Tuesday, September 28, 2010

Mengapa Lelaki Tidak Boleh Survive Seperti Seorang Wanita

Fakta: orang lelaki tidak akan dapat menjadi seorang wanita. Ayat ini tidak merujuk kepada proses pembedahan membuang anak gajah kami dan menukar nama daripada Shuhud menjadi Shuhada. Ok begini, cuba kalian (orang lelaki) bayangkan, jika anda menjadi seorang perempuan, adakah anda mampu untuk terus bertahan sebagai seorang perempuan? Sebagai seorang lelaki, kita sering take things for granted. Contohnya, kita ada kenikmatan kencing berdiri. Masuk tandas di Midvalley, keluarkan anak gajah, tuju sasaran dan goncang-goncang sikit, selesai. Gadis-gadis? Well mereka terpaksa beratur untuk ke tandas kerana mereka tiada urinal. Even if diorang buat perangai tak senonoh mahu juga kencing berdiri, aksi itu sebenarnya mustahil kerana mereka tiada sistem targeting yang baik.

Orang selalu cakap jadi perempuan ni mudah. Benarkah? Demi menghargai kaum wanita, aku telah membuat simulasi di dalam minda membayangkan bagaimana kesudahannya jika orang lelaki diberi peluang untuk mengalami perkara-perkara yang hanya boleh dialami oleh kaum wanita. Keputusannya? Gagal bertahan. walaupun hakikatnya kita memang tidak boleh faham pun perasaan dan kesusahan yang dialami oleh gadis tanpa kita mengalaminya sendiri. Ayuh kita kaji faktor-faktor mengapa lelaki tidak boleh survive sebagai seorang wanita.

1) Orang lelaki tidak boleh menahan kesakitan melahirkan anak

Perkara normal yang paling sakit yang orang lelaki akan alami adalah bersunat. That's it. Itupun kena cucuk 3 kali je dekat skrotum lepas tu tak rasa apa dah rileks je doktor kerat ataupun laser. Orang perempuan terpaksa mengalami kesakitan melahirkan anak. Berdasarkan apa yang aku lihat di kaca televisyen, melahirkan anak ini cukup menderita. Diorang menjerit bagai nak gila dan perempuan-perempuan di televisyen tidak pernah ditawarkan dadah epidural bagi menggambarkan mereka ini seorang superwoman. Walaupun apa yang ditonton di televisyen hanyalah exaggeration dan kita tak pernah dengar pun perempuan terpekik terlolong macam kena rasuk dalam wad bersalin, kita harus akui yang beranak ini sangat sakit. Yelah tiba-tiba mahu keluar kepala manusia pula kan mana tak sakit. Itu pun kawan aku Dr Zaahirah bini Anas cakap mesti kena gunting sikit untuk membuka ruang arghhh aku dengar pun dah rasa sakit di skrotum, apatah lagi kalau mengalaminya sendiri.

Zaman sekarang ni orang lelaki hanya tahu membuntingkan wanita secara tidak sah. Yang struggle nak beranak perempuan jugak. Tapi struggle struggle pun masih lancar je beranak kat tandas. Cuba kalau kita terbalikkan situasi tu, sanggup ke orang lelaki mengandungkan anak selama 9 bulan bagaikan menatang minyak yang penuh? Saja je aku selitkan peribahasa di situ nak tunjuk yang BM aku dapat A dalam SPM.

2) Orang lelaki tidak boleh bertahan jika didatangi haid

Kaum wanita memang istimewa kerana boleh mengalami pendarahan selama 7 hari tanpa perlu dimasukkan ke unit rawatan rapi. Aku memang tak boleh nak menggambarkan perasaan jika kita orang lelaki didatangi haid. Gila seram dowh darah keluar daripada organ reproduksi. Kau letaklah Yuna di celah kangkang kau pun, kau pasti tidak dapat bertenang punya. Exsqueeze me aku merujuk kepada tuala wanita Libresse ok. Aku dahla kadang-kadang takutkan darah. Mesti aku pengsan setiap kali didatangi haid.

