Tuesday, September 29, 2009

Bukti Aku Ini Curvy dan Langsing

Pada hari Ahad yang lepas, aku pergi bertemujanji di salah sebuah kompleks membeli belah yang terkenal di Putrajaya. Di hujung minggulah peluang aku untuk membaham makanan yang mahal dan tidak berkhasiat. Sejak mengamalkan gaya hidup yang sihat, aku kini sudah menjadi vegetarian pada hari bekerja bagi mengawal kadar kolestrol serta mengelakkan berat badan bertambah. Aku dapat rasakan yang 1 pack aku kini secara perlahan-lahan berubah bentuk menjadi 2 pack. Aku pasti, dengan usaha gigih aku figure asal aku iaitu 4 pack akan kembali di perut aku.

Untuk membantu aku mencapai impian Ilyana aku, aku bercadang membeli alat sukatan berat sebagai peringatan kepada aku untuk menjaga berat badan. Kadang-kadang kita ni nampak je kurus, tapi berat badan melebihi berat peha Syanie. Maka dengan adanya alat penimbang berat, dapatlah aku bajet samada hendak muntahkan kembali ataupun berakkan saja jika aku telah makan makanan melebihi daripada yang sepatutnya.

Pada mulanya aku bercadang membeli penimbang berat badan di kedai senaman tetapi semuanya canggih-canggih belaka pakai ada yang pakai touch screen dan ada kamera 3.2 megapixel. Dah canggih harga pun pastila canggih juga kan. So kami membuat tinjauan di dalam Carrefour. Ada satu brand sahaja. Pada mulanya aku ingin beli penimbang analog demi menjimatkan kos, tetapi penimbang yang dijual semua nampak sangat defectnya. Apa neraka semua ini? Aku aku grabla sebuah alat penimbang digital yang berharga RM 49.00.



Sudah beli mestila mau testis kan. Tapi kaunter testis dia tiada bateri yang secukupnya untuk mengetest produk yang aku beli. What the whattt? Marah aku dalam Bahasa Inggeris. Pekerja itu kata tak mengapa sebab ada warranty seminggu. So aku pun pulangla ke rumah dengan perasaan separa gembira. Sampai sahaja di rumah terus aku mencubanya. Hati aku terus membara apabila alat penimbang digital aku tidak menyala. Memang mencarut aku ketika aku.Terus aku sarungkan seluar pendek untuk mendedahkan aurat untuk kembali ke Carrefour untuk menuntut peralatan yang berfungsi. Nak mengamuk dan mencarut kan so tak sesuaila aku berbaju melayu. Penat tau aku memandu. ENTAH MENGAPA, tatkala pekerja itu mengetest barangan aku, depa teruih menyala. Fark. Taktiknya adalah dengan menhempaskan alat penimbang itu ke katil dan mesin itu akan menyala (betul tak tipu).

Sila klik Read More untuk melihat bukti yang aku telah ramping.



Oh yeahhh. Suck on that bitches. Berat badan aku ketika Ramadan ialah 68 kg. Kau lihat di atas, aku masih mampu maintain 68kg walaupun telah membelasah nasi himpit dan kuah kacang tanpa henti baru-baru ini. BMI aku kini normal, tidak lagi dianggap gempal seperti Fandi. Jangan lupa perjudian charity event kita, jika aku mampu maintain bawah 70 kg sepanjang bulan hadapan, korang harus membuat karangan pendek tentang kejayaan aku. Jika aku tewas maka aku akan belanja korang Bak Kut Teh.

Assalamualaikum.

Monday, September 28, 2009

Wii Are Family

Best gila korang dapat berkawan dengan aku. Jika aku menjadi korang, aku pasti kepingin menjadikan aku sebagai besfren teman tidur tanpa nafsu. Mengapa best berkawan dengan aku? Kerana di hujung minggu, aku akan menjadi sumber hiburan untuk korang. Hiburan di sini bukanlah bermaksud aku rela membuat tarian bogel untuk korang, tetapi hiburan-hiburan yang lagha seperti filem-filem terhangat yang dimuat turun, serta permanian video (aku buat-buat salah eja, lucu tak).

Jika anda lihat template blog ini ada gambar Nintendo Wii, tapi aku tak pernah main pun Wii tuh. Maka pada hari Jumaat yang lalu aku memaksa Fandi untuk membawa Wiinya yang baru dibelinya untuk dimainkan di rumah aku kerana aku memiliki tv lcd yang bergaya, memang ghairah la kalau bermain game. Line up pada malam itu ialah aku, Jamil, Abe dan Fandi. Dazu tak hadir walaupun sudah berjanji...



Sila klik Read More untuk berasa cemburu sebab korang tidak dapat bermain Wii bersama aku.


Match up yang pertama adalah antara aku dan Fandi dalam permainan tarian Zapin moden. Lihatlah gaya smooth and silky aku itu.



Kami bermain Wii Sport yang terdiri daripada permainan-permainan sukan seperti tenis, golf, baseball, renang berirama dan bowling. Aku dititik dalam perlawanan tenis dan besbol kerana Fandi dah biasa gerak-gerak tangan melakukan dosa ketika berseorangan.



Jamil kelihatan bersungguh-sungguh menggerakkan tubuh badannya untuk mengeluarkan peluh kerana berasa cemburu melihat figure aku yang semakin ramping ini.



Nampak sangat aku sekadar berposing kerana gambar di televisyen langsung tidak kena dengan gaya yang digayakan aku.



Best juga bermain Wii lebih-lebih lagi apabila aku dinobatkan juara bowling. Hujung bulan ini aku akan membuat keputusan sama ada hendak membeli PS3 slim ataupun Wii. Apa kata korang yang nak datang bermain nanti?



Sudah penat bermain game, aku siap masak Mee Hailam lagi untuk kawan=kawan. Peratusan untuk korang untuk disebat di dalam kubur juga mungkin berkurang kerana kat rumah aku memang aku pentingkan solat.

Best kan jadi kawan aku.

Sunday, September 27, 2009

Selamat Jalan Dazu!

Hari ini salah seorang bff aku Mohd Dazrul Syariz bin Sabardin bin Ahmad akan kembali pulang ke negara penjajah kerana boss dia sudah panggil bekerja setelah bercuti raya selama 2 minggu. Dazrul atau nama manjanya Dazu bekerja sebagai konduktor keretapi Pelham 1 2 3 di London. Cita-cita jangka masa panjang Dazu adalah untuk membawa pengalamannya bekerja di sana untuk membantu KTM membina keretapi bawah tanah di Malaysia.

Sila klik Read More untuk membaca ucapan perpisahan homoseksual aku dan rakan-rakan lain untuk Dazu.

Dazu,

Terima kasih di atas kenangan manis dan pahit yang kita lalui bersama dalam tempoh 2 minggu ini. Kenangan manis adalah setiap waktu yang kita tempuhi bersama, tak kiralah ketika di dalam kereta ataupun di atas katil aku, berbuka puasa bersama ataupun tatkala hendak bersolat terawih berjemaah di rumah aku tetapi tak jadi sebab tengok Bruno. Aku rela pulang kerja awal pada pukul 2 semata-mata untuk menghabiskan masa dengan kau, menunjukkan betapa istimewanya kau di hati aku Dazu.

Kenangan pahit pula adalah ketika kau menghantar Tracy McGrady untuk mengaibkan aku dengan 3 pointer bertalu-talu. Tapi kau tak tahu buat alley oop. Oleh kerana kita hanya akan bertemu tahun depan jika umur panjang, mari sini aku nak ajar, press and hold L2, lepas tu tekan pass (A). Kalau ada orang dia alley oop ah.

Kesempatan ini juga aku ingin gunakan untuk meminta maaf untuk kau dan juga sesiapa yang rapat dengan kau jika aku atau rakan-rakan lain ada termencarut sehingga terguris hati. Selamat jalan Dazu. Jumpa kau tahun depan.

Teman tapi mesra,
Faizal Rosly


Abe, Fandi, Jamil dan Apai akan menyampaikan ucapan mereka di ruangan komen sebab diorang tak bangun pagi dan semayang subuh macam aku. Selamat pulang Dazu. Best friends forever. Jangan kau mengecapi kemuncak syahwat dengan ucapan homoseksual aku sudah.


p/s: Dazu jangan lupa beli set pinggan mangkuk mama aku

Friday, September 25, 2009

Hari Raya Tidak Indah Lagi...

6 Syawal. Pernah tak korang melakukan sesuatu yang menyebabkan korang murung dan patah hati sepanjang hari? Pernah tak korang merasa bersalah terhadap tindakan cuai anda sendiri? Pernah tak korang dihantui penyesalan sepenuh hati dan bertaubat taknak buat lagi setiap kali selepas masturbasi?

Pernah tak korang melanggar kucing sehingga mati? Klik Read More untuk sama-sama menginsafi. Wahh memang rhyme habisla introduksi aku ini.

Aku bangun pagi pergi kerja seperti biasa. Aku memasang cakera padat Green Day dan memutarkan lagu 21 Guns berulang-ulang kali. Pagi itu sama sahaja seperti pagi semalam. Jalanraya yang sunyi. Langit pun masih gelap lagi. Di jalan rumah aku korang tau-tau ah mana ada lampu jalan. Aku memandu 80km/j kerana tiada kenderaan lain. TIBA-TIBA! Prottt aku terkentut. Saja je nak bagi suspen cerita aku ini. TIBA-TIBA LAGI SEKALI lampu kereta aku menyuluhi kelibat seekor binatang yang disyaki seekor kucing yang duduk betul-betul di hadapan aku. Memang dia senang enak beristirehat di atas jalanraya itu. Aku menekan brek sekuat hati. Namun aku tahu memang sudah tidak sempat lagi.

Kung! Kedengaran seperti kereta aku melanggar sesuatu. OMG. What a horrible feeling. Aku tertanya-tanya adakah kucing itu meninggal dunia terus ataupun menderita sambil menggelintin seperti ikan yang baru dipancing dahulu sebelum dilanggar kereta lain. OMG. Sepanjang perjalanan aku meratap hiba dengan tindakan aku tu. Buat kerja pun serba tak kena teringat kalau dia ada anak-anak kecil siapa nak susukan nanti. Naufal? Huh. Pulang dari kerja aku cuba-cuba melawat tempat kejadian, tetapi aku tidak jumpa mayat kucing itu. Mungkin dia survive tapi tidak dapat hidup sempurna kerana buah pinggangnya telah hilang sebelah. Mungkin. Oh Tuhan maafkan dosa hamba-Mu ini.

Sekarang baru aku faham perasaan kau Adam apabila kau bunuh kucing yang sedang enak tidur dalam rim kereta abang kau.

Wednesday, September 23, 2009

Berhari Raya di Rumah Anas

4 Syawal 2009. Hari ini aku kembali bekerja. Aku secara automatik akan bangun pada pukul 5 pagi tanpa dipaksa. Aku sudah berniat untuk puasa enam hari ini tetapi tak jadi. Ahh malasnya hendak kembali bekerja. Pasti ramai orang Australia yang merindui aku untuk menyelesaikan masalah Internet Explorer 8 mereka. Jalan raya masih lagi lengang kerana orang ramai masih bercuti di kampung. Sampai sahaja di pejabat, semua orang menuduh aku sudah kurus dan lebih segak daripada biasa. Aku tak nafikannya. Namun pujian bertukar menjadi cacian kerana aku tidak membawa rendang yang dijanjikan.

