Wednesday, June 1, 2011

May Movies!

Musim panas telah tiba! Ini bermakna kita dapat melihat filem-filem penuh aksi penuh letupan penuh drama dan mungkin sikit-sikit aksi ciuman dalam filem blockbuster musim panas dari Amerika. Hobi saya adalah menonton filem terbaru di pawagam, maka saya memang eksaited untuk melihat filem-filem yang bakal ditayangkan. Oleh itu mari kita membaca ulasan filem separa professional yang ditonton pada bulan Mei yang bebas daripada spoiler ini.

Ratings:
$$$$$ : wajib ditonton, curi wang daripada ibu masing2
$$$$ : sunat ditonton, gelapkan saja wang koperasi
$$$ : harus ditonton, jika ada wang ptptn yang berlebihan
$$ : makruh ditonton, dermalah wang itu ke masjid
$ : haram ditonton , baik pergi beli Chipster lagi kenyang

Thor

Ulasan ringkas: Pada zaman Jahiliyyah, Odin Sultan kepada kerajaan Asgard telah bertempur dengan pembekal ais terbesar pada zaman itu iaitu Frost Giants. Tentera Odin telah menewaskan Frost Giants dan merampas weapons of mass destruction mereka. Selepas itu, anak sulung Odin yang sudah akil baligh Thor kini bersedia untuk mewarisi takhta, tetapi upacara pertabalan diganggu oleh Frost Giants pula. Thor ni biasalah masih muda dahagakan darah dan pertempuran pergi hambat pulak Frost Giants tu. Oleh kerana Thor ni derhaka taknak dengar cakap orang tua dia pun dihumban ke bumi dan gandin getahnya Mjolnir disita. Hendak dipendekkan cerita, Adik Thor yang muka sebijik macam Jared Leto tu pun merampas kuasa. Kisah seterusnya yang aku malas nak kupas adalah bagaimana Thor survive di bumi bersama Natalie Portman sebelum cuba kembali untuk mendapatkan kuasanya.


Kekuatan cerita Thor terletak pada jalan cerita. Mula-mula agak skeptikal juga nak tengok bagaimana mereka hendak mengadaptasikan komik Thor ke filem yang nyata. Yelah ini first time watak hero Marvel bukan manusia ada kuasa sihir pulak tu. Kalau watak tak digarap dengan betul mesti buruk jadinya. Chris Hemsworth memang membuat gadis-gadis terkeluar air liur dengan tubuh sasanya. CGI dekat Asgard memang top notch, tetapi story arc di bumi lebih menarik perhatian. Unsur lawak turut diselit ketika Thor yang sudah hilang kuasanya itu masih berlagak seperti anak raja. Anyway masa scene dalam bar serta masa kredit, kalian pasti ada dengar satu lagu yang awesome bukan? Itu adalah lagu daripada album Foo Fighters yang terbaru iaitu Walk. Sila muat turun plis. Kalian yang tidak bersabar pasti akan terlepas extra scene selepas kredit juga bukan? Watak Thor, bersama Iron Man, Black Widow, Hulk dan satu lagi filem filem superhero yang belum ditayangkan Captain America akan bergabung menjadi filem superhero terhebat sepanjang zaman The Avengers. So extra scene itu mungkin menggambarkan Loki menjadi supervillain kelak dalam Avengers.

Ratings: $$$$

Fast 5

Ulasan ringkas: Semasa penghujung cerita Fast 4, kita dapat lihat O'Conner dan adik Dom cuba untuk membebaskan Dom yang sedang dalam perjalanan ke penjara. Fast 5 bermula dengan scene yang sama. Selepas menyelamatkan Dom, mereka melarikan diri ke Rio. Oleh kerana kesempitan wang mereka terpaksa melibatkan diri dalam jenayah curi kereta di keretapi tetapi kisah menjadi kompleks apabila kereta yang mereka ingin curi itu adalah kereta yang disita kerajaan. Mereka dapatlah curi satu GT40 milik watak jahat dalam filem itu dan kini mereka turut diburu oleh The Rock seorang polis yang tak hensem sebab ada goatee. Dom dan O'Conner membuat keputusan untuk membuat perkara jahat buat kali terakhir sebelum bertaubat nasuha setelah mengetahui cip yang ditemui di dalam kereta itu bernilai 100 juta. Mereka pun mengumpulkan kawan-kawan stereotype lama mereka seperti watak kulit hitam sebagai sumber jenaka, watak gadis hangat sebagai pencuci mata, serta watak orang asia untuk taknak bagi nampak rasis.

Kita dapat lihat Fast 5 sudah tidak berkisarkan tentang perlumbaan kereta semata-mata di mana mereka nak mengubah francais ini menjadi menjadi filem heist Ocean's Eleven versi kenderaan. Kehadiran The Rock merupakan strategi yang baik di mana watak berototnya memberi saingan sihat kepada Dom. Kalau anda bersabar menunggu sehingga tamat kredit, kita boleh lihat extra scene di mana bekas teman wanita Dom yang berlakon dalam Lost tu masih hidup, dan wataknya mungkin dibentuk menjadi plot utama dalam Fast 6 nanti. Apa ada lagii?

