Monday, April 30, 2012

April Movies!

Hai apa khabar pembaca? Bulan ini menyaksikan salah satu filem yang paling dinanti-nantikan oleh seluruh penggemar filem membuat kemunculan di pawagam. Filem yang dimaksudkan bukanlah filem Jidin Sengal. Musim panas bakal tiba dan ini bermakna kita dapat melihat filem-filem penuh aksi penuh letupan penuh drama dan mungkin sikit-sikit aksi rangkulan hangat dalam filem blockbuster musim panas dari Amerika. Ayuh teruskan membaca.

Ratings:
$$$$$ : wajib ditonton, curi wang daripada ibu masing2
$$$$ : sunat ditonton, gelapkan saja wang koperasi
$$$ : harus ditonton, jika ada wang ptptn yang berlebihan
$$ : makruh ditonton, dermalah wang itu ke masjid
$ : haram ditonton , baik pergi beli Chipster lagi kenyang

Wrath of The Titans

Ulasan ringkas: bosan nak arwah cerita ni tak payah tengok.

Ratings: $$

Battleship

Ulasan ringkas: Pada tahun 2005, NASA menjumpai planet extrasolar dengan syarat yang sama ke Bumi. Atas peluang yang mengandungi hidup pintar, NASA menghantar isyarat yang kuat dari array komunikasi di Hawaii, yang akan dirangsang oleh satelit di orbit. Sekitar masa yang sama, pemalas yang berbakat tetapi tidak berdisiplin Alex Hopper cuba untuk menarik perhatian seorang wanita dengan mendapat burrito ayam itu; keputusan yang menyaksikan Alex memecah masuk ke dalam kedai serbaneka dan tasered oleh pihak polis kemudian. Perempuan itu kemudian diturunkan kepada Samantha Shane, anak perempuan Angkatan Pasifik Amerika Syarikat perintahkan pegawai Naib Laksamana Shane, yang seterusnya atasan Komander Batu Hopper, abang Alex. Bosan dan marah di Alex kerana kekurangan motivasi dan mungkin merosakkan kerjaya sendiri, Stone memaksa beliau untuk menyertai Tentera Laut Amerika Syarikat.


Nampak macam gempak ulasan di atas tetapi hakikatnya aku gugel translate je dari wikipedia. Saja nak test korang betul-betul baca ataupun sekadar tengok gambar. Filem ini diilhamkan dari permainan zaman kanak-kanak Battleship. Alah yang kau setting kau punya kapal lepas tu teka di mana kapal pihak lawan tu. Sekali lalu tengok trailer nampak macam ada mood Transformers di situ. Letup-letup. Kemusnahan. Sikit-sikit kepayuan. Dari segi skrip dan olahan cerita, memang klise dan rapuh tetapi kekuatan cerita ini terletak pada efeknya. Tapi kan kalau nak lagi berkesan menyelami emosi penonton, bila kata filem ini berdasarkan permainan kanak-kanak Battleship, aku sebagai pengarah syok sendiri mungkin akan membuat kisah tentang seorang ayah yang menghadiahkan anaknya permainan Battleship walaupun hidup di dalam kemiskinan. Lepas tu si anak berjaya masuk ke pertandingan Battleship peringkat kebangsaan tetapi apabila beliau pulang ke rumah untuk memberitahu berita gembira tersebut kepada ayahnya, ayahnya telahpun meninggal dunia. Amacam beremosi tak cerita aku?

Ratings: $$$

The Cabin in the Woods

Ulasan ringkas: Mengisahkan tentang 5 orang sahabat yang terdiri daripada seorang douchebag, seorang negro, seorang bimbo, seorang mat pet, dan seorang gadis pura-pura suci yang pergi berkelah di sebuah kabin terpencil di dalam hutan, terputus dengan hubungan dunia luar. Dengan membaca satu baris ayat penjelasan tersebut berserta melihat tajuk filem, kita pasti boleh mengagak ke mana hala tuju filem ini. Kalau kau negro dan berambut blonde asyik nak tayang payu dara, kau pasti akan dikelar leher oleh pembunuh. Not another super cliche horror / slasher flick?