Amacam menarik tak epilog pembukaan aku? Macamtula kalau nak dapat markah tinggi dalam Kertas 2 Bahasa Malaysia Sijil Pelajaran Malaysia. Aku menyiapkan kerja dengan pantas kerana ingin pulang berhari raya setelah Anas menghantar mesej menjemput aku ke rumah terbukanya. Aku terus singgah ke rumah Dazu dan menggodanya untuk membawa PS3 ke rumah aku. Abe dan Fandi menyusul kemudian dan kami berparti liar dengan bermain Call of Duty: Modern Warfare. Best gila aku menusuk Fandi dari belakang. Ahhh. Macam tak kena je bunyinya. Lepas tu main Virtua Tennis mendengar jeritan ghairah Sharapova.



Akibat lalai, kami hanya bergerak ke rumah Anas pada pukul 6 petang. Sila klik Read More untuk berhari raya di rumah Anas.

Di rumah Anas kami membaham nasi minyak lauk ayam masak tomato, terung masak dal, acar, serta ada laksa dan mee kari. Aku tak ambil gambar makanan takut nilai kolestrol kembali bertambah setelah turun daripada 7.6 ke 5.7 tempohari. Oh yeahhhh. Sambil membaham, kami berbincang tentang kisah-kisah silam yang hitam yang berlaku kepada Ikram. Dazu juga membawa hadiah pakaian bayi untuk Anas dan Zack. Anak Anas telah disahkan berbelalai tetapi Dazu membeli pakaian bayi wanita pula. Ish ish ish Dazuuuuu.



Siapa yang mengandung ni Zaahirah ke Anas. Bawak-bawakla berhenti minum minuman keras Anas oi. Maksud aku, minum ais tak elok.



Serius doo aku dah kurus. Fandi dan Anas semakin boroi. Abe semakin cerah. Eh?


Oh esok Dazu akan berakit ke Sarawak untuk bercinta. Diharapkan kau dapat menjadi contoh yang baik untuk kami di sini agar tidak bersentuhan telinga antara lelaki dan wanita. Haa haa. It's ok Dazu. Kau tahu kami semua sayangkan kau. Belikan mama aku fridge magnet Kuching satu ok.

Tuesday, September 22, 2009

Perkara-perkara Yang Tidak Senonoh Untuk Dilakukan di Hari Raya

Apa khabar rakan-rakan? Sudah pulang dari kampung halaman? Bagaimana sambutan hari raya anda? Adakah anda memakai baju raya tahun lepas? Kita memang diharuskan untuk bergembira di hari raya; namun terdapat beberapa perkara yang tidak sesuai ataupun tidak bermoral untuk kita praktikkan pada hari raya. Ayuh kita kaji perkara-perkara tersebut:

1) Bermain futsal.


Apa? Orang sibuk-sibuk memakai baju melayu bagi sedap mata memandang, anda pula sibuk-sibuk memakai jersey Newcastle anda. Kita memang digalakkan berkumpul dan bersemenda di hari raya, tetapi padang futsal bukanlah tempatnya. Lagipun orang yang bukak kedai futsal tu pun nak beraya jugak tak payahla korang pergi menempah gelanggang.

2) Menonton wayang

Huii ini memang tabiat keji yang popular di hari raya. Nak nak pula filem-filem Melayu yang 'ngetop' selalu ditayangkan pada 1 Syawal. Adakah wajar hari untuk anda bermaaf-maafan sesama insan dihabiskan di dalam panggung wayang? Kalau anda memang hidup sebatang kara tiada saudara mara mungkin boleh diterima. So bila Abe call aku masa aku tengah sembahyang raya untuk mengajak aku menonton 'Jin Notti' terus aku tengking dia. Alah kalau korang bersabar sedikit cerita yang keluar di wayang tu Hari Raya Haji nanti keluarla kat TV3 nanti apa korang nak kecoh-kecoh.

Ada lagi. Sila klik Read More.

3) Menziarahi kubur untuk tujuan lain

Apa maksudnya 'menziarahi kubur untuk tujuan lain?' Di bulan puasa, iblis dan syaitan semuanya dibelenggu. So orang tidak boleh menurun minta nombor ekor di kubur-kubur di bulan Ramadan. Pada hari raya, tatkala Iblyss telah bebas, hmm memang tak menyempat mereka yang kaki judi ni meminta nombor Magnum 4D.

4) Melepaskan syahwat secara berleluasa.

Jika bulan Ramadan kita mampu menahan diri daripada perkara-perkara yang keji seperti menonton pornografi sambil menggenggam kemaluan sendiri, ataupun membaham makanan berkolestrol sesuka hati, mengapa kita tidak boleh bertahan untuk at least sehari lagi di hari raya? Korang tidak boleh menyedapkan hati korang dengan berkata "Alahhh aku dah sebulan bertahan hari ini hari kemenangan aku harus menyambutnya secara besar-besaran...". Ish ish ish.

5) Berpuasa

Hari Raya ialah hari yang haram berpuasa. Tak usah nak mengada-ngada.

6) Bersembahyang raya tetapi tidak mendengar khutbah

Huii baju melayu dah kilat-kilat ada labuci. Songkok pulak tinggi gila mengalahkan songkok Jins Samsudin. Sampin ikat bunga siap ada keris lagi. Dengan spek mata Ray Ban tiruan dia huii memang dialah orang yang paling bergaya kat surau tu. Tapi lepas beri salam je, terus lari laju mengalahkan __________ (sape terer sila isi tempat kosong).

7) Membaca blog aku di pagi raya

Jika anda membaca blog saya pada hari raya pertama sebelum meminta maaf kepada ibu anda, mungkin anda sebenarnya tiada tiket bas untuk balik beraya kan? Tak mengapa aku faham. Tidak semestinya anda ni stalker saya.

Apa lagi? Selamat hari raya. Aku buat open haus hujung-hujung raya sila bersedia.

Sunday, September 20, 2009

Happy Birthday Apai!

Hai kawan-kawan. Bagaimana dengan sambutan hari raya anda? Semalam 19 September 2009 ataupun 1 Syawal Tahun Gajah merupakan hari jadi Amir Rashidi ataupun Apai. Apai merupakan salah seorang bff aku. Jika korang menyetalk blog aku hari-hari, korang pasti tahu Apai baru melangsungkan perkahwinannya baru-baru ini. Daripada riak wajahnya pada gambar di bawah, kita boleh mengassume yang Apai ini seorang yang wara' dan bertaqwa. Usah terpedaya, Apai sebenarnya seorang yang boleh menjadi horny tanpa sebarang rangsangan yang kukuh. Tapi setelah berkahwin, maka tak perlulah ringan-ringan lagi bukan. Berkat usaha Apai yang 'kejap tetapi kerap' Apai dan Mizah kini bakal menimang cahaya mata. Wooohooooo.


Sila klik Read More untuk mengenali Apai dengan lebih lanjut.

So semalam, sempena hari pertama Syawal, kami rakan-rakan Bangi yang line upnya terdiri daripada aku, Abe, Ikram dan Dazu melakukan sesuatu di luar tabii dengan pergi bersolat Isya' berjemaah serta bertakbir raya di Masjid al-Hasanah. Fandi pula pura-pura tak dapat mesej sebab dia memang malas sembahyang. Haa haa. Sesudah bersalaman dengan imam, kami pun melepak di McD sambil menonton cerita Salam Terakhir lakonan Rosyam Nor. Sedih doo cerita tu. Sambil itu, kami mengadakan sesi mengumpat secara bertubi-tubi kerana Ramadan telah berakhir. Tiba-tiba aku teringat yang hari itu ialah hari jadi Apai. Oleh kerana syaitan telah dibebaskan dari belenggu, maka syaitan-syaitan pun berbisik ke telinga kami untuk bergurau senda secara kasar dengan Apai.

Anda semua kenal Ainul Aishah? Alah yang muka macam pekerja mapley Ameerali yang selalu berlakon cerita mamak jugak tu. Dulu dia bersekolah dengan kami dan percaya atau tidak dia mempunyai skandal dengan Apai. Mizah kalau dengan nama dia je mesti bertukar menjadi incredible hulk punya. Apai tiada nombor Dazu. So kami pun menghantar mesej daripada HP Dazu kepada Apai:

"Selamat hari jadi awak! xoxo - Ainul Aisyah"

Tiada reply malam itu. Mungkin Mizah sudah terbaca dan mereka sedang mengalami pergaduhan besar buat kali pertama sejak berkahwin. Kami hanya ketawa terkekek-kekek dengan spekulasi-spekulasi yang kami cipta sendiri. Keesokan harinya, Dazu menghantar sms ketika aku sedang sembahyang raya:

"Thanks. slmt hari raya! mane dapat no? - apai reply. cane duh haha"

Hahahaahahah terus aku tergelak seorang diri ketika khatib sedang membaca khutbah lalu aku diusir daripada surau. Memang priceless. Abe memang keji menyuruh Dazu untuk terus mendorong Apai jatuh ke lembah kecurangan dengan menghantar sms godaan susulan, but aku dan Dazu tidak sampai hati, itu sebabnya aku memberi penjelasan di entri ini. To be fair to Apai, even if Apai thought that the message was really from Ainul, I am sure that he was just being polite by replying to the message. Apai cintakan Hamizah tanpa berbelah bahagi, and Ainul is not that hot anyway.

Anyway, sudah pasti kesilapan kau akan kami ungkit setiap masa. Haa haa. Ayuh kawan-kawan, ucapkan Selamat Hari Jadi kepada Apai!

p/s: sori jamil aku termiss hari jadi kau. Selalunya akan datang emel bagitau ketibaan besday rakan-rakan, tapi tiada pula tarikh harijadi kau. Happy belated birthday Mohd Jamil Fathi bin Jamaludin bin Omar.

Saturday, September 19, 2009

Ucapan Istimewa Hari Raya

Semua orang sudah memberi ucapan hari raya, aku pun tidak mahu ketinggalan. Akan tetapi, ucapan aku akan menjadi lebih kool dari korang kerana aku akan memberi personal touch agar korang terasa lebih dihargai di pagi Syawal. Walaupun aku tak dapat kad raya dari korang, namun aku tetap akan mendoakan korang berbahagia di samping keluarga tercinta sambil memakan lemang dan kuih kaswi. Eh ada ke orang hidangkan kuih kaswi di Aidilfitri.

Untuk da' killa: Semoga kita akan menyambut hari raya bersama-sama selama-lamanya.

Ucapan untuk teman-teman pillow talk

Adam Johari dan Norashikin: Maafkan aku Adam kerana menuduh kau tidak sembahyang terawih di sana serta menuduh kau beronani di bulan Ramadan.

Amir Rashidi dan Nurhamizah: Maafkan aku Amir kerana menuduh kau bersetubuh di siang hari di bulan Ramadan.

Mohd Jamil Fathi dan Evi Vidyana: Maafkan aku Jamil kerana menuduh perut kau bersaiz 38".

Ahmad Shuhud Irfani dan gadis imaginasi: Maafkan aku Abe kerana menuduh kau ada awek imaginasi.

Mohd Dazrul Syariz: Maafkan aku Dazu kerana membelasah kau Fifa tempoh hari. Aku dan beri kau belasah aku balik kan lepas tu.

