Wednesday, October 13, 2010

Mengkaji Gaya Bergambar Gadis-Gadis di Facebook

Setelah membaca komen Zati di dalam entri di bawah, aku terus membuat entri ini. Sebagai seorang stalker bersiri eh pemerhati di Fesbuk, aku dapat mengenali pattern aksi gadis-gadis yang dijadikan gambar profile. Gadis-gadis memiliki naluri kewanitaan yang hampir serupa maka tidak hairanlah aksi-aksi yang akan aku sebutkan nanti boleh didapati di dalam album gambar gadis-gadis di Fesbuk. Ayuh kita kaji aksi-aksi bergambar gadis di Fesbuk.

1) Bergambar di tandas

Tandas dan gadis-gadis memang tidak dapat dipisahkan lagi. Dalam segmen 'Soalan untuk Gadis-Gadis Episod 5', aku pernah bertanya mengapa gadis-gadis suka bergambar di tandas. Berikut adalah antara jawapan-jawapan ikhlas mereka:

Otak Ketat: bila ambil gambar kt tandas dpt meningkatkan self esteem. ya. pencahayaan tandas selalu bagus.

Shima Ibrahim: Sbb dlm toilet, especially public toilet kat shopping malls slalunya cantik & ade cermin besar. Sambil menunggu rakan menyudahkan bisnes, ape salah nye bergmbr sekeping dua.

cik aletheea: takkan nak muncung2 bibir, mata ala pussy in a boot kat tengah2 laluan org ramai? toilet privacy sket ;p

Maka di sini aku dapat membuat kesimpulan yang gadis-gadis suka bergambar di tandas untuk meningkatkan keyakinan diri, teruja dengan cermin besar dan juga inginkan privacy untuk membuat aksi-aksi aneh.

2) Gambar membandingkan kasut

Gaya bergambar ini memang tidak asing lagi. Selalunya dalam sesi Girls Day Out, gadis-gadis akan 'all out' dan bergaya dengan memakai pakaian yang baru dibeli di Niichi termasuklah kasut baru. Gadis-gadis memiliki sifat daya saing and kompetetif yang tinggi, jadi mereka akan membuat perbandingan kasut siapakah yang paling mahal dan vogue the vass. Aku rasa itulah rasionalnya mengapa gadis-gadis bergambar dengan kasut. Nak bandingkan saiz buah dada tak manis pula kerana kita orang Melayu, so bandingkan kasut sahaja. Eh tuan punya kasut, aku pinjam gambar ni sebab gambar ni lawa hi hi hi.



3) Bercekak pinggang sambil membuat pis di mata


Aksi ini selalu dilakukan secara solo dan bukan berkumpulan. Aksi bergambar seperti ini menggambarkan keyakinan diri yang tinggi di samping menunjukkan mereka muat pakai baju saiz S. Entah apa kaitannya pun aku tak tahu. Mungkin kerana gambar-gambar sebegini selalu digayakan boleh model-model blogshop yang menggayakan tudung Pashmina. Ini gambar paling hampir yang aku boleh cari takkan nak guna gambar gadis-gadis sebenar memang kena bebel aku nanti.


4) Aksi pouting yang manja

Semua gadis tak kiralah kanak-kanak bawah umur, gadis remaja, MILF mahupun nenek tua pasti ada gambar pouting di Fesbuk mereka. Aksi ini dilakukan untuk menunjukkan imej seksi. Aksi pouting di bawah dipetik daripada filem mockumentary Sally. Apa? Korang tak kenal siapa Sally? Pergi lihat filem itu di sini: http://www.youtube.com/watch?v=uV11HhaRkss



4) Bergaya dengan spek mata tangan

Aksi begini selalu dilakukan oleh gadis-gadis yang tertinggal spek mata ataupun contact lens.

6) Gambar menjelir lidah di antara dua jari

Bagi mereka yang tidak tahu, aksi ini diberi nama Cunnilingus. Mengikut kamus gaya urban, gaya ini dilakukan bagi memberi hint kepada jejaka untuk melakukan sesuatu menggunakan lidah ke faraj mereka. Jika dilakukan secara berkumpulan ketika bergambar bersama gadis-gadis, itu mungkin menunjukkan yang mereka itu lesbian. Entahlah aku tak tahu sangat benda-benda begini.

7) Bergambar di i-City

Aku tak pernah pergi i-City. Kalau aku pergi pasti aku akan jadikan gambar di i-City sebagai profile picture aku juga. Bergambar di Bukit Broga pun boleh. Ok fine jejaka pun sama suka bergambar di sini. Yelah bukan selalu dapat pergi rugilah kalau tak ambil gambar bukan.


Ini adalah entri parodi sekadar untuk ketawa hi hi hi. Di harap gadis-gadis tidak terasa hati dan membuang aku daripada senarai rakan di Fesbuk jika anda ada menggayakan aksi-aksi di atas. Instead of korang PMS, apa kata korang buat entri Mengkaji Gaya Bergambar Jejaka di Fesbuk kemudian beritahu aku agar kita boleh bergelak tawa bersama-sama. Bagaimana?



