Thursday, December 30, 2010

Semua Orang Cerita Pasal Bola, Aku Pun Mahu Juga (UPDATED!)

Seperti yang tertera pada tajuk di atas, hari ini kita akan berbicara tentang bola. Namun begitu, aku tidak mahu mengulas tentang perlawanan bola Indonesia vs Malaysia di atas padang semalam, sebaliknya tentang bola di kocek ataupun bahasa orang putihya balls. What the what?? Bertenang, ini bukan entry tidak senonoh, tetapi entri emosi macam gadis-gadis selalu buat ketika PMS. Pagi semalam, aku telah dikejutkan dari tidur oleh satu panggilan. Panggilan yang membuatkan diri ini dikuasai amarah syaiton sehinggakan mulut menjadi lancar mengeluarkan kata-kata kesat. Ayuh teruskan membaca.

Minggu ini aku masuk kerja pukul 12 tengahari dan balik pukul 8 malam. Maka tidak hairanlah jika aku bermalas-malasan di waktu pagi lepak chill di atas katil mengharapkan dapat mimpi basah. "PA RAP PAP PARAP PAP PAA RAP" tiba-tiba telefon bimbit aku berbunyi. Siapa ni mengganggu aku di pagi hari? Aku lihat nombor, BLOCKED. Hmm pejabat aku kah? So dalam keadaan mamai aku pun angkat telefon. For now, let's call her pemanggil misteri (PMS). Mari ikuti dialog perbualan sebenar di bawah:

aku: Hello....

PMS: Hello, hello, baby you called? I cant hear a thing. I have got no service in the club you see you see.

Haa haa amacam lucu tak selitan jenaka Lady Gaga aku? Ok ok fineeee kita start over. Yang atas tu tak kira ayuh kita kembali serius. Mari ikuti dialog perbualan yang benar-benar sebenar di bawah:

aku: Hello....

PMS: Hello Encik. Encik ada kad debit Maybank kan?

Aik terus tanya aku ada kad debit tanpa memberi salam? Memanglah tak beri salam kerana dia seorang perempuan berbangsa India. Ini bukan feminism ataupun racism. Tapi at least berilah ucapan selamat pagi ke kan. Kenalkan diri pun tidak. Dahla kat background dia bunyi bising macam di kawasan pembinaan. Aku pulak baru je bukak akaun Maybank so aku tak tahulah kad ATM aku tu berfungsi sebagai debit card.


aku: Kad debit? Takde....

PMS:
Encik jangan tipu dalam sistem kami ada nama Encik. Encik ada buat kad debit baru-baru ini kan?

aku: Ohh kad debit tu kad ATM la kan. Ada ada kenapa ya?

PMS: Ok kami sedang buat verification. Encik boleh beri tarikh luput kad Encik?

aku: Emmm bulan XXX tahun XXX.....

PMS: Ok di kad Encik ada nombor XXXX kan. Sila beri nombor seterusnya untuk kami semak.

Nombor yang dia baca mula-mula tu dahla nombor generic.Aku yang tengah mamai baru bangun tidur tu pun bagila dia sequence nombor generic 4 digit yang mula-mula tu. Sebelum aku habis beritahu semua nombor, aku tiba-tiba mendapat hidayah yang menjadikan aku was-was dengan situasi ini lalu aku pun soal siasatla dia.

aku: Eh wait-wait. Who are you? Why do you need this information? (tiba-tiba aku cakap Inggeris).

PMS: Encik, sekarang ni ada banyak orang report tentang credit and dedit card fraud. So kami call customer untuk buat verification.

aku: If that's the case, then you should have all my information with you already right? Can you read it to me?

PMS: ENCIK saya yang buat verification ke encik yang buat ni? Macamana kami nak tahu encik ni bercakap benar ke tak kalau Encik tak beritahu maklumat?

What the what??? Masa tu dia sudah tinggikan suara. Ok fine. Katalah panggilan ini bukan scam. Katalah panggilan ini benar. Mungkin dia tak boleh beri maklumat pelanggan di telefon kerana isu privasi. Tapi itu bukanlah caranya untuk bercakap dengan customer bukan? Dahla aku masih tak tahu nama dan dari mana dia call lepas tu berani nak menggunakan tona yang celaka.

aku: HEY listen. You called me, and I dont even know who the hell you are.....(tak habis cakap lagi)

PMS: ENCIK, ENCIK, mungkin Encik ni tipu dan kad tu bukan milik Encik. Takkan kami pula yang nak beri maklumat, itulah sebabnya kami buat verification..........bodoh.

......bodoh. Aku dengar perkataan itu sejelas-jelasnya. Masa tu sumpah aku sudah dikuasai nafsu amarah. Kalau aku ni Dai dalam komik Misteri Naga, memang dah keluar dah Tanda Naga kat dahi aku. Terus aku menjerit....

aku: HEY SUCK MY BALLS YOU BITCH!!! (i really did say that)

PMS: *tutt* *tutt* *tutt* (letak telefon)

Aku cuba call kembali untuk meneruskan carutan tetapi blocked number kan. Sebagai seorang lelaki aku memiliki ego dan organ reproduksi yang besar mana boleh kool kena layan sebegitu. Ahh emosi. Anyway adakah korang ada dapat panggilan sebegitu? I know this is probably a scam but ahhh that's not really the point. Aku masih emosi bila teringat. Bitch.

UPDATE: Officemate aku Nabster baru sahaja memberitahu yang dia pun mendapat panggilan yang sama, orang yang sama, background yang sama, cuma bezanya ada nombor untuk dihubungi hehehehehehe 013-3405337. cuba korang try test buat panggilan hangit ke gangguan seksual ke pastu kongsi bersama hasilnya hee hee.