Begitulah anggapan kita buat kali pertama. Namun begitu sekiranya anda mengambil risiko menonton filem tersebut dengan satu mindset yang anda tahu bagaimana filem itu akan terungkai, maka anda akan disajikan dengan salah satu filem seram yang terbaik sepanjang zaman. Premis yang ditawarkan memang klise seperti yang dijangka, namun begitu aksi kelar-kelar, kejar-mengejar, jerit-menjerit hanyalah secebis aksi daripada sesuatu yang lebih besar, sesuatu yang tidak disangka-sangka. Pacing cerita ini agak perlahan pada mulanya, dan kita akan tertanya-tanya; Apa neraka yang sedang berlaku ni? Depa build up sikit-sikit sebelum mengecapi kemuncak syahwat. Kalau sesi review dulu-dulu aku sering bagi spoiler nak bagi kalian sakit hati, tapi kali ini memang aku mahu kalian tonton sendiri filem ini di pawagam. Seriously kalau korang kata tak best, aku akan bayar separuh duit corn in cup kalian.

Ratings: $$$$ 1/2

The Avengers

Ulasan ringkas: Mengisahkan Loki yang sudah bersara dan tidak mahu lagi menjadi stunt double untuk penyanyi 30 Seconds to Mars, Jared Leto yang datang ke bumi dengan niat jahat melalui portal yang dibuka oleh kiub misteri Tesseract. Huru-hara berlaku dan Loki dengan tenang menggunakan skil pukaunya untuk memukau Hawkeye menjadikannya seorang agent MLM yang berjaya, di mana cita-cita sebenar Loki adalah mengumpulkan bala tentera Abrahah Angkasanya untuk menakluk bumi. Nick Fury yang tiada kebolehan untuk menonton Avengers secara tiga dimensi dengan bantuan Robin Scherbatsky kemudiannya cuba mengumpul manusia luar biasa membentuk satu pasukan yang digelar the Azenders. Saja nak test sekali lagi kalian baca betul-betul ke tak the Azenders tu nama band Sam Bunkface.

Terus teranglah saya katakan, setakat The Avengers adalah filem paling epik, paling agung, paling menghiburkan serta paling awesome yang dikeluarkan pada tahun ini. Pure entertainment, at least untuk nerd seperti saya. Mula-mula terfikir juga bagaimana mereka nak balance karekter yang masing-masing ada ego tersendiri both on and off screen, namun begitu setiap watak dapat berdiri dengan sendiri secara seimbang tanpa ada satu watak yang overshadow watak lain. Even Hawkeye pun ada peranan dan ada dialog hehe. Tiada masalah perkembangan karekter di sini kerana hampir semua karekter telah diperkenalkan dalam filem solo masing-masing. Filem ini penuh dengan dialog yang witty, di samping aksi-aksi lucu yang tidak dijangka. Aku tengok haritu versi 3D, so memang lebih awesome daripada biasa la kot.

Ratings: $$$$$

Apa pendapat kalian tentang filem-filem di atas? What the whattt? Kalian tak tengok The Avengers lagi? Ish ish ish. Sudah terlambat untuk membeli tiket nampaknya bulan November nantilah baru kalian dapat tengok.

Friday, April 20, 2012

Somebody gonna get hurt real bad...and that somebody is Redtix

Sepatutnya entri ini dijadikan sebagai medium untuk takbur, riak dan bongkak kerana saya berjaya membeli tiket persembahan Russell Peters di Stadium Malawati pada 12 May nanti. Sepatutnya saya dah bergambar dengan baring-baring buat muncung itik sambil bergaya dengan tiket untuk bagi kalian yang tiada tiket ni panas hati. Sepatutnyalah. Namun begitu akibat berniat untuk bongkak, saya telah menerima balasan di dunia menyebabkan saya tunduk ke bumi. Tiket yang dibeli masih tidak sampai-sampai lagi. Semua ini salah Redtix Air Asia. Entri takbur akan bertukar menjadi entri kompelin. Ayuh teruskan membaca.

Desas desus tentang kehadiran pelucu bangsat Russell Peters mula tersebar di Twitter. Khabar angin itu disahkan sendiri oleh Russell di laman Twitter beliau. Russell ni memang popular dengan jenaka-jenaka perkauman tanpa batasannya. Kepopularitian beliau memang lebih dari Madonna sehinggakan masa show beliau di Dubai sold out dalam masa 8 minit saja.

