Monday, August 15, 2011

Filem-Filem Yang Tidak Manis Ditonton Di Bulan Ramadhan

Hai apa khabar pembaca? Bertemu lagi kita di dalam rancangan Ulasan Filem Bersama Abang Jai. Di bulan Ramadhan ini, saya tetap meneruskan tanggungjawab yang tiada siapa tanggungjawabkan pun untuk pergi menonton filem-filem terbaru di pawagam walaupun berkemungkinan sekadar berpuasa lapar dan dahaga tanpa pahala. Apakah erti puasa dalam syarak? Puasa bermaksud menahan diri daripada makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar siddiq sehingga terbenamnya matahari. Selain daripada definisi tersebut, kita juga mesti puasa mata, telinga dan mulut. Mata tak boleh tengok porn, telinga tak boleh dengar bunyi-bunyian ghairah daripada porn, dan mulut tak boleh mengungkapkan dialog-dialog daripada porn yang ditonton. Eh ini nak buat ulasan filem ke kelas Fekah ni. Apapun, hadirnya saya di sini adalah untuk membuat ulasan filem yang anda tidak perlu tonton di atas kekejian filem tersebut, at least ketika berpuasa bagi menjaga kualiti puasa anda. Dah berbuka tak apa. Ayuh teruskan membaca.

Ratings:
$$$$$ : wajib ditonton, umpama wajib beli popia basah di bazar ramadhan
$$$$ : sunat ditonton, umpama sunat beli air jagung di bazar ramadhan
$$$ : harus ditonton, umpama harus beli nasi ayam berempah di bazar ramadhan
$$ : makruh ditonton, umpama makruh membeli mercun di bazar ramadhan
$ : haram ditonton , umpama haram membeli bak kut teh di restoran berhampiran bazar ramadhan

The Hangover 2


Ulasan ringkas: Filem ini adalah sekuel kepada filem Hangover. Kali ini, 4 sekawan jahanam Stu, Phil, Doug, dan Alan berangkat ke Thailand untuk menghadiri perkahwinan si doktor gigi Stu dengan seorang gadis Asia, Lauren. Bakal adik ipar Stu, Teddy, yang ternyata dibenci oleh Alan pun ikut sekali. Perkahwinan tersebut tidak mendapat restu bapak Lauren yang asyik memperlekehkan Stu sambil mengagung-agungkan anak kesayangannya Teddy. Anyway mereka telah membuat perjanjian anak jantan yang mereka tak akan buat parti bujang bagi mengelakkan perkara yang sama berlaku seperti cerita Hangover yang pertama. So mereka pun sekadar minum Barbican di tepi laut sambil bakar kepah...well nama pun Hangover 2 di atas takdir pengarah, scene permulaan yang sama akan anda lihat, di mana Phil menelefon bininya memberitahu perkara yang sama telah berlaku dan mereka langsung tidak ingat apa-apa.

Ya, filem ini menggunakan formula dan plot yang sama dalam filem yang pertama. Rakan nak kahwin, minum arak, mabuk, parti liar, menghadapi masalah, esoknya tak ingat apa-apa, kemudian berusaha untuk mengembalikan memori malam tadi. Apa yang berbeza adalah lokasinya di Bangkok dan kali ini mereka cari Teddy yang hilang. Tahap kelucuan kurang sedikit, dan tahap kekejian naik satu tahap. Ok bayangkan scene ini, Stu dapat tahu dia telah disetubuhi oleh gadis yang hangat nak arwah, tapi gadis tu ada penis. Since scene ini telah dipotong, so kalian tak boleh nak tengok di pawagam pun. Secara keseluruhan kau tak akan rasa eksaited sangat sebab kau memang dah jangka apa yang patut dijangka, maka anda tidak ada moment 'what the what' semasa menonton filem tersebut. Pailang Cina Dr. Chow (Ken Jeong) kembali membuat kemunculan dalam filem ini which is awesome, dan kita dapat melihat keperibadian Alan yang lebih durjana. Apapun jika anda suka Hangover 1 dan lawak-lawak keji, filem ini memang sesuai ditonton dengan rakan taulan dan bukan dengan ibu anda awkward nanti.

