Tuesday, December 18, 2012

10 Filem Terbaik Tahun 2012

Tahun 2012 hanya tinggal beberapa hari lagi. Kalau mengikut kalendar Mayan, lagi 3 hari je untuk berakhirnya bulan Disember dan berakhirnya kehidupan kita di dunia yang fana ini. Sempat lagi nak taubat nasuha. Tapi kita semua hafal rukun Iman, so bawa bertenang dan teruskan kehidupan dengan menonton filem. Seperti biasa, setiap hujung tahun kita akan membuat rumusan tentang 10 filem terbaik yang dirilis pada tahun ini. Harus dinyatakan di sini, filem 'terbaik' di sini adalah 'terbaik' di mata saya sebagai seorang penggemar filem yang membuat ulasan secara amatur, jadi mungkin filem kegemaran anda tak muncul dalam list ini. Gadis-gadis usah PMS jika aku tidak meletakkan filem Twilight: Breaking Dawn part 2 di dalam senarai. Baiklah adakah anda sudah bersedia? Ayuh kita kaji senarai filem-filem terbaik untuk tahun 2012 mengikut nafsu aku.

10) Premium Rush

Premium Rush mengisahkan tentang seorang posmen berbasikal di bandaraya New York yang gemarkan aksi cilok mencilok di tengah-tengah kesibukan kota. Filem ini dikatakan sebagai pencetus fenomena fixie di negara kita, ataupun filem tu yang tiru kita? Ehehe. Menonton filem ini membuatkan anda tidak senang duduk, dengan scene kejar mengejar yang menaikkan tahap adrenalin. Filem ini langsung tiada kena mengena dengan sebuah lagi filem dengan tajuk yang hampir sama, Premium Beautiful, sebuah filem tentang pengorbanan seorang wanita yang tabah menghadapi cercaan masyarakat menjual bengkung ajaib di mana akhirnya dia menjadi kaya walaupun tak kurus.

9) Life of Pi

Mengisahkan tentang pengembaraan Pi Patel yang survive di lautan dengan seekor harimau Bengal bernama Richard Parker. Filem ini diadaptasi daripada novel dengan tajuk yang sama. 2 kekuatan cerita ini terletak gaya penceritaannya, serta kehebatan visualnya. Kau tengok harimau dia serius macam real rasa nak syampu bulu Richard Parker dengan Vidal Sassoon. Macam ni lah senang, kau either akan rasa 'deep' gila bila tengok filem ni, ataupun kau akan masuk ke lembah 'deep sleep'.


8) The Cabin in The Woods

Mengisahkan tentang 5 orang sahabat yang terdiri daripada seorang douchebag, seorang negro, seorang bimbo, seorang mat pet, dan seorang gadis pura-pura suci yang pergi berkelah di sebuah kabin terpencil di dalam hutan, terputus dengan hubungan dunia luar. Dengan membaca satu baris ayat penjelasan tersebut berserta melihat tajuk filem, kita pasti boleh mengagak ke mana hala tuju filem ini. Kalau kau negro dan berambut blonde asyik nak tayang payu dara, kau pasti akan dikelar leher oleh pembunuh. Not another super cliche horror / slasher flick?

Begitulah anggapan kita buat kali pertama. Namun begitu sekiranya anda mengambil risiko menonton filem tersebut dengan satu mindset yang anda tahu bagaimana filem itu akan terungkai, maka anda akan disajikan dengan salah satu filem seram yang terbaik sepanjang zaman. Premis yang ditawarkan memang klise seperti yang dijangka, namun begitu aksi kelar-kelar, kejar-mengejar, jerit-menjerit hanyalah secebis aksi daripada sesuatu yang lebih besar, sesuatu yang tidak disangka-sangka. Pacing cerita ini agak perlahan pada mulanya, dan kita akan tertanya-tanya; Apa neraka yang sedang berlaku ni? PERGI MUAT TURUN SECARA HARAM KALAU ANDA TAK SEMPAT TENGOK DI PAWAGAM. Definitely filem horror paling kool untuk tahun 2012.

7) The Hunger Games

Filem ini adalah adaptasi daripada tajuk novel yang sama. Saya tidak pernah langsung membaca novel tersebut maka tiada perbandingan secara langsung yang boleh dilakukan. Tetapi tema filem ini memang 'gelap'. Yelah kau masuk pertandingan dengan kawan kau tetapi in the end kau tahu kau kena hantar dia ke alam barzakh. Itu pun kalau leher kau tidak dipatahkan oleh peserta lain. Lakonan Mistik Muda (X-Men First Class) Jennifer Lawrence memang meyakinkan. Kita tahu dia seorang kakak dan rakan yang protective, tetapi dia bukan seorang gadis yang lemah kerana tahu membuat keputusan yang sukar berdasarkan moral di dalam diri. Scene-scene di dalam hutan ada yang menyentuh hati tetapi most of the times akan membuat anda tak senang duduk kerana aksi memburu dan diburu. Pergilah tonton di pawagam.

6) Skyfall

Template filem Bond; bawak kereta laju-laju, tembak orang jahat, minum arak martini, berzina dengan seorang dua gadis, kemudian menyelamatkan dunia. Tetapi kali ini, Skyfall tampak lebih personal, dan saya berani kata yang filem ini merupakan salah satu filem Bond yang paling unggul. Javier Bardem sebagai villain dia pun ohsem, dengan karekter beliau yang 'flamboyant' dan penuh kejutan. Dari segi aksi, opening scene dia memang membuat anda duduk di hujung kerusi. Bond girl dia juga berwajah eksotik dan kalau tiada orang di sekeliling boleh menjadi erotik.

