ntah la hehe

6) Ada perempuan yg terasa sakit bila datang haid, sebab tu jgn tanya byk2.. jgn carik pasal yer?

7) setiap org lain2. ada yang sakit perut, pinggang, keluar jerawat..mcm2..

8) bukan tak tahu, cuma tak practice.. kalau si suami nak, mestila dimasakkan.. kat umah dah ada bibik, makan luar suma.. so tak biasa.. kalau dibiasakan, chicken chop, lamb chop, chop chop chop...suma bole :)

9) Mana tak sensitif, bila badan naik sikit , mula la bf ckp "awak nampak lain"...apa yg lain? ckp je la gemuk!!sebab tu sensitif..

10) "bf u ada tak tipu u?"..."kenapa bf i slalu tak nak angkat phone?".. bla bla bla mcm2 ijai..hehehe

*i rasa ni komen paling panjang i penah tulis kat blog org.. adoi ijai, kenapa tak bagi 50 soalan je??

z a t i said...

tak main a bincang2 pasal jejaka.
gile highschool.

PMS tu mmg misteri a.
kalau tak kene tempat siap boleh sedih dn kusut smpai rasa kenapa harus dilahirkan ke dunia.perasaan time PMS mmg sgt hiperbola.

Mohamad Faizal said...

lala: 50 soalan? cadangan menarik jangan tak jawab nanti

zati: masa pms kau nyanyila lagu "tidakk kupintaaaa lahirrr keduniaaaaa tidak ku pintaaaa emoooo beginiiii...."

Anonymous said...

bitch. audrey tu mende?


Jamil

<< s| tED| >> said...

aku teringin nak jawab.. tapi aku malas.. ooHH! mungkin aku ada janggut sejemput!!

Mohamad Faizal said...

jamil: ah bitch purak2 tak tahu padahal selalu hidu. jenama bra aku nampak kat jaya jusco aritu

tedi: shave janggut anda please

nadia said...

ijai, i jawab satu sentence tapi merangkumi semua k? except yg pasal sunat tu, sbb yg tu i mengaku secara ikhlas, tak tau dan tak berminat nak tau.

women r sensitive creatures who just want to be adored, so we sorta freak out a bit whn neglected.

kesimpulannya, tuan puan, janganlah neglect woman anda. sekian, terima kasih.

Mohamad Faizal said...

yaa cik nadia, saya berjanji tidak akan meneglect gadis saya

Pink Stilettos said...

incik ijai, meh saya syorkan awak baca buku "Why Men Don't Have a Clue And Woman Always Need More Shoes" by Allan Pease (link: http://www.randomhouse.com/catalog/display.pperl?isbn=9780767916103)

Kebanyakan jawapan kepada soklan2 awak akan terjawab dgn penuh detail dan saksama dlm buku tu. Tak caye tanya Muaz, dia dah khatam 88 kali ;p

Mohamad Faizal said...

haha nurul iza bagila i pinjam buku itu pasti saya akan menghargai gadis2 dengan lebih cemerlang

melyssa_nadiea said...

1...bebelkah aku???hahaha...yer la..dah korg suke wat bg kami geram..mst la kene bebel..lalala

2...pompuannye kasut murah..so lelakinye 1 kasut pun dah beratus..pompuan rm200 pun dh leh dpt 2 3 pasang :)) yg pasti LELAKI JELES laaa sbb x dpt beli byk2 :))

3...lelaki pk anak cacing ker ltk 2ribu jer...zaman mak aku pun 3ribu :))

4...saje sonok2...exercise ape klu jalan lame2 :-"

5...oitt...xkan nak tulis kat sini...g tanye mak ko :-w

6...Bukan saje2 la...mmg mood x ok masa piyed...klu time tu korg cari x psl, n x psl2 gak lelaki dpt tumbukan dragon ball :))

7...tanda2???cpt marah...mood x ok! jgn kaco time tu :))

8...erm...no komen!

9...Susah nak cari baju :)) klu berkenan kat baju tu then over size nnt x leh nak beli..huhuu

10...Ape eh???eh mamat tu ensem sengal poyo..blablabla...something like that!!!!!!

marcie said...

1) bile org pompuan brckp, meluahkn prasaan xpuas hati ke marah ke ape kate bebel...bile laki buat yg same, xkate bebel lak..

