Wednesday, January 6, 2010

Sesi Soal Jawab bersama Ustaz Faizal al-Kacaki: Episod ke-4

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh. Bertemu kita lagi dalam segmen yang dapat menambah ilmu di dada. Hari-hari anda disuap dengan entri berbaur fitnah dan kecelakaan daripada penulis blog ini, ada baiknya jika kita dapat mempelajari hukum-hakam dalam menjalani kehidupan seharian. Tanpa bimbingan daripada sumber yang betul, anda mungkin akan terpengaruh dengan ajaran sesat ataupun terpedaya dengan Mirzam untuk menjadi downline dalam perniagaan MLM Omega Trendnya. Ayuh kita klik Read More untuk mengupas persoalan yang ditanya oleh para pembaca.

disclaimer: ruangan soal jawab ini dikelolakan oleh Ustaz Faizal al Kacaki dan tiada kaitan dengan Sally ataupun Ijai. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Agama Pejabat Pos sebelum melanjutkan pelajarannya ke Sekolah Agama Bomba (sampin hijau). Antara kejayaan beliau adalah mendapat pangkat Jaijidan atau dalam sukatan masa kininya 3.67 dalam Sijil Penilaian Rendah Agama. Sebarang kejahilan tentang ilmu fekah dan tajwid boleh ditanya terus dalam ruangan komen.

Soalan 1:

Assalamualaikum Ustaz,

Saya ada membela 20 ekor kucing di rumah. Namun begitu saya tidak yakin yang makanan kucing saya itu boleh kucing saya makan kerana tiada tanda 'Halal' daripada JAKIM. Yang ada hanyalah carutan daripada bahasa Thailand. Diharap ustaz dapat menjawab kekeliruan ini.

ijaicool, Bangi


Jawapan: Hukum halal dan haram tidak jatuh kepada binatang. Anda boleh beri kucing anda makan dan minum apa sahaja. Nak bagi Kasbeg pun boleh tetapi untuk menunjukkan keperibadian muslim yang unggul, adalah baiknya jika anda memberi kucing anda makanan berjenama Science Diet dan air mutlak.

Soalan 2:

Yo ustaz,

Apakah hukumnya menhadiri majlis harijadi ataupun perkahwinan rakan walaupun tidak diberi kad jemputan?

Zulkifli Ibrahim, Hartamas


Jawapan: Yo wassup nigga. Hukumnya harus. Anda memang tak malu datang tanpa dijemput. Tidak berdosa kita menghadiri majlis itu jika kita tidak memburu makcik-makcik milf. Akan tetapi jika kita hendak membaham haruslah kita meminta izin terlebih dahulu agar perut kita tidak buncit akibat mengambil makanan tanpa izin.

Soalan 3:

Saya ada ramai kawan bermata sepet dan berkulit hitam. Mereka baru sahaja lepas membaham bak kut teh di Jalan Raja Chulan. Semasa berbual-bual dengan mereka, air liur mereka tersembur ke muka saya. Adakah saya perlu samak muka saya?

Abdul Kahar, Penjara Kajang


Jawapan: Anda memang racists. Bagaimana kehidupan di penjara? Seronok tak disula rakan sebilik? Berbalik kepada persoalan anda, air liur bukanlah najis mutawasitah walaupun air liur itu air liur basi. Namun begitu, jika berlaku proses penzinaan tanpa izin di dalam penjara, maka anda diwajibkan mandi.

Soalan 4:

Assalamualaikum ustaz,

Apakah hukum mencukur bulu kaki bagi perempuan? Ada satu blog separa pornografi ni kata boleh pulak cukuq bulu kaki.

Enul, Kota Bharu


Jawapan: Cis macam bagus je blog tu. Tapi menurut kata umum memang baguih dok ada tuan punya blog tu. Ghajin pi sughau noo. Tiada larangan syarak terhadap mencukur bulu kaki serta bulu ari-ari bagi wanita. Jika tidak ditrim, dikhuatiri akan menjadi seperti mawas betina siapa mahu setubuhi nanti. Saya cadangkan anda gunakan Veet kerana Gillette adalah sebaiknya untuk lelaki. Apa yang jelas ialah hukum mencukuq alis mata yang dilarang seperti yang dinyatakan di dalam hadis sahih.

Soalan 5:

Hai ustaz. Apakah hukum berbogel ketika mandi kerana saya gemar melakukannya.

Ahmad Shuhud, HUKM


Jawapan: Hukumnya adalah makruh. Makruh mandi tanpa pakaian kerana dikhuatiri kita akan terangsang melihat aset sendiri lalu terceploit-ceploit kemudian menyesal dan tidak mahu buat lagi tapi esok lusa lupa buat jugak lagi. Tapi makruh-makruh pun saya buat juga dan saya yakin semua pembaca pun mandi bogel. Betul kan? Adalah menyusahkan jika kita mandi di dalam baju melayu dan capal ataupun mandi sambil memakai tudung Siti Nurhaliza.

Soalan 6:

Assalamualaikum ustaz, sebagai seorang pelajar berasrama, warden aku dia tak bagi bawak barangan elektrik. Tapi aku rebel aku peduli hapa. Aku bawak jugak rice cooker mak aku. Persoalannya, apakah hukumnya aku membaham nasi yang dimasak daripada rice cooker yang dilarang itu?

