Tuesday, August 14, 2012

Parti Liar Ramadhan 2012

Ahhh Ramadhan. Kenikmatan Ramadhan itu boleh dikecapi setelah penat berpuasa sehari lalu menunggu masa untuk mengalirkan sirap sejuk ke anak tekak sebelum disudahi dengan gomolan rakus di dada.....dada ayam. Di bulan puasa ini, memang sudah menjadi tradisi buat kami Team Bangi untuk beribadah dan bersedekah dengan menjamu anak yatim berbuka puasa. Untuk tahun ini, pada hari Sabtu yang lalu kami memilih Rumah Anak Yatim al-Kacaki di Bandar Baru Bangi sebagai lokasi untuk ift....err berbuka puasa. Dua tahun yang lalu kami memilih tema Barbie Q Haidar, dan tahun lepas pula dengan tema Arabian Nights. Maka untuk memberi kelainan tahun ini, kami semua bersetuju untuk memilih tema Chinese Muslim. Adakah anda telah bersedia untuk berparti liar? Ayuh teruskan membaca.

Oleh kerana tema tahun ini adalah tema Cina, segala-galanya mesti ada kaitan dengan Cina juga bagi membentuk keharmonian kaum. Atas dasar itulah kami memilih untuk membeli main course di Restoran Cina Muslim popular, Mohd Chan Abdullah di Bangi. Ingin saya kongsikan sedikit trivia yang diragui kebenarannya di sini tentang restoran tersebut; Restoran Mohd Chan ini dimiliki oleh saudara bau-bau bacang pelakon aksi Cina popular Jackie Chan yang tinggal di Bukit Belacan, Ampang.

Tugas untuk membeli hidangan utama ini diserahkan kepada Ahmad Shuhud (Abe), Amir Rashidi (Apai) dan Khairul Afandi (Fandi Radja). Mereka membuat keputusan untuk membeli 10 bungkus Nasi Goreng Cina berlaukkan seekor ikan Siakap Masak 3 Rasa Cina dan Sotong Goreng Tepung Cina. Boleh saya katakan yang makanan mereka sebenarnya agak mahal, tetapi portion yang diberinya juga agak banyak.


Selain daripada makanan utama Cina, Ikram (Am) turut membaca Kantonis Fried Chicken (KFC), dan Hisyam (Ise) pula membawa sate Cina iaitu sate Willy instead of sate Melayu Haji Samuri. No pork no lard. Ikmar pula dengan tak rela membawa makanan ringan daripada Auntie Anne Mew Choo yang dibeli daripada kompleks membeli belah tumpuan kaum Cina, Jusco Cheras Selatan. Sepatutnya ada aiskrim Mandarin yang mahal sebagai dessert daripada Zul, tetapi dia memungkiri janji tatkala kita semua berada dalam mood Janji Ditepati. Aku pula menguruskan bahagian minuman dengan menghidangkan air punch berisi Nata de Coco Lee dan Teh Cina.


Maka kami pun menikmati hidangan yang disediakan sambil lagu-lagu Canto-pop dari Heavenly Kings Jackie Cheung dan Andy Lau bermain di latar belakang. Tapi macam biasala ikut nafsu lesu. Bulan puasa ni makan kurma 2 ketul pun dah kenyang apatah lagi nak makan nasi goreng sepinggan. Maka seperti yang dijangka ada saja makanan yang tak habis so masing-masing kenalah bawa balik makanan bagi mengelakkan pembaziran. Pisang tu patutnya nak buat banana split, tapi sebab ada orang mungkir janji tak bawa aiskrim so terbiar begitu sahaja.


Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut terawih tak pergi. Begitulah pepatah Melayu yang sering diamalkan oleh Fandi di bulan Ramadhan ini. Namun begitu hasrat beliau untuk ponteng terawih pada malam tersebut gagal kerana kami semua ingin mengecapi malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Gambar di bawah bukanlah gambar yang riak dan menunjuk-nunjuk dalam ibadah, tetapi sebagai sumber inspirasi kepada para pembaca agar bersolat Isyak dan terawih berjemaah.


Tidak cukup dengan itu, kami turut menjemput bekas juara Makmum Muda musim kedua, Ustaz Ahmad Shuhud untuk menyampaikan tazkirah ringkas bagi memberkati majlis tersebut.


Sesungguhnya saya amat gembira dapat berkumpul bersama BFF saya untuk berbuka bersama, bergelak tawa serta mengumpat musuh-musuh lama. Bila kita dah makin dewasa, komitmen kita banyak pergi ke tempat kerja dan keluarga masing-masing, dan kita tak akan ada masa untuk sentiasa berfoya-foya seperti dahulu. Tapi kalau kita biarkan saja tanpa ada usaha untuk buat gathering sebegini, sampai bila-bila pun tak dapat berkumpul bukan? Kesempatan dapat bersama memang saya hargai dan kenikmatan sebegini takkan boleh ditukar ganti dengan apa-apa. Too bad kami masih belum dapat kehadiran lengkap Team Bangi since Anas, Adam, Jamil dan Dazu berada di luar negara. Ini pun mungkin kali terakhir Abe dapat join sebab bulan 9 nanti dia akan pergi ke England untuk menjadi pemain boling padang berkulit hitam di sana. Itu pun kalau dia tak rindu nak tidur bawah ketiak mama dia dan pulang selepas dua minggu la.


Terima kasih buat Puan Ruziyah selaku hos, Nurdatillah isteri yang jelita, Apai, Mizah & Akif, Ikram & Jannah, Fandi, Ida & Zharfan, Ise & Yana, Abe & Zul serta Ikmar. Kita akhiri entri ini dengan gambar daripada bekas Juara Makmum Muda musim pertama dan kedua sharing a black stick.


Thank you. I lap uols. Uols lap me tak? Oh btw harini hari lahir Ise. Happy birthday Ise!



8 comments:

jejaka senja said...

ko pakai tengkolok masa kawen dulu ke? elok lagi pulak aku tengok.

ceklala said...

best dapat kumpul ramai2 camni!

norinaomar said...

Pakai tengkolok siap tu yang tak menahan

Faizal Rosly said...

jejaka senja: baru je kawin beberapa bulan yang lalu, elok lagi

ceklala: apalagi anjurkanla majlis berbuka dengan Team _______ anda pula (isi tempat kosong)

norinaomar: bila lagi nak pakai unless nak kahwin lagi. ehhhhhh

The Sharkox said...

Sharing a black stick instead of yellow banana? interacial

Anonymous said...

let's get lost tonight..u could be my black Aaabeyyy tonight..lol

-fandi-

Anonymous said...

haha terpaksalah aku menyambut Shawal bersama Dazu dan Anas untuk melengkapkan team Bangi di perantauan.

adam

ainie syeema said...

sbg ijai curang didepan mata da'killa? atau mereka memang bermadu?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...