Khairul Afandi: Maafkan aku Fandi kerana kau terpaksa bekerja di hari Sabtu.

Mohd Ikram: Maafkan aku Am sebab malam tadi tiada sesi menonton wayang.

Zulkifli Ibrahim: Maafkan aku Zul sebab pulaukan kau selama 2 minggu sebab kau tak datang tengok Transformers

Syed Muaz dan Nurul Iza: Maafkan aku Muaz sebab sering mempermainkan L2P.

Panjang lagi ucapan hari raya aku ni. Sila klik Read More untuk menerima ucapan hari raya aku.

Ucapan untuk teman-teman Uniten

Tengku Eleanor Ezura: Maafkan saya Ezu sebab kita sudah tidak selalu bertemu dan bersemenda.

Aqilah Hasan: Maafkan saya Lala sebab tahun ini kita tidak berbuka di kedai perabot Ah Seng.

Nurul Huda: Maafkan saya Huda kerana menuduh anda ada skandal dengan timbalan perdana menteri.

Khairul Afandy: Maafkan aku Fandy sebab selalu kutuk kau pasal gadis kecil yang tidak menghargai kau tu.

Tamir Epul dan Dol: Maafkan aku kerana sering menuduh korang boroi.

Zahrul Idzwan dan Syazwina: Arul kau yang kena minta maaf kat aku sebab meninggalkan aku keseorangan.

Ucapan untuk peminat-peminat fanatik, stalker-stalker, ex boyfriends, serta rakan-rakan alam maya yang melink aku di blog korang, aku ucapkan terima kasih dan aku minta maaf jika dari hujung rambut sehingga ke hujung lutut jika korang berasa tidak selesa dengan gurauan berbaur seksual dan perkauman yang aku tulis di dalam blog.

  1. Muhammad Faisal Habeeb
  2. Nizam dan Liza
  3. Kusha
  4. Eliza Sherwani Ahmad dan adik kepada Eliza Sherwani Ahmad
  5. Finaz
  6. Ajis - http://venixstudio.blogspot.com/
  7. Naqqib - http://shogunnchronicles.blogspot.com/
  8. Nur Zihan Naszeri - http://honeybarney.blogspot.com/
  9. Eleena Hamdan - http://edythena.blogspot.com/
  10. Ciktari - http://ciktari.blogspot.com/
  11. Miss N - http://diaryofaheartbroken.blogspot.com/
  12. Tedi - http://myqza.blogspot.com/
  13. Hanie Dew - http://haniealie.blogspot.com/
  14. A.t.i.n - http://atienexostra.blogspot.com/
  15. enuLwanie - http://enulwanie.blogspot.com/
  16. Lynda Ezumi - http://ezumidoraemon.blogspot.com/
  17. .hanimun. - http://twenty5seven.blogspot.com/
  18. alyaanajwa - http://alyaanajwa.blogspot.com/
  19. Mohd Hazri - http://dragonail.blogspot.com/
  20. adriana elisa roslan - http://xoxo-adriana.blogspot.com/
  21. Wan Nur Shazwani Wan Mohamad Nor - http://littlebunnyinthecity.blogspot.com/
  22. Mira - http://www.miranew.blogspot.com/
  23. Chillcha - http://chillcha.blogspot.com/
  24. Kame - http://lekleksudah.blogspot.com/
  25. Sya Yusof
  26. non_emotion - http://www.warisanwanitaterakhir.blogspot.com/
  27. yayien - http://akufragile.blogspot.com/
  28. cik niena - http://kopiiookurangmanis.blogspot.com/
  29. syahida - http://rosebaatique.blogspot.com/
  30. sesuci@pagi - http://selokalara.blogspot.com/
Selamat hari raya semua. Maaf zahir sahaja. Batin-batin tak main.

Friday, September 18, 2009

Berbuka Puasa di Kafe Oasis

Oasis merupakan band kegemaran aku sejak sekolah menengah setelah diperkenalkan oleh Shahrizal Jaapar. Gaya nyanyi nak taknak Liam, kesamsengan Noel menunjukkan reserved v sign tak kira di mana serta penggunaan chord-chord mudah dalam lagu mereka untuk aku tiru menyebabkan aku terpengaruh dengan irama Britpop yang sedang menular ketika itu. Lagu-lagu klasik seperti Don't Go Away, Stand By Me, serta personal favorite aku Some Might Say memang sering aku mainkan siap rekod dalam kaset lagi untuk dijual kepada kawan-kawan. Namun begitu berita pengunduran Noel daripada Oasis benar-benar meremukkan hati aku. Sebagai tribute, semalam kami kanak-kanak Bangi mengadakan majlis berbuka puasa di Kafe Oasis di seksyen 7 Bandar Baru Bangi.

Line up pada hari itu ialah aku, Dazu, Abe, Fandi, Apai dan Mizah. Di mana rakan-rakan lain tak Oasis aa korang. Oleh kerana aku tidak bekerja, aku dipertanggungjawabkan untuk mencari venue berbuka puasa. Antara tempat yang dikonsider adalah Bangi Golf Resort restaurant, Restoran Bayou Alamanda, serta maplay-maplay berhampiran. Setelah membuat kajian berdasarkan harga dan lokasi, aku membuat tempahan di Kafe Oasis. Kafe Oasis beroperasi dari pukul 9 am - 12 am setiap hari, tapi bulan puasa depa bukak lambat sikit. Di bulan Ramadan ini, mereka mengadakan promosi buffet dengan harga yang berpatutan iaitu RM29.90 seorang yang terdiri daripada 40 jenis hidangan tanpa babi, serta boleh memilih satu hidangan utama yang terdiri daripada Chicken Chop, Beef Steak serta Lamb Chop. Lokasinya terletak di belakang restoran Sup Urat Ketin di seksyen 7. Kafe ini memiliki suasana serta ambience padang pasir dan lagu Oasis berkumandang di udara. Surau dan gymnasium pun ada untuk kemudahan korang. Untuk maklumat lanjut serta peluang kerjaya di Kafe Oasis, sila layari http://kafeoasis.com.my/



Sila klik Read More jika anda sudah bersedia untuk melihat gambar-gambar ghairah.



Bukti saiz pinggang aku kini 34", sumpah aku tak kawal pernafasan.


Ini hidangan pembuka selera aku yang terdiri daripada spaghetti berserta kentang dan balls, salad campuran yang menyihatkan serta sup cendawan yang rasanya seperti sup pasir. Spaghetti = ok, salad = superb, sup = campakkan ke laut.


Ini pula adalah hidangan utama, chicken chop oasis. Boleh tahan rasanya. Aku tidak mengambil lamb dan beef kerana doktor kata red meat banyak kolestrol.


Ini pula makanan asas Fandi. Di dengan tamak mengambil spaghetti dengan sos carbonara, nasi goreng sosej orang Asia serta sup cendawan beracun. Abe dan Dazu memesan nasi goreng serta keropok rota.


Fandi gembira kerana tak perlu balik awal untuk solat terawih pada hari itu. Malam tadi semua tak terawih so korang jangan ingat boyfren korang bertaqwa sangat jangan tertipu dengan dakwaan yang mereka solat terawih hari-hari.


Apai dan Mizah datang lambat sikit, disyaki berbuka dengan cara yang tidak sepatutnya di dalam kereta. Alah dah halal apa salahnya kan.

Sesi berbuka puasa disudahi dengan sesi mengumpat musuh lama, gadis lama, serta berita tertangkapnya 'Rasul Melayu'.Puasa tinggal sehari apa kata korang pergi berbuka di Kafe Oasis petang karang. RM29.90 untuk semua di atas, memang worth it la. Jangan pergi kafe Akhil Hayy bodoh sekali masakan dia.

Thursday, September 17, 2009

Kejayaan di Bulan Ramadan

Orang kata bulan Syawal itu merupakan bulan kemenangan setelah sebulan bertarung dengan hawa nafsu di bulan Ramadan. Akan tetapi, sebagai seorang Sang Juara yang berkaliber, aku telah berjaya mengecapi beberapa kejayaan di bulan Ramadan yang mulia ini. Ayuh kita kaji selidik kejayaan yang dicapai.

Kejayaan 1: Menurunkan berat badan.

Semalam aku pergi ke klinik untuk membuat pemeriksaan kesihatan untuk memeriksa kandungan kolestrol di dalam badan. Sebelum berpuasa, berat badan aku ialah 74 kg. Setelah aku memulakan gaya hidup yang sihat dengan meninggalkan makanan-makanan yang tidak berkhasiat, bersenaman perut dan ditambah pula dengan berpuasa, berat badan aku kini 68 kg. Ohh yeahhh suck on that Jamil, Adam, Fandi, Anas, Muaz, Syanie serta sesiapa sahaja yang memiliki berat badan lebih daripada aku.

Kejayaan 2: Mengurangkan saiz perut

Minggu lepas aku pergi membeli belah sempena Aidilfitri sesi pertama. Aku ingin membeli baju melayu jeans untuk digayakan semasa sembahyang raya nanti. Tapi diorang kata diorang tak buat baju melayu jeans so aku sekadar membeli seluar jeans sahaja di sebuah kedai Yahudi yang terkenal. Ketika aku pergi mencuba seluar, OMG saiz pinggang aku kini 34" dahulu 36". Ohh yeahhh suck on that Jamil, Adam, Fandi, Anas, Muaz, Kusha, Syanie serta sesiapa sahaja yang memiliki saiz pinggang lebih daripada aku.

Sila klik Read More untuk mencontohi kejayaan-kejayaan aku.

Kejayaan 3: Menjadi juara Fifa Asia Pasifik

Di pejabat aku tidak lunch di bulan Ramadan so aku gunakan waktu itu untuk mengajar kanak-kanak di pejabat erti kehidupan yang sebenar. Mangsa-mangsa ratahan aku di pejabat seperti Faisal Habeeb, Mohd Shahezan, Adam Phong semuanya tidak dapat menjelaskan mengapa mereka langsung tidak mampu memberi saingan kepada aku. Kemudian, Dazrul datang ke rumah aku semalam dan mendakwa dia menduduki ranking 6+++ dalam Playstation Network. Hantar sahaja abang Torres aku terdiam kau Dazu aku ketuk 4-2. Err lepas tu Dazu menang balik tapi hanya match pertama je yang dikira.

Kejayaan 4: Bercuti di hari raya

Aku bekerja di kompeni orang putih maka di hari cuti umum di Malaysia, aku pula sibuk pura-pura bekerja. Tahun lepas aku beraya di pejabat. Namun tahun ini tidak lagi. Oleh kerana aku ini pekerja terbaik syarikat aku, maka mereka membenarkan aku untuk bercuti selama seminggu bermula semalam. Uuuuu seronotnyaaaa. Takziahlah buat mereka yang tidak dapat bercuti raya tahun ini.

Kejayaan 5: Membayar zakat fitrah.

Aku rasa tahun ini aku perlu membayar zakat tapi mama aku dah bayarkan haa haa.

Diharapkan para pembaca semua mendapat iktibar daripada kejayaan-kejayaan saya di atas dan berusaha dengan lebih gigih lagi untuk mengecapi kejayaan tersebut.