Ahmad Kusha, Sekolah Menengah Agama Persekutuan, Kajang


Jawapan: Waalaikumsalam. Saya faham situasi anda. Biasalah jiwa muda rok n roll. Namun begitu nasi yang ditanak daripada rice cooker larangan itu masih halal dimakan, kecuali anda makan nasi itu berlaukkan babi ataupun kambing yang tidak disembelih. Tapi warden anda bukan saja-saja nak buat larangan itu ini, kerana dia hendak menerapkan disiplin yang kukuh di dalam diri.

Soalan 7:

Ustaz saya tiada benda nak tanya tapi saya nak kompelin ni. Yang soalan no 5 tu bukan saya yang tanya sebenarnya ustaz. Ada orang guna nama saya bastard betul la. Diharap ustaz dapat menjelaskan kekeliruan ini kepada para pembaca agar reputasi saya sebagai seorang doktor gigi tidak terjejas.

THE REAL AHMAD SHUHUD, HUKM,


Jawapan: Malas la aku nak layan korang ni.

Soalan 8:

Assalamualaikum ustaz. Saya telah bersumpah yang tidak akan ceploit-ceploit lagi. Tetapi setelah terlihat aksi badan berminyak Maria Ozawa mengurut Peter North, nafas saya turun naik dan saya tidak dapat menahan tangan kiri saya lalu telah terlanggar sumpah. Bagaimana nak buat ni ustaz saya dah menyesal beberapa kali ni.

Khairul Afandi, Jalan 6 Bangi


Jawapan: Waalaikumsalam. Saya perhatikan yang awak ni merupakan tukang tanya yang tetap dalam segmen ini. Masalah anda pula seakan-akan sama sahaja dengan soalan yang lepas? Mungkin anda perlukan terapi seksual untuk mengatasi masalah ketagihan anda. Berbalik kepada soalan, anda harus membayar kifarah iaitu membebaskan seorang hamba atau memberi 10 orang fakir miskin makan ataupun berpuasa 3 hari berturut-turut.

Sekian sahaja segmen soal jawab kali ini. Jangan lupa bersolat Isya' sebelum tidur. Jika ada sebarang kejahilan sila tanyakan di ruangan komen dan saya akan menjawabnya dalam ruangan soal jawab yang akan datang. Syukran ya ustazah.

Soal Jawab bersama Ustaz Faizal al-Kacaki episod 3
Soal Jawab bersama Ustaz Faizal al-Kacaki episod 2
Soal Jawab bersama Ustaz Faizal al-Kacaki episod 1



8 comments:

enuLwanie said...

hahaha..
femes jap kat sini.
(ke aku yg perasan?lantak la!)

sy telah membaca sebuah buku agama ttg aurat wanita.
ditegaskan di sini ya (ustaz) al-kacaki,

hukumnya tetap HARAM mencukur mana-mana bulu selain bulu ari2 dan ketiak!

perempuan yg berbulu kaki tidaklah TIDAK NORMAL, cuma tiada keseimbangan hormon dlm bdn.
terlebih hormon lelaki.tetapi dia msh ada ovum, bkn sperma!

sila rujuk lebih banyak ustaz bertauliah dan buku agama...

hahahahahha..bangga gak nama femes!

Anonymous said...

perempuan yg ada bulu kaki bukan maksudnye ade hormon lelaki lebih tp sbb normal lah tuh.ade yg ada bulu kaki ada yg tak ada.kalau ada pon tak lah berselirat ke kerinting2 mcm lelaki punyer.kalau macam lelaki punye sahlah ada masalah.saya terbaca tiada masalah utk trim tp dgr kata lg teruk jdnye nanti atau mengubah ciptaan Allah ke?

anon

Anonymous said...

Bab agama ini kena rujuk kepada yang experts and ada pelbagai pendapat.

Mengikut fatwa di islamonline.net , cuku bulu kaki bagi perempuan dibolehkan.

http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?pagename=IslamOnline-English-Ask_Scholar/FatwaE/FatwaE&cid=1119503546906

enuLwanie said...

maaf ye klu pandangan sy x sama dgn anon2 sekalian.

tp sy telah baca sendiri buku ttg aurat wanita dan lelaki.

dlm tu ada hukum ttg mencukur bulu kaki.
wallahua'lam!

Rahim Hashim said...

sy pun dah bace..die ckp dibolehkan hanya jika bulu kaki tu menyebabkan suami tidak berpuas hati, atau keyakinan diri jadi rendah, maksudnye bulu kaki yg panjang melampau...

tp kalau cukur tanpa sebarang alasan, mmg haram hukumnya.

Anonymous said...

haha balik2 ak tnya soalan sama..ak ade soalan ni jai..kalo kite cepliot2 ps2 trs mandi wjb adakah ianya sah??

-fandi-

Anonymous said...

dah jadi blog perbincangan bulu kaki haha

-anon seterusnya-

Mohamad Faizal said...

apa punya soalan kau tanya ni khairul. kau tak boleh terus mandi wajib, kau kena menyesal dengan sepenuh hati dan berjanji untuk tidak mengulangi perbuatan itu lagi (konsep taubat)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...