Berbekalkan maklumat itu, aku pun bangun awal la pada hari Rabu 18 April yang lalu kerana tiket akan mula dijual secara online di laman Ticketpro dan Redtix pada pukul 9 pagi. Memang dah standby dengan kad kredit isteri serta kad kredit mama sebagai backup sambil dok refresh tunggu butang 'Buy Now' muncul. Masuk je pukul 9, cikai mak lampir website Ticketpro terus tak boleh masuk kena queue. Ok foine. Aku try kat Redtix pulak sama juga.

By 9.30, barulah muncul option untuk membeli tiket. Tapi semua tempat duduk sudah sold out, yang tinggal hanya tiket RM438 dengan RM338 saja. Gilak ah ding dong. Bak kata Russell sendiri dan bukan kenyataan rasis saya, buat apa nak bayar mahal-mahal untuk tengok orang India bercakap. Tiada pilihan kena ambil yang RM338. Lepastu keluarlah satu kenyataan yang memberitahu tiket telah dibook dan confirmation email akan dihantar berserta tiket dalam bentuk PDF. Since aku bekerja aku pun terusla pergi kerja tanpa mandi sekadar pakai ubat ketiak Avon je.

Sampai di pejabat aku check inbox, tak ada pun tiket. Ok rileks la kejap. Lepas makan tengahari aku check lagi, masih tiada. Hmm. Balik rumah malam aku check lagi, what the what masih tiada tiket? Huiii terus mencarut ringan aku. Aku pun pergila ke laman Fesbuk Redtix untuk membuat aduan, sekali aku nampak ramai lagi orang yang nasib sama macam aku masih tak dapat tiket.


Apa yang membuatkan aku terjengkel adalah sikap tidak professional Redtix itu sendiri. Dahla sistem macam budak-budak tahun satu di jurusan IT di Universiti, butang login pun tak ada kat laman web Redtix tu. Lepas tu dahla tiada confirmation number yang boleh dijadikan bukti pembelian tiket, sekadar boleh harapkan statement dari bank je. Lepastu emel aku (dan emel-emel orang lain) masih tidak berbalas, telefon tak angkat dan diorang pun senyap membisu je. At least bagilah statement cakap ada masalah teknikal ke, pejabat terbakar je ni diam je. BE A MAN (dalam eksen Chinese)(edit: ketika entri ini dipublish mereka baru keluarkan kenyataan cakap ada masalah).

Sehingga kini, aku masih belum mendapat tiket. Ahh. Rasa macam baru lepas kena scam yang lebih menguntungkan daripada jual bengkung kurus. Sudahlah. Aku nak pergi kerja. Kalian pergi tak Russell Peters? Ke tak sempat beli tiket? Hik hik hik. Yang dah ada tiket pun toksah nak syok sangat bila-bila je Pakcik Rais boleh kenselkan persembahan tersebut.

UPDATE: DAH DAPAT TIKET HIHI. Terima kasih Redtix kerana membalas jua mesej walaupun lambat.

Thursday, April 19, 2012

Teka-Teki Bersama Ijaicool 2

Hai apa khabar pembaca? Kembali lagi kita dalam segmen teka-teki bersama ijaicool. Di Bangi ini, aku adalah juara bertahan dalam Pertandingan Teka-Teki tahunan yang diwujudkan oleh Surau Al-Kauthar Seksyen 4 sebagai langkah untuk mengatasi masalah sosial yang melanda para remaja. Lebih baik berteka-teki daripada pergi mengumpat bukan. Maka di sini saya ingin berkongsi beberapa teka-teki yang ditanyakan di laman web sosial Twitter. What the what? Kalian tiada Twitter dan masih post status setiap 5 minit di Fesbuk tanpa mengetahui tindakan kalian itu dibenci dan tiada orang pun baca status tersebut sebab kawan-kawan kalian dah unsubsribe daripada segala aktiviti anda? Sudah, sila jawab teka-teki di bawah dengan kejujuran. Ok sila catat jawapan anda di atas kertas manila terlebih dahulu sebelum mengklik Read More untuk mengetahui jawapannya.

1) Apa beza angkawasan dan perempuan?