Wednesday, September 16, 2009

First 5 Minutes of Grey's Anatomy Season 6 Premiere

Hoit siri televisyen Amerika kini kembali satu persatu. Seronoknya! Seronoknya! Sudah tonton ke One Tree Hill dan Gossip Girl terbaru? Dua-dua aku tidak ikuti. Hanya membariskan gadis-gadis menawan dan mungkin seorang dua jantan kacak untuk menarik jejaka-jejaka dayus seperti Fandy Uniten untuk menontonnya. Haa haa. Akan tetapi menonton Greys bagi seorang lelaki boleh dikategorikan sebagai dayus juga kan Apai? Ayuh kita lihat sedutan episod pertama musim ke-6 Grey's Anatomy.



Click Read More to discuss your thoughts and conspiracy theories!

Seperti yang kita tahu, pada season 5 finale dahulu, Izzy dan seorang John Doe yang disyaki George yang mukanya dilanggar bas telah didatangi malaikat maut, tetapi kita tidak tahu siapa yang meninggal dunia. Namun begitu semua sudah pasti boleh mengagak George yang akan meninggal dunia kerana pelakonnya T.R Knight Rider sudah tidak mahu berlakon lagi kerana dia ingin pergi menunaikan umrah.

Well memang benarla George meninggal dan Izzy hidup. Akan tetapi, assuming korang sudah menonton video di atas, muncul pula persoalan bahawa yang mati itu bukan George setelah Lexie menyedari itu bukan buku lali George. Jika George tidak mati, funeral siapa yang mereka hadiri? Berikut adalah teori-teori yang munasabah:

1) Lexie silap dan John Doe itu memang George.
2) John Doe bukan George dan majlis pengebumian itu sebenarnya adalah majlis persandingan tepung tawar Meredith dan Derek.
3) Teori yang terpesong daripada landasan ialah teori George survive dan digantikan dengan pelakon lain setelah menjalani pembedahan plastik.

The premiere will air on 24/9. Cerita-cerita lain yang aku bersedia untuk kembali mendownload adalah The Office, 30 Rock, Heroes, Family Guy, South Park dan Supernatural untuk da' killa. My Name Is Earl sudah diberhentikan, Lost pulak tahun depan.

Satu lagi, adakah kalian menonton insiden Kanye West (adik Taribo West) dan Taylor Swift? Did you see the look on Taylor's face? Nak menangis dah minah tu. Bastard kau Kanye.


WKRG.com News

Oh gossip orang putih aku lawat perezhilton.com, gossip melayu aku lawat ohartis.com

Tuesday, September 15, 2009

Hadiah di Bulan Ramadan

Aku memiliki pelbagai aksesori berasaskan Liverpool seperti scarf Liverpool, mug Liverpool, Tshirt Champions League Liverpool, sweater Liverpool, keychain Liverpool, snowcap Liverpool serta tatu pakai buang Liverpool. Namun begitu, aku tidak memiliki gajet yang paling penting iaitu jersey Liverpool. Berikut adalah faktor-faktor utama mengapa aku tidak memilikinya:

1) Sebagaimana yang kita tahu, penaja utama Liverpool adalah Carlsberg. Walaupun aku kadang-kadang tak sembahyang subuh, namun aku tahu menayangkan jenama minuman keras dengan penuh kebanggaan adalah berdosa. Apabila aku memakai apa-apa sahaja yang berkaitan Liverpool, aku akan memakainya dengan penuh kebanggaan, termasuklah ketika aku solat Jumaat. Takkan nak pakai Kasbeg mendengar khutbah kan kena halilintar la aku nanti.

2) Tatkala keimanan aku menjadi tipis, aku berazam juga hendak membelinya. Namun keimanan kawan-kawan aku pula yang menghalang. Aku tidak membeli jersey Liverpool aku di sini kerana harganya di luar negara lebih murah serta lebih berkualiti. In fact, semua aksesori yang aku sebut di atas semuanya dibeli di luar negara (kecuali sweater beli kat al ikhsan). So aku kirimla jersey Liverpool kat kawan aku Mohd Dazrul Syariz bin Sabardin yang berada di England. Tapi dia taknak semangat Biro Agama MRSM Jasin dia masih menebal di dalam diri. Siap bagi tazkirah lagi kat aku kata tak elok pakai baju pamerkan arak. Blah la lu Dazu padahal dia cemburu sebab dia peminat Manshitter. Btw kawan-kawan, Dazu dah balik petang karang datang rumah aku Dazu.

3) Faktor yang ketiga ialah kemungkinan halangan daripada Mama. Dulu aku ada beli baju neraka kat Sogo dengan Abe. RM30, kaler hitam, logo Shell yang dimodify tapi dia buang ‘s’ tulis Hell. Aku pakai sekejap sahaja di rumah, Mama aku nampak lepas tu terus nak bawa aku jumpa Harun Din sebab takut aku terpengaruh dengan budaya Black Metal yang sedang popular ketika itu. Keesokan harinya, baju itu terus hilang daripada almari aku. Aku tanya mama aku mana baju tu, mama buat-buat hilang ingatan. Kalau baju Liverpool aku yang dirampas, memang lari dari rumah aku.

Namun berkat bulan Ramadan yang mulia ini, sesuatu yang istimewa telah berlaku. Mungkinkah aku telah mendapat Lailatulqadar? Liverpool telah menamatkan hubungannya dengan Carlsberg dan Standard Chartered akan tertera di jersey Liverpool. OMG! Sila klik Read More untuk berita yang menggembirakan ini.

You can read about it here: http://www.liverpoolfc.tv/news/drilldown/N165741090914-0000.htm

And here: http://soccernet.espn.go.com/news/story?id=676010&sec=england&cc=3436

Aku terus order online kat www.liverpoolfc.tv, pagi tadi lepas sahur sampai. Jangan jeles melihat jersey baru aku ini. Aku ambil gambar khas untuk korang kagum dan cemburu.



Sunday, September 13, 2009

Jawapan Kepada Persoalan Gadis-gadis: Episod 2

Assalamualaikum gadis-gadis. Masa yang ditunggu telah tiba. Korang tidak perlu membeli buku-buku tentang lelaki di MPH untuk memahami kami. Tanyalah terus kepada yang pakar. Saya telah merekrut seorang ahli panel jemputan yang sememangnya memiliki pengalaman persetubuhan bagi membantu kami menjawab soalan-soalan yang penuh emosi daripada korang kaum Hawa. Apa kata kita berkenalan dahulu dengan ahli-ahli panel.



Dari kiri:

1) Aku. Tubuh badan tak penting, yang penting rupa.

2) Ahmad Shuhud. Warna kulit tak penting, yang penting rupa.

3) Khairul Afandi. Keboroian di perut tak penting, yang penting rupa. Jika tiada rupa, pembedahan plastik sahaja

4) Adam Johari. Berjauhan dengan isteri, genggaman tangan jadi pengganti.

5) Amir Rashidi. Menggauli isteri setiap hari.

Ahli panel jemputan: Syed Muhammad Muaz. Status: berkahwin dan memiliki seorang anak perempuan. Saiz seluarnya bersaiz 38" walaupun minum shake aneh Herbalife. Kau puasa ke tidak ni.

Jantan-jantan ini akan membantu korang gadis-gadis untuk memahami isi hati serta perlakuan abnormal seorang lelaki. Sila klik Read More untuk mengetahui jawapan kepada persoalan gadis-gadis dalam entry yang lalu. Bagi mereka yang tidak meletakkan nama ketika bertanya soalan, jangan tesinggung dengan nama-nama yang aku berikan. WARNING! Entri ini sangat panjang ok kerana banyak benar soalan korang.

Soalan 1

Lelaki tetap sayangkan bini dia ketika mengandung?? Apa yg berlaku dgn Nora Danish tu..Suami dia tinggalkan dia time dia pregnant..Jawab jangan x jawab..

Chua Shi Yun, Klang


Sally menjawab:

Hai uolss. Alahh laki dia tu curang sebab ada PEREMPUAN lain yang dedahkan cleavage kat dia. Siapa lagi kalau bukan si puaka kubor tu so not entirely his husband's fault okayyy. Alah si Nora kalau uols lawat ohartis.com boleh je tengok dia berparti liar kat kelab malam mabuk2 masa tengah berpantang.

Soalan 2:

aku baru break up dgn bf aku. aku stat dgn dia as a fren. tp sbb dah break up terus tak berkawan. sedih siot hilang kawan. apsal lelaki ni cam ego gila ajak jumpa as a fren pon tanak. bukan ajak kuar dua2 pon. secara berjemaah. macam running away la kiranya. tp still msg aku cam biasa. gi holiday pon belikan aku hadiah lagi. apakah maksudnya semua itu?(mungkin dia tiada niat lain, mungkin aku perasan owh malu)

kalau lelaki cakap sesuatu wajar ke kita percaya. sebab lepas break up aku semacam trauma dgn lelaki. dgn adik aku pon aku skeptikal. macam talks are cheap. duhh~

gadistakpaham, putrajaya


Ahmad Shuhud menjawab:

ada beberapa kemungkinan:
i) mungkin dia trauma akibat perpisahan yg terjadi (lagu Perpisahan Terasing dendangan KRU sebagai lagu latar...haha).

ii) mungkin dia malu ngan anda especially kalau dialah punce perpisahan lepas tu tetibe dah sedar kesilapan die...

iii) mungkin die menyampah ngan anda..especially kalau andalah punca perpisahan..

iv) mungkin dia dah ade orang lain, nanti gadis dia marah kuar ngan ex girlfriend walaupun ramai2..pompuan biaselah cemburu..

kenapa still belikan hadiah?

i) dia still ingat kat anda walaupun di mana2 dia berada..memori ketika bersama mungkin masih segar dalam ingatan dia (ni ayat karangan mase form 3..haha..)
orang kate cinta pertama sukar dilupakan (tapi ia tidak berkesan terhadap ijai)..

ii) mungkin dia masih konfius nak sambung blik ke@ nak cari pompuan lain..so for the time being, maintain je la sms ngan bagi hadiah supaya tak lost contact ngan anda..
sekian wassalam.

Nota editor: Berkawan selepas berpisah adalah dongeng semata-mata. Kami ego, kami hanya menegur anda di YM atau Skype sahaja. Di hadapan kawan-kawan, mestila buat-buat benci dan tidak kenal. And that my friend, is the ugly truth (baru lepas tengok cerita the Ugly Truth).

Soalan 3

Nape laki bawa laju takpe..tapi dia takkan bagi pompuan (awek @ bini) bawa laju??
abang saya bawa macam pelesit xpe..tapi bila bini dia bawa 110km/j di highway pantai timur, dia marah gile2!!! padahal kete x banyak masa tu...x patut tol!!!!

enulwanie, Kota Bharu


Amir Rashidi menjawab:


Ego beb.....laki nih slalunye ego melangit.....diorg mesti bwk kete laju2 punye...lagi laju lagi hebat laa.....cekap laa drive macam F1....ape barang slow2.....
Walaupun hakikatnye dalam hati pon dah goyang jugak walaupon meter tuh baru cecah satu due satu tige......jadi bile awek or bini bwk laju....some more laju lagi daripada die.....terbakar beb.....lagi satu marah pon ade.....yelaa takut pape terjadi or tak confident dengan pemanduan pasangan.....tapi kebanyakkannye terasa tercabarlaa bile pasangan lebih cekap memandu dari mereka.....wallahualam.....

