Wednesday, July 6, 2011

Tips Menghadapi Temuduga


Hai apa khabar semua? Adakah anda baru bergraduasi dari institusi pengajian tinggi dan sedang berusaha mencari kerja? Adakah anda telah menghadiri lebih daripada 8 temuduga diorang janji nak call anda balik tetapi sehingga sekarang telefon tidak berdering? Adakah anda kini bekerja di Shell - HP dan ingin melanjutkan kerja ke Shell - T-Systems? Pekerjaan di luar sana memang berbeza-beza tetapi teknik temuduga rata-ratanya sama sahaja. Selain daripada kelayakan dan pengalaman, teknik temuduga memainkan peranan yang penting bagi menentukan kejayaan permohonan jawatan yang anda idamkan. Oleh itu, hari ini saya ingin berkongsi pengalaman temuduga bersama anda. Ayuh teruskan membaca.

Pandangan Pertama

Sim Min Teck, salah seorang analyst di Jobstreet berkata, 30 saat yang pertama adalah waktu yang paling penting di dalam sesi temuduga. Dalam 30 saat pertama itu, mereka akan membuat keputusan sama ada mereka suka anda ataupun benci anda. Kalau dah suka anda terkentut dalam sesi temuduga pun tak apa. Kalau dah benci tak kiralah anda ada rekomendasi daripada Sir Alex Ferguson sekalipun, pasti anda tidak akan diterima. So bagaimanakah kita hendak membuat penemuduga jatuh cinta pandang pertama?

Pertama sekali datang awal. 30 minit awal pun apa salahnya. Dah tau KL tu jalan sentiasa jem gerak je selepas Subuh at least korang dapat solat Subuh sekali dan memohon kepada Tuhan agar berjaya di dalam temuduga. Jangan biar mereka tunggu anda. Kalau tak tahu jalan survey awal-awal print Bing Maps tampal di dinding dan hafal.

Konsep Yang Penting Rupa memang sangat berkesan sekali jika diaplikasikan di dalam temuduga. Anggaplah macam kau nak pergi temujanji kali pertama dengan gadis. Kau kena kemas, beradap dan tak boleh terus nak ringan-ringan. So kalau rambut panjang sisir dengan rapilah kalau taknak potong. Jambang cukur nak taknak Kurt Cobain kau tu shave sahaja sehingga licin. Baju dan seluar slack kalau boleh gosok sampai ada line tajam kalau kena boleh berdarah jari. Lepas tu tegurlah mereka secara professional jangan pergi 'wassup nigga' kat mereka pula. Hulurkan salam yang teguh jangan buat gaya salam sep sep macam ahli kongsi gelap dan berikan eye contact penuh perhatian seperti tengah bersetubuh menggunakan missionary position (tanpa dengusan syahwat of course).

Persediaan awal


Nak pergi temuduga kenalah buat persediaan awal. Tak bolehla pergi je interview mengharapkan sesuatu yang terbaik. Persediaan apa yang anda harus lakukan? Well kalian sepatutnya sudah ada satu fail yang menyimpan segala resume dan sijil-sijil relevan siap dengan extra copy lagi nanti takdelah terhegeh-hegeh nak pinjam mesin fotostet mereka yang kita tak reti guna itu. Anda juga seharusnya tahu skop pekerjaan anda, agar anda dapat memberi impression yang anda berminat dengan jawatan itu. Kaji juga syarikat anda tu macamana latar belakangnya, siapa nama anak bos dia serta reka testismonial tipu sunat seperti "I heard a lot of great things from my friend Faizal who is currently working here..". But don't simply mention your friends or relative names kadang-kadang ada syarikat yang ada polisi tak mahu sedara-mara bekerja di bawah satu bumbung.

Persediaan yang paling penting adalah mengkaji soalan ramalan. Soalan interview ni macam SPM jugak dia akan berulang-ulang cuma ubah variable dia sahaja. Antara contoh-contoh soalan yang popular yang aku pernah kena adalah:

1) Tell me about yourself.
2) What are your greatest strength and weakness?
3) Where do you see yourself in 5 years?

