Thursday, April 7, 2011

PCku Sudah Kembali Yo!

Semalam, aku sedang duduk berehat-rehat sambil menonton koleksi VCD ceramah Ustaz Ismail Kamus di laptop mama aku. Kemudian, telefon bimbitku berbunyi menandakan ada mesej masuk. "Akaun sewa beli anda telah tertunggak. Sila buat pembayaran dengan segera.." Barbie bank ni tak boleh bersabar lambat masuk duit kereta mesti nak ugut aku, bisik aku di dalam hati. Kemudian masuk lagi satu mesej "RM0. Dapatkan Caller Ringtone terkini Ganas/KRU dail *131*204925#. Ok yang ini aku suka dan terus aku langgan caller ringtone tu. Cuba try call aku tengok ada keluar lagu KRU tak? Kemudian masuk lagi satu mesej. Wahh memang sayang betul diorang kat aku tak macam korang yang tak pernah sudi nak SMS aku. Ok SMS yang ini memang membuatkan aku hampir mengecapi kemuncak syahwat:

"Computer anda sudah siap. Terima kasih kerana sabar menunggu"

Aku terus berbogel dengan serta merta, melaksanakan mandi wajib, ambil wuduk, bersiap-siap kemudian melakukan solat sunat kesyukuran. Ok ok ayat sebelum ini memang semua tipu kecuali part mandi wajib. Anyway mestilah aku gembira kan. Tahu tak berapa lama aku menderita hidup tanpa PC? 5 minggu. 5 minggu untuk claim warranty motherboard yang baru dibeli. Tu yang jarang kemaskini blog tu. Hehe. Tapi bagus juga, takdelah aku terdedah dengan godaan pornografi. Jangan salah faham, aku memang tak tengok porn *cough*. Tapi biasalah kawan-kawan aku macam Fandi yang bini nak beranak dah tak boleh nak bersenggama sebab saiz perut mereka dua-dua sama selalu datang rumah aku bawa koleksi tak senonohnya sendiri. Nak tengok kat rumah takut bini marah kan. Kat Tuhan tak takut pula. Berbalik kepada tajuk asal, setelah mendapat kembali PC aku, beberapa perubahan drastik telah dibuat. Ayuh teruskan membaca

1) Benda pertama yang aku buat setelah mendapat PC aku adalah membackup segala benda yang belum dibackup seperti siri televisyen, lagu-lagu orang putih dan orang Melayu, Final Project Uniten walaupun aku telah lama bergraduasi. At least rasa tenang di hati jika PC buat hal lagi.

2) Setelah lama menggunakan non genuine Windows, maka kali ini sudah timbul kesedaran sivik di hati demi memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada Maikrosof. Maka aku pun mengeluarkan hadiah krismas yang Maikrosof beri yang sudah berhabuk tidak pernah digunakan. Aku membuat keputusan untuk menginstall Windows 7 Ultimate kerana inilah masa yang paling sesuai untuk memulakan hidup yang baru. Xp ke 7 kena buat custom installation, leceh juga nak kena reinstall aplikasi-aplikasi yang lain. Setelah habis instalasi, aku dengan tenang membuat Windows Update tanpa perlu rasa gentar kena cop THIS COPY OF WINDOWS IS NOT GENUINE. Semua update aku install termasuklah browser yang paling hebat sepanjang zaman Internet Explorer 9 serta Service Pack 1.


3) Antivirus? Antispyware? Jika anda tak mahu beli, anda boleh sahaja guna Malwarebytes. Namun begitu mengapa mahu guna Malwarebytes jika anda boleh install Maikrosof Security Essentials? Tak perlu bayar satu sen juga. Kelebihannya berbanding Malwarebytes adalah dia ada real time protection. Tapi oleh kerana mama aku merupakan ahli kelab peminat Datuk Lee Chong Wei, aku pau sahaja Kaspersky mama kerana ada 3 lesen. Rugilah kalau tak guna. Hehe.

4) Mulai semalam, setiap kali aku nak keluar rumah, aku akan cabut segala benda yang boleh dicabut di PC. Network cable power cable grafik card pun aku cabut bagi mengelakkan serangan kilat. Sekarang ni kan musim hujan hari-hari hujan kilat sabung menyabung tak sanggup lagi pun hendak berpisah dengan PC aku ni.

5) Sekarang ni aku nak kumpul ribuan ringgit untuk beli Photoshop original je.....eh.

Oleh kerana sekarang ini aku sudah kembali berpc, aku berazam untuk update blog hari-hari. Ok tak, aku berazam untuk at least update Twitter hari-hari.



11 comments:

♀ Perempuan Manis said...

haha..baguuih2 ambil langkah berjaga2 buka sme kabel kt pc tu.. ;-) aish..dlu pun mcm tu gak..selagi ade kabel yg melekat kt cpu tu, sme nk tanggalkan takut kena panah dgn kilat..smpai skng buat lagi mcm tu kot, sbb mane oiii nk cari duit asyik ganti modem jer..klau modem je takpe, dgn satu2 pc kena panah ..merana ler jwb nye..duit melayang,belog terabai..huhuh

Anonymous said...

bile nak update march movie ni??ahaha

Mohamad Faizal said...

perempuan manis: baguslah. beringat sebelum kena. kalau dah kena merana

anon: saya akan cuba sedaya upaya

deeb said...

at last.......ade benda yg aku bleh baca setiap ari

afrohead said...

pinjam vcd ismail kamus boleh?

Jazica Albek said...

uniten ke... hehe :)

crazy_labelle said...

ak xnah off lappy...
tp biasa yg rosak charger je..
adakah ia bermakna anda harus menukar PC ke lappy?

Mohamad Faizal said...

deeb: surat khabar boleh baca setiap hari apa. hehe

afrohead: boleh, tukar dengan VCD ceramah Hassan Din anda

jazica: uniten rawks. kenal pn eze manzura tak dia lekcere paling awesome

labelle: setiap yang elok pasti akan rosak satu hari nanti. eh

Kunal said...

That Windows disc looks very familiar :D

Mohamad Faizal said...

where's yours? you've exchanged it for your jonas brothers imported tshirt ritee

Kunal said...

hahah, using mine right now. Windows 8 out next year, might as well use 7 now.

I need to verify your disc though, so can you please read me the 25-digit key on the back of the sleeve? Thanks

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...