Soalan 4

Saya baru lagi dengan bf saya.time nk dapatkan saya dulu punyelah dia hempas pulas sampai kalau tak dapat saya dia bleyh tak keruan lah hidup tapi bila dah dapat nih dia cam acuh tak acuh plak,tak bagi attention lah buat kita jeles and sakit hati lah..ape semua ini.cuba jawab yg arif.

Gadis dambakan perhatian, UK


Khairul Afandi menjawab:


Itu lumrah manusia, perempuan pon kadang bila menerima nguratan lelaki itu mula la nk dlayan lebih bagaikan puteri gunung berapi..kadang2 kite kena periksa diri kita adakah apa yg kita perlakukan itu menepati apa yg bf kita nak..masa bf kita nak ngurat kita dulu kita bukan main jual mahal tunjuk prangai wanita yg budi pekerti shaja, lepas kapel mulala keluar ayat 'menyesal i jumpe u' mmg sure bf korang buat acuh tak acuh la lepas tu..

Nota editor:
Kami mengejar 'thrill' ketika mengurat. Setelah dapat thrill itu akan hilang dan gadis2 harus mengurat kami pula untuk menyemarakkan kembali bunga-bunga cinta. And that my friend, is the ugly truth. Damn aku dah menjadi Gerard Butler.

Soalan 5

Mengapakah lelaki sukar mengingat tarikh2 penting seperti, tarikh lahir pasangan? tarikh mula bercinta/berkapel? tarikh ulangtahun perkahwinan.. malah tarikh lahir sendiri?? mengapa semuanya kita yg harus ingatkan??? mengapa??

Tedi, Alor Gajah


Adam Johari menjawab:


Sebab lelaki sibuk bekerja. Penat tak dapat focus bende yang super remeh temeh seperti tarikh ulang tahun berkapel. Ataupun sebab lelaki bodoh. haha. Kenapa pompuan takleh ingatkan je lelaki tarikh tarikh tersebut tanpa merasa tak puas hati? Aku rase pompuan memang keji mengambil peluang untuk memarahi kaum Adam sebab tak ingat tarikh. Saje je nak lepaskan kemarahan.

Soalan 6

a) knape lelaki suka pegang2 ek?diorang tak rase rimas ke pegang2?hish3..

b) betul ke lelaki time mimpi basah diorang mimpi gadis yg akn dikahwini?nampak ke muka perempuan tuh time itu?

c) knape lelaki liat nak bitau atau bwk pasangan jumpa mak bapak diorang?

d) ape cut point utk lelaki lambat kawin dan takkan dipanggil bujang terlajak?

e) kalau dh couple lama and br cakap u're not the one and tanak kawin ngn kita bleyh tak jadikan tuh alasan nak pukul dia sampai pengsan..haha(joking;p)

Gadis banyak persoalan, ExxonMobil


Aku menjawab:
a) It's either we touch you or touch ourselves.

b) Tak betul. Pasangan persetubuhan mimpi basah aku yang aku ingat kebanyakannya selebriti. Madonna ada, Sharon Stone ada. Tanak aku kahwin ngan diorang. Mostly kitorang tak ingat mimpi buat apa tau-tau kain dah mengeras menjadi kanji.

c) Sebab jejaka itu tidak mahu berkahwin dengan anda. Ataupun parents dia dah meninggal.

d) Tiada. Kami tidak seperti wanita ada istilah andartu. Norman KRU pun kahwin masa umur dah senja.

e) Usah pukul. Hantar nasi kangkang buat berbuka terus (i'm joking as well, tolong jangan kangkang betul2).

Soalan 7

a) adakah lelaki akan rasa tergugat sekiranya gaji awek/isteri dia lebih drpd gaji dia sendiri? if so, mcm mn nk soften his ego?

b) lelaki rasa sakit x time first night cam girls akan rase?

c) kalau lelaki tu ade layan sorg pompuan ni, tapi awek dia rs mcm dia lyn lebih2, but he said she is only a friend, can we trust that??

d) kenape lelaki suke sakat pompuan yg dia suke smpi kdg2 girls rs geram nk cubit2 je..hehe

Ms.Curious,Bangi


a) Adam: Banyak lelaki akan tergugat. Namun aku tidak sebegitu. Shikin (isteri aku) bakal mendapat gaji yang berlipat ganda lagi banyak dpd aku. I'm considering her my retirement plan. Sugar mama all the way!

Zaman skarang dengan equal opportunitynye dan equal pay pompuan pompuan yang lebih talented pasti akan mendapat gaji lagi banyak dpd suami/bf mereka. Janganlah mengcomparekan suami/bf tersebut dengan jejaka jejaka lain yang mendapat gaji lagi banyak. Sedih hati suami/bf tersebut. Yela, lelaki merasakan diri sendiri sebagai sumber rezeki dan nafkah zahir. Mesti mereka terasa agak 'kerdil' sebab tak dapat jadi the 'provider'. Kalau lelaki tu berlakon keji seperti "yela... awak kan kaya. siapalah saya" janganlah layan.

b) Amir: Lelaki rase sakit jugak...bayanglaa sebelum nih kita biasa adjust sindri kadar kegripan mengikut kesesuaian.....tibak2 kadar kegripan tersebut dikawal oleh pasangan kita.....kira macam radas kawalan laa....tempo yg di luar kawalan kita....
Lari tempo masak jgk laa.....mcm lari laju2 hentam tembok dalam keadaan stim laa.....speechless......
anyway.....application n result may varies......hargailah pasangan anda......

c) Fandi: that depends, untuk girls yg pakwe die mat saleh, kalo pakwe die jumpe kawan perempuan then kiss2 pipi n peluk2 tu biasa..tp klo mlayu pon ade gak berperangai sebegitu pada zmn ini..apa yg penting ialah kepercayaan..jgn risau ingatla pepatah ini, sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh juga ke tanah.

d) Fandi: lelaki yang sakat perempuan ada dua makna sahaja..sama ada nk mengurat pmpuan itu terus atau yg berkaitan dengan perempuan tsebut (iaitu kawan rapat atau kakak atau adik si mangsa sakatan)..actually purata menunjukkan perempuan lebih meminati lelaki yg menonjol sedikit..kdg2 perempuan skema pon minat budak kene gantung sekolah btol tak dgn alasan dia cool la..=P

Soalan 8

nak tanye ah gak..ke entry ni dah sampai tarikh luput??
nway kalo blom nak tanye gak weh.. apesal laki2 layan gile ngan kete2,motor2,beskal2 etc..nak tambah muncung ah,kepak ah,ekor ah..bgi tgi ah,rendah ah.. sanggup perabis riban2 nak makeup kete.. lg baik korg perabis ke makwe masing2..dpt gak pulangannye..wahahaha

sesuci@pagi, KL


Ahmad Shuhud menjawab:


biasela..itulah hobi namanye..minat tgk kete cantik,tgk motor harley davidson..so dah minat punye pasal, penambahan aksesori kereta dan motor menjadi satu kemestian..samela ngan gadis2 yg gemar mengumpul handbag ngan kasut padahal dalam almari yg tanda harga belum bukak pun ade lagi..kalau minat bola, sanggup bayar tiket mahal2 nak tgk pasukan idaman beraksi..minat megan fox,sanggup beratur dekat 2 jam nak beli tiket transformers..sekian.

Soalan 9

kenapa lelaki zmn skrg lambat untuk make the 1st move to the next level? pdhal dia dh citer dh kt kwn dia yg dia mmg btul2 suke kt pompuan yg dia suka tu. mengapa? mengapa? haha

BertanyaBilaDiBeriPeluang, UK


Syed Muaz menjawab:


Hoho. It depends kat laki tu. Suka hati dia lah dia nak buat first move ke tak. Hehe.
On a serious note, memang depends kat laki tu. Assuming next level tu nak berkenalan dgn that girl, I think ada 2 big distinct reasons

1. dia takut nak buat first move, nervous, tak penah approach perempuan ke, fear of kena reject, fear of not worthy, tak nampak hint from the girl or just total loser. (Group laki penakut)

2. dia saje main tarik tali. saje biarkan lama skit..utk make sure that girl tu suka dia or just playing around - this is finest move..selalunya by org yg player-buaya darat or terer on girl stuff.. - doesn't mean that they are bad, but they're good. (Group laki confident)

Tips: If u like that guy, think he's worth it and know he likes u too, make the first move or give a big hint. It may sounds like perigi cari timba (or is it timba cari perigi?), but some guys do appreciate it and love it. Hehehe.

Soalan 10

bila masanye lelaki tuh rase dia dah sedia nak bwk gf dia jumpa mak bapak dia?dia takut ke malu ke gemuruh ke?ape perasaan dia time tuh?saya sebagai gf tak bleyh nak push dia tanye bila nk bwk saya jumpa mak bapak dia ke?

Gadis Gemuruh, Ampang


Muaz: Depends kat jenis lelaki tu. Some yang baru jer couple, dah bawa jumpa parents. Some yang tunggu sampai nak kahwin, baru bawa. Kalau yang tak biasa bawa girl jumpa parents, of course nervous (wanting approval) but i think girl yang jumpa parent's guy lagi nervous if it's first time. Ya la, takut mak mertua tak suka..susah plak. Selalu laki rileks jer.

Tips: Tanya jer dia secara baik atau berjenaka (don't make it serious) bila nak bawak u jumpa parents dia. Contohnya, "agak-agak lah, bila yer awak nak bawa saya jumpa parents awak?" Pastu gelak sipu2...Hehe

Soalan 11

first of all, sori la kalau komen i takde kaitan dgn entry ni.. tp i nak tambah soalan utk para jejaka..

a) camne nak kenal lelaki tu dah kawin ke belum, esp. kalau dia xde pakai wedding band on his finger?

b) menurut experience saya, yang berani mengorat saya secara bersungguh2 adalah lelaki2 yang sudah berkahwin. tapi sorila saya cari yg single je ok. apesal ek? apesal lelaki dh kawin ni lg berani n nampak kesungguhan? apesal lelaki bujang kalau mengorat tu mcm nak tak nak jer, padehal i betul2 suka kat dia ok.. hmmphh

i miss baca ur blog for the past few entries sbb gi outstation n xde internet connection..

Gadis Keliru, Sungai Merab

a) Muaz: Susah unless dia bagitau or tahu daripada org lain Hehe. Maybe bleh tahu dia kawin ke tak by google nama dia.. or search kat facebook, myspace, jobstreet etc.

b) Maybe because your environment is surrounded by married men kut. Selalunya kat tempat kerja, byk men are married compared to men yang kat college. Kalau ada byk men yang still single kat tempat kerja but tak ngorat u.. well..i don't know what to say.. maybe diorang gay or suka matured women. Haha. Or diorang dah ada gf, u are not up to their standards etc etc.

Kesimpulannya, the world of suka/tak suka between men and women is really subjective. You're best to know your game when you play it and when you learn from your experiences or other people's experiences (read relationship books. e.g allen pease or john gray).

Nota editor: Apasal aku rasa macam Nurul Iza mempengaruhi jawapan kau...

Soalan 12


apa maksud lelaki tuh kalau dia stil ada angan2 nak perempuan mcm nih mcm tuh?dia main2 je ke atau dia nak suruh kita berubah mcm yg dia nak?bukan once lelaki tuh dh couple dgn kita dia dh bg kita harapan utk kawin dgn dia ke?asal nak jd mcm ni plak nih?ok vague gila soalan.harap en.Faizal bleyh solvekan

-gadis yg skarang sakit hati ngn bf dia!


