Friday, February 5, 2010

Album Pilihan di Dalam Kereta

Hari-hari mendengar lawak tidak lucu penyampai radio pasti membuatkan kita menjadi hangin. Bagi mengelakkan daripada menjadi hangin, kita perlu memasang album-album kegemaran yang dapat menenangkan jiwa dan perasaan. Aku memang gemarkan muzik. Semua genre muzik aku layan kecuali muzik kulit hitam ataupun kulit coklat yang dekat-dekat nak hitam macam Chris Brown ataupun Jay Sean. Sila klik Read More untuk mendengar album-album pilihan di dalam kenderaan aku.



1) Taylor Swift - Fearless: Platinum Edition

Jangan cemburu aku ada Platinum Edition. Pergilah cari di kedai muzik yang berhampiran mesti tak jumpa punya. Aku beli masa keluar haritu pun kena beratur sampai ke luar kedai. Nak carik cetak rompak di pasar tani berdekatan pun pasti gagal. Tapi harga dia pun platinum la jugak RM namploh ringgit. Apa yang istimewa tentang Platinum Edition ini? Dia ada extra 6 lagu baru ok. Siap bagi DVD klik video, behind the scenes serta temuramah Taylor Swift bersama Melodi tempoh hari.

2) The Times - Modern Minimalis Glamour


Lagu 'Khayal-khayalan' adalah lagu The Times yang paling gagah. Seringkali menjadi siulan aku apabila ternampak tanda 'Bahaya!' di mana-mana. Lagu-lagu The Times semuanya catchy dan radio friendly. Tapi mengapa Irfan sudah tidak memukul drum lagi? Apa yang berlaku tangan dia cedera main futsal ke? Takpe Zul yang menggantinya tidak kurang hebat walaupun mukanya macam kongsi gelap Young and Dangerous.

3) Nirvana - Live in Reading


OH EM JI. ADA SESIAPA YANG JUMPA DVD DIA TAK? Zaman-zaman muda masa aku masih kurus dan belum ada janggut aku memang mengaku grunge. Baju nak kotak-kotak. Rambut nak lebih daripada kening. Pastu mandi 2 hari sekali. Satu hari tu Apai datang rumah aku. Kami kunci pintu, tanggalkan baju (tapi tak berlaku aktiviti liwat ok), pasang kaset Nevermind kuat-kuat, lepas tu bajet-bajet buat konsert. Sumpah buruk gila perangai Apai masa tu ketuk-ketul botol bajet ketuk drum. Kalau dirakam perbuatan dia ketika itu mesti ingat dia dirasuk Mona Fandey. Ok cerita tiada kaitan dengan album. Ada 21 lagu lagenda dalam album live yang dirakam pada tahun 1992 ini. Dimulakan dengan Breed, Drain You, dan Aneurysm memang serak tekak aku melalak setiap pagi ketika dalam perjalanan ke tempat kerja.

4) Miley Cyrus - Breakout

How do you know whether or not you're 'terjebak'? Well, spending 43 bucks buying something that you could just download from the internet would be a good indication. Sitting in front of the tv singing along to her tunes pretending you were in her concert would be considered terjebak as well. So who's this enchanting lady and how did she manage to melt my heart with by singing about the 7 things that i like?

Licik tak aku kopi pes ayat daripada entri lama. Apa pemalas sangat ni Faizal.

5) Green Day - 21st Century Breakdown


Aku beli album ni dapat tshirt kool ok jangan cemburu. Tapi dah koyak kat ketiak belum jahit lagi tu yang dah lama tak pakai di arena mainstream. Malunya nanti peminat fanatik ternampak bulu ketiak halus tapi berlingkar aku.



6) Butterfingers - Kembali ke Rahmatullah


Ok yang Rahmatullah tu aku tambah bagi menyelitkan unsur komedi. Alah aku pernah buat entri pasal album ini dulu.

Sila rujuk entri ini, dan entri ini pun boleh jugak. Peminat tegar la katakan.

7) OAG - Satelit Ink

Cakera padat ini aku beli di kedai muzik di Bangi Utama. Aku rasa kedai itu masih bertahan sampai sekarang sebab mama aku selalu membeli cd cerita Korea di sana. Bagi aku inilah album terbaik OAG sehingga kini (tapi Melody Mocker tetap album paling 'fun'). Dengar album ini boleh dapat pahala sebab ada lagu nasyid alternatif Nowwhy2 saumaghadin an ada'i eh ternaik syeh pulak. Single Akustatik pula berjaya menguasai carta Era serta layak ke final Juara Lagu.

8) Estrella - Estrella


Zahrul taknak kasi aku pinjam, so aku pun belilah cakera padat dia di Speedy Video Alamanda. Jangan terkujat kalau korang search lagu Stay Estrella kat Youtube keluar muka berjerawat aku. Lagu 'My Morning' memang berhantu kalau dengar mesti terasa nak sembahyang Maghrib. Ok siapa lagi comel, Lyana Estrella ke Liyana Jasmay?

