Wednesday, March 31, 2010

The Making of: Parti Liar Da' Killa

Macam filem pulak nak ada the making. Tapi kehidupan ini kan umpama sebuah filem; ada yang suka, ada yang duka, dan ada juga yang mati eksiden. Entah apa-apa entah analogi yang aku gunakan. Entri ini ditulis untuk memberi tribute kepada individu-individu yang secara terpaksa melibatkan diri untuk membantu aku menjayakan parti liar ini.

Di Barat, kejayaan sesebuah parti itu bergantung kepada kewujudan 3 elemen iaitu, minuman keras, muzik kulit hitam dan disudahi dengan penzinaan. Tetapi kita orang Timur, haruslah mengamalkan adat istiadat Melayu dalam berparti kan. Menggunakan model parti barat sebagai contoh, aku memfokuskan parti ini kepada 3 perkara iaitu makanan yang halal, muzik yang santai serta dekor bersama Eric. Ayuh klik Read More untuk mula mendekor.

Parti ini dibuat secara last minit. Semua benda buat malam Jumaat dan Sabtu. Perkara yang aku paling risau sekali adalah tentang makanan. Yelah orang datang takkan nak bagi makan Science Diet kot (makanan kucing). So aku berbincangla dengan teman-teman Bangi. Berikut adalah perbincangan kami dalam aplikasi Yak (free chat application for iphone, jauh lagi kool daripada BB messenger :P)

Aku: Yo kawan2 jangan lupa parti liar datillah hari sabtu ni. korang semua kena datang awal susun meja n basuh pinggan. Btw dia suka spaghetti nak order di mana ya di bangi?

Apai: Hapela buatla sindri. Komfem beliau terharu. Rasa belakang kira la..tapi kawan2 punye plz beli jangan masak sindri ya

Fandi: Spaghetti xtau tapi mak abe leh buat bihun tomyam yang sangat enak..kalau2 nak tukar menu tanyala abe

Anas: Tak releven kalau nak beli spaghetti. Masak je la. Pejam mata pun dah siap. Pastu borrow la abenya bbq pit, buat tepi rumah

Fandi: Aku pandai wat spaghetti. pengalaman masa belajar dulu memasak di rumah sewa...

Aku: Jangan bergurau khairul mahu beri manusia makan ni

Anas:
Aku yakin dengan fendi. beli tomato puree gred tinggi, pasti sedap terus. aku kena jaga anak, susah nak masak...

Jamil:
ijai jangan masak sendiri wei. aku tengok kau buat sandwich kat blog kau pun dah tau tidak akan rasa enak haha

Apai: jangan biarkan kami jadi bahan ujikaji,,,

Anas:
haha ijai dulu buat sandwich kemahiran hidup dengan cikgu kaipin ada bekas jari kat roti...

Perbincangan seterusnya sudah lari daripada landasan moral, so aku berhenti di sini. Begitulah antara perbincangan kami yang langsung tidak dimodifikasi. Kesudahannya mama aku mengorder mihun soto daripada kawannya. Sedap tak? Jika sedap kita boleh pesan untuk parti khatan Zul nanti. Anyway Fandi aku appreciate niat suci kau untuk tolong masak spaghetti tetapi aku tidak boleh mengambil risiko para tetamu mati pucuk setelah makan hasil masakan kau nanti.

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Jamil dan Evi yang membelikan cupcakes yang telah di pimp dengan menulis nama gadis hari jadi. Jamil sebenarnya telah mengecewakan aku dengan menyatakan ketidakhadirannya, namun demi menebus dosanya dia telah datang di malam sebelum parti setelah meniduri dan menidurkan isterinya di rumah. Jamil membantu aku mengecat rumah dan menampal dekorasi untuk parti liar keesokan harinya.


Aku dan Jamil dengan gigih menjahit banner itu dengan tangan berbekalkan ilmu kemahiran hidup tingkatan 2 dahulu. Ok obviously tipu sebenarnya aku jahit dengan mesin jahit. Ok sebenarnya aku tipu dalam tipu. Aku beli banner itu di kedai parti di One Utama. Pada asalnya aku hendak membeli lilin huruf Happy Birthday sahaja namun setelah terpengaruh dengan kata-kata carutan Cina tu aku pun beli la. Lepas tu boleh pulak dia tanya "Aaaa lu beli untuk lu punya daughter ka?" What the what?? Wajah aku ni macam bapak orang ke??


Inilah lilin happy birthday yang aku beli. Lihat harganya itu apahal mahal sangat boleh makan terus ke lilin tu. Barbie Cina tu memang pakai sihir.


Ok sekarang anda lihat pula harga lilin yang Ezu belikan. WHAT THE WHATTTT??? RM2 SAHAJA?? Ok fine maybe yang ni tak boleh makan tapi gila apa jual lilin RM22. RM22 boleh dapat satu sesi ringan-ringan dengan Fatine di Lorong Haji Taib.

Elemen yang ketiga, hiburan. Apalah parti tanpa pergaulan bebas antara lelaki dan wanita bukan? Tapi aku ni dulu sekolah agama sampin hijau JAIS, so aku cubala elakkan aktiviti-aktiviti yang perlu membuka baju, maka terus tak jadi nak suruh Shuhud strip. Memang ebony ah. Kemudian bercadang nak buat dikir barat, tapi tak cukup orang. Last-last aku membuat keputusan untuk mengoutsource hiburan kepada artis indiapendent Bangi iaitu Luqman Yahaya. Kami berlatih tiap-tiap malam sebenarnya masa praktis fuhh memang kalah persembahan live M. Nasir tapi bila hari persembahan sebenar darah gemuruh pulak itu yang banyak terkucil. Saya akan memaparkan videonya dalam entri yang akan datang.