Adan solvekan:

kenapa kau bersama lelaki yang keji gile? kalau lelaki tu suke kat kau confirm die akan terima kau seadanya. time aku bace comment ni first time aku terasa cam lelaki kau sungguh keji untuk compare comparekan kau. mungkin die tak berniat. mungkin die berniat. maybe kau terasa walaupun die tak cakap camtu. ke die tak comparekan kau langsung dan cume tunjuk tunjuk ciri ciri pompuan lain yang baik? i dunno.

Lelaki tak semestinye couple untuk kahwin. couple adalah untuk berseronok. jangan salah faham. kalau die nak kahwin die akan berusaha ke arah perkahwinan. kalau die cume nak berseronok die akan berseronok jelah.

Soalan aku kepada pompuan: kenapa pompuan tau nak kahwin je?? you should work on your marriage not your wedding. kalau tak kau akan end up with a loser that will make you unhappy and cheat on you one day.

Soalan-soalan last minute (semua aku jawab last minit juga)

lelaki kalau dia tak suka perempuan tuh dia mmg liat nak ckp sorry atau thank you ke?kalau dia cakap plak ape maksudnye? - Gadis A


Ego, bukan tak suka. Kalau dia cakap sorry atau thank you, itulah yang dimaksudkannya; tidak perlu misinterpret atau nak fikir jauh-jauh.

--------------------------
lelaki yg rapat dgn sisters dia atau mengagumi mak dia lebih baik atau sweet ke dgn gf dia?bf saya ade sorang je sister and dia syg gila adik dia nih and dia mengagumi gila mak dia.ape komen encik ttg hal ini?saya perlu risau ke sbb susah nak impress mereka nanti? - Gadis B

Syurga di bawah tapak kaki ibu mestila dia kagum. Nak impress emak kena jaga solat dan pandai masak; nak impress adik belikan sahaja majalah Cleo.
-------------------------

a) betul ke lelaki nih lbh pentingkan brg elektronik dr gf dia sendiri?
b) bila ada duit lebih je spend kt component computer dulu br belanja gf?
c) bila nk tackle kita terhegeh2 guna ayat sweet.bila dh dpt dh tknk sweet2 lg ke?

-emo ngn bf johor


a) Tidak betul. Ranking yang sebenar adalah begini:

Menonton Bolasepak bersama rakan2 > Minum maplay > Gadis > Barang elektronik (pandangan umum, tidak semestinya jejaka anda begini, mungkin lebih teruk lagi).

b) Tidak. Jika lelaki sudah ada teman wanita, kami memang tiada wang lebih kerana nak beli beg tangan, kasut serta alat mekap yang korang pinta.

c) Adaaaa. Masa nak ringan2 ataupun masa takde duit nak bayar duit minyak nak pegi dating.Gadis2 pula bilanya mahu bagi kami ayat2 sweet?

Sekian sahaja sesi soal jawab untuk kali ini. Jika gadis-gadis ada rasa tidak puas hati dengan jawapan yang diberikan ataupun memerlukan lebih penjelasan bagaimana skrotum berfungsi, sila letakkan di ruangan komen. Kami sedia mengignorenya menjawabnya di episod 3 nanti. Assalamualaikum.

Saturday, September 12, 2009

Top Ten Raya Songs

Wooo hoooo minggu depan sudah raya. Tak siuman ah macam baru semalam sahaja kita mula berterawih walaupun semalam aku tak terawih. Sudahkah anda mengapply cuti raya masing-masing dan membeli tiket balik kampung? Usah gusar, tiket-tiket sempena hari raya masih dijual. Tapi tiket wayang ah untuk tengok Jin Notti ataupun Momok the movie haa haa kelakarnya aku. Tetapi raya ini takkan bermakna tanpa dendangan lagu2 raya klasik dan moden. Sehingga kini, terdapat 288 buah lagu raya yang telah dicipta sejak zaman Jahiliyyah hinggalah zaman 1Malaysia ini. So here's my Top Ten Raya songs of all time. Tett tenettet tet tenenet tenenet (2x). Sila klik Read More sambil meraung jika korang terpaksa beraya di perantauan.

1. Musafir di Aidilfitri - S. Jibeng
This is probably the syahduest raya song ever made. Gemaaaaaaa damnn meremang bulu ketiak tatkala mendengar verse pertama lagu itu. The cover by Ruhil Amani was okay but nothing beats the original.

2. Satu Hari di Hari Raya - M. Nasir
I'm sure this song will be in everyone's top ten. Dengarla patblas kali berturut2 pun pasti tidak bosan.

3. Raya - Jalil Hamid
"Bila sebut pasal raya semua ingat hari raya tapi janganlah pula kita lupaaa. Ada 1001 kata berkait dengan raya selain hari rayaaaa....." Haa haa a different take on Hari Raya. Bukan setakat hari raya, jalan raya, kaya raya, puduraya, bunga raya, hantu raya suma ada.

4. Seloka Hari Raya - Uji Rashid dan Hail Amir
Tiada pasangan di dunia ini yang dapat mengatasi chemistry antara mereka tak kirala diorang tu Nurul dan Ajai dulu2 ke, Yusry dan Erra dulu2 ke apatah lagi Achik Spin dan Siti Nordiana bola bola api. Takziah Nana di atas perceraian anda semoga tabah berhari raya seorang diri.

5. Malam Kita - KRU
Haa haa ini kira lagu raya ke? aku pun tak tahu. Yela lirik dia begini, "Ohh sepurnama kita tempuh dugaan penuh kesabaran, kini tiba sekali lagi hari yang dinanti tiba pasti...". Tak kira aku fanatik KRU sejak sekolah rendah lagi.

6. Cahaya Aidilfitri - Black Dog Bone
Nama band sudah menakutkan tapi lagu rayanya menjadi instant classic ketika mula2 direlease 14 tahun dahulu (fakta tak benar, men blasah je ni).

7. Lebaran Ini - Raihan, Nowseeheart, Rem & Ajai
Suara Rem meneran sungguh real tatkala rakaman di studio majalah mangga mengatakan Rem tercirit sedikit sehingga mengalir ke lutut.

8. Bergema Takbir di Pagi Raya - 4u2c
Masa ni 4u2c gaduh ngan KRU biasalah tak matang lagi.

9. Menjelang Hari Raya - Dj Dave
Dj Dave sungguh kacak bergaya dulu dan sekarang menjadi kegilaan ibu bapa kita di zaman2 remaja dulu.

10. Indahnya Beraya di Desa - Azlina Aziz
Tak kenal? Mungkin korang kenal adik dia, Amir Rashidi Aziz. Ala yang lagu dia macam ni, "Wahai perantau-perantau di kota. Pulanglah ke desa berhari rayaaaa
Ayah seeeerta bonda....". Balik kampung la woi.

Yaa bagaimana pula dengan lagu raya kegemaran anda marilah kongsi bersama.

keji gila aku kopi pes entri lama pastu edit sikit-sikit haa haa

Thursday, September 10, 2009

Tanda-tanda Raya Sudah Dekat

Ainis Azreen menghantar pesanan mesej ringkas tadi. Dia kata malam ini mungkin malam Lailatulqadar mengikut tafsiran ulama. Ingin tahu apakah tanda-tanda malam Lailatulqadar? Haa haa usah ditanya kepada orang yang baru sehari bersolat terawih. Tetapi tanda-tanda hari raya akan tiba memang aku dah fasih.

1) Bilangan saf yang menunaikan solat terawih semakin berkurang. Hari pertama Ramadan fuiii bertolak-tolak umat manusia nak bersolat terawih, termasuklah aku haa haa. Tetapi dah dekat-dekat nak raya ni surau dan masjid menjadi semakin suram. Mereka hanya duduk di rumah update blog sahaja. Alah korang yang baca pun sama haa haa.

2) Pantun-pantun raya 4 kerat mula diterima di telefon bimbit. Semuanya pantun yang sama orang main forward je. Tiada personal touch. Aku nak reply pun tiada nafsu. Contoh pantun yang popular:

Anak Dolah makan lepat
Makan lepat sambil melompat
Nak hantar kad raya dah tak sempat
Pakai SMS pun kira ok what?


ok aku akan jawab pantun kau

Anak Pak Dolah tak puasa ke?
Mana boleh makan lepat,
Pantun kau ni macam keldai je,
Baik aku pergi melempiaskan syahwat


3) Jalan raya di Kuala Lumpur sudah mula lengang kerana orang semua sudah balik kampung. Aku tiada kampung. Kampung aku ialah Bandar Baru Bangi.

4) Pelajar-pelajar kita di luar negara sibuk berposing untuk masuk surat khabar Utusan untuk mengucapkan selamat hari raya walaupun tidak puasa.

5) Filem-filem Melayu yang flop seperti Senario, Gila Bola, Baginda, Zombie Kampung Pisang semuanya akan ditayangkan di televisyen. Jin Notti pun tak perlu korang tengok di pawagam masa hari raya nanti. Lepas sebulan keluarla kat tv tu. Lagipun gaya Mawi berlakon, Rashid Sidek pun lagi hebat dalam Cinta 100 Ela.

Ada lagi. Sila klik Read More.

6) Last minute shopping. Kedai Tailor Moon dah tak terima tempahan baju raya lagi. Baju raya tahun lepas dah tak muat sebab berat badan meningkat selepas melahirkan anak. Apa mahu buat? Berpusu-pusu pergi ke Sogo saja. Jalan sikit singgahla ke Wisma Yakin kedai Den Wahab membeli baju Melayu.

7) Lagu Musafir di Aidilfitri dendangan S Jibeng dimainkan oleh rakan sekerja anda berulang-ulang kali kerana dia tak dapat cuti raya sambil menangis teresak-esak. Haa haa aku dapat cuti 5 hari oi jangan cemburu buta ya. Buat Zulkifli Ibrahim yang beraya di Houston, diharapkan anda tidak berbaju melayu ke strip club.

8) Letupan mercun semakin kerap kedengaran. Bastard bising gila aku nak terawih pun tak jadi. Eh kat mana nak beli mercun kat Bangi ni haa? Kat bazar Ramadan tak jumpa pun.

9) Satu rumah sudah malas hendak bangun sahur. Di hujung-hujung puasa nak dekat raya memang sudah tiada semangat untuk bangun bersahur sebab semua orang dah eksaited nak berhari raya.

10) Pakcik yang tiap-tiap tahun pakai baju Melayu yang sama akan keluar di kaca televisyen dan mengungkapkan skrip yang sama setiap tahun mengumumkan ketibaan Syawal.

Apa lagi? Sila kongsi bersama. Aku sudah mengantuk ni penat tulis blog walaupun tak terawih. Good nite jangan lupa niat puasa esok.