Ratings: $$$ 1/2

Something Borrowed

Ulasan ringkas: Filem ini merupakan filem komedi romantik yang diadaptasikan daripada sebuah buku dengan tajuk yang sama. Rachel, watak utama dalam cerita He's Just Not That Into You telah meneguk alkohol dan membuat pengakuan yang dia ada crush dengan tunang teman baiknya Darcy sehingga berakhir dengan penzinaan.

Ok dari situ pun kita dah boleh lihat bagaimana plot filem ini berkembang. Masing-masing cuba menyembunyikan perasaan. Mula-mula cuba berpisah buat-buat tak kisah tetapi tidak berjaya. Tapi Kate Hudson memang hebat memainkan watak self centered blonde bimbo tanpa menyedari kecurangan tunangnya. Moralnya di sini gadis-gadis, kalau ada crush kat lelaki tu baik luahkan awal-awal biarlah direjek pun asalkan tak mengganggu kebahagiaan rumahtangga orang. Eh pendeknya ulasan filem ini nampak sangat aku dah malas. Memang klise tetapi kalau tengok dengan gadis oklah sebab ada banyak jejaka kacak.

Ratings: $$ 1/2

Pirates of The Carribean: On Stranger Tides

Ulasan ringkas: WOOHOOO tiada Orlando Bloom! Filem ini bermula dengan Kapten Jack pergi ke London setelah mendengar khabar ada orang menyamar menjadi dirinya mengumpulkan anak kapal untuk belayar ke 'Air Mancur dari Pemuda' (Google Translate Fountain of Youth). Rupa-rupanya si penyamar ini adalah bekas teman wanita Jack iaitu Angelica yang juga merupakan anak kepada lanun bermasalah Blackbeard. Dalam masa yang sama kita dapat lihat Kapten Barbossa kini telah berkhidmat dengan kerajaan setelah Black Pearl dan kakinya hilang sebelah. So mereka semua pergi menuju ke telaga yang sama. Ada syarat sebelum boleh nak minum air dari telaga, kena ada air mata duyung dan cawan perak Arcopal. Macam nak pergi meminang Puteri Gunung Ledang pulak. Tapi mermaid dia semua cun nak arwah pasti semua orang rela mati dalam rangkulan hangat mereka. Astrid Berges-Frisbey memang comel kau pasti tak kisah mermaid tu nak makan kau semasa mereka nak mengawan.


Jika filem ini ditonton tanpa menonton 3 filem sebelumnya, kita mungkin akan kurang rasa appreciation sebab tidak dapat menghayati karekter-karekter asal. Mungkin kerana mereka sudah ada established fan base dan direction filem ini pun kita dapat lihat lebih berminat untuk memuaskan hati peminat sedia ada seperti aku. Eh pandai-pandai je aku.

Ratings: $$$ 1/2

Movie of the month adalah Thor. Mungkin kalian akan kata Nur Kasih tetapi aku tak tengok Nur Kasih kerana aku tak pernah tengok siri televisyen dia. Tapi haritu aku tengok semua orang keluar daripada panggung Nur Kasih semuanya menangis teresak-esak termasuklah yang jantan pun turut mengalir air mata. Wahh hebat penangan cerita itu. Oh movie yang aku ingin sangat nak tonton pada bulan Jun adalah X-Men: First Class. How about uols?



11 comments:

Siti Nur Aminah said...

kau tngok semua wayg ni kan? tp time bile?and....tngok dgn dak killa ke?? or sorang..lari tjuk

nis said...

kungfu panda 2!!! terbaekk..priest pon bes, tgk kt wyg smpai 2x..

Shima Ibrahim said...

rase macam membaca rotten tomatoes versi bahasa melayu ;)

Mohamad Faizal said...

aminah: ala sebulan kan ada 4 weekends. jika ada orang teman saya pergi mana berani tonton seorang diri especially cerita momok

nis: kungfu panda 2 tengok this week mungkin

shima: maybe aku google translate saje? hihi

..:: WiRdA ::.. said...

kungfu panda 2 tergolong kategori may or june? itu beshhhh!

Anoneemus™ said...

Saya dah book tiket Xmen!

Mohamad Faizal said...

wirda: kungfu pondan belum tengok lagi maka akan diulas pada bulan jun

anoneemus: wahhh pantas. harap2 ada tiket wiken ini

Anonymous said...

captain america bila keluar ? nanti tolong bagi ulasan .

-afiq-

Anonymous said...

Awak tgk weekend ni tau. Pastu bgtahu best ke tak citer X MEn tu. Kalo best, saya akan tengok. hehe

Zura :)

Anonymous said...

kungfu panda2 3D beb..mabeles..

Anonymous said...

thor mmg besh, Xder langsung aksi:
1.tangan ttp mulut(menguap n ngantuk)
2.tukar2 posisi d seat(sbb lenguh n sejuk nk arwh)
TAPI sy dh tgk X-men last nite..
huaawwa..cite psl asal usul@ history nape X-men ada 2 groups..agak membosankan (sbb less actions as expected) n both actions 1 & 2 berkali2 d repeat..huhu

*nora elena kipas susah mati*

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...