2) Dalam banyak-banyak keju, keju apa yang didambakan oleh gadis-gadis?

3) Dalam banyak-banyak keju, keju apa yang menjadi rebutan?

4) Dalam banyak-banyak kek, kek apa yang selalu marah?

5) Masuk keras, keluar lembik. Apakah dia?

6) Manusia apakah yang tak makan, tak tidur dan tak meninggal?

7) Dalam banyak-banyak benda yang diimport, benda apakah yang paling penting sekali?

8) Jika Transformers ada ibu bapa, apakah gelaran mereka?

9) Jika seorang Transformers lahir sebagai Autobot tetapi nak sangat jadi Decepticon, kita nak panggil apa?

10) Pengurus pasukan bolasepak manakah yang suka berlari?

11) Jika boyband hangat masakini One Direction ingin membentuk sebuah kumpulan Nasheed, nama apakah yang akan mereka pilih?

Jawapan:

1) Angkasawan datang ke bulan, perempuan didatangi bulan

2) Kejujuran dalam percintaan

3) Kejuaraan Liga Perdana Inggeris

4) Ciskek!

5) Stokin. Hamsap kalian ni fikir yang bukan-bukan.

6) Raja, sebab baginda santap, beradu dan mangkat.

7) Important

8) Transparent

9) Transgender

10) Luiz Felipe Suko-lari

11) One Qiblat. Kahkahkah lucunya aku


Anda rasa anda boleh merampas gelaran Putera Teka-Teki saya? Ayuh bagi teka-teki yang orang tak berapa familiar untuk diteka bersama-sama.

Tuesday, April 10, 2012

Universal Studios Singapore

Hai apa khabar pembaca? Pada 2 Mac yang lalu, saya sepatutnya pergi menonton konsert kugiran paling hebat di cakerawala Foo Fighters Singapura, namun begitu konsert itu telah dibatalkan pada saat-saat akhir. Perjalanan ke Singapura tetap diteruskan agar isteri tidak berkecil hati dan bagi silent treatment selama 3 hari kerana saya telah menjanjikan sesi berbulan madu ringkas di sana. Lagipun tiket kapal terbang sudah dibayar, hotel pun sudah ditempah. Setelah membaham dadah untuk mengelakkan muntah akibat menaiki kenderaan awam, kami pun menuju ke Singapura . Ayuh teruskan membaca entri yang panjang ini.

Kami menetap di Fragrance Hotel berhampiran dengan venue konsert di The Padang. Yang cikai mak lampirnya, masa datang nak check in, tiba-tiba depa kata transaksi sebelumnya tidak berjaya menjadikan kami roomless untuk dua hari, tapi depa tak habaq awai-awai pun. Dengan garangnya aku terus mengoyakkan kemeja aku menampakkan jersey Harimau Malaya di dalam. Dah mengalir air mazi di mata pekerja hotel itu akibat kecuakan lalu beliau pun mendapatkan kami sebuah bilik dengan harga yang sama berserta complimentary Wifi di cawangan Fragrance Hotel yang lain. Tapi bilik dia memang kecik nak arwah. Memang tak cukup ruangla kalau nak buat role playing erotik halal yang selama ini sekadar bermain di minda. Kalau tahu konsert dibatalkan pasti aku akan cari hotel yang lebih menarik.

Anyway, first day sekadar jalan-jalan di Bugis Road dan membeli-belah sambil mengharapkan kekayaan muncul tanpa sebarang usaha ataupun bersusah payah menjual bengkung di Fountain of Wealth. Hari kedua baru pergi Universal Studios Singapore (USS). Banyak cara untuk pergi ke sana. Naik MRT boleh tapi kami memilih untuk naik teksi SD8 dari hotel bahagi 2 baru SGD4 seorang so lagi jimat. Sampai kat USS around 9.30 pagi, time tu pun dah ramai orang. Harga tiket semasa waktu kemuncak syahwat adalah SGD70 untuk orang yang dah baligh. Oleh kerana wiken terlalu ramai orang, maka anda digalakkan untuk membeli Express Pass dengan harga SGD50 seorang (peak). Ya memang cekik darah tetapi kalau anda tak beli dan anda bukan jenis yang berani bertumbuk dengan pengunjung lain untuk naik rides, anda mungkin perlu menunggu sekurang-kurangnya 40 minit untuk naik setiap ride. Orang pertama yang datang tak solat subuh terus pergi USS akan diberi keistimewaan untuk membuat ucapan pembukaan sebelum pintu pagar dibuka pada pukul 10 pagi.


