Thursday, March 17, 2011

Now We Know What's After Friday!

Selamat pagi. Ok hari ini kita akan buat satu eksperimen. Sila dengar lagu dan tonton klip video di bawah dengan perhatian penuh.



Dah dengar? Ok sekarang dengar sekali lagi.

Now that the song is stuck in your head forever, tell me what do you feel.

a) Rasa nak tikam mata dengan garfu?
b) Rasa nak lari laju-laju kemudian membuat tanduk terbang di dinding?
c) Ataupun anda rasa nak kumpul duit untuk beli tiket mana tahu dia nak datang buat konsert kat Malaysia?

Sedikit latar belakang di sini. Rebecca Black adalah seorang gadis remaja berumur 13 tahun yang normal, sehinggalah klip video singlenya 'Friday' menjadi viral di Internet. Kira macam Justin Bieber versi gadis la. Hangat dibincangkan di Youtube, Twitter dan Facebook. It's unbelievably catchy and infectious, aku pun baru dengar malam tadi dan lagu itu terus menghantui aku sehingga aku dengan tak rela mengungkapkan bait-bait lagu itu sepanjang perjalanan pulang dari kerja. So mana boleh aku sengsara seorang diri, mestilah aku nak berkongsi dengan kalian kan. Haa haa.

Pada pendapat aku, lagu ini menjadi popular bukan kerana lagu ini hebat (obviously), tetapi orang tengok sebab nak keji. Keji tak keji, adik Black kini telah berjaya mengecapi populariti. Ini merupakan taktik pihak-pihak tertentu untuk mengaut keuntungan dengan mengeksploitasikan kanak-kanak yang naif yang dambakan perhatian dengan menyanyikan lagu dengan lirik literal yang tiada nilai artistik dan dinyanyikan dengan bantuan autotune. Kamonlah, lirik apa ini? Lirik lagu 'Artis Kita' aku pula tampak gagah jika dibandingkan dengan lirik sebegini.

Today is Friday, Friday
We, we, we so excited we so excited
We gonna have a ball today
Tomorrow is Saturday
And Sunday comes afterward


Ini bukan salah Rebecca, ini salah keluarga dia kerana tidak memikirkan kesan jangka masa panjang terhadap fenomena ini. Cuba kau tunjuk klip video tu kat mak abah korang, dan tanya mereka if mereka akan benarkan anda beraksi sedemikian di dalam klip video itu. Bangun pagi pergi sekolah, jumpa kawan-kawan yang tiada lesen bawak kereta lepas tu boleh lepaskan stereng pula ketika memandu. Tak ke bahaya tu? Hujung minggu pulak berparti walaupun baru mumayyiz. Ibu bapa yang waras dan protective akan merotan anda kerana mereka tahu klip video itu akan mengaibkan keluarga. Ahh aib tak aib, kita sama-sama telah terlibat jadi ayuh kita embrace weekend kita bersama Rebecca!

Beware people, we have the Bieber Fever, now the Black Plague is coming.

Now seriously, tell me what you feel after listening to that song.



27 comments:

The Sharkox said...

hoh, video klip apakah ini? Yang perempuan semua muka stock2 umur 18 tahun ke atas, yang laki semua muka stock 12 tahun ke bawah...

Abuya Hayat said...

aku stop dengar kat minit 1.16 ntok mempastikan aku tak terjangkit wabak yang sama... hohoho...

crazy_labelle said...

not infected...

Mohamad Faizal said...

sharkox: dia memang target orang dewasa yang berjiwa remaja macam anda

abuya: terlambat. dengar sikit pun dah boleh menghantui

labelle: for now....for now

wath said...

v.clip ni da penah di keji oleh seorg lagi blogger lain. penulisan ko memantapkan lagi kejian yang perlu di lakukan. hahaha

pasni ko plak try nyanyi

mcya ismail said...

gua turut mencarut layan vdeo ni. hampeh! gua tumpang share lu nyer post ni leh? mohon halal :)

shush said...

holy moley.

ni macam lagu2 yg ur unable to get out of your head no matter how hard you tried, unfortunately. mcm nak ajar budak2 pasal turutan hari ke ape? cheesiest song ever, but exploitative to the max.

fun...fun....fun...fun....

macam zombie pun ade ha. zomba.
thanks for letting me know about this song (malang) hehe.

