Monday, August 22, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan di Pulau Pinang

Hai apa khabar pembaca? Jika Jalan Bukit Bintang adalah syurga pondan, Pulau Pinang pula merupakan syurga makanan. Serius tak sesuai pondan dan makanan digunakan dalam satu ayat yang sama. Dalam entri-entri percutian ke Penang yang lalu memang aku sengaja tak tulis pasal makanan sebab aku nak buat satu entri khas tentang makanan di Pulau Mutiara ini. Makanan-makanan unik yang orang selalu sebut apabila pergi ke Penang adalah Nasi Kandar, Laksa Penang, Pasembur dan Char Kuey Tiow. Tidak lengkap percutian kalau pergi ke Penang tapi sekadar makan KFC ye tak. Maka hari ini kita akan membuat ulasan tentang juadah yang dibaham di Penang tempoh hari. Kalau tak tahan tengok gambar makanan nak jilat skrin pun tak apa, makruh je tak batal puasa. Ayuh teruskan membaca.

Kami sampai kat Penang dalam kebuluran. Maka mesti mahu makan nasi kandar. Tempoh hari ada beberapa pembaca mencadangkan pelbagai jenis gerai Nasi Kandar untuk dikunjungi seperti Nasi Kandar Line Clear dan Nasi Kandar Beratur. Since nasi Kandar Beratur buka pada waktu malam kami pun pergilah ke Nasi Kandar Line Clear, 10 minit je dari jambatan mengikut dakwaan GPS. Sebagai pelancong asing kami agak terkejut melihat gerai Nasi Kandar Line Clear merupakan gerai kecil di lorong-lorong gelap, tetapi kami diberitahu mereka mahu mengekalkan gerai tersebut sebagai kawasan 'heritage'.


Ramai jugalah orang yang beratur kat gerai tu, mostly muka orang luar. Aku memang kena culture shock apabila disergah oleh pakcik Nasi Kandar itu dengan dialek Utagha yang sangat pekat. "HANG NAK APA? HANG NAK APA? NAH AMEK SOTONG NI!" Haha aku tak sempat nak menolak pun dia dah letakkan kuah kari campuran dan sotong. Aku iyakan sahaja apalah yang aku tahu. Sebagai pengunjung kali pertama, dan mungkin sebab tengah lapar, kita dapat rasa kelainannya dan kelazatannya berbanding nasi Kandar kat KL ni. Memang habis makan sehingga menjilat pinggan. Lauk aku ayam goreng gergasi, dengan sotong dan kari bendi, RM11.50. Mahal ke murah tu?


Tetapi dari segi kebersihannya, maaflah kalau jabatan kesihatan buat spot check mesti pengusaha kawasan kena tahan reman. Yelah tepi jalan, masak pun di tempat yang sama, dan aku nampak ada gajet penangkap tikus sekali di kawasan berhampiran. What the whattt. Kat dinding gerai tu kau boleh tengok Galeri Line Clear di mana mereka bergambar dengan artis-artis popular yang datang makan kat situ seperti Afdlin Shauki, Umie Aida dan Zaibo. Flattered jugalah aku bila mereka menjerit "OH EM JI ITU IJAICOOL.BLOGSPOT.COM!" dan memohon untuk ambil gambar aku untuk diletakkan di dinding. Cuba cari gambar aku jumpa tak? Secara keseluruhannya, kalau kau nak rasa authentic nasi kandar dan kau tak kisah makan di lorong-lorong dodgy, maka gerai Nasi Kandar Line Clean memang wajar dikunjungi. Lagipun diorang minat Liverpool sana sini ada sticker dan poster Liverpool.


Next, makan malam. Since Ikram dah pernah pergi Penang, dia kata tandoori di restoran Kapitan's memang terbaik. Aku difahamkan restoran Kapitan's ada banyak cawangan, yang kami pergi ni dekat Gurney Drive. Area ni memang happening gila di waktu malam. Banyak pelancong asing yang seksi berlegar-legar untuk anda cuci mata. Aku lupalah apa nama khas juadah yang kami makan tapi semua orang amek hidangan variasi cheese nan dengan tandoori. Chicken Tandoori Problem (masala-h get it? get it?) sumpah lazat nak arwah. Kalau nak makan makanan mamak, I guess you should consider this place?



