Wednesday, October 19, 2011

Jenaka The Thing

Ini adalah jenaka pembukaan filem The Thing (2011). Dia cakap bahasa Norway maka kita Bing translate kan dia:

A little boy wakes up in the middle of the night and walks into his parents room and sees them having sex. The little boy, traumatized, runs out of the room crying. "You should go check on him, that's really going to be something that you need to explain," said the mother. The father laughs and says to give the son a few minutes to calm down, and then he'll explain what was going on.

As he is walking down the hallway to his son's room he hears an empty thumping sound. Thump - Thump - squish - Thump- Thump.The father, very confused, slams the door open and sees his son balls deep, pounding his grandmother. The father screams "What the hell are you doing?" The boy replies, "It's not so funny when it's your mom, is it?"

Tersembur pop corn aku kat orang depan. Tetapi adakah itu bermakna anda harus pergi menonton The Thing? Ayuh teruskan membaca ulasan filem The Thing.

Ratings:
$$$$$ : wajib ditonton, curi wang daripada ibu masing2
$$$$ : sunat ditonton, gelapkan saja wang koperasi
$$$ : harus ditonton, jika ada wang ptptn yang berlebihan
$$ : makruh ditonton, dermalah wang itu ke masjid
$ : haram ditonton , baik pergi beli Chipster lagi kenyang

The Thing


Ulasan ringkas: Ini adalah filem prekuel kepada filem The Thing yang ditayangkan pada tahun 1982. Mengisahkan tentang sekumpulan orang Norway yang menemui sebuah kapal angkasa yang tertanam di Antartika. Mereka mengimport Kate, seorang ahli paleontologist untuk membantu mengorek makhluk asing dari liang lahad. Berbangga dengan penemuan itu, orang Norway dan Amerika sama-sama berparti liar meneguk minuman keras dan sehati berdansa. Tiba-tiba anda akan terkejut secara literal setelah makhluk asing itu tiba-tiba melompat bintang dan menghilangkan diri. Kate membuat analisis yang makhluk asing itu mampu membuat replika sel kita so senang-senang je menyamar jadi manusia. Maka tugas anda di dalam filem ini adalah untuk meneka siapa alien dan siapa homosapien.

Aku tak pernah tengok filem The Thing yang asal, maka aku tak boleh nak buat perbandingan secara terus. Tapi orang kata filem The Thing asal tu filem seram klasik, di mana filem The Thing 2011 sekadar menggunakan plot yang sama dengan karekter yang berbeza? Di sini kita harus memberi pujian kepada pelakon utama Kate kerana membawa watak dengan baik menunjukkan ketenangan menganalisis segala kemungkinan tatkala orang lain dilanda kegelabahan. Sedikit teknik rhyme di situ. Kalau muzik latar belakang tiba-tiba kena mute, maka anda boleh tutup mata dan telinga kerana anda tahu anda bakal diterkejutkan. Bukan sekali dua banyak kali taww guna taktik itu. Oh tagline BM dia jangan lupa, "Ia bukan manusia, belum lagi".

Ratings: $$ 1/2

Fright Night



Ulasan ringkas: Fright Night mengisahkan tentang Charlie, seorang remaja tipikal yang dengan masalah yang tipikal seperti masalah cinta, keluarga dan jiran tetangga. Satu hari rakan Charlie si McLovin dalam cerita Superbad tu mengajak Charlie mencari rakan mereka Adam yang telah deactivate Fesbuknya. Dulu dulu Charlie dan McLovin ni dua-dua nerd dan berkawan baik tapi biasalah dah dapat awek terus tinggalkan rakan. McLovin memberitahu yang jiran baru Charlie adalah seekor pontianak tetapi Charlie taknak percaya. Atas arahan pengarah leher McLovin pun dikokak. Bila McLovin pun hilang dan tak update status di Fesbuk setiap 5 minit macam orang selalu buat instead of gunakan Twitter, Charlie mulalah menggelabah. Maka dia pun pergi meminta bantuan kawan Cris Angel untuk mendapatkan tips memaku pontianak.

Ok ini pun filem remake juga dengan menggunakan tajuk yang sama, tetapi filem ini surprisingly ohsem! Colin Farrell sebagai pontianak memang menakutkan yet very charming rasa nak sedekah leher untuk dipagut. Ini bukan filem seram semata-mata, kerana mereka pandai menyelitkan unsur komedi yang tidak keterlaluan dan kena pada situasi. Elemen-elemen klise pontianak seperti tak boleh kena sinaran matahari, tak boleh masuk rumah kalau tak dijemput dan siapa dikokak akan menjadi pontianak semuanya diadun dengan sebati tanpa perlu penjelasan berjela-jela. So kalau cerita ini masih ditayangkan di pawagam, baik korang pergi tengok cerita ini daripada cerita The Thing.

Ratings: $$$$

Ok jumpa lagi kita di dalam segmen ulasan filem pada bulan hadapan. Oh ulasan super ringkas filem komedi romantik What's Your Number: Klise, Chris Evans super hangat, $$ 1/2.



4 comments:

Miss Aai said...

eh yg the thing tu kan, what happened to kate?confuse aku ending nya

Faizal Rosly said...

kate sebenarnya adalah the thing....jeng jeng jengggg

sha2 said...

weh. tengok ah real steel. best weh.

Faizal Rosly said...

real steel dah tengok dah lupalak nak buat ulasan. $$$$

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...