Ratings: $$$

Horrible Bosses

Ulasan ringkas: Mengisahkan tentang 3 sahabat yang berkomplot untuk menghantar bos masing-masing ke Rahmatullah setelah tidak tahan dengan penderaan fizikal dan mental yang mereka hadapi. Nick (Jason Bateman), bekerja keras selama 8 tahun bersabar dengan kerenah bosnya yang suka maki dan caci orang, Dave Harken (Kevin Spacey) demi menggapai cita-citanya untuk naik pangkat. Tapi last-last bos dia lantik diri sendiri untuk jawatan tersebut. RAGEEE. Dale (Charlie Day) pula bekerja sebagai pembantu pergigian di sebuah klinik swasta. Bos dia Jennifer Aniston beb. Jennifer ni sentiasa horny 24 jam dan sentiasa menggoda Dale untuk berzina dengannya tapi Dale tabah sebab dia sudah bertunang. Lastly Kurt (Jason Sudeikis), mula-mula dia ada bos yang paling baik di dunia tetapi selepas bos dia meninggal, anak dia Bobby (Colin Farrell) yang suka hisap dadah macam penyanyi dari Terengganu eh bakal menjatuhkan syarikat tersebut. Mula-mula diorang buat-buat macam berjenaka nak bunuh bos mereka, sebelum menggaji Jamie Foxx sebagai penasihat pembunuhan.

Oh em ji filem ini lucu sekali. Setiap karekter yang dimainkan seolah-olah memang direka khas untuk pelakonnya, especially Jennifer Aniston dan Kevin Spacey. Seriously kau akan benci Kevin Spacey kerana anda mungkin boleh relate dengan bos tersebut dengan bos sebenar anda. Jennifer Aniston pula fuhhh berpeluh sktrotum anda melihat aksinya walaupun mostly telah dipotong. Kalau bukan bulan Ramadhan mungkin kita akan memasukkan tangan ke dalam poket dengan sengaja. 3 watak utama lain juga boleh dipuji masing-masing ada kemistri dan tampak selesa antara satu sama lain dan setiap scene mereka bersama pasti akan membuatkan anda ketawa hi hi hi. Banyak awkward dan 'what the what' moment yang anda boleh expect, di samping pengurangan pahala puasa yang maksimum. Filem ini memang patut anda tonton selepas berbuka.

Ratings: $$$$

Sekian sahaja ulasan filem-filem yang anda tidak patut ditonton dari terbit fajar siddiq sehingga terbenamnya matahari. Aku macam dah banyak tertinggal je ulasan filem-filem lain. Nah ulasan ringkas Transformers 3 $$ 1/2, Monte Carlo $$ 1/2, Harry Potter 7 part 2 $$$$ 1/2, Rise of The Planet Of The Apes $$$$, Captain America $$$$ (ada extra scene selepas kredit don't miss it). Hohoh. Selamat berbuka puasa semua jika anda membaca entri ini sebelum pukul 7.28pm. Jika anda baca selepas pukul 7.28pm, selamat tuang terawih.



10 comments:

matbangla said...

hangover aku da tngok kt australia.xde cut2, geli doh bapok tu hahahha

Anonymous said...

ijai, glee 3d concert movie dah keluar... tengok movie sambil nyanyi... apa hukum di bulan ramadhan?

Faizal Rosly said...

matbangla: itulah setelah mengetahui apa yang dia lakukan terhadap stu lagilah geli nak arwah

siti: hukumnya makruh. kot

kundi said...

explain skit secara ringkas napa transformers ,2 stgah bintang ja hang bagi...huhu.
bak kut teh harom ek?alamak

ainie syeema said...

abg ijai dah tgk ke dua2 filem nie?
terbatal tak puasa anda?

Faizal Rosly said...

kundi: mungkin kerana aku meletakkan expectation yang terlalu tinggi. CGI memang kita tahu best tetapi bagi aku masalahnya adalah pada plotnya yang lemah. cewahh

ainie: pastilah sudah tonton. puasa tak batal cuma hilang pahala je

larilajulaju said...

yes aku setuju transformers 3 tu 2.5 bintang je.story line out.

afrohead said...

lebih manis apabila dimuat turun dan ditonton di malam hari.

Faizal Rosly said...

arul: high 2.5

afrohead: mmm harap tak gunakan konsep itu untuk menonton porn sebenar di bulan ramadhan

Cinderela said...

Terima kasih infonya

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...