2) pompuan suke bnde yg cntik.kasut cntik, beli je la.lgpn lain kasut bole match dgn bj yg lain.pastu kasut pompuan mcm2 style lak ikut 4 musim di oversea, jd kerap la kitorg beli kasut..

3) ala.laki kalo hntaran stkt 10-12k dh bising..tp kalo nk penuhi impian beli moto bsr ke kete bsr yg lbh dr harga tu, xbising lak.mn lbh brharga?isteri ke kete/moto bsr tu?stkt harga 2k tu cm hp latest model je.lps 6 bln pkai, korg dh nk tukar lain pulak.cmtu ke nk buat isteri nnti?

4) cm biase je jln lame2 xbeli ape tu.tgk brg pn best gk.lgpn aku suke survey2 brg.kalo tgk je nk kan beli, byk hbs tu.hehe.nnti kate pompuan boros lak.btol x?

5) rsnye ni xsmue org buat kot.cm prnh kuar artikel brbulan2 lps psl sunat pompuan ni di indonesia.diorg cm potong part of clitoris kot.xsure kt mlysia org buat ke x.tgk kpd sedara mara, cm xde sape buat pn.

6) emosi tu mmg sbb hormon2 yg xmnentu time period tu.sbb period tu basically dinding rahim, yg menebal sbb nk prepare utk persenyawaan, menghakis akibat dr prubahan hormon.tu yg kuar sbg darah period tu.

7) tanda2 yg biase la..sensitif, jerawat naik, rs nk mrh2..

8) ssh la soklan ni.skrg ni bile org sgt mementingkn plajaran, pompuan2 dh xditrain sgt utk memasak di rumah.that's y rmai yg xpndai sgt msk.ye la kn, time skolah dulu hntr ke asrama, lps asrama msuk kolej2 mn lak..pastu msuk universiti lak..kt tmpt2 tu smue mn bole msk sgt..hehe.tp xpe.biase la tu.lps2 kawin smue pn akn blaja2 gk utk memasak..ala, laki pn ptt pndai msk gk.

9) sbb rs kurus tu lawa.hehe.sbb laki pn suke org yg kurus2 je, jrg jmpe laki yg mmpunyai psgn yg xkurus kcuali kalo laki tu pn bdn bsr..ape2pn obsession utk kurus tu, same la cm obsession pompuan utk putih, ade kulit cntik etc..kitorg suke nmpk lawa =)

10) bincang ttg laki2 yg buat kitorg tension tp kitorg still kna cope dgn diorg in everyday life..spt bf2, colleagues etc..time tu gk la nk mngumpul support dr kwn2 bile gaduh dgn psgan masing2.nk confirmkn mmg kitorg yg btol, laki tu yg salah.hehe

miNt said...

ln gadis ln ragam.
so ak jawab bg pihak ak jelah.
;D

1-ak mbebel sb byk sgt fikir.

2-err..ak bli kasut 6bulan sepasang.

3-oh.ak xksah.xterfikir pun pasal ni.

4-ermm..ak survey dlu..nextime trus pegi&beli je.

5-Sumpah ak tak tahu.

6-ermm.sb xslesa.klo bdn xsedap br emosi.klo xde pape xemosi walopon period.tp ak rse klo xperiod pon sme je level emosi pompuan ni.uhuhu..uhuhuk;p

7-org kate nek jerawat yg melampau.dan badan menjadi kembang semacam.hehe..

8-ak taw masak.

9-ak xsensetif berat.tp bentuk.ak rase ak gemuk.tp org kte ak gagah.hahaha..;D

10-ak salu jd pendengar&tukang gelak yg setia.xjoin sgt topic perbualan.


Sekian.

Anonymous said...

Sorry lambat to the party tapi nak reply part sunat org pompuan.

Setahu saya, ini tradisi dan xde pun dalam quran atau hadis (sila bitau kalau ada hadis yg saya tak tahu)

rasanya origin sunat perempuan dari puak puak orang padang pasir (arab/afrika), pabila sampai ke tanah melayu, rasanya org melayu x sampai hati kot nak buat sebegitu pada anak2 kecil perempuan, maka kebiasaan org islam melayu (rasanya) dibuat syarat sahaja dgn either potong sipi sipiiii je kat ujung tu atau di'prick' dgn jarum.

sbb kalau kita lihat yg dibuatnya oleh org baduin padang pasir, boleh termuntah kot.

imej2 mengerikan dari wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:FGC_Types.jpg

kalau sedara2 ada anak2 pompuan sila selidik apa kelebihan buat benda2 macam ni. kalau boleh cari hadis sahih dan bernas, kalau tak maybe syarat je lah. tak yah la potong clitoris, labia dan jahit ketat2 nanti trauma budak tu.