Wednesday, September 9, 2009

Sejarah Yang Penting Rupa

Dari mana datangnya frasa Yang Penting Rupa? Mengapa blog aku ini dinamakan Yang Penting Rupa? Soalan-soalan ini sering ditanyakan oleh ratusan peminat fanatik imaginasi aku. Yang Penting Rupa ataupun abbreviasinya Y.P.R, mula digunakan aku secara meluas bermula dari zaman sekolah menengah. Semasa di sekolah menengah, badan aku memang super kerempeng seperti lempeng. Dulu-dulu aku siap makan Appeton Weight Gain mentah-mentah untuk menaikkan berat badan namun gagal (sekarang pulak dia nak berkesan). Situasi itu berlarutan sehingga ke matrikulasi dan universiti. Berat badan aku sering diperlekehkan oleh rakan sebaya. Mereka panggil aku Pelawak Tulang. Aku berasa murung dan suicidal. Namun satu hari ketika aku memandang cermin, aku tiba-tiba terperasan, Tuhan itu maha adil. Walaupun aku kurang di tubuh, namun Tuhan memberi aku kelebihan di wajah. Sejak hari itu, sesiapa yang memperlekehkan berat badan aku terus aku balas, "Hoi, tubuh badan tak penting, yang penting rupa"

Y.P.R merupakan suatu entiti yang signifiken dalam hidup aku. Sila klik Read More bagi melihat pengaruh Y.P.R dalam menempuh kehidupan di alam fana ini.

Yang Penting Rupa: Explorehunt

Kolej IT Uniten mengadakan pertandingan ala-ala The Amazing Race. Aku yang sememangnya meminati siri Amazing Race membentuk sebuah pasukan yang tabah dan gagah yang terdiri daripada aku, Tamir, Asiah (Asiah cirit birit so Jaja ganti), dan Aqilah Hasan. Menamakan pasukan kami sebagai Y.P.R, kami bermula garang dengan menyelesaikan masalah Sudoku setelah merasuah pensyarah kami T.J Iskandar untuk memberi jawapan. Namun begitu, semangat kerjasama kami tercabar apabila kami termiss satu clue akibat kelalaian Tamir menyebabkan kami gagal menghabiskan perlumbaan dengan sempurna. Masih ada harapan ketika itu untuk at least memenangi anugerah 'Kostum Berkumpulan Terbaik' namun kami tumpas dengan rival terdekat pimpinan Epul, The Hunters. Lame gila nama, The Hunters. Cis. Cis.


Dari kiri: Jaja, Lala, aku, Tamir. Lihatlah labuci Y.P.R yang dijahit khas oleh Tamir. Cantik bukan? Boleh pulak kami kalah dengan kumpulan The Hunters yang tahpape tu.


The Hunters yang belah kanan tu. Tengokla kostum mereka macam uniform al-Arqam je. Yang team kuning pun aku nak kutuk jugak korang ni nak pergi main bola baling ke haa haa lucunya aku.

Yang Penting Rupa: The Band

Uniten mengadakan pertandingan kugiran setiap tahun. Aku yang gilakan kepopularitian menghantar borang penyertaan tanpa berfikir panjang dan meletakkan Y.P.R sebagai nama band. Aku melantik diri sebagai vokalis disebabkan aku memiliki pakej lengkap wajah dan suara. Pada sesi ujibakat yang pertama, kami membawakan lagu Candy, Akan Ku Tunggu. Namun begitu berlaku sedikit salah faham di mana kaset miming aku tidak berfungsi menyebabkan kami gagal untuk ke pusingan akhir. Namun kami tidak berputus asa. Kami mencuba lagi pada tahun berikutnya setelah gigih berlatih. Hasilnya, lihatlah video klip ujibakat sinaran pasport kegemilangan kami ini membawa lagu Love Me Butch, Hollywood Holiday. Too bad ah kalau ofis korang block Youtube.



Terus bergelora nafsu para hakim ketika itu kekaguman. Akhirnya kami berjaya ke final dan kami membawa lagu Permysuri dendangan OAG dan Churaleya nyanyian The Pilgrims. Memang histeria gadis-gadis dan arbok-arbok ketika itu.

Masalah komitmen untuk bergraduasi awal dan tidak boleh keluar malam untuk berlatih serta masalah penyalahgunaan alkohol menyebabkan aku tidak dipilih untuk terus menyanyi bersama ahli kumpulan. No hard feelings, Y.P.R masih ada tunggulah rakan-rakan Bangi semua ada Y.P.R akan meriliskan albumnya nanti. Album gambar pun jadi (jenaka sambilan).

Yang Penting Rupa: Skuad 'Terkam' Multimedia

Aku mengambil jurusan Grafik dan Multimedia, maka semasa kelas Multimedia System Design (M.S.D), kami disuruh membentuk sebuah kumpulan (tekalah apa nama kumpulan itu) dan kami ditugaskan untuk membuat sebuah produk multimedia. Y.P.R ketika itu terdiri daripada aku, Fandy, Azrel, Huda dan Ezu (pic below).


Kami mengerah otak untuk menghasilkan sebuah mockumentary tentang kehidupan kotaraya yang durjana. Hasilnya, terciptalah video bapuk yang diiktiraf boleh Persatuan Arbok Semalaysia (PAS). Tiada kaitan dengan parti politik itu.

Selain bapuk, kami juga turut mengadakan sketsa tentang Penjualan VCD haram, Mencuri Wang Ibu untuk Membeli Dadah, serta Perlumbaan Haram. Mungkin aku akan upload satu hari nanti korang dapat melihat lakonan kaku Azrel dan Fandy, improvisation spontan daripada Ezu serta Huda. Memang seronok dapat bekerja dengan korang. Terima kasih.

Yang Penting Rupa: The blog

You are reading it right now. Thank you for stalking me. Ayuh, ungkapkan Y.P.R rawks!!!! Rite? Rite?

Tuesday, September 8, 2009

Karekter-karekter Yang Dibenci di Dalam Panggung Wayang

Aku gemar menonton wayang. Setiap minggu, aku pasti akan keluar menonton di panggung tak kiralah bersama gadis ke, rakan-rakan ke mahupun bersama ahli-ahli jemaah surau al-Kauthar selepas menunaikan solat terawih. Memang senior perfileman la aku ini. Namun begitu, sesi menonton aku akan menjadi hambar jika aku berjumpa dengan karekter-karekter yang menghanginkan di dalam panggung. Aku pasti korang pun hangin juga dengan orang-orang seperti ini, ataupun mungkin korang adalah salah seorang daripadanya. Cis cis. Sila klik Read More untuk mengetahui siapakah mereka yang melanggar Akta Perfileman ketika menonton wayang di panggung.

1) Orang yang masuk lambat.
Aku pasti masuk awal di dalam panggung agar aku dapat mengadaptasikan diri di tempat duduk aku agar aku boleh menonton dengan selesa. Aku memang hangin jika aku sedang asyik menonton babak pembunuhan di skrin lepas tu ada pulak orang yang "exsquezee me exsquezze me tumpang lalu bangg". Boleh kena osteoporosis tau jika asyik menukar postur. Apa salahnya masuk awal2 takde menyusahkan orang serta boleh tengok iklan minuman keras Heineken yang lucu. Ala yang perempuan menjerit2 tu pastu lelaki pun menjerit histeria sama korang pernah tengok tak iklan tu. Jangan sampai menogak arak selepas itu sudah.

2) Orang yang menggerak-gerakkan kerusi dengan kaki.
Apa kau ni kena Parkinson ke apa? Tak boleh ke kaki kau duduk diam-diam?

3) Orang yang bercerita ketika cerita ditayangkan.
Sekeji-keji manusia ialah manusia yang mendedahkan spoiler ketika cerita sedang berlangsung di hadapan. Mendedahkan spoiler di laman blog tak mengapa. Tetapi jika aku sedang asyik menonton kisah budak perempuan psycho Orphan lepas tu kau pergi bagitau pula yang budak itu sebenarnya perempuan dewasa yang kerdil, siapa yang tak hangin?

4) Orang yang membiarkan bayi mereka menangis.
Why do you bring your baby into the cinema at the first place? Tahu tak cerita tu 18SX umur bayi kau berapa pulak. Lagipun mengikut kata pepatah 'Kalau nak melentur buluh, biarla dari rebungnya'. So kalau dari kecik korang dah dedahkan dengan cerita 18SX, dan besar nanti jangan salahkan mereka jika mereka menjadi seperti Sasha Grey. And kalau baby kau sudah menangis, segerala melarikan diri dari panggung sebelum kau disantau secara konvoi.

5) Makcik yang tidak boleh lupakan lawak sebentar tadi.
Ini selalu berlaku. Aku pun kadang-kadang jatuh dalam kategori ini. Bayangkan, scene yang sedang bermain adalah scene yang teramat serius. Tiba-tiba makcik di sebelah kau ketawa terkekek-kekek dengan tidak semena-mena kerana lawak yang baru dipaparkan masing terngiang-ngiang dalam fikiran mereka. Situasi ini selalu terjadi dalam filem Melayu. Contoh terbaik ialah cerita Zombie Kampung Pisang. Lawak dia sekadar lawak picisan kelas rendah namun makcik kat belakang aku tak berhenti-henti ketawa walaupun lawak yang dipaparkan telah lama berlalu.

6) Orang yang berbicara di telefon di dalam panggung.
Ini adalah peraturan asas. Tahu tak betapa dibencinya dikau jika telefon bimbit kau berbunyi di saat-saat 'precious' seperti ketika sang arjuna hendak berzina dengan gadis yang dicintainya. Lebih dibenci jika kau menjawab pula panggilan telefon itu. Silentkanla you dickface.

7) Pasangan yang ringan-ringan di dalam panggung.
Ini lagi satu. Kita masuk ke panggung untuk menonton cerita, bukannya untuk membuat cerita. Membuatkan aku hilang fokus nak tengok cerita yang mana satu. Kalau nak ringan-ringan, pergilah tempat yang lebih strategik seperti di dalam kereta ataupun di Taman Tasik Cempaka. Itu Jamil cakap ah aku mana tahu.

8) Orang yang berlagak tahu meneka apa yang berlaku.
Ini pun hangin jugak. Dia asyik membuat spekulasi je tentang apa yang bakal berlaku. Tidak salah begitu, tapi keep it to yourself lah tak perlulah ungkapkan di mulut. Contohnya ketika cerita UP, semua orang pun tahu dia akan menerbangkan rumah dia dengan belon tak perlulah kau ulang kembali "Haaa ni mesti dia nak terbangkan rumah dia dengan belon..." Ataupun ketika menonton District 9, "jai dia mesti kena virus alien tu sebab dia transform jadi Udang," ungkap Zulkifli Ibrahim dengan nada yakin. What the what man??

9) Orang yang terlalu emosional.
Jangan bawak orang sebegini ke panggung. Ketika menonton seram ataupun suspense thriller seperti Vacancy, pastikan orang itu duduk jauh daripada anda. Kita tak mahu dikaitkan ketika dia mengeluarkan jeritan bapuk awww dia di saat-saat terkujat. Sumpah malu doo kalau kawan kau menjerit macam arbok. Ada juga orang yang terlalu mengikuti jalan cerita sehingga dia pun turut mencarut sama tak pasal-pasal. Sikit-sikit fak sikit-sikit shit. Kuat pulak tu padahal kau tahu cerita yang kau tonton hanya rekaan semata-mata.

Ada lagi tak?

