Wednesday, November 7, 2012

October Movies!

Haiii bertemu lagi kita di dalam rancangan Reviu Filem Bersama Abang Jai. Segmen kegemaran beberapa belas orang ini akhirnya kembali membuat kemunculan setelah lama menyepi bak penyanyi Casey 1000 Impian yang pernah popular satu masa dulu. Alah orang tua je kenal dia. Anyway filem-filem yang akan diulas pada kali ini langsung tiada elemen-elemen seram seperti momok kopek mahupun pembunuh kejam kerana mana boleh bawak bini mengandung tengok cerita seram bukan? Nampak tak betapa brilliantnya alasan aku takut nak tengok cerita seperti Paranormal Activity 4 dan Sinister tetapi menggunakan isteri sebagai alasan pula. Dahla, mari kita reviu cerita-cerita yang tidak menyeramkan yang ditonton baru-baru ini.

Ratings:
$$$$$ : wajib ditonton, curi wang daripada ibu masing2
$$$$ : sunat ditonton, gelapkan saja wang koperasi
$$$ : harus ditonton, jika ada wang ptptn yang berlebihan
$$ : makruh ditonton, dermalah wang itu ke masjid
$ : haram ditonton , baik pergi beli Chipster lagi kenyang

Taken 2


Ulasan ringkas: Setelah Liam Neeson membunuh warga Albania keparat yang menculik anak perempuan beliau dalam Taken episod satu, kini bapa orang Albania tersebut pula yang terjengkel dan mahu membalas dendam untuk arwah anaknya. Walaupun dalam scene pembukaan nampak beliau mendengar talkin dan membaca Al-Fatihah, nyatalah dia tidak mengamalkan keperibadian Muslim yang sempurna kerana ingin melakukan salah satu dosa besar iaitu membunuh orang. Mereka berkomplot untuk membuat Liam menderita dengan menculik seluruh keluarga Liam pula.

Filem asal Taken boleh dikatakan sebagai 'cult classic' tetapi dalam filem Taken 2 ni, tak ada apa-apa yang istimewa pun. Semua benda nampak familiar, been there done that kata orang putih. Yang diorang ni pun satu, tak tahu ke Liam Neeson ni master kepada Obi Wan, Darth Vader dan Batman? Lepastu jadi tuhan dan singa yang boleh bercakap. Lepastu berani pulak kau nak culik anak dan mak memang bakal dihantar ke Rahmatullah la jawabnya. Tapi lagi baik kot kau tengok Taken 2 daripada cerita Stolen Nicholas Cage tu.

Ratings: $$ 1/2

Ted


Ulasan ringkas: Semasa kecil, John Bennett (Mark Wahlberg) tiada kawan. Lepastu dia menjadi syirik dengan membuat permintaan kepada tahi bintang untuk menjadikan teddy bearnya bernyawa sekaligus menjadi teman baiknya. Bertahun-tahun kemudian, John dan Ted dah baligh dan dewasa, tetapi perangai masih lagi nauzibillahiminzolik. John kini dah ada makwe, tetapi hubungannya dengan Ted menghalang percintaan John dengan makwenya untuk maju setapak. Tetapi biasalah air yang dicincang tak akan putus John masih lagi cuba-cuba untuk berparti liar dengan Ted lalu mengguris hati makwenya.

Ted ditulis, diarah dan disuarakan oleh Seth MacFarlane, pencipta siri kartun Family Guy. Jika anda merupakan peminat Family Guy seperti saya, anda dapat rasanya banyak mood dan gaya jenaka Family Guy yang diserap di dalam cerita Ted, contohnya pop culture reference, lawak yahudi, mahupun pergaduhan panjang macam Chicken Fight. Overall cerita ini memang lucu, tapi tengok kat wayang Malaysia, memang banyakla kena potong kan.

Ratings: $$$

Skyfall

Ulasan ringkas: Secara teknikalnya, filem ini ditonton pada bulan November. James Bond menjalani misi penting untuk merampas kembali cakera keras yang mengandungi maklumat sensitif dan mungkin juga gambar bogel M daripada penjahat. Dengan takdir pengarah dia telah ditembak lalu disahkan meninggal dunia. Tapi nama pun Bond, James Bond mestilah tak mati kan. Dia kembali ke London setelah melihat tanah tumpah darahnya diancam pengganas. Pengganas tersebut adalah seorang rogue agent yang dulu-dulu ahli MI6 juga. Dapatkah Bond menyelamatkan dunia kita sekali lagi?

Template filem Bond; bawak kereta laju-laju, tembak orang jahat, minum arak martini, berzina dengan seorang dua gadis, kemudian menyelamatkan dunia. Tetapi kali ini, Skyfall tampak lebih personal, dan saya berani kata yang filem ini merupakan salah satu filem Bond yang paling unggul. Javier Bardem sebagai villain dia pun ohsem, dengan karekter beliau yang 'flamboyant' dan penuh kejutan. Dari segi aksi, opening scene dia memang membuat anda duduk di hujung kerusi. Bond girl dia juga berwajah eksotik dan kalau tiada orang di sekeliling boleh menjadi erotik. Highly recommended.

Ratings: $$$$ 1/2

Sekian saja ulasan filem untuk kali ini. Sudahkah anda menonton filem-filem di atas? Kongsikan ulasan anda juga! Kalau ada filem terbaru lain yang menarik kongsilah juga. Ok jumpa lagi kita dalam segmen ulasan filem di masa depan. Masa depan tu tak tau bila mungkin next week mungkin next year.



4 comments:

Akim Iqbal said...

Reviu Thats my boy pulak, Adam sandlers lawak baq hangg

Faizal Rosly said...

cerita keluar tang bila tu takde kat wayang pun

mawar berduri said...

mati2 aku ingat Javier Bardem tuh ala2 gay. (imbas kembali scene James Bond kena ikat lps tuh si Silva pi check luke dia bagai pegang2 tuh)

tp mmg Skyfall agak style la jalan citernye.

Anonymous said...

saya nmpk ijaicool dgn wife mkn kat foodcourt.
sampaila masuk tgk jebond.
ingat nk p mintak otograph tp maluu.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...