Hari kedua, sebelum pergi mendaki Bukit Bendera, kenalah isi perut dahulukan agar tak pitam. On the way kami singgah ke restoran Subaidah untuk bersarapan. Restoran mamak juga so pagi-pagi ni makan roti canai saja. Zul je yang perut ada saka order nasi kandar lagi. Tapi yang ini aku mahu keji. Aku tak pasti mapley di restoran ni tak faham bahasa Malaysia ke ataupun diorang hanya faham dialek utagha. Dahla servis lembab, nak buat telur separuh masak pun tak reti. Dah berapa kali order dengan orang yang berbeza semuanya buat muka blur lepas tu angguk-angguk macam burung kakak tua. Kesian Apai kempunan tak dapat makan telur. Jauhi restoran ini.


Makan tengahari, misi mencari Char Kuey Tiow. Anas kata kat area Tokong Ular ada restoran Char Kuey Tiow yang lazat. Malangnya, kedai Sany itu hanya akan dibuka pada pukul 5 petang. Ni baru pukul 3 petang takkan nak pergi sembahyang kat tokong ular tu pulak kan dahla ada 3 ekor ular je. Anjing lagi banyak ada 6 ekor. So kami pun dengan lagak pelancong main jalan je ke bandar mencari kedai Laksa Penang secara rawak. Malu bertanya sesat jalan last-last kami membaham nasi putih di restoran Minang? Mambang? Tah tak ingat nama dia. Tapi matlamat utama untuk makan Char Kuey Tiow masih lagi membara di dalam diri. Tepat pukul 5 kami kembali ke restoran Sany. Abang Sany tu mesti kagum dengan determination kami tadi dah datang sanggup datang lagi. Dan dia juga mesti mengutuk kami di dalam hati setelah Zul buat-buat pandai pergi tanya "Ok korang nak makan Char Kuey Tiow basah ke kering?" Terus berubah muka Abang Sany tu tak tahulah dia marah ke dia nak gelak. Dasar orang KL, Char Kuey Tiow mestilah basah. Sila ambil pengajaran ya orang luar. Anyway dia punya Kuey Tiow memang sedap, dan dapat 2 ketul udang yang besaq. Tapi masa buat survey terhadap orang Penang asli, mereka memperlekehkan pilihan restoran Char Kuey Tiow kami kerana mereka kata ada gerai lain yang lebih lazat.



Makan malam! Mula-mula ingat nak pergi makan seafood dekat area jeti, tapi jauh sangatlah dari tempat penginapan kami. So bercadang makan di area Batu Ferringhi saja. Kat sini memang banyak betul pilihannya sampai kero mata kita. Ada restoran Tarbush (makanan Arab), restoran makanan India, nak makan dalam kapal pun boleh (the Ship). Zack kata dia MACAM ada nampak satu restoran Seafood Melayu so kami pun jalan punya jalan tapi tak jumpa. Ilusi optik perempuan mengandung mungkin. Eh. Last-last kami membaham kat restoran Ajeed Cafe sahaja sambil main Monopoly versi daun terup. Standard lah kalau pergi restoran Melayu order ikap Siakap Bakar, Kangkang Goreng Belacan (sengaja typo), daging masak merah, telur dadar, udang masak apantah. Semuanya darab 2 dasar manusia tamak dahla aku yang kena belanja separuh harga. Eh.



Hari ketiga! Misi hari ini adalah mencari pasemboq. Sebelum kami ke Penang Toy Museum, kami singgah di restoran Khaleel. Mapley lagi. Ala pagi-pagi ni bukannya ada banyak kedai buka. Dan sekali lagi kami hampa apabila memesan Pasemboq, depa kata tak siap lagi. Ahhhhh. So terpaksala makan roti canai lagi. Apai sekali lagi hampa apabila memesan telur separuh masak tapi tak sampai-sampai. Lebih mengecewakan, dia memesan ingin memesan 'roti telur' tetapi dia dapat roti canai dan telur mata instead. Wahh resipi baru!


