Thursday, April 29, 2010

Sudahkah Anda Mendapatkan Tiket Ip Man 2?


Ya, tajuk di atas bukanlah typo. Aku memang bertanya Sudahkah Anda Mendapatkan Tiket 'Ip Man 2' instead of 'Iron Man 2'. Ini kerana anda pasti tidak akan dapat menonton Iron Man 2 di hujung minggu ini kerana tiket telahpun sold out. Kalau ada pun kena duduk di antara dua sujud kat depan skrin. Sebagai seorang yang berpandangan jauh (rabun jauh), kami telahpun awal-awal membeli seat paling kool untuk menonton Iron Man 2 di One Utama hari Ahad ini. Cemburu buta bukan? Tak kool la semua orang dah tengok anda baru nak terhegeh-hegeh mencari tiket. Tak kool la menonton filem terhangat 3 minggu selepas mula ditayangkan. Seriyes lepas tamat je tayangan aku akan terus post spoiler untuk menyakitkan hati kalian. Haa haa so korang tontonlah Ip Man 2 ye. Ip Man 2 pun best juga sebenarnya. Tujuan sebenar aku menulis entry ini adalah untuk mendedahkan satu perkara yang benar-benar mengejutkan tentang Ip Man. Sumpah memang korang takkan sangka punya. Sila klik Read More untuk mengetahui kisah seram di sebalik Ip Man.

Kisah yang mengejutkan ini berlaku di pejabat aku. Ayuh kita ikuti perbualan benar yang diubahsuai ini:

Faizal: Yo Gabby. Ngoh customer sik sap mai. (Yo Gabriel Thum, customer aku memang tak guna)

Gabriel: Hoi cakap melayulah aku sekolah kebangsaan tak sekolah cina.

Faizal: Ok ok mo man tai (ok ok tiada masalah). Jom pergi tengok wayang nak?

Gabriel: Cerita apa? Nak ponteng kerja kah talak guna punya olang.

Faizal: Kita tengok cerita kungfu IP MAN jom.

Gabriel:.......what did you say?

Faizal: Telinga kau di tersumbat bak kut teh ke. Aku cakap jom tengok cerita AI-PEE-MEN (IP MAN).

Gabriel: BOLO PUNYA OLANG. EEP-MAAN (Ip Man) la bolo. Bolo tahap sundel bolong lu ni Faizal. Apa lu ingat ini IP tu Internet Protocol ke? Haiyaaa soh chai.

Faizal:
Err ini bukan cerita orang kerja technical support ke? Tu yang aku sebut AI-PEE-MEN tu (cuba membuat jenaka bagi cover malu). Arghhhhhhh!!!!! (lari ke tandas sambil teresak-esak).

So guys, do not make a fool of yourself; it is pronounced as EEP-MAAN, not AI-PEE-MEN. Jangan malukan diri ok? At least not in front of the Chinese or masa nak beli tiket nanti. Ok sekarang sila mengaku siapa yang jahilliyah macam aku sebut AI-PEE-MEN instead of EEP-MAAN aku nak kira sikit. Jangan tipu cepat mengaku woi.



Sekali lagi aku nak jerit, EEP-MAAN!



15 comments:

Anonymous said...

haha..
bukan jamil pun cakap aii pee man jugak ke??haha...


-shuhud-

Alia Liverpool said...

1st time ble ngk Ip Man yg 1st, pi beli n then sbut "cte I.P Man 2!" then tukang tiket kata "IP MAN?"

"erm yeah."

shogunn_general said...

eh ada fei mau dalam citer ni? bes2..

Anonymous said...

ouh kurg cemburu..sy bru tgk td..XD
-anon taka-

Anonymous said...

alamak jai terpaksalah aku mengelak tengok blog kau sampai aku tonton Iron Man 2.

teringat aku zul cakap "i'm allergic to bullshit" time cite will smith tu.

adam

Mohamad Faizal said...

abe: takpe evi dah betulkan sebutannya haa haa

alia: haa haa tak mengapa kita sudah belajar dari kesilapan

naqqib: sekadar pengetahuan umum, fei mau maksudnya kucing gemuk. fei lo pula bermaksud anda gemuk

anon taka: okla anda kool sedikit la

adam: haa haa kool aku sudah tak buat segmen spoilkan filem dah sekarang.

masa part will smith cakap tu semua orang gelak tapi kita membisu seolah2 tak faham jenaka....cis zulkifli ibrahim

^wirda^ said...

ha ha ha..
teringat citer nih masa mlm aku nk bersalin. Laki aku sedang enak layan citer EEEP MEN nih..
lepas aku branak..aku sebut AI PEE MEN jugak..hahha aku igt citer ttg internet protokol gak tanpa melihat cover DVD tu..huhuhu...rupanya citer kungfu..haha..wahh EPPMEN 2 nk tgk lahhhh!

DingDong said...
This comment has been removed by the author.
DingDong said...

nway en faizal.. sy sudah menonton Iron Man 2.. nk tau x spoiler dia... wahahaha XD.. ok2 sian korg.. xtgk lagi.. pasal IP Man tu... aritu kantoi gk ngn opismate org cina.. dia yg betolkn dr I P man ke eep man.. tergelak semua opismate yg bangsa cina (adlh dlm 4 5 org.. mmg malu sgh time tu).. sekian terima kasih..

attiesya said...

wahh.. sudah sold out ye iron man 2? baru je cdg nk g tgk.. nxt time la...

btw, last 2 weekends nmpk anda di gsc alamanda.. nk tegur, tp sogan.. :D

Gabriel said...

Eh Faizal, aku manalah ada marah kau sampai macam tu? Tapi pada pendapat aku, dia orang dah silap bagi nama kat filem ni. Sepatutnya, nama dia dieja Yip Man.

http://en.wikipedia.org/wiki/Yip_Man

Anonymous said...

first tima ak bace,sumpah ak sebut EEEP-MAN..bijak nye ak...hehehehe

-Yang Penting Wang-

Anonymous said...

i said I.P man gak! pastu kena gelak hoho.

iron man 2 tak best. the first half of the movie RDJ sgt obnoxious rase nak pukul je, 2nd half bosan.

almost stalker

Mohamad Faizal said...

wirda: Internet Protocol Man 2 mengisahkan tentang seorang pekerja technical support shift malam yang hari-hari dimarahi pengguna. oleh kerana dia tidak dapat bersabar dia pun berhenti kerja (tiba-tiba bagi sinopsis I.P Man 2)

dingdong: bagi spoiler lepas saya tengok pleaseee.

attiesya: haa haa betulkah itu saya dan bukan Faizal Tahir? sebab ramai orang selalu konfius

gabby: kita tengok next week waktu lunch jom. haa haa

yang: ya anda memang bijak.

almost: haha ala itu kan memang karekter dia

Frodo Baggins said...

ngahahhahhha bongok!
wa sebut aii pee man woo!
wakakkakaka
angkat tangan!!!!!


>>__<<


((larik jamban berak))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...