27 comments:

O Ena O said...

hahhahaah entri yg bes!!ko ade usha pic aku kt fesbuk ke? :P
ok nanti aku komen lagik
tgh keje skang...hahahah

Noraishikin Mohd Salleh said...

yaay! saya bangga sbb satu drpd lima kasut itu adalah kaki saya ;)

thanks ijai! *bayar royalty sket* haha

finaz said...

no 1 - haha adala 2 3 gamba i kat fb mcmni.. tp kitorg amik gamba ramai2..

no 2 - no 7 - xde gak

ada lagi !! gamba2 tangkap sendiri pakai kamera esp dalam kereta.. hahaha

tuan punya gambar said...

tu gambar aku

Mohamad Faizal said...

ena: eh mana ada ofis aku blok fesbuk (tipu)

cikinto: haa haa mengikut pusingan jam sila nyatakan kaki masing2

finaz: yakah apalagi tambahlah saya sebagai rakan untuk saya paparkan gambar anda pula haa haa

tuan punya gambar: ikram?

^wirda^ said...

mostly sama..
lg satu kau lupa...
amik gambar dari atas..unutk nampak lebih galak..auwww..

gambar jelir lidah tu..tu la..slalu jugak aku jumpa..adakah mereka tak tau..atau tau tp gedik nk tunjuk konon habis open..ciskek..haha

Anonymous said...

Saya langsung tak buat kesemua tujuh aksi yang awak senaraikan tu la, ijai! ^____^

-Lisa

Anonymous said...

senang cita plg byk adalah tidak tutup aurat

Rynn said...

haha.. you are a good observer. And thanks, arini dpt ilmu baru.. pernah jgk tgk my fren buat gaya jelir lidah antara dua jari.. tapi dia tu lelaki.. walaupun tak tau maksud nya waktu tu, tapi tetap rasa geli.. eewwww!

otak ketat said...

ada lg satu. gambar bersama kekasih di genting yg beralbum title kan "kami di london" lol.

niena ; ) said...

ijai,aku musykil lah..yg no.4(aksi pouting manja)tu kau yang tengah tu ekk???yg pakai baju warna merah tu...

Anonymous said...

aku selalu bergambar mcm no 3 tu...

-jaja-

Shima Ibrahim said...

wow. aku bangga krn kaki ku terselit di ctu ;) aku klau bergmbr, slalu nye no. 1,2 & 5 :P

btw jai, no.4 ko ade dua kali tu..

Clarky Afif said...

out of those seven, aku tak pernah buat satu pun.

adakah aku bukan gadis???!

cuak ni kena pegi klinik ni!

faramira said...

knape xde gmbr atas pokok?

*kecewe

Mohamad Faizal said...

wirda: haha atas bawah depan belakang semua ada sebenarnya

lisa: tipuuuuuuuuuuuuu

rynn: orang lelaki memang begitu. eh

otak ketat: exsqueeze me i pun ada gambar kan londonnn hocayyy (haha)

niena: eh tu bukan aku tu sally

jaja: haha aku sentiasa bercakap benar

shima: saje je letak no 4 dua kali nak tengok korang perasan ke tak...(kaver)

clarky: haha mungkin kena berubat kampung

faramira: ade ke gadis2 bergambar di atas pokok??

theanswer said...

kau lupe nk taruk..gambar2 artis yg dh pasti bukan muke die..sbbnye muke asalan die x cun.

The Sharkox said...

Peace sambil cekak pinggang? hahahaha!
Ambil gmbar dalam tandas..hahahaha!!

Lelord said...

ekekekeke x penah lak gambo dlm tandas2 ni...
tp yg wat peace mmg ade yek tp idak le smpai nk cekak pinggang.
yang lain2 tu pun cam takde especially i-city n pouting manje

Mohamad Faizal said...

theanswer: eh itu lelaki pun banyak sebab tak yakin dengan wajah. takpe nanti aku buat entri ini versi lelaki pula

sharkox: kau pun buat satu macam tu letak kat profile baru kool

lelord: adaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Anonymous said...

haha,smpai skg aku pangkah gadis.. aku pernah tulis psl bnda2 ni.. byk lg benda ko tinggal ijai spt bergmbar melompat smbil terselak perut dan mendedahkan buah dada bg yg betudung, klu pergi ke genting or sunway jika tgn ada cop or tag pasti bergambar juge.

http://lebahputih.blogspot.com/2010/06/perempuan-perempuan-stereotaip.html


antara bnda2 yg wat aku emo, bknnye apa, nak google apa tah skali kuar gmbr kasut2, gmbr lompat2, tp plg best kuar gmbr dlm tandas yg tidak berbaju.. kekekekekekekekekekekekekkekeke

-asmoham-

Anonymous said...

huh, nampak aurat tuh! haha...

Anonymous said...

wakaka..bagus research ko wahai TT...rasanya betul kot..tapi pesbuk aku x minat letak gambo muka...letak bende2 cantik mcm henbeg, jam baru cun..

SagitZGirl said...

xde stu pon yg match dgn sy . . hua hua . . mkna nya kne kajim lg la ni . .

Anonymous said...

gadis2 suke mengambil gamba muke dari tepi. dan atas. sebab gamba depan2 x fotogenik atau tembam. [atau huduh]
disamping itu.. gadis yg bermata besar.. akan post 1000 gamba muke utk menunjukkan mata beliau yg besar.. konon kiut.
tapi kadang2 tak besar mane pun mate dia.. tapi dia suke mekap kat mate. so post jugak gamba mata sampai 1000 post.
tak caye. tanye yuyu zulaikha dan org2 yg sebidang ngn dia.

Che Sakinah said...

huahahahaha... tergelak besar aku baca... okeyyy... malu sendiri.. dah lepas ni kena begamba gaya robot lah tegak. tak buat pape... hehehee ;p

Anonymous said...

yo..!aq sokong che sakinah..hahak..lpas ni klu ktorg pose dgn hye bdiri tgak spt askar jgn plak komen ape2...huahuahua..
Ssoffieyyaa~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...