Monday, July 2, 2012

EURO 2012 Highlights

SYUKUR ALHAMDULILLAH!!! Satu jeritan kedengaran di belakang rumah. Bukan kerana Sepanyol berjaya memenangi edisi EURO kali ini, tetapi jeritan itu dihasilkan oleh gadis-gadis dengan serentak kerana gembira EURO telah tamat dan mereka akan kembali mendapat perhatian penuh daripada jejaka mereka. Hai, apa khabar pembaca? Ada sesiapa di sini yang lahir di hospital Milan ke? Jika tak, tak usahlah anda meroyan berlebih-lebihan dengan kekalahan Itali. Redakan keemoan anda dengan memakan pasta dengan kuah spaghetti Chef Rizz. Sudahlah, EURO sudah berakhir, maka kini tiba masanya untuk kita membuat analisa tentang peristiwa-peristiwa yang menarik yang berlaku di edisi kejohanan Eropah kali ini. Ayuh teruskan membaca.

England oh England

Dalam memilih pasukan untuk disokong di Euro ni, ada beberapa faktor yang boleh diambil kira. Kalau atuk kau dulu lahir kat Ukraine, haa kira ada sebabla nak sokong Ukraine. Since kita yang lain-lain ni sekadar penyokong celup yang tak tahu nak bagi kesebelasan utama pemain Harimau Malaya tetapi boleh tahu sejarah pasukan dari Eropah, faktor pemilihan pasukan kegemaran boleh dipengaruhi oleh pemain yang kita minat. Berdasarkan entri-entri yang pernah aku tulis dahulu, memang obvious pasukan yang aku sokong di Euro mahupun Piala Dunia adalah England.

England hadir ke Euro dibebani pelbagai masalah. Dengan pengurus baru Uncle Woy, media di England khususnya awal-awal lagi sudah membuat kesimpulan yang England tidak akan pergi jauh dalam Euro kali ini. Ramai yang mempersoalkan pemilihan pemain Uncle Woy yang menggugurkan Ferdinand (kerana asyik main Twitter), Sturridge and Johnson tetapi membawa Kelly dan Downing. Perjudian membawa Rooney walaupun digantung pada dua perlawanan pertama turut didebatkan.

Dari segi persembahan, kita dapat lihat Uncle Woy kembali ke formasi tradisional 4-4-2. Berjaya melepasi peringkat kumpulan, kelemahan England jelas ketara ketika menentang Itali di mana mereka tidak dapat mengekalkan posession dan tidak dapat menghantar bola dengan baik. Secara individu, kita boleh memuji Terry yang kental di pertahanan serta abang Gerrard sebagai kapten marvel. Tetapi secara berpasukan, match statistic telah membuktikan yang England tidak mampu untuk mengawal permainan. Tak pegang bola acane nak menang ye tak? Dahla lawan Ukraine bernasib baik sebab 'gol' Marko Devic tak dikira. Kalah penalti pun satu badi jugak dah berapa kali dah asyik kalah penalti. Semua salah Ashley. Salahkan Runi Penzina Nenek juga sebab hanya faham slang Scottish cuma handal bila main di bawah Atuk Ferguson je, bak kata Kapelo.

Ayam Belanda

Belanda hadir ke Euro sebagai salah satu pasukan 'Favourite', walaupun berada di dalam kumpulan maut bersama Jerman, Portugal dan Denmark. Ramai yang menyangka Belanda, selaku naib juara Piala Dunia 2010 akan mara ke pusingan kalah mati. Dengan van Persie yang tengah on form, tak sangka pula terkeluar awal tanpa sebarang mata. Memang ayam belanda kena goreng masak kicap.

Penyerang berbisa? Kamon Sepanyol kata tak perlu

Di sini kalau nak buat analogi, kita boleh kata Spain main macam Barcelona. Tak heranlah sebab ada Fabregas, Xavi, Busquets dan Iniesta. Bezanya di sini, Barcelona ada Messi untuk menjaringkan gol tetapi dalam line up Spain, tak ada penyerang utama? Hanya gunakan Fabregas sebagai 'false number 9' menggunakan formasi aneh 4-6-0, lepas tu kau main pass pass pass pass sampai letih. Arsene Wenger mengutuk filosofi ini berkata mereka bermain cantik tetapi sekadar untuk mengawal permainan, tetapi bukan untuk menjaringkan gol. Tak kisahlah apa si tua itu kata, taktik Spain memang efektif sehingga sekali lagi dinobatkan menjadi juara.

Super Mario


Kalau kita nak buat top 5 pemain bolasepak paling bermasalah di dunia, Mario Balotelli memang ranking no 1. Lepastu bolehla masukkan Joey Barton sekali dalam list tu. Walaupun sering dibelenggu dengan kontroversi-kontroversi aneh seperti membaling dart ke bontot pemain muda, buat-buat tak kenal Jack Wilshere serta mengamuk sebab tak reti pakai bib, dia turut menjadi tumpuan di dalam padang. Di sebalik kontroversi yang melanda dirinya, dia sebenarnya ada potensi untuk menjadi salah seorang daripada pemain terbaik dunia. Dia seolah-olah mengumumkan ketibaannya di medan antarabangsa dengan jaringan padu ketika menentang Jerman sekaligus membawa Itali ke final.


Tetapi jika hendak dikira siapakah pemain terbaik di Euro 2012 ini, jawapannya sudah pastilah Andrea Pirlo. England kalah sebab tak ada midfield mastro seperti Pirlo. Dengan persembahan masterclass nya menghantar bola-bola defence splitting, penalti Panenka memperanjingkan Joe Hart, serta persembahan terbaiknya ketika menentang Jerman, memang tidak syak lagi dialah permain terbaik kejohanan.

Secara keseluruhannya, kejohanan Eropah kali ini tidak ada banyak kontroversi. Mutu pengadilan pun bagus tak banyak keputusan cikai mak lampir kecuali gol Ukraine tu. Spain memang layak menang. Rooney gemuk. Ronaldo boleh step up bila diperlukan. Messi pula tak score dan Brazil gagal dalam Euro kali ini. Eh.

So what's your favorite EURO 2012 moment?



7 comments:

Sey-jii Ha-fiz said...

mestilah waktu ketika balotelli menjaringkan gol ketika lawan jerman. lepas itu dia bukak baju. then tetibe kat badan dia keluar aura ki kuning sejibik macam super saiyan goku.

Harris H said...

Spain superb 1st goal masa final.

Anonymous said...

spain bosan. baik tengok kolam ikan dpd tengok diorang pass pass pass.

adam

Faizal Rosly said...

sey-jii: mario dapat bintang. tet tettet tettett tettettetet tetttetetet tetetttettetettt (lagu bila mario dapat bintang)

harris: memperanjingkan itali

adam: haha mungkin kau teringat bagaimana barca mempermainkan menyu masa final champions league aritu

kundi said...

best moment?
bila kamera focus awek2 hot euro...hoho.


btw, Forza Italia.
walaupun kena bantai masa final, aku tetap bangga sebagai anak kelahiran Venice.

Tuan Cimot said...

hahhaa..kat epl xsuka balotelli, tp kat euro kagum dgn dia..yang rooney kat epl xsuka, apath lgi kat euro ni...hahah

Bohlkerjbo said...

sey-jii: mario dapat bintang. tet tettet tettett tettettetet tetttetetet tetetttettetettt (lagu bila mario dapat bintang) harris: memperanjingkan itali adam: haha mungkin kau teringat bagaimana barca mempermainkan menyu masa final champions league aritu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...