Saya mewakili da'killa ingin mengucapkan ratusan terima kasih buat individu-individu berikut:

- Team Bangi yang sentiasa memberi sokongan membabi buta kepada kami.
- Tengku Eleanor Ezura - thanks sebab bersusah payah itu dan ini. saya memang jantan hopeless. So jadi keluar dengan Zul tak Jumaat ni?
- Luqman Yahaya - hihi apa ni praktis bukan main gempak tapi baru crowd beberapa orang sudah kecut teluq kita.
- Ahmad Fadhullah yang disyaki masih tidak dapat melupakan spek mata besar.
- Aqilah Hasan yang baru beli PSP dan Xbox 360 Elite. Eleh (tak puas hati)
- Mohd Nazmin dan Tamir yang akan menjadi bapa. Jangan pukul anak ok Tamir.
- Eh Huda pun ada?
- Khairul Afandy dan Hasanah. Tak dapat aku nak bayangkan saat kali pertama korang bersama nanti. Hee hee.
- Aztri Delailah dan Farah Delailah. Suka hati arwah uwan aku je nak bagi nama adik kau nana.
- Syed Muaz dan Nurul Iza. Aku dah nak mengadu kat kau dah Muaz akibat salah faham dengan Iza hee hee.

Parti liar siapa lepas ini? Nak sewa banner aku tu boleh saja.



11 comments:

QilahLala said...

makan sedap!! org dah balik, i boleh tambah second round lagi!! :)

Anonymous said...

hahah spaghetti Fandi bole buat mati pucuk? haha ganas2 efek H1N1 pon xde macam tu..!


-megan musang

Mohamad Faizal said...

lala: tipu. u makan 3 round. hee hee

megan: dia memang. perut dia lain sikit daripada perut manusia lain tu yang aneh tu resipi dia

hasanah said...

woi2

Anonymous said...

Nak buat macam mana bro, demam lah. Aku dah propose cancel lagu 1st, kau tak kasi pulak.

Anyway, mana aku punya royalti untuk embeded player yang supercool tu?

-Luqman

Anonymous said...

mati pucuk tak mungkin faizal..tetapi bertambah2 'pucuk' lagi ade kerna masakan ak biasanya base die mst ada bahan penaik hahaha..

megan musang: pernah mkn spaghetti home made tak??sdp die mmg laen mcm hehe..

-fandi-

Mohamad Faizal said...

hasanah: woi woi

luqman: takpeee nanti aku carik show lagi untuk kita berduet

fandi: sebelum pegi indon masak untuk kitorang dulu ah tengok bagaimana pucuk dia bertambah

ku els said...

hahaha i tergelak part gambar candle. sorry i didnt know i akan pegi kedai buat kek so i didnt wanna promise anything about the candles. :D tapi takpe next time sapa2 nak buat parti liar macam ni boleh tanya saya mana nak dapat barang murah dan kek sedap (tapi jgn last min mcm ijai hahaha). tapi kali ni consultation fees apply. ijai dpt for free sebab ijai cool. ha ha geddit?

i'm more than happy to help out. party birthday datillah best. makan best and awesome performance! kudos! i couldve made spaghetti carbonara or bolognese if u told me earlier. ok i semangat gila. type pun panjang. ok dah. thanks ijai! :)

Anonymous said...

unlock iphone 4
how to unlock iphone 4

I have Windows 7 Ultimate installed in my HCL laptop. Last month i was encrypting my external hard disk with "bit locker drive encryption". It started normally, but suddenly after 49%, it stuck, displaying an error: "An error occurred. This disk has one or more errors, run chkdsk/r, if the error persist this may be indicative of a hardware fault..." I then thought to decrypt my data back and to disable the protection. When I tried doing this, after some time my PC hanged and the operation got aborted. When I restarted my system, i found that the disk is not being detected. It is not shown in "computer", although the disk lights were on. I tried running the hard disk in "Ubuntu OS", it works there, but all my data is encrypted. My hard disk is absolutely fine and OK. There is no problem with hardware and no virus is there in my PC as well. What to do now? How can i get my data back and how can i decrypt my harddisk? Please help, since this data worths me a lot. The capacity of my hard disk is 250GB and its a Western Digital brand. Thanks, Niks.
unlock iphone 4 unlock iphone 4 how to unlock iphone 4
My home is only 1400 feet away from a 733 foot, 50,000 watt radio tower and another smaller radio tower next to it. In the past, I've had problems with my garage door opening with the remote. Now, my new computer is acting up. Sometimes when I start it up it just gets to the desktop and doesn't load anything. No matter what I click nothing loads or happens. I scanned it with 3 different anti-virus/spyware programs and nothing was found. The room its in has a window facing directly at the towers. I blocked the window with some stuff and the computer works normally so far. Could the electromagnetic radiation be affecting my pc? I've had problems with numerous other electronics and r/c toys in the past also. how to unlock iphone 4

unlock iphone 4 how to unlock iphone 4 [url=http://theunlockiphone4.com]how to unlock iphone 4 [/url] how to unlock iphone 4

Anonymous said...

lilin rm2 tu beli kat mana eh ? ade jual kat mana ek ? really need your help thanks

Nur Mujahidah , mcdonalducks@gmail.com .

Anonymous said...

http://bragchangemom.pochta.ru/Uchebnik-po-administrativnomu-processu.html
http://bragchangemom.pochta.ru/Uchebnik-anglijskaya-grammatika.html
http://bragchangemom.pochta.ru/Testi-k-uchebniku-v-p-dronova-geografii-9-klass.html
http://bragchangemom.pochta.ru/Pocherkovedcheskaya-ekspertiza-uchebnik.html
http://bragchangemom.pochta.ru/Sochinenie-na-anglijskom-yazike-bad-habits.html

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...