Monday, September 7, 2009

Soalan Untuk Jejaka-jejaka: Episod 2

Di atas permintaan ramai, segmen untuk bertanya soalan kepada kami jejaka-jejaka dibuka sekali lagi. Buat gadis-gadis yang asyik mendail nombor aku malam-malam buta nak bertanya tentang mengapa boifren mereka tidak lagi romantik seperti masa mula-mula bercinta dahulu; ataupun ingin bertanya soalan-soalan berbentuk emosi yang lain diharapkan dapat menggunakan kesempatan ini untuk menlontarkan sebarang persoalan yang berkaitan dengan seorang insan bernama lelaki. Ingat. Jangan assume lelaki hanya tahu bercakap kotor tentang buah dada dan persetubuhan sahaja, kami juga ada 'soft side' yang korang gadis-gadis perlu explore. Terperanjat? Sila klik Read More.

Itulah sebabnya kami ingin memberi peluang kepada anda gadis-gadis di luar sana untuk bertanyakan sebarang persoalan tentang lelaki yang korang selalu bincangkan dalam sesi 'girls talk' korang. It can be about anything. Tidak kiralah soalan itu berbentuk ilmiah, seksual ataupun emosional, semuanya akan dijawab dengan jujur seperti kalian menjawab soalan yang saya berikan tempoh hari. Bagaimana? Seronok bukan? So think long and hard (that's what she said) and leave your questions in the comment section.

Yaaa ayat yang aku plagiat daripada entri yang lalu, haha. Soalan-soalan anda gadis-gadis akan dijawab oleh ahli-ahli panel yang berpengalaman luas dalam bab-bab kelelakian ini. Satu orang satu soalan ya. Please sign in or at least tulisla nama glamour bagi memudahkan kami menjawab soalan anda okeh? Bagi mereka yang sudah bertanya tetapi kami masih belum memberi jawapannya, usah risau, keresahan yang bermain di minda korang akan terjawab semuanya pada entri khas yang akan datang.

Berbuka Puasa di Hotel California

Aku hari-hari berbuka puasa di dalam rumah, tidak pernah berbuka puasa di luar rumah. Memangla berbuka puasa di dalam rumah apa jiran-jiran kata nanti jika aku duduk bersila membaham nasi di jalan raya di luar rumah pula kan? Haa haa bagaimana lucu tak jenaka sambilan aku? Err ehem hrm. Semalam Pak Long-lai aku mengajak kami berbuka puasa di luar di Hotel Concorde Inn di KLIA. Mendengar sahaja yang aku tidak perlu mengeluarkan wang sesen pun, aku terus bersetuju dan terus membuat solat sunat kesyukuran.

Aku saja je tidak membuat entri ini malam tadi kerana ingin menduga Iman korang melihat gambar-gambar makanan yang lemak berkrim selepas waktu sahur. Melihat gambar-gambar ini adalah seperti melihat gambar-gambar pornografi bagi mereka yang tipis imannya; mengghairahkan dan melalaikan. Bagi mereka yang kuat iman, aku pasti korang akan lebih mensyukuri nikmat yang Tuhan berikan lalu secara serta merta memberi sedekah moreh kepada surau yang berhampiran. Memang melanggar pantang larang aku membaham benda-benda yang penuh dengan kolestrol dan lemak berlipat-lipat macam perut Fandi. Err once in a while takpe kot?

Adakah anda sudah bersedia? Sila klik Read More untuk menjilat skrin komputer masing-masing. Takpe, jilat skrin tak batal puasa.


Ini makanan yang aku ambil. Membazir itu amalan syaitan so untuk mengelakkan pembaziran, aku ambil sebanyak yang boleh untuk kerna jika orang tak ambil, lagilah membazir bukan? Ikut putaran jam: Roti Shawarma Ayam Belanda, Ham Ayam Sepang, Terung yang Disangka Cendawan, Macaroni dan Cheese, Steamed Kacang Panjang, dan Roasted Cajun Potato. Ummmm yeahhh.


da' Killa pula mengambil Nasi Ayam istimewa. Nasi Ayam ini istimewa kerana menggunakan ayam denak.


da' Killa juga turut mengambil Pasta with Carbonara Sauce and kentang bakaq. Huiii sehingga menjilat pinggan dan meja makan kami semua semalam.


Sesudah leading pelancong-pelancong asing muslim berterawih di surau Concorde, aku memulakan pusingan kedua dengan gabungan ayam dan kambing golek yang diliputi sos rahsia. Huiii lama gila aku tak makan ayam dan kambing sejak memulakan gaya hidup yang sihat.


Ini ialah mama aku. Mama aku baca blog aku so baik-baik jangan dedahkan rahsia aku sesuka hati ok.


Untuk pencuci mulut, aku mengambil Bread Pudding (tidak sesedap mak ikram buat), kuih lapis blueberry serta Malaysian Pie.


Tidak cukup dengan itu, aku turut memesan ais kacang. Dulu kat sekolah rendah mata pelajaran muzik korang ada belajar lagu ni tak? "Aisssss kaacang, aaaais ais kacang. Bila cuaca panas dan rasa dahaga, singgah di gerai ais kacang diminta, Susu dan jagung! Kacang dan Lengkong! Air gula berwarnaaaaaa....."


Wajah kekenyangan dan kesyukuran. Aku saja je nak meremukkan hati gadis-gadis lain serta arbok-arbok dengan meletakkan gambar aku bersama da' Killa. Buat pelajar Miss da'Killa, usahlah korang menggugel nama pensyarah korang belajarlah rajin-rajin Miss da' Killa sudah berpunya.

Bagaimana? Sudah mengalir cecair keputihan akibat keghairahan? Takpe certain cecair yang keluar tidak membatalkan puasa. Terima kasih kepada Pak Long sekeluarga kerana membelanja. Diharapkan Pak Long tidak meminta budinya dibalas dengan menyuruh saya pula membelanja di minggu hadapan. Assalamualaikum, selamat berpuasa semua.

Saturday, September 5, 2009

What Would You Do?

Walaupun aku tidak bersembahyang terawih untuk menulis blog, namun aku tahu dan aku yakin bilangan Rasul yang wajib kita tahu adalah 25 orang dan Nabi Muhammad S.A.W adalah Rasul yang terakhir. Paper Tauhid aku semasa Sijil Penilaian Rendah Agama (SPRA) dapat 96/100 ok, usah nak pertikaikan.

So what would you do if you meet this __________ ? (use your own bad word)

Klik di SINI untuk mencetus semangat jihad di dalam diri.

Baik-baik baca jika rapuh Iman boleh terpesong akidah.

Me? Kalau aku jumpa dia maybe just angkat jari hantu. Ilmu di perut tak cukup lagi nak menasihat orang. Solat Subuh kadang-kadang terbabas jugak ye tak. But for now, mungkin aku boleh mula dengan memberitahu rakan-rakan tentang kemungkaran yang berlaku.

Friday, September 4, 2009

Perbezaan Antara Pemandu-pemandu Bangi dan Pemandu-pemandu Kuala Lumpur

Kuala Lumpur memang bandar paling durjana di Malaysia. Pencemaran udara, air, bunyi, jenayah ragut dan rogol, masalah samseng jalanan semuanya lengkap di Kuala Lumpur. Itu sebabnya mengapa aku hari-hari pulang awal dari tempat kerja untuk pulang ke Bandar Baru Bangi yang aman damai. Namun begitu, selagi aku berada di Kuala Lumpur walaupun di dalam kereta, risiko untuk aku diserang penyakit kelamin adalah tinggi. Ini kerana pemandu-pemandu di Kuala Lumpur semuanya bersikap gampang, sekaligus mempengaruhi kita pemandu yang berhemah untuk turut menjadi gampang terutamanya di jalan Ampang di waktu petang. Wahh rhyme.

Di sini aku ingin menyatakan ciri-ciri pemandu di Kuala Lumpur yang bisa membuatkan kita menyalak seorang diri di dalam kereta. Memang ketara sekali perbezaannya dengan para pemandu di Bandar Baru Bangi. Ayuh kita klik Read More untuk mengetahui perbezaannya.

1) Pemandu di Kuala Lumpur tidak mengenal erti kesabaran. I guess that was an understatement, right? Kalau kita berada di hadapan sekali ketika berhenti di lampu isyarat merah, DUA SAAT selepas lampu menjadi hijau jika kita masih tidak bergerak pasti kita akan dihon bertalu-talu tanpa belas kasihan. Samala kalau teragak-agak nak keluar dari simpang, ataupun nak masukkan tiket exit di parking Pavilion, lambat sikit pasti kena hon. Pemandu di Bangi? Korang nak mengambil mood mengorek hidung masa lampu hijau pun orang tak kisah.

2) Pemandu di Kuala Lumpur semuanya ahli kongsi gelap. Beranilah kau potong Q ataupun tak sengaja terpandang awek pemandu Kuala Lumpur, mesti diorang akan mengangkat jari hantu punyalah. Jangan sekali-kali membalas kerana dalam kereta diorang selalunya ada baseball bat ataupun botol arak malam tadi pergi clubbing depa baling kat kereta kau kang habis. Pemandu di Bangi? Bukak tingkap angkat tangan beri salam beb. Well maybe adala sorang or dua orang Bangi yang berani mengangkat jari hantu sebelum dipukul (or hampir2 dipukul).

3) Pemandu di Kuala Lumpur semuanya layak menyertai perlumbaan Rally Dakar ataupun F1. Memandu laju nak arwah macam Fernando Alonso (Xabi Alonso's younger brother, mesti korang tak tahu kan?). Pancung kiri, pancung kanan, ram ram untuk menakutkan kita. Huiii abis dicucuknya bontot kereta anda. Jarak 2 cm je. Lepas tu siap high beam lagi menyuruh kita berambus. Situasi begini mengalah sahaja kerana besar kemungkinannya dia juga merupakan kategori pemandu no 2 di atas. Pemandu di Bangi? Orang naik roller blade pun lagi laju beb. Kami di Bangi tenang sahaja cruisin along menikmati panorama indah Bangi Golf Resort ataupun rumah Harun Din.

4) Pemandu di Kuala Lumpur semuanya berani serta daring-daring belaka. Rileks je ringan-ringan bersama pasangan di dalam kereta di siang hari. Selamba je seluk dan ramas tatkala aku dan Muaz sedang berjalan-jalan di Leboh Ampang tempohari. Nasib baik aku tak rakam 3gp je bagi Jamil tengok mesti dia suka. Pemandu di Bangi? Well diorang ringan2 jugak tapi at least waktu malam dan kereta selalunya tidak bergerak parking di Taman Tasik Cempaka.

5) Pemandu di Kuala Lumpur semuanya nak menjadi fashionistas walaupun di dalam kereta. Pakai spek mata hitam di waktu malam ataupun pakai lingerie tersembul sana sini nak menggoda pemuda yang rapuh imannya seperti Ise ataupun Kusha. Kereta diorang yang mahal tu memang dah kena pimp abis dah dengan Reshmonu (pimp my ride versi asia). Yang ni aku takde masalah sangat, cemburu buta je. Pemandu Bangi? Well aku drive malam2 pergi kedai runcit Kayatri pakai boxer je senang nak garu jika gatal.

Sekian sahaja buat masa ini. Sila kongsi bersama sekiranya anda mahu mengeji pemandu Kuala Lumpur. Damn esok aku kena memandu di Kuala Lumpur. Hari Sabtu aku nak rileks woi. Tetapi apakan daya ada kursus Windows 7 pula. Jumpa korang di sana wahai pemandu-pemandu Kuala Lumpur durjana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...