Itu belum fikir kesan sampingan akibat didatangi haid lagi. Senggugut kalau dah tahap kronik kau makan ponstan pun tiada kesan. Kena pergi klinik injek kat punggung baru boleh kurangkan sakit. Lepas tu datang pulak kita punya mood swing. Seorang orang kita rasa nak bagi tinju Ip Man. Masa period kita perlu membebel untuk at least 10 minit dalam tiap-tiap satu sesi bebelan kerana aktiviti bebelan ternyata mampu mengurangkan kesan daripada PMS. Siapa kata PMS tu tak wujud? Ternyatalah mereka memang tidak faham perempuan. Ternyatalah mereka itu memang seorang lelaki. Ternyatalah orang lelaki memang tidak akan dapat bertahan jika didatangi period.

3) Orang lelaki tidak boleh bertahan memiliki 9 nafsu

Orang kata perempuan ada 9 nafsu iaitu nafsu seks, nafsu alat solek, nafsu kasut tumit tinggi, nafsu rantai emas, nafsu beg tangan pereka, nafsu mengumpat, nafsu makan, nafsu terhadap Jonas Brothers dan nafsu mengumpat. Ya aku sedar yang aku sebut nafsu mengumpat dua kali. So banyak bendalah yang kita perlu fikir. Orang lelaki dahla jenis yang tak kisah kalau pergi bershopping. Cuba kalau kita secara tiba-tiba mendapat beberapa nafsu milik wanita ni, memang struggle beb. Selama ni kalau beli kasut cari yang paling murah, ni dah ada nafsu kasut wanita terpaksa pulak fikir adakah kasut itu matching dengan boxer kita? Adakah kasut itu orang lain tak pakai lagi? Adakah kasut itu boleh membuat kita nampak tua? Pelbagai persoalan remeh temeh yang kita harus ambil kira sebelum membuat pembelian.

4) Orang lelaki tidak boleh bertahan memiliki buah dada

Fakta: Apakah perkara yang paling lelaki gemar terhadap seorang wanita? Boobs. Okay maybe someone will say that they like your smiles, but after that, definitely your boobs. Maka di dalam kajian ini, jika seseorang lelaki itu memiliki buah dada, hidup kami akan menjadi gundah gulana. Come on, men wont stop fondling their own breast if they had one(two). Lepas tu nak kena fikir pasal bra pula. Bukan boleh main sebarangan je beli. Berdasarkan katalog Avon milik saudara-mara yang aku selalu curi-curi baca, terdapat pelbagai jenis bra seperti bra cangkuk belakang, bra cangkuk depan, bra untuk menyusu dan pelbagai jenis bra lain.

Besides it must be heavy having something hanging on your chest right? You have to deal with the perverts staring at your boobs as well....and that is why, we men cannot survive if we have boobs. Kawan aku Anas kalau korang tak tengok muka dia terus tengok buah dada dia mesti berlaku pergerakan di dalam seluar. Aku faham penderitaan kau Anas menjadi tumpuan jejaka abnormal. Oh sekali lagi aku menggunakan Anas sebagai gambar hiasan kerana dia memiliki manboobs yang paling besar di antara kami.


Entri ini mungkin nampak mengarut dan keji tapi entri aku memang sentiasa mengarut dan keji pun. Obviously perkara-perkara yang dibincangkan di atas memang tidak mungkin akan berlaku kepada kaum lelaki. Memang tipulah kalau kita dakwa kita boleh faham perkara-perkara yang hanya boleh dialami oleh kaum wanita berdasarkan simulasi di atas. Mungkin bagi kita remeh-temeh sahaja. So the least yang kita boleh lakukan terhadap gadis kita sebagai tanda kita cuba memahami dan menghargai mereka adalah dengan mengacknowledge perkara-perkara yang remeh-temeh itu. Kalau mereka membebel kat anda tak tentu pasal ketika mereka sedang PMS, just terima sahaja sambil berkata "I don't understand what you're saying, but you look beautiful...." (jari kita tolak rambut mereka ke belakang telinga untuk menambah efek charming Andy Lau)



24 comments:

.nurulhusna. said...