Walaupun jawapan kepada persoalan tersebut berbentuk subjektif, namun mereka telahpun expect jawapan yang mereka ingin dengar. Kita akan bincang persoalan ini di dalam poin yang lain. Apa yang anda boleh buat adalah merangka jawapan kepada persoalan tersebut dan berlatih bercakap di hadapan cermin ataupun di hadapan rakan anda yang rela untuk menghafal skrip berserta dengan ekspresi dan mimik muka yang meyakinkan. Rashid Sidek sebelum pergi audition filem Cinta 100 Ela pun berlatih depan cermin ok. Sedangkan lakonan dia yang kaku macam kayu tu pun boleh diterima sebagai hero, inikan pula anda yang telah bersedia. So bila diorang tanya, anda akan menjawab dengan penuh keyakinan, dapat kurangkan filler words seperti "mmm' "uhh" "eee" "uuu" "ahhh ahhh" "ting tang wala wala bang bang". Jangan pergi interview pun nak bawa toyol tulis jawapan kat atas tangan tapi kalau kau jenis yang kuat berpeluh haa kan dah hilang tulisan. Ambil masa untuk merangka ayat di dalam minda. Tak perlu tergesa-gesa nak jawab soalan bak kata pepatah, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Terlajak ceploit ceploit menyesal seketika.

Jual diri

Waktu temuduga adalah satu-satunya masa yang anda boleh jual diri tanpa rasa berdosa dan maruah dinoda. Setiap pekerjaan ada aspek yang mereka inginkan. Contohnya teamwork, leadership, independant bla bla bla. Usah berasa malu membanggakan diri dan sertakan dengan bukti-bukti daripada kes-kes harian yang anda hadapi dan bagaimana anda selesaikannya agar mereka tahu yang anda bukan sekadar cakap kosong. Kalau ada piala Pekerja Terbaik kau letak je dalam beg just in case mereka tanya betul ke kau dapat jadi pekerja terbaik di syarikat lama. Tunjukkan keyakinan diri, tetapi jangan sampai tahap berlagak. Tak perlu nak dedah aurat sangat konon-konon nak menarik hati si penemuduga miang.

Kaji kehendak soalan

Mengikut survey rekaan yang dikeluarkan dalam majalah Anjung Seri dalam segmen 'Jawatan Kosong', 70% pemohon gagal mendapatkan jawatan kerana mereka tidak tahu menjawab soalan temuduga dengan betul. Setiap soalan yang ditanya ketika temuduga sebenarnya sudah ada template jawapan. Soalan-soalan itu ada perangkapnya dan anda kena berhati-hati tak boleh main jawab ikut sedap testis anda. Mari kita kaji soalan-soalan lazim yang nampak normal tetapi sebenarnya berbisa.

1) Tell me about yourself.


Ini soalan pembukaan yang hampir pasti akan ditanyakan kepada anda. Anda mungkin akan syok sendiri pok pek pok pek cakap pasal makanan kegemaran anda, cakap pasal kucing anda, cakap pasal Aaron Aziz. Tapi itu bukannya yang mereka nak dengar (unless mereka specifically tanya adakah anda suka tengok dada Aaron Aziz). Anda seharusnya berbicara tentang diri anda yang berkait dengan pekerjaan, pengalaman anda dari dulu sehingga kini, serta kualiti-kualiti baik yang anda ada yang relevan dengan pekerjaan.

2) Why do you want to leave your current job? Tell me a problem that you had with your supervisor.

Hoiiii bab mengumpat ni memang sedap. Tetapi ini adalah soalan perangkap yang paling besar. Usah sekali-kali cerita tentang masalah anda di tempat kerja lama. Jawapan general yang selamat untuk sebab bertukar kerja adalah 'career progression'. Mereka ingin uji anda jika anda pun akan berkata buruk tentang anda suatu hari nanti. Tak kiralah anda kena slap punggung dengan majikan sekalipun, sentiasalah berkata yang positif tentang bekas majikan anda.

3) Where do you see yourself in 5 years?


Soalan ini ditanyakan bukan sebab mereka nak tahu impian anda dalam masa lima tahun untuk pergi melancong ke Dubai ataupun untuk membeli rumah idaman di Mozambique. Mereka ingin tahu cita-cita dan rancangan jangka masa panjang anda. Anda harus bersedia untuk memberi jawapan yang merujuk yang anda berminat untuk tinggal lama di kompeni tersebut, bukan sekadar menjadikan jawatan tersebut sebagai batu loncatan untuk melompat kerja. Tak perlulah juga terlalu ambitious cakap anda nak jadi bos kepada bos besar kalau jawatan yang anda apply itu adalah entry level.