USS dibahagikan kepada beberapa daerah iaitu Hollywood, New York, Sci-Fi City, Ancient Egypt, Lost World, Far Far Away dan Madagascar. Daerah yang pertama yang akan anda terjah adalah Hollywoooooooooooooooooooooooood (reference kepada Heejun Han). Seperti namanya, kawasan ini bertemakan gilang gemilang sinar cahaya gemerlapan seperti di Hollywood, dengan menampilkan ikon-ikon dari barat seperti Frankenstein dan Marilyn Manson eh Monroe yang tersembul buah dadanya so isteri tak kasi ambil gambar. Ada banyak kedai cenderahati bertemakan Hollywood yang menjual tshirt, trofi Oscar, key chain minimum SGD5.



Di sini juga terdapat Hollywood Theater yang mempamerkan aksi musikal raksasa Monster Rock. Ohh show ini kelihatan seperti musikal biasa tetapi hakikatnya berbaur seksual dengan aksi-aksi ghairah para penyanyi yang suaranya taklah sedap sangat tetapi pakaian depa semua (gadis2) boleh menyebabkan berlakunya pergerakan di dalam seluar. So tak sesuailah untuk kanak-kanak di bawah umur hihi.


Daerah seterusnya, New York. Tak ada wang nak pergi New York di Amerika, di sini anda boleh merasai kenewyorkannya dengan landmark-landmark yang konon-konon ada kat New York. Entahlah aku mana pernah pergi New York sebenar. Tarikan utama di sini adalah Lights, Camera, Action! yang dihoskan sendiri oleh Steven Spielberg. Jangan tertipu dia hoskan secara rakaman sahaja penatla dia tiap-tiap berapa minit dia nak kena eksplen benda yang sama kat kalian. Apa yang cuba ditonjolkan di dalam studio ini adalah bagaimana hari yang tenang tiba-tiba bertukar menjadi gundah gulana dengan ribut taufan yang tiba-tiba muncul. Lepas tu adalah budak-budak Pavilion yang tiba-tiba shuffle di sekitar kawasan tersebut.

Daerah seterusnya, Sci-Fi City. Bandar ini dipenuhi dengan tarikan-tarikan yang hebat. Paling popular sudah pastilah Transformers: The Ride. Ni ceq nak habaq mai kalau ang takdak Express Paih, toksah dok mimpila nak naik benda alah ni kalau tak tunggu at least 45 minit. Disebabkan aku dan da'killa ada pas express ni maka aku pun terus masuk di ruangan orang istimewa dengan takbur sambil memandang sinis orang-orang yang kena beratur. Tapi pas express ni boleh guna sekali je untuk setiap rides. Huiii ride ini memang awesome. Kecut perut juga membantu Optimus Prime menentang Diseptikon durjana. 3Dnya boleh tahan tampak macam kau betul-betul berada di medan perang.



Di Sci-Fi City juga ada rollercoaster berkembar yang sekadar tengok tapi tak naik pun boleh luruh testis. Bertemakan siri TV popular Battlestar Galactica anda boleh menguji kekentalan testis anda dengan menyokong Human ataupun Cylon. Err tapi aku tak naik menatang ni sebab time tu depa tutup sebab hujan renyai-renyai. Next!


Selamat datang ke Mesir Purba. Berdasarkan kajian yang aku lakukan di Internet, indoor rollercoaster The Mummy Revenge adalah ride yang anda wajib naik. Malangnya time aku datang depa tengah buat maintenance. Ok tak apa sat lagi datang balik. So kami pun naikla ride Treasure Hunters di seberang. Biar aku bagi spoiler; Treasure Hunters ini adalah ride untuk kanak-kanak ataupun pasangan yang ingin ringan-ringan. Tak percaya? Pergilah beratur 50 minit untuk naik ride itu. Nasib baik aku ada Express Pass so takdelah terjengkel sangat.