Di waktu ini kami membuat keputusan untuk berpisah. Zul dan Ikram mahu pulang so aku bagi mereka membawa kereta aku. Anas dan Zack pula ingin makan nasi goreng ketam popular di Juru. Aku pula ikut Apai untuk terus melancong. Yelah pergi Penang tapi tak banyak melawat tempat bersejarah dan tak makan pasemboq tak lengkaplah percutian bukan? So kami pun pergi ke Muzium Pulau Pinang dan Fort Cornwallis melawat kubur arwah Francis Light. Eh.



Kat area muzium itu adalah Padang Kota. Di Padang Kota ada Pasemboq. Woohoooo. Aku selalu bertelingkah dengan da'killa tentang perbezaan rojak kita dan pasemboq. Aku sangka mereka adalah makanan yang sama dengan nama yang berbeza. Ternyatalah orang bukan utagha yang salah, pasembur ternyata berbeza dengan rojak, dari segi bahan-bahannya, dan kuahnya yang lebih manis dan cair. Oleh kerana aku tak tahu nak amek apa, aku amek one of each. Last-last cuba kau teka berapa ringgit? RM25 cikai mak lampir banyak nak arwah rupanya kami ambil.




Maka berakhirlah siri percutian ke Pulau Pinang ini. Rumusan percutian: Penang adalah lokasi percutian domestik yang menarik, dengan kawasan-kawasan bersejarah dan tempat makan yang lazat. Membuat keputusan untuk tinggal di Ferringhi Villa adalah awesome sekali untuk famili. Tetapi kesilapan kami adalah tidak membuat jadual lawatan yang sistematik so tak tahu nak pergi mana banyak habis masa mundar mandir dalam kereta saja. Orang local memang friendly walaupun dialek utagha nampak kasaq. Tapi ramai pailang Cina di Night Market Batu Ferrighi dan aku jumpa 5 orang gila di sini. Eh. Ini adalah siri percutian kali kedua bersama Team Bangi. Memang seronok, tetapi aku yakin akan menjadi lebih ghairah jika tiada ahli team Bangi yang membuat teknik pengunduran saat terakhir walaupun sudah 2 bulan merancang. Cis tak apa mereka sudah kena denda belanja berbuka tempoh hari. Ke manakah destinasi percutian kita yang seterusnya kawan-kawan? Lepas aku kahwin lah.




25 comments:

jana said...

ijai,
tengok pasemboq tu buat macam kak jana nak pergi Penang lagi sekali, bulan 6 hari tu kak jana pi penang makan sekali je pasemboq,tu yang terkenang-kenang kesedapannya,and setakat Sany kuey Tiow kat Taman Tasik Titiwangsa pun boleh jumpa

..:: WiRdA ::.. said...

haha pagi2 cari pasemboq mmg nk kena semboq..

oh pekerja subaidah sana mostly dari INDIA btoi...bukan paham ckp melayu sgt..mmg minta dimaki kadang2..hahaha

Faizal Rosly said...

kak jana: ala sany titiwangsa tu tak reti cakap utagha

wirda: diorang patut faham kami pelancong asing datang sana mestilah nak makan pasemboq tak kira saat dan waktu

The Sharkox said...

Standard la jay-kewl kalau makan order pasemboq lepaih tu tersemboq bila dapat tau rega dia.. itulah keistimewaan pasemboq penang, kita takkan tau rega yang murah


btw, mmber aku penduduk jati penang kata "kami oghang penang tak makan aih kat line clear tu..org luaq ja makan kat sana pasai depa taktau kedai tu macam mana"....aku rasa aku pernah taip dulu pasal benda ni..saja nak ulang

Atiqah Ahmad said...

ijai, restoran khaleel tu nasi kandar dia best. harga pun tak mahal sangat. tapi service dia memang slow sikit la.