9) Foo Fighters - Greatest Hits


Foo Fighters ialah kugiran yang aku paling gemari di alam semesta ini. Semua lagu mereka memang infectious, dengan lick guitar yang unik tetapi mengghairahkan, running baseline nate yang menggiurkan, serta ketukan drum padu Taylor Lautner eh Hawkins ahh the Foos ini memang hebat membuat aku mendapat boner. Sekarang mereka sedang bertapa, so eloklah aku beli album kompilasi yang mengandungi lagu-lagu hit seperti Best of You, The Pretender, Big Me, Monkey Wrench, dan sudah pasti Everlong. Tapi Walking After You depa tak bubuh.

Kereta korang ada album apa? Jangan naik kereta Shuhud tertekan gila dowh dahla takde radio hari-hari kena dengar Colby Kelat.



16 comments:

Anonymous said...

wah byk jugak koleksi album indie ko ye jai..

eh ko lyn cite Korea ke jaii??
agak sukar dipercayai.. tp aku x ksah pon.. aku pon kdg tgkk gak..haha

-megan musang

sI tEDI said...

byk!

dalam kete aku 1 album pun x de

Shima Ibrahim said...

album fearless mmg best! album of the year la katekan.. ;) dlm kete aku ade sebeban CD, tp smua CD burn sndri except for Michael Jackson's #1's. pastu ade michael buble (it's time, call me irresponsible, self titled), celine dion (let's talk about love, falling into you, all the way a decade of songs, a new day has come), katy perry (one of the boys), taylor swift (fearless), MCR (the black parade), linkin park (hybrid theory), westlife (self titled, coast to coast), evanescence (fallen), il divo (self titled, ancora), avril lavigne (let go, the best damn thing, under my skin), eminem (the marshall mathers), beyonce knowles (i am sasha fierce), soundtrack twilight, amy winehouse (back to black), lady gaga (the fame), mariah carey (#1's, memoirs of an imperfect angles), etc.

sungguh carca marba collection ku..~ entah mase bile sgt la aku nk mendgr smua CD2 ni..tp slalu nye ikut mood la mase masuk kete..klau rase cam nk mellow2, pasang Michael Buble, klau rase nak emo, pasang MCR ke, avril ke, evanescence ke.. westlife, linkin park & eminem tu utk mengimbau zmn skolah menengah..huish syahdu..

aina hazuani said...

aku dengar lagu dalam hp. lagi kool dari kau :b

Idlan said...

Ijai jom ikut aku gi tengok concert foo fighters jom.

BTW, dalam kereta abe juga ada CD boyzone love songs. Sampai barai dia dengar pastu dia suruh aku belikan lagi satu yang baru.

nana said...

butterfingers terbaek!!

Mohamad Faizal said...

megan: bukan akula, mama aku. cerita korea aku hanya tahu full house sahaja

tedi: nanti aku rilis album solo aku anta kat kau satu salinan. bayar lain kali pun takpe

shima: banyaknya. kau jual cd dalam kereta ke hee hee

aina: oh tidak cukup kool kerana semua orang ada hp tapi tidak semua orang ada cakera padat taylor swift limited edition

idlan: kat mana? jika anda belanja saya tiket saya akan menggantikan abe sebagai adik anda

nana: terbaik di asia tenggara

Anonymous said...

aku rasa cd dah boleh kira old skool dowh. skarang orang dgr lagu dalam thumbdrive. 1 gig purata boleh muat 20 album. haha 3 jam pon belum tentu habis dengar.

-kucing hitam.

Mohamad Faizal said...

betul, boleh je cucuk ipod aku kat kereta ada berapa gig tuh. tetapi aku dapat kepuasan membeli cakera ahli muzik yang disukai yang aku akan menghargainya dengan sepenuh hati

Noraishikin Mohd Salleh said...

x boley blah album no 4....haha

Anonymous said...

colbie caillat tu evi punye la..aku pau time menyertai rombongan cik kiah ke penang..
sampai arini tak hantar lg..(aku harap evi ngan jamil lupe..hehe)

along..cd boyzone da ilang..beli lg satu boleh??haha...


-shuhud-

Anonymous said...

owh..haah..dh lupa..shuhud mesti dh siap hapal semua lagu..haha

-evi-

Anonymous said...

apsal ko takde cd nasyid ke, ayat ayat suci ke.

bawak2la bertaubat. hhahahahaah.

Anonymous said...

http://news.asiaone.com/News/Latest%2BNews/Showbiz/Story/A1Story20100205-196880.html

jai! our time has come!

adam

Mohamad Faizal said...

naraishikin: yelah nanti aku pulangkanlah cd yang aku pinjam dari kau tuh

abe n evi: evi tolonglah rampas kembali album itu kerana setiap masa abe cuba meniru suara kolbi

adam: haa haa tapi aku takut ketinggian serta kurang stamina bagaimana nak bersaing dengan adik beradik tough dari thailand...

Anonymous said...

abe bawak2 repair la radio kete ko tu..locum skali da rm300 radio bape sen je..dahla iphone pon tanak beli ko bela siapa ni?adik saiful bukhari ke??

kete ak: cd burn byk..yg ori slipknot, the vines, too phat pon ade..coldplay, matchbox20 lagi ak xigt..haa micheal jackson tp burn punya hahaha..

-fandi-

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...