Saturday, June 4, 2011

I'm Learning To Walk Again...

Hai apa khabar semua? Dewasa kini, memiliki blog adalah perkara yang lazim. Yang masih bersekolah pun ada blog juga. Kadang-kadang cerita pasal kerja sekolah yang susah dan kadang-kadang membuat pendedahan bangga yang dia sudah kehilangan dara walaupun baru berumur 14 tahun. Eh. Namun begitu, serajin mana pun anda mengemaskini blog anda, faktor utama yang mempengaruhi kekerapan anda untuk mengemaskini blog adalah idea. So tiada idea, tak update blog lah? Well bagi saya, kualiti lebih penting daripada kuantiti. Namun begitu apabila mindset untuk mengekalkan bilangan pengunjung hasil daripada kekerapan mengemaskini blog telah dibentuk, kita akan memaksa diri ini update juga walaupun kita sendiri tidak berpuas hati dengan apa yang kita tulis. Bagaimanakah untuk mengetahui seseorang itu sedang tiada idea untuk mengemaskini blog? Sila ikuti contoh di bawah.

1) Memulakan entri dengan ayat "Huii takde idea lah nak update" disusuli dengan karangan yang membosankan sebab dia nak jugak update seperti 'Saya pergi ke kedai untuk membeli Dynamo' (lepas tu upload gambar Dynamo yang dibeli). Lepas tu nak selit juga elemen komedi dia cakapla dia terjatuh longkang ke jerawat dia pecah ke.

2) Menulis lirik lagu popular masa kini sambil mengepilkan klip videonya dari Youtube.

3) Menjawab tag walaupun tiada siapa yang mengetag dirinya. Lepas tu dah buat tag kenala tag orang kan? Tapi dia simply letak "Siapa-siapa nak buat tag ini silakan, saya tak paksa'

4) Copy and paste emel yang diforward seperti Senarai Orang Terkaya di Malaysia ataupun Cara-cara Hendak Beristinjak.

5) Letak sekeping gambar besar, tak kisahla gambar apa pun. Beg tangan Jurulatih ke Buaya ke, kasut tumit tinggi 6 inci ke tak pun gambar printer.Lepas tu on caps lock, 'I WANT!!'.

6) Membuat update bertaraf Twitter di blog seperti 'Ha ha ha I suka stalk ijaicool because he's awesome!'. "Okla tu update sebaris pun, asalkan para pembaca aku puas yang aku update", bisik mereka di dalam hati untuk membuat diri rasa lebih baik.

7) Tak update blog.

8) Recycle content lama untuk dijadikan entri baru. Eh?

Apa yang aku tulis ni sebenarnya tiada kena mengena pun dengan tajuk utama yang ingin aku kupas. But still, today I'm gonna do number 2, but I am going to do it properly. Gonna do number 2....haha. Ayuh teruskan membaca.

The great thing about Twitter is, anda boleh mengetahui sesuatu perkara dengan pantas tak kiralah benda yang betul ataupun benda yang was-was. And the best thing that happened on Twitter yesterday was when Foo Fighters tweeted the world premiere of their latest video, Walk. Harus dinyatakan di sini yang Foo Fighters merupakan kugiran Internasional yang paling minati di alam semesta ini, maka untuk melihat apa-apa sahaja yang berkaitan dengan mereka memang mengghairahkan aku. Walk adalah single kedua selepas 'Rope' daripada album terbaru Foo Fighters, Wasting Light. Bagi aku, Wasting Light pula merupakan album terbaik yang dirilis sejak album The Colors and The Shape pada tahun 1997 dahulu.

Berbalik kepada Walk, ada kemungkinan anda yang tidak melayan Foo Fighters pun pernah mendengar lagu ini. Jika anda melihat filem Thor, semasa scene di dalam bar, anda mungkin mendengar lagu ini dimainkan di latar belakang. Ketika kredit ini dimainkan pun lagu ini dimainkan penuh sehingga hampir mengalir air mazi aku di dalam wayang tempoh hari akibat keghairahan mendengar lagu kugiran kegemaran. Lagu ini memang hebat. Riff intro dia jika dihayati memang dapat menenangkan jiwa umpama kita pergi bertapa. Chorus pertama masih tenang lagi, tetapi kita sudah boleh mendengar bunyi pedal bass drum Taylor, sebelum disusuli dengan running bassline daripada Nate dan distortion keras 3 gitar. 3 gitar?? Ya, Pat Smear telah kembali menyertai Foos. Bahagian yang paling agung sekali dalam lagu ini adalah pada bridgenya. Vokal jeritan yang tegas dan konsisten daripada Dave Grohl dengan bunyi gitar yang padat benar-benar menunjukkan kekuatan lagu ini.


Bagaimana dengan klip videonya pula? Foo Fighters memang terkenal dengan reputasi mereka yang gemar menghasilkan klip video berkualiti tinggi dan bukan sekadar tangkap muat jalan-jalan main gitar di tepi pantai. Konsep lucu diterapkan di dalam klip video Big Me (iklan Mentos) dan Learn To Fly (aksi dalam kapal terbang). Mood yang sama digunakan dalam klip video Walk ini. Yang menjadikan klip video ini benar-benar menarik adalah bagaimana mereka membuat parodi kepada filem Falling Down lakonan Michael Douglas, cuma dinterpretasikan dalam bentuk yang menggelikan hati. Alah cakap banyak pun tak guna ayuh kita lihat kekoolan lagu dan klip video ini.



Best kan lagu ini? Hihi.



7 comments:

Huzaifa Zahri said...

superb la intro video ff ni..

The Sharkox said...

eleh..ko minat sebenarnya pasal ada perkataan WALK tu kan? macam U never WALK alone....

ikhlas dari Adinda Evans

afrohead said...

aku sampai ke link Walk tu pun sebab tweet kau. tengkiu bro. Dave Grohl for life!

Abuya Hayat said...

Another kind of update, re-post that old entry that you wrote last year, because you know it is much better than anything else written by everyone else dalam setahun ini... hahaha...
U know it's an awesome vid when the first frame pown wat ko tak senang duduk...

Mohamad Faizal said...

huzaifa: tu ah aku suka part dave menjerit terjengkel di dalam kereta haha

sharkox: haha yelah aku memang segala benda yang berkaitan dengan liverpool

afrohead: beli album baru dia bro semua lagu adalah ohsem

abuya: it's nice that you noticed, haha. anyway memang tak senang duduk kalau aku gay mesti dah jadikan dave sebagai ikon tak senonoh

SagitzGirl said...

blog ape yg bdk 14 tahun ngaku msih ad maruah wlopun khilangan dara tu ? tht makes me curious .

musicmind said...

Find complete lyrics of Foo Fighters walking light here : http://newlyricsblog.blogspot.com/2011/08/foo-fighters-lyrics.html

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...