Anonymous said...

rindu nak mkn pisang goreng kat batu feringgi.. pakcik yg jual with lori putih..

pisang goreng yg sangat rangup & wangi. ntah ade lagi ke tak skarang.
-Alia-

finaz said...

lamanya tak komen kat sini.. i bz uols
- cheese nan kat kapitan mmg best.. menu wajib my colleagues kalau gi sana tp i tak penah try. briyani claypot dia pun sedap
- i penah makan nasi kandar line clear tu tp tak habis.. byk gila nasi + lauk dia letak.. mcm gunung
- char kuey teow kat penang mmg ada 2 versi - basah dan kering. chinese style slalu masak kering je... malay style yg berkuah ni.

nuttyNAD said...

faizallll....anda kena cuba "harimau menangis"...atas sikit dr base TUDM bagan ajam, butterworth

crazy_labelle said...

oic... ak selama ni ingat rojok pesemboq tu 2 perkataan yg menunjukkan 1 menu... hm...

BearBoss said...

subaidah~ mana2 pon sama saja~ haha~

Faizal Rosly said...

thsrkx: itulah kami sebagai pelancong mestilah mahu cuba mengapa gerai itu femes sangat. overrated mungkin?

atiqah: mmm tak rasa pun nasi dia sebab pagi lagi time tu

alia: ala pisang goreng yang awesome kat area rumah saya pun ada hik hik

finaz: yeke abang tu kata kalau yang kering tu depa panggil kuew tiow kerang

nuttynad: huii apakebendatu macam boleh cedera je prut kalau makan

labelle: haaa now you know

bearboss: takkan kulawati lagi subaidah di masa akan datang

nuttyNAD said...

faizal: da softest+tender+mouth watering meat

1) http://nuttynad-mygreatjourney.blogspot.com/2010/10/pernah-mkn-rimau-menangis-kersiyes.html

2) http://nuttynad-mygreatjourney.blogspot.com/2010/11/finale-for-rimau-menangis.html

Syaza Suhaimi said...

breakfast kat taman tun sardon best. macam2 ada. pagi2 nak telan char kuey teow ada, mee udang ada, nasi lemuni ada, serabai ada, nasi lemak ada, roti canai ada

Anonymous said...

leya (penang ):) : kalo owg penang mmg x layan restoran line clear..huhu..

nanti p penang ley try mee goreng sotong mamak kat padang kota, nurul ikan bakar kat marina bay (kalo x silap), char keteow permatang pauh (kat tanah besar bukan kat bahagian pulau yekk)

selamat mencuba :)

Anonymous said...

21/10 ak plak nak pergi ke sane.. bagus juga.. ak pon nak kena plan awal2.. schedule tu penting la.... thx bro..

Anonymous said...

salam... just nk habaq maii... klu pasemboq kat area padang kota lama tu memang kena sembelih hrganya....klu g penang lg,try pasemboq dkt ngn maybank (area georgetown, dekat ngn standrd chartrd bank).nama dia pesemboq union street..hrga berpatutan tp pilihan xbyk.. kuah and cucoq udang dia mmg sedap..pastu,xjauh dr maybank tu ada hotel merlin..kt bwh hotel merlin tu ada nasi kandaq..klu org penang, depa panggil nasi kandaq merlin...harga berpatutan... lauk xbyk jenis..tp yg buat nasi kandaq tu sedap kuah yg dia campoqq... satu lg, nasi kandaq deen dkt area jelutong..klu tya org kat situ depa mmg tau

Anonymous said...

salam... just nk habaq maii... klu pasemboq kat area padang kota lama tu memang kena sembelih hrganya....klu g penang lg,try pasemboq dkt ngn maybank (area georgetown, dekat ngn standrd chartrd bank).nama dia pesemboq union street..hrga berpatutan tp pilihan xbyk.. kuah and cucoq udang dia mmg sedap..pastu,xjauh dr maybank tu ada hotel merlin..kt bwh hotel merlin tu ada nasi kandaq..klu org penang, depa panggil nasi kandaq merlin...harga berpatutan... lauk xbyk jenis..tp yg buat nasi kandaq tu sedap kuah yg dia campoqq... satu lg, nasi kandaq deen dkt area jelutong..klu tya org kat situ depa mmg tau