Anonymous said...

Fun fun fun fun looking forward to the weekend........ Arghhh this bitch! - adam

akuNAJWA said...
This comment has been removed by the author.
akuNAJWA said...

arghhh rase macam nak bakor je! kite bakor, kite bakor je!

tapi tapii, saye dah dengar lame dah lagu ni. tak terjangkit pon *riak*

Mohamad Faizal said...

wath: aku dah banyak dah menyanyi cuma tak popular je

mcya: halalan toyiban

shush: haha semoga berjaya untuk melenyapkan dari minda. tapi macam tak mungkin je untuk beberapa ketika

adam: haha mesti kau dah hafal lirik dan koreografi dia sejak malam tadi bukan

najwa: tanda2 awal anda telah berjangkit adalah dengan mengaku yang anda tidak berjangkit. eheh

Zaki.... said...

Fak giler lagu ni ijai....

afrohead said...

aku dah apply jadi ahli fan club rebecca black dah semalam. kau bila lagi?

Aslina said...

lagu ni takde menghantui hidup aku sangat...

lagu paling berhantu dalam hidup aku adalah 'burka blue' tu.

sumpah dengar sekali sampai skang terngiang2...

z a t i said...

*tekanan*

Hornet - X said...

JAHANAM!!!!
JAHANAM!!!!

deria aku seketika bila dengar awek cun ni nyanyi...haha

famia said...

Suara dia belum pecah lagi ni.
Grammar pun berterabur.
Tak boleh blah.

ainakhani said...

fun lah! cuba denga banyak2 kali :P

Anoneemus™ said...

Hoh? do you seriously hate me that much? kenapa?
kenapa suruh saya tgk vid klip ni? arghh..tolong jauhkan benda tajam, i feel suicidal already.

emm-ai-en said...

sepuluh saat je bertahan.
tak best.

Mohamad Faizal said...

zaki: maaf aku harus berkongsi penderitaan ini

afrohead: aku dah join jugak dah dapat jawatan bendahari kelab

aslina: ok aku tak mahu cari lagu itu agar tidak dihantui

zati: lagu di atas boleh menghilangkan tekanan. FUN FUN FUN

hornet: cun? pedophilia kah

famia: kanak2 apa yang mereka tahu

aina: memang FUN FUN FUN

anoneemus: eh jangan begitu gunalah talian Befrienders ketika mengalami kemurungan

emm-ai-en: memang tak best. tapi cubalah dengar sampai habis kita lihat bagaimana reaksi anda nanti

Anonymous said...

arghhhhh!! annonying gler suara bdak ni. part yg friday mmg rasa nk lempang je. x brjangkit pun cuma rasa nk lempng je. mcm mane la ko blh jmpe vid klip mcm ni.? hahahahahaha.:)

~silent stalker~

Anonymous said...

nk duk depan blakang pon blh jd isu dlm otak dy...blh plk tpk nk msukkn kt lrik...wth/.?? rubbish

Ms J said...

si blackie ni nyanyi ke..rapping? huh.. Setuju gak dngan silent stalker. Tak sanggup nak dgr sampai abis.. annoyying! btw, Ijal, sila stop ketagihan yg tak best ini. :p

Pasihah said...

suku pun tak sampai. tak tau ape rasa. cam nak paragliding pun ada.

Cik Bunga. said...

OMG! how come this song stick in your mind sampai ternyanyi..huh!
nasib baik azan zohor membuatkan aku cpt2 close terus window tu..! shit..sangat huduh videoclip ni. and her smile...100% fake and forceable!

loco said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...