Tuesday, June 28, 2011

Filem-Filem Yang Tidak Perlu Ditonton Pada Bulan Jun

Hai apa khabar semua? Bertemu lagi kita di dalam rancangan Ulasan Filem Bersama Abang Jai. Selalunya aku akan membuat ulasan filem pada setiap awal bulan. Tapi kali ini kita keluar sikit daripada norma kebiasaan dengan membuat ulasan tentang filem yang dirilis pada bulan Jun yang anda TIDAK PERLU tonton, tak kiralah jika anda sudah kehabisan filem untuk ditonton di pawagam ataupun nampak poster filem melambai-lambai anda untuk membeli tiket. Usahkan di pawagam, di komputer peribadi pun tak usahlah kalian muat turun. Simpan bandwidth itu untuk muat turun benda yang lebih berfaedah seperti siri dokumentari Jejak Rasul. Biar aku sahaja yang tonton dan alami kemungkarannya. Ayuh teruskan membaca.

Ratings:
$$$$$ : wajib ditonton, curi wang daripada ibu masing2
$$$$ : sunat ditonton, gelapkan saja wang koperasi
$$$ : harus ditonton, jika ada wang ptptn yang berlebihan
$$ : makruh ditonton, dermalah wang itu ke masjid
$ : haram ditonton , baik pergi beli Chipster lagi kenyang

Henry's Crime


Ulasan ringkas: Mengisahkan tentang Henry, seorang pekerja tol di lebuhraya Akleh yang hidupnya hari-hari sama sahaja. Sing tidur malam kerja. Bini kat rumah nak anak tapi dia buat tak endah. Henry tiada cita-cita, tiada tujuan, tiada impian, tiada harapan, tiada...well you get my point. Satu hari, kawan-kawan dia yang tak berguna datang rumah nak ajak main besbol. Tapi dengan takdir pengarah diorang pergi rompak bank pula memang celaka. Tak pasal-pasal Henry yang kena dan dia dituduh bersubahat lalu dipenjara. Dia jenis yang tak belot kawan so dia duduk diam-diam saja dalam penjara. Di dalam penjara, dia bertemu dengan Max, seorang Con-fidence Man yang dah selesa duduk dalam penjara tak mahu lihat keindahan dunia. Max mengajar dia erti kehidupan tapi takdelah tunjuk scene stereotype dalam penjara di mana Henry terlucut sabun di tangan, tunduk kemudian ditoron. Apabila Henry keluar dari penjara, dia telah berjumpa dengan matlamat hidupnya; iaitu untuk merompak bank yang dia tak rompak itu.

Ok. Kenapa aku tonton filem ini? Kerana ada Keane Reeves. Kerana cerita blokbuster lain sudah habis ditonton. Kerana masa aku Bing cerita ini dalam search result aku nampak ayat 'pretty funny'. Namun begitu, ayat sebenar yang patut digunakan adalah 'not funny'. AT ALL. Plot dia tidak berkembang dengan baik. Pacing dia perlahan sekali sehingga Da'Killa tertidur dua kali. Tengok Keanu Reeves rasa nak lempang tapi mungkin itu sebab dia berjaya membawa karekternya yang boring. Filem ini boleh dikategorikan sebagai filem heist juga tapi usahlah kalian mengharapkan heist yang gempak sekadar korek terowong sambil menyamar menjadi pelakon teater sahaja.

Ratings: $$

Dylan Dog: Dead of Night

Ulasan ringkas: Dylan Dog adalah sebuah filem yang diadaptasi daripada komik dengan tajuk yang sama. Dalam versi filem, Dylan merupakan seorang penyiasat persendirian yang bertugas menyiasat kes-kes rumahtangga seperti menyiasat suami curang dan mengambil gambar isteri sundal. Sehinggalah pada satu hari dia terpaksa kembali ke tugas lamanya iaitu menjadi detektif paranormal setelah rakannya dibunuh oleh makhluk misteri. Kalau korang nak tahu, kat dunia kita ni wujud pontianak, zomba, hantu tetek semua dan mereka berada di sekeliling kita mengadaptasikan diri dalam masyarakat. Demi kesejahteraan bersama, mereka telah melantik seorang manusia sebagai focal point jika mereka ada masalah. In return, identiti mereka dapat disembunyikan daripada manusia yang tidak berfikiran terbuka. Tetapi kesejahteraan itu hanya bersifat sementara setelah apa pihak cuba memecahbelahkan keharmonian itu dengan upacara untuk memuja iblys bagi mengawal dunia.


Sebelum aku pergi tonton filem ini di pawagam, aku usha dulu ratings dia di Rotten Tomatoes. Dia hanya dapat 4%. Empat peratus.........yet aku still pergi untuk tonton juga filem itu kerana di dalam hati aku berkata, 'it couldn't be THAT bad...'. Lagipun aku bukan jenis yang memilih filem main belasah je tengok semua. Namun begitu setelah menonton filem itu aku tahu mengapa filem itu hanya mendapat rating 4% (tadi aku cek dah jadi 3%). Pertama, lakonan Brandon Routh pelakon Superman tu kaku macam Rashid Sidek. CGI dia pun ala kadar je CGI filem Karak lagi kool. Plot dia tunjuk Werewolves lawan Vampire juga tapi setelah melihat aksi, mekap dan keperibadian serigala jadian dan pontianak dalam cerita itu, mesti kau cakap Twilight tu awesome nak arwah. Elemen komedi cuba diserapkan melalui watak partner Dylan iaitu Marcus. Marcus ni mula-mula meninggal lepas tu hidup kembali sebagai Zomba. Satu-satunya highlight dalam filem ini adalah kehadiran Kurt Angle The Olympic Champion sebagai Wolfgang.

Ratings: $ 1/2

Setelah membaca ulasan di atas, adakah anda masih ingin pergi menonton filem-filem tersebut? Usah begitu, simpan wang anda, biar saya yang tanggung penderitaannya. Filem lain yang aku rasa tidak perlu ditonton berdasarkan kualiti adalah The Infidel ataupun Attack of The New Kids On The Block. Ulasan filem yang lain akan saya tulis dalam masa beberapa hari lagi. Anyway, tiket Transformers dah beli ke belum? Kalau baru hari ini nak pergi beli mungkin boleh dapat seat DEPAN sekali. Hehe. Seronoknya aku bakal menonton Transformers hari Sabtu ini di Pavilion di kerusi belakang yang selesa secara tiga dimensi.



7 comments:

wath said...

bulan 6 mmg tak byk cite best. sekadar kungfu panda je. tunggu harry potter pulak bulan depan. he~

Faizal Rosly said...

eh banyaklah cite best. xmen, super 8, diary of a wimpy kid....eh. nanti kita ulas satu2

shogunn_general said...

tengok x-men first class la bes. btw aku dah ade kt msia ni, kalo ade futsal ke ape kt bangi ajakla aku

Along said...

Super 8 tak best la..tak Super langsung. Agak kecewa ngan Spielberg di situ. XMen pun..harapkan James McAvoy yang sngt hot je. Sib baik ada Kungfu Panda..hehehe..

Faizal Rosly said...

naqqib: kitorang selalu main hari sabtu malam. call zahid tanya kalau ada join lah

along: bestlahhhhhh. nanti kita akan ulas kebestannya

cikbunga said...

tunggu harry potter je lah 15 julai ni hehe. i loike ^_^

Watch movie free said...

Aku penasaran bagus di tengok tak filem tu :D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...