-rakan wanita

wana_aizwa said...

1)bukan pmpuan je ske membebel laki pon.atok aku lg kuat m'bebel dr mak aku.

2)sebab rasa best.

3)ko kwen ngan nenek jiran sebelah aku jela 2 ribu. Asal kawen sudehh.

4)kekuatan kaki yang luar biase.

5)aku lupe sebab mase tu aku kecik.

6)PMS. mmg da semulajadi.

7)da tiap2 bolan period tak kan rak tau lagi kot.

8)Bukan korang lagi ske menatap wajah mamak ke?

9) ko kene jeling sebab baju ko tuh nampak pusat.

10)gosip zila bakarin cucuk botox kat bibir bagi besau cam angelina coli..eh silap angelina joli.

Soalan da terjawab.
sekian. =)

Noraiyu said...

1. sory guys. its ur nature ;)

2. haha itula k'puasan sejati. kasut2 tu m'manggil manggil kami tok m'beli diorg.

3. kenela ikt p'edaran semasa. barg2 kn da mahal.

4. kan exercise tu.

5. kata mak aku, Dr akan m'geluarkn sesuatu dr ctu. wallahulam.

6. helo. blame it to hormone.

7. tanda2 2 depends pd individu. but majority almost d same.
kalo aku la kn: perut buncit ckt akibat tabiat suke mkn byk ckt, pimples akn naik ckt2, n d most obvious is aku akn suke marah2. pantg slh ckt, tempah mautla korg ;)

8. tau sbnrnye. cume xnk la show off. biarla smpn bkt 2 pd dat special 1 ;)

9. coz kurus=cantik, n fat=ugly.
its simple rght.

10. ehem. mcm2. from A-Z abs kene selongkar. kalo dulo2 cte cm princess in fairy tales la tp skrg cte cm org da kawen. huhu kwn2 aku la. tp aku x. ops!

Adinda said...

1.sebab kalau diam bazir masa je..kalau dating tapi diam,baik tak payah dating..kalau call tapi diam,pravbis kredit je..so,bercakap itu perlu..sangat perlu..

2.kayanya gadis yg beli kasut tiap 2 minggu!biasanya sebulan sekali je kot.urm sebab senang nak matching ngan baju2 yg ada..hehe

3.2 RIBU??nak buat majlis pun x lepas..yelah..sebab pasni kehidupan gadis2 totally berubah..xder masa nak buat benda2 kagadisan lagi..

4.hehe..sebab kitorang memang suka jalan2 dan tengok barang..hohoho..sifat semulajadi kot..

5.x taw..

6.kan kitaran hormon x stabil masa tu..kitorang perlukan perhatian..EXTRA perhatian dari jejaka2..hahak

7.urm tandanya marah2 sebab benda kecik n menangis walaupun (ex)boyfriend x reply mesej sebab dia tertidur..

8.sebab belum masanya lagi!aku baru 18 tahun..banyak masa lagi la..dun worry..

9.mestilah..ada ke jejaka nak tackle gadis gemuk???ada ke?!

10.hehe..macam2..attitude laki tu,reason nape laki buat macam tu..tapi biasanya kitorang akan citer pasal laki yg suka kat kitorang..aktiviti yg dia buat untuk tarik perhatian kitorang..saja nak timbulkan suasana sweet..haha

Anonymous said...

[url=http://www.cheapcanadagooseparkas.ca]canada goose kensington parka[/url] The Dongdaemun Market offers a totally different scene from Namdaemun: open from evening till dawn, the market offers a unique shopping experience unfound anywhere else. [url=http://www.busesbitermi.com]dr dre beats cheap[/url] Ynjzzm
http://www.christianlouboutindiscountsale.co.uk [url=http://www.ogrelarp.com]Canada Goose Shop[/url] Kqwsjs [url=http://www.pandorajewelryukonsale.co.uk]pandora Sale[/url]

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...