Anonymous said...

tambahan... klu nk mkn tomyam yg sedap n makan thai yg sedap..try g bangkok tomyam kat jln mahkamah, bayan lepas... atas skit dr airport penang..then kena u-turn..ikut signboard ke kompleks tabung haji

Anonymous said...

kalo mai penang, subaidah ngan khaleel yg servis ok yg dekat dengan USM... sarapan pagi yg bes mmg kat tmn tun sardon, roti jala sedap.. tom yam pok tek kat2 dgn queensbay pon sedap jgak

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Anonymous said...

http://jalan-jalan-car-makan.blogspot.com/search/label/Penang

Harienfa Mummy said...

Satu jer .. kalau nak makan kt Padang Kota.. buat2 jaa cakap utagha.. depa nanti letak harga boleh pancung kepala kot..
Kadang ambik 2-3 jaa harga lebih dari makan kt Pizza Hut.. Hurm :(

Bali Tour said...

Terima Kasih atas informasinya :)

Anonymous said...

Tak payah lah makan dkt padang kota.. mmg terang2 depa katoq kaw2 punya... kami org utara pon x p sana.... istilah lain " dari makan dkt padang kota, baik p makan dekat hotel 3-5 bintang "... tapi kalau yang sedap dkt padang kota, ada mee sotong @ mee hameed pata, dia dok dkt astaka sebelah Fort Cornwallis... Nasi kandaq yang best dkt Nasi Kandaq Deen dkt jelutong, kalau sapa2 guna waze, boleh set pejabat pos jelotong... kedai dia tepi jalan saja...

Arradhiyatul Mutiara said...

Cerita Sex Indonesia - Dokter Jepang Cantik Yang Genit~~~~~~Cerita Sex Indonesia - Masa Remaja Yg Sungguh Menyenangkan



Rahasia Pacar Teman Kost ku~~~~~Penelusuran Erotic stories~~~~~Pemerkosaan terhadap primadona sekolah



Cerita Seks terbaru Fantasi di akhir pekan~~~~~info Video Porno Indonesia Dan Para Artis Indonesia lebih lengkap clik disini



Kumpulan Gaya Cerita Ngentot Cerita Dewasa Cerita Sex Indonesia~~~~~Tips Dalam Mendapatkan Wanita Idaman Anda Dalam Kumpulan Cerita Dewasa Kategori Artikel Sex



Cerita Sex Tante Kos Bernama Rita Paling Hot~~~~~Foto Bugil Telanjang Dewi Cinta Tanpa Sensor Laris Manis di Internet



Cerita Dewasa 2014-2015 Jeritan Pembawa Nikmat~~~~~Cerita Seks - Ngentot Merayakan Kelulusan SMA Pacarku~~~~~mahasiswi bercinta di kontrakan



Cerita Seks Dengan Tante Murni Cerita Seks Panas Terbaru~~~~~Aku Ngentot 3 Cewek Cantik Bangat~~~~~Cerita Sex Artis Cantik Cynthiara Alona



ngentot degan kakak sepupu ketika suaminya lagi gak ada~~~~~Foto Bugil Anita Hara Tanpa Sensor Terbaru~~~~~Karyawan Asing Yang Tangguh Ngesex



Gambar Gaya Bercinta Paling Hot yang disukai para Wanita~~~~~Alat Bantu Sex Wanita Penis Maju Mundur Getar Goyang~~~~~Capsule Pembesar Penis Herbal King Cobra Capsule


Cerita Seks Ngentot dengan Tetangga Baruku Yang Putih Mulus dan Bahenol

Kisah Seks dengan Guruku yang Cantik dan Seksi

Cerita Panas Kulahap Memek Ibu Dan Adik Kandungku

Cerita Dewasa Hot Bercinta dengan Istri Pembeli Mobil

Cerita Dewasa Hot-Pesta Sexs Pacarku dan Adiknya

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...