HAHHA gelak sorg2 je bace. so true!

Mimie.Candy Cane said...

tak ramai lelaki yang ada kesedaran tentang ape yang pompuan hadapi..jadi aku nak ucap tahniah kat ko sebab ko menjadi lelaki yang prihatin pasal ni...

but boys will always be boys...ngeh ngeh ngeh..

otak ketat said...

udah2 ler tu eksploitasi pic anas. aku simpatai bagi pihak anas. haha.

niena ; ) said...

oh yeahhh!!!
ijai aku terharu dgn entri kaw ni...
keep it up boy,make your mama proud!
haha.

Mohamad Faizal said...

husna: saya memang jarang menipu

mimie: and boys will always like __________ (isi tempat kosong)

otak ketat: haha ok ok ni last

niena: mama saya sentiasa bangga dengan saya walaupun saya kadang2 melawan cakapnya

Wahida Nasution Thakhrim said...

best!! memang gelak sakan la tapi apa yang ijai cakap tu betul.. benda yang besar bagi perempuan tapi kecik aje bagi lelaki..

Anonymous said...

oh2 im a big fan of andy lau oh2

sanah

anak abdullah said...

aku tak pernah rasa senang jadi perempuan

Ery Farieha said...

wakakakkaa

tak pasal2 anas tu kena :P

phish said...

terbaek la der...nak signnnnn...
hahahaha..

Anonymous said...

silent treatment or bebelan tanpa henti?haaaa..-anony-

Anonymous said...

tk boleh bayang kalo aku ade buah dada dan berjalan2 di midveli...

kahkahkahkah~




santiago

Mohamad Faizal said...

wahida: kami bukan tak peduli, cuma tak kisah je hihi

sanah: mou man taai. andy lau hamsap

anak abdullah: memang sukar tak boleh kencing berdiri

ery: hanya dia saja yang layak

phish: "hai phish. selamat hari raya" (autograf online)

anony: kena silent treatment bila lupa tarikh anniversary

santiago: tu ah mesti kena cet cet dengan foreigner nanti

Noraishikin Mohd Salleh said...

fewiiittt...kembang idung aku baca entry ni pagi2. thanks ijai ;) bangga plak jadi pompuan..tp yg sakit besalin tu tatau la rasa camna kan :p

O Ena O said...

wah entri yg besh! sure ko paham sgt kalo gf ko pms..n ms die pms, ko pon manje2 kan die kan...hehehehe :P

clarky said...

XD

Anonymous said...

hahhaha.. sakit otak aku baca entry ko ni...
well.. aku setuju...

sarah

MyaLya said...

aq mcm ssah nk caye yg entri ni dtulis oleh llaki..

aq syg ko.... *smbil nangis trharu*

Anonymous said...

ijai.. ko sgt memahami.

walaupun uniten x de ajar subject ni.
hehe.

ape lagi, pergi kat ur mom, and say THANK YOU MAMA!!

-Alia-

cik aletheea said...

anda mmg mampu memahami perempuan, tapi anda masih seorang lelaki..
heheheh...
(^_^)

Mohamad Faizal said...

cikinto: bila kau nak bersalin ni hik hik hik

ena: eh aku memang sentiasa manja

clarky:XXD

sarah: haha anda ni sarah di fesbuk ke sarah yang rawak?

myalya: bawak bersabar cik...mungkin kena makan ponstan ni hihi

alia: kat uniten bahrem abedi yang ajar ilmu begini

aletheea: ya. masih lagi seorang lelaki belum bertukar menjadi sally

Anonymous said...

sarah rawak.. haha x ley blah cek komen gak..

-sarah

indahnyasisuria said...

ijoi, nice blog.. :D pinjam ayat dr entry ni ye, nk letak kt dlm blog.. thanks ya!

Anonymous said...

bayar royalti la woi..

-anas-

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...