Itu adalah contoh-contoh soalan lazim yang disertakan dengan perangkap yang selalu ditanyakan ketika temuduga. Kalian Bing sahaja 'interview questions' dan anda akan dapat kaji banyak lagi contoh-contoh soalan berserta dengan jawapan yang sesuai dan jawapan yang harus dielakkan. Tapi janganlah kau hafal bulat-bulat nampak sangat kau tiru jawapan di Internet kalau kau gunakan jargon-jargon yang terlalu advance.

Begitulah antara tips-tips umum tetapi berkesan yang boleh kalian aplikasikan di dalam temuduga. Ya, saya faham temuduga ini kadang-kadang menakutkan. Even pornstar pun pergi interview kerja rasa cemas takut tak dapat beraksi lebih daripada 5 minit. Tetapi tak mengapa, dengan persediaan yang cukup (dan sudah pasti kelayakan yang setara) anda pasti dapat memikat hati penemuduga dan merampas segala pekerjaan yang ada. Good luck!



16 comments:

afrohead said...

tips berguna dalam gaya humor. yeah!

Abuya said...

memandangkan aku baru terbaca satu post nier, aq share je lar, kena...

http://d3uwin5q170wpc.cloudfront.net/photo/159325_460s.jpg

katenya kisah benar...

Blog Chimuss said...

wow....kebetulan arini aku da interview....

Faizal Rosly said...

afrohead: memang membantu masa aku temuduga dahulu

abuya: haha serius lucu. diterima kerja pulak tu

chimuss: gudlak!

eddyminako said...

aku baru interview tadi. balik baru baca entry ni
=.='

Amie said...

En.Faizal kenapa la ko tak buat entry ni sebelum senin aritu? Tapi xpe sebab aku baru dapat kol pagi tadi. finally i got the job!

crazy_labelle said...

ak da prepare segala persediaan mental n fizikal dgn pelbagai soalan2 potential... siap tgk youtube n wat interview mocking... last2 mse interview die tanye tell me bout urself je... wtf...

nazry said...

haa! encik ijai mcm tahu sahaja esok saya ada temuduga dengan company heavyweight dari Eropah.

Saya akan berusaha utk esok.. jika berjaya, ini adalah semua kerna blog entri ini!

Terima Kasih!

Anonymous said...

siapa siapa minat jadi paramugara ke paramugari ke... gi tengok iklan MAS. Sempat lagi kot nak gi peraga diri... hehe

Clarky Afif said...

tengs! aku pun nak cari keje baru since keje lama sungguh syaiton. ooops..i mean nak cari pengalaman.

Aslina said...

akan aku apply pade bulan mei tahun depan setelah contract aku abes ngan company nih.

p/s: aku pon tatau camne aku bleh terlepas dapat keje ngan company skang nih. padahal mase interview aritu banyak menyengeh je dari menjawab. huhu.

uculer said...

ouh ala..ai baru nak pesan tangkal untuk lulus interbiu.

Faizal Rosly said...

eddy: semoga berjaya mendapat kerja

amie: kongratulasi!

labelle: baguihla tu dapat jawab dengan tenang bukan

nazry: heh heh heh heh heh

clarky: haha sentiasa positif terhadap bekas majikan

aslina: ala stayla sampai jadi bos

uculer: takpe tangkal boleh juga letak dalam baju diorang tak nampak

Anonymous said...

wah.. menyesal tak praktik masa interview kat metrowealth 3 minggu lepas. saya asyik 'hmm...hmmm'. paling kantoi masa interviewer tanya background metrowealth, saya cakap produce film je. last2 ,sampai sekarang takde feedback. haha

Anonymous said...

wah.. menyesal tak praktik masa interview kat metrowealth 3 minggu lepas. saya asyik 'hmm...hmmm'. paling kantoi masa interviewer tanya background metrowealth, saya cakap produce film je. last2 ,sampai sekarang takde feedback. haha

-aizat zulhilmi-

angkasa said...

ah gile borng pakai bing... google laaaaa.....mmg die hard maikerasoft la kau...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...