Sunday, January 10, 2010

Kongratulasi Alia dan Alie!

Sebagai seorang yang efisyen, aku sudah menyediakan rancangan kehidupan sosial yang lengkap untuk hari Sabtu. Di waktu pagi, aku akan bersarapan nasi lemak Auntie Maria. Kemudian aku akan bertemu janji dengan da' Killa di Midvalley sambil menonton filem Old Dogs serta menghadiri festival coklat antarabangsa di Exhibition Center. Tiba-tiba encik Ikram menelefon aku. Kita ikuti perbualan di bawah:

Ikram: Hello Faizal.

Aku:
Bukan hello, tetapi berilah salam. Waalaikumsalam.

Ikram: Oh Assalamualaikum. Haa Jai ada gadis tak yang kau nak rekemenkan kat aku? Aku dan bersedia nak kahwin dah. Dewan dah tempah, tarikh dah set, baju melayu dah gosok cuma calon je tiada lagi.

Aku: Sori Am. Ala haritukan aku dah beri no telefon Zati Hazira. Tak call dia ke?

Ikram:
Ohh lupa. Takpelah kejap lagi boleh jumpa dia kat kenduri BC (Alia). Kita nak pergi pukul berapa ni?

Aku:
What the what?? Kau mabuk vodka ke Ikram?? Kenduri dia esok ah.

Ikram: Harini lah munyit. Cuba kau cek sekarang.

Jika Ikram tidak mendail nombor aku tempoh hari, aku pasti akan terlepas kenduri Alia akibat kelalaian aku. Maka aku pun terus menangguhkan rancangan aku dan menyarung baju melayu aku. Wau tengok di cermin sumpah aku rasa aku ni boleh tahan segak orangnya.

Amirah Alia binti Abdul Jalil ataupun nama orang putihnya BC merupakan rakan aku sejak sekolah menengah lagi. Aku tak kawan dia di sekolah rendah sebab dia kelas Putih (ke Coklat?). Kelas Putih diorang bajet diorang kool blah la oi. Aku dan BC memang agak rapat. BC dan Liza selalu membawa aku berjalan-jalan ke kompleks membeli belah untuk menghiburkan aku ketika hati aku diremukkan oleh gadis lain. BC selalu membawa aku bersarapan di Al Fariz Maju serta tidak pernah miss open haus rumah aku kecuali tahun lepas. Cis. Oh ya, walaupun aku rapat dengan BC, sampai sekarang aku masih tidak tahu apakah maksud BC. Adakah maksudnya Biskut Coklat? Ataupun Boss Cun? Ada khabar angin mengatakan maksudnya ialah Bajet Comel (haa haa).

BC memperkenalkan aku kepada Alie dan aku terus membenci teman lelakinya itu kerana dia merupakan peminat Manshitter United. Namun setelah mengenali budi pekerti dan tatasusilanya dengan lebih mendalam, aku kini kurang membencinya. BC dan Alie telah bernikah pada hari Jumaat (8/1/2010) dan majlis persandingannya diadakan di dewan Jamil Presint 8 Putrajaya pada hari Sabtu (9/1/2010).


Seperti ada sesuatu yang tidak kena dengan gambar di atas. Ayuh kita klik Read More untuk mengetahui apa yang silap dengan gambar di atas. Nak tengok gambar aku kacak berbaju Melayu pasti ada.


Olrite ini barulah gaya sebenar Faizal. Berani kau suruh aku bergambar secara 'normal' BC. Aku bukan orang normal ok aku kanak-kanak istimewa. Dahla aku siap tempah baju nak bagi sama kaler dengan theme korang. Cis.


Aku saja je letak gambar ni untuk menjatuhkan imej Ikram agar para peminat Ikram yang melawat blog aku patah hati melihat aksi manja ini.


Gilak ah Huda perut sudah lebih besar daripada perut Fandi. Air ketuban bila-bila sahaja boleh mengalir duduklah berehat di rumah. Dahla tuduh saya dah kahwin dan ingat saya tidak menjemput dia.


Zati kau ni kat kenduri orang pun kau boleh bantai tidur siap keluar air liur basi lagi. Hormatlah sikit majlis.


Sorilah Alie aku tak berniat nak mengovershadaow kau sebagai pengantin, tetapi aku rasa daripada gambar di atas susah nak tahu siapa pengantin sebenarnya.

Di majlis kahwin, aku pasti akan bertanya kepada pengantin lelaki, "Sudah ke belum?" Alie menjawab, "Belum. Aku malu dooo sedara ramai malam tadi hik hik". BC hanya menjeling manja, mengharapkan sesuatu yang istimewa akan berlaku di kala senja. Oklah BC, aku dan rakan-rakan mengucapkan selamat berbahagia bersama untuk at least 35 tahun. Ayuh semua, ucapkan Kongratulasi BC!

Jika mahu melihat gambar-gambar kacak saya berbaju Melayu di kenduri BC, sila layari laman fesbuk saya: http://www.facebook.com/album.php?aid=150239&id=628280825&l=56c38accc3

p/s: buat peminat fanatik ijaicool yang menegur saya di majlis tersebut, terima kasih kerana membaca blog khurafat ini serta menampal poster saya di dinding. Akak dah ada anak suami tak cemburu ke nanti.



14 comments:

Anonymous said...

congrats alia!!!! =)

-fandi-

sI tEDI said...

alia selamat pengantin baru. Ijaai dan ikram ada hubungan terlarang ke? Siap suap2 lagi.

jatuh tau saham Ikram!

Cah Ayu said...

jumaat 8hb, sabtu 9hb

sekian.

congrats Alialie~ ^^

Mohamad Faizal said...

fandi: malik carik kau

tedi: ohh biasa. cemburu kah

cah: kalendar rosak. thanks

z a t i said...

aku dah agak dah kau mesti kenekan aku guna gambar tak jadi ni.

Anonymous said...

allo- akak peminat fanatik OMG, OMG, ijai....suami akak x jeles sbb die tahu die tak sekacak ijai....:p

Anonymous said...

malik cari ak??bukan die da jmpe ikram tak puas lagi ke??hahaha...

-fandi-

Anonymous said...

congrates bc n alie..
sorila tak dapat dtg..aku dikerah pegi mersing..huhu


-shuhud-

Anonymous said...

congrates bc n alie..
sorila tak dapat dtg..aku dikerah pegi mersing..huhu


-shuhud-

Anonymous said...

congrates bc n alie..
sorila tak dapat dtg..aku dikerah pegi mersing..huhu


-shuhud-

Mohamad Faizal said...

zati: haha aku pun dah agak jugak

anon: yaa saya setuju dengan kenyataan akak

fandi: dia dah bertukar citarasa la nak jejaka yang tegas seperti kau

abe: hoi taula sedih tak dapat datang tapi takyahlah ungkap kesedihan sehingga tiga kali

Anonymous said...

hensem la ikram..suwit pule tu..kacak apetah lagi..macho sudah tentu..hehehe..

p/s : slamt pengntin baru kt pengantin

yg benar,
anon suwit

nana said...

kau pengapit kah, ijai?

Mohamad Faizal said...

anon: setuju

nana: aku pegi wedding mana2 pun orang tanya camtu hee hee

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...