21 comments:

afrohead said...

aku ada dua tiga kali dapat call macam ni. tapi tak pernah lagi la kena macam yang perempuan india ni buat kat hang. pandai pulak tu pakai blocked number. shit

::Rifqah:: said...

nasib baik tak bagi abis nombor tu. entah2 menipu je. sbb kalau bank call, dia akan inform nme dia sapa, dari mana & kenapa buat panggilan. aru la terus ke tujuan sebenar. bukan terus serbu tanya macam tu.

my friend ada terkena lebih kurg macam ni gak. cuma yg call tu kata dari bank negara. dia cakap kad bank kawan tu problem, then mintak no akaun. kawan ni bijak pandai sangat pi bagi, dan habis la gaji dia untuk sebulan tu. sangat bijak.

Rahim Hashim said...

betul ke ko ckp mcm tu jai...
mcm tak caye je..

..:: WiRdA ::.. said...

mmg mencik kalo dpt panggilan benda2 tu. mmg layak dimaki kalo brani ckp gitu kan.

1st time aku baca entry emosi kau..hahahahahaha

santiago said...

gud blow job ijai


kehkehkeh~

Mohamad Faizal said...

afrohead: tu ah kalau cakap manja2 nak jugak aku layan kan

rifqah: hmm sekarang dalam maybank ada 2 ratus je....haha tak rugi banyak sangat

rahim: betulllllll kalaulah perbualan tu dirakam...

wirda: haha aku tak pernah buat entri emosi ke? tipuuuuu

santiago: ceploit ceploit

liela said...

pandai beliau call pagi2 n tau2 je u baru bgn

tp..india mmg la..dia call mmg kuang ajar sikit bila ckp..i xsuke u xsuke soma org xsuke hek hek

Harris H said...

I received same call also;but PMS was like reading from a script;I feigned I don't have the card/closed account and have a meeting.

If a bank calls for credit card fraud,they will inquire only about your transaction.Verification is only at their office/branch.

Catherine- said...

wohooooooooo~

i pun jadik teremo baca entry keling bangsiut ni! grr!! no manners jadik x payah layan... better pegi sendirik kt bank itu n tnye diorg betul ke ade servis camtu... grrr!!!

Mohamad Faizal said...

harris: thanks for the info

liela dan catherine: sabar sabar jangan begitu, ini bukan kerana mereka berbangsa india, masalah komunikasi sahaja. kita kan baru menang bola malam tadi kenalah 1Malaysia. hehehe

makanbola said...

aku paling suka kalau dpt call mcm ni...mmg aku akan bg maklumat tah ape2,pastu diakhiri dgn carutan2 maksima sambil gelak2 membodohkan sang pemanggil...kahkahkah
sory jai,aku rasa sape yg melayan panggilan mcm ni die x ikut arus2 scammer semasa...hahaha
pd aku org yg scam camni bodoh,sbb ramai dh tau trick ni,tp kalau ada juga yg bg details,means die lbh bo....?
hehehe

Anonymous said...

heh!nh sempat bg ke tak no nih encik faizal?YaAllah org br bgn tidow mmg mamai so dia saje call time tuh.lain kali mmg kalau nk check fraud ke ape mmg kena pegi bank jgn layan panggilan telefon mereka.bnyk scam skarang nih.pastu boleh ckp org bodoh plak.emonye saya baca!!lain kali m'carut je kat minah tuh:p

anonimes

wath said...

haah setuju ngan makanbola. adik aku mase dapat phone call camni pun dia mainkan je org tu balik. leh dia tanye merepek2 kat orang tu balik. 'bang ade 50 sen tak?' pastu gelak2 bile org tu blur nak jawab ape.

The Sharkox said...

macam guna Translate.Google je perbualan di atas...hakhakhak...suck ball buat apa jai? suck hotdog la..hahahahaha...keji jugak komen aku ni

Anonymous said...

bra, aku baru dpt call paksa2 beli insurans, cam anak harun betul la...
anyway, get rid of uncle roy, plis bring rafa back..haha
~yusry bkn kru~

Harris H said...

my scammers number was 0172348536

Mohamad Faizal said...

makanbola: tu ada nombor, ayuh kita carut sempena tahun baru

anonimes: tak bagi pun. sudah ada nombor tu marilah hee hee

wath: next time, next time. heheh

sharkox: takmola bagi suck hotdog. hotdog licin balls ada rambut2 kasar. amacam keji jugak kan komen aku

yusry: kau tau tak rafael man u tu anak saudara rafael benitez

harris: mari miskol dia sampai dia tensen

clarky said...

hohoho holiao ooh!
sape bodoh skarang ha? sape? sape?
(tumpang emo)

Mimie.Candy Cane said...

walaupun jauh terpesong dengan tajuk dan jangkaan aku,aku tetap suka entry ni..

especially the last line u said to her..U ROCK DUDE!!!!

Mohamad Faizal said...

clarky: mereka dan keluarga mereka (cubaan menbuat jenaka deanna yusoff)

mimie: tapi aku tak pergi rock the world baru-baru ni...

ZeTtY said...

Sorry menyemak.tapi baru smalam dpt call cam ni gak.Nama mamat tu Amirul -0172356145. saya dah siap cakap baek2 lagi x berminat.fuhh terus dimakinye saye.
kurang diajar betul makhluk ni!xdek manner langsung.xtau camne die bley sesat kat call centre.nak maki balik tapi x sampai hati plak sbb tetibe teringat cerita ustaz amirul kat tv3 tu.. :P

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...