5) Looper

Ahah! Filem kedua di dalam list ini yang memaparkan Joseph Gordon-Levitt. Filem ini boleh membuat anda pening, jika anda tidak berminat dengan konsep 'Time-space continuum'. Alah kalau boleh faham teori mesin masa Doraemon, anda patutnya faham filem ini juga. Looper mengisahkan tentang Pailang yang menghantar orang yang mereka tak suka balik ke masa lampau untuk dibunuh oleh pembunuh upahan yang digelar 'Looper'. Bukan selalu kita dihidangkan dengan filem sains fiksyen yang membuat penonton berfikir. Ending dia pun mantap, dan hidung Joseph Gordon memang nampak meyakinkan.

4) Pitch Perfect



Filem Pitch Perfect adalah 'surpise package' untuk tahun ini. Sungguh tak sangka aku akan enjoy gila bila tengok cerita ni. Genre filem ini....musical comedy. Ya, memang senang-senang kita akan cuba relate dengan Glee, mahupun High School Musical, lalu akan kata 'Eh menggelabah betul cerita tersebut. Kenyataan tersebut adalah tidak benar. Ya, minat anda terhadap muzik sedikit sebanyak akan mempengaruhi minat anda terhadap filem tersebut, so sebagai peminat muzik secara general, filem ini memang menghiburkan.

Mengisahkan tentang kumpulan acapella Shades yang pernah popular satu masa dahulu di Malaysia yang cuba kembali membuat comeback. Ok tak. Cerita dia pasal grup acapella Barden Bellas yang berusaha untuk menuju puncak gemilang cahaya. Lagu-lagu yang dinyanyikan di dalam filem ini dinyanyikan sendiri oleh pelakon-pelakonnya. Tak sangka you suara Anna Kendrick lagi best daripada Siti Sarah. Arrangement lagu dia memang kreatif, and the girls are genuinely funny, especially Fat Amy. Pergi tonton woit!

3) The Hobbit

Premis dia senang je, kalau kau minat trilogi LOTR, kau akan suka dengan filem ni. Aku suka. Dan aku mula malas untuk taip panjang-panjang. Saya beri 4 setengah tahi bintang.

2) The Dark Knight Rises

Memang tidak syak lagi Christopher Nolan merupakan salah seorang pengarah terbaik sepanjang zaman. Mungkin ada sedikit tekanan terhadap filem ini untuk menyamai standard yang telah ditetapkan oleh filem Batman sebelumnya terutamanya dengan lakonan hebat Heath Ledger sebagai Joker, tetapi Tom Hardy sebagai Bane masih lagi power.

1) The Avengers


Mengisahkan Loki yang sudah bersara dan tidak mahu lagi menjadi stunt double untuk penyanyi 30 Seconds to Mars, Jared Leto yang datang ke bumi dengan niat jahat melalui portal yang dibuka oleh kiub misteri Tesseract. Huru-hara berlaku dan Loki dengan tenang menggunakan skil pukaunya untuk memukau Hawkeye menjadikannya seorang agent MLM yang berjaya, di mana cita-cita sebenar Loki adalah mengumpulkan bala tentera Abrahah Angkasanya untuk menakluk bumi. Nick Fury yang tiada kebolehan untuk menonton Avengers secara tiga dimensi dengan bantuan Robin Scherbatsky kemudiannya cuba mengumpul manusia luar biasa membentuk satu pasukan yang digelar the Azenders. Saja nak test sekali lagi kalian baca betul-betul ke tak the Azenders tu nama band Sam Bunkface.

Terus teranglah saya katakan, setakat The Avengers adalah filem paling epik, paling agung, paling menghiburkan serta paling awesome yang dikeluarkan pada tahun ini. Pure entertainment, at least untuk nerd seperti saya. Mula-mula terfikir juga bagaimana mereka nak balance karekter yang masing-masing ada ego tersendiri both on and off screen, namun begitu setiap watak dapat berdiri dengan sendiri secara seimbang tanpa ada satu watak yang overshadow watak lain. Even Hawkeye pun ada peranan dan ada dialog hehe. Tiada masalah perkembangan karekter di sini kerana hampir semua karekter telah diperkenalkan dalam filem solo masing-masing. Filem ini penuh dengan dialog yang witty, di samping aksi-aksi lucu yang tidak dijangka. Aku tengok haritu versi 3D, so memang lebih awesome daripada biasa la kot.

Begitulah 10 filem kegemaran aku untuk tahun ini. Filem lain yang hampir-hampir masuk senarai adalah 21 Jump Street, The Amazing Spiderman dan Prometheus. Mungkin ada filem lagi yang lagi best tapi aku tak tengok lagi macam Wreck It Ralph ataupun The Perks of Being a Wallflower yang layak dimasukkan ke dalam senarai di atas. Anyway, adakah filem-filem di atas berada di dalam senarai filem terbaik anda untuk tahun ini? Ayuh sila kongsi bersama untuk didebatkan.



7 comments:

zura da cute said...

ijai.........
dengki ler tuh x masukkan BREAKING DAWN PART 2!!!!!!!!!!!!hahahahahaaa

Amirul (aremierulez) said...

Premium Rush no 10 di bawah The Hunger Game??

Looper di bawah Pitch Perfect??

Oh, no!!!

Faizal Rosly said...

citarasa kita nyata berbeza-bezaaa (lagu KRU)

Anoneemus™ said...
This comment has been removed by the author.
Anoneemus™ said...

Saya paling suka rebiu filem Premium Beautiful.

BYW, saya jatuh cinta pada Abg Joe Gordon-Levitt tahun ini.

Faizal Rosly said...

filem yang dia berlakon semua best2 kan. 3 filem di atas, inception, 500 dos, 50/50 semua kool

Anoneemus™ said...

Tengok la The Odd Life of Timothy Green.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...