Lapaqnya. Kami makan tengahari di Oasis Spice Café dalam Ancient Egypt ni. Restoran ini menghidangkan makanan-makanan dari Timur Tengah sambil didendangkan dengan lagu-lagu nyanyian kugiran Oasis. Secara umumnya, harga makanan dan minuman di Singapura ni sama je dengan kita, mengikut taraf hidup depa la. Nampak mahal bila kita dah convert ke duit kita. Aaaanyway, dah kenyang makan kembali ke The Mummy Revenge la kan. Orait dah bukak, kembali riak dengan Express Pass sambil masuk ke dalam Pyramid. Tiba-tiba nampak pulak satu papan tanda amaran: "Warning, this is a high speed rollercoaster bla bla bla gugur testis bla bla bla too late to turn back bla bla bla...". Oh em ji. Dayus gila kalau aku biarkan isteri sorang je naik sedangkan aku menggigil testis di sudut-sudut gelap. Peluh dingin mula membasahi dahi. Aku tergagap-gagap membaca ayat hafazan PAFA tatkala melihat wajah Imhotep yang cuba untuk menghantar sumpahannya. The rest hanya jeritan bapuk aku yang kedengaran. Sumpah kecut perut naik menatang ni.


Kalau kalian jenis yang testis layu tak berani naik roller coaster, kalian boleh bergambar dengan karekter-karekter yang sentiasa serius dalam memainkan watak masing-masing. Siapa klik gambar di bawah itu tandanya anda nak tengok klivej dan alur ari-ari dengan lebih jelas. Pervert.



Ok daerah seterusnya, The Lost World. The Lost World terbahagi kepada dua bahagian, Jurassic Park dengan Waterworld. Kat Jurassic Park anda boleh naik Canopy Flyer, macam rollercoaster tergantung untuk kanak-kanak. Kecut perut sikit-sikit uols.




Anda pernah menonton filem Waterworld lakonan Kevin Costner? Since Kevin Costner dah tak ada orang nak hire untuk berlakon filem lagi, beliau digaji untuk berlakon dalam pertunjukan secara langsung Waterworld ini. Ada boleh saksikan aksi-aksi heroin dibasahi air, berserta dengan letupan dan backflip daripada jetski. Kalau nak lagi best, pastikan anda duduk menonton di barisan hadapan sekali.



Seterusnya, Far Far Away! Tarikan yang pertama yang aku masuk di daerah ini adalah Donkey LIVE. Ini adalah satu show yang unik, di mana anda boleh menonton stand up comedy daripada Donkey sambil berinteraksi dengan beliau secara langsung. Suara lebih kurang, kurang sopan pun lebih kurang namun jenaka-jenaka beliau adalah jenaka yang menstereotypekan penduduk-penduduk di Asia Tenggara.


Satu kisah menarik berlaku; dalam satu sesi soal jawab bersama penonton, Donkey pun tanyalah kat sorang budak tu, "What is the most interesting that you've seen so far?" Ok ini jawapan yang aku dengar; PORN. Aku tak ezajerit Donkey pun dengar benda yang sama dia cakap "Yeahh I heard what you heard Raoul" Raoul tu assistant Donkey. What the whatt tergamam aku ataupun mungkin budak tu maksudkan benda lain keluar benda lain. Mak Abah dia dah memang bercadang nak buang anak dah akibat kemaluan.


Show seterusnya, Shrek 4D Adventure. Kira macam nombor ekor Magnum 4D lah. Amacam lucu tak selitan jenaka aku tu. Baguslah kita dapat tengok content baru tentang Shrek yang direka khas untuk show ini. 4D tu cemana pulak? Di samping imej 3D yang anda lihat, anda akan turut merasa efek-efek lain secara live seperti pancutan air serta bau banjingan ketika Shrek kentut.

Kat Far-Far Away ada satu rollercoaster nama dia Enchanted Airways. Tak menakutkan sangat rollercoaster ini. Lepastu anda boleh bergambar dengan karekter-karekter dari siri Shrek seperti Puss In Boots ataupun pergi beraya di rumah Shrek. Memang berhati mulia si Puss ni kalau kalian lihat gambar di bawah dia sedang cover baju No Fat Chick aku haha.



Ok zon terakhir, Madagascar. I laik to muvit muvit yu laik tu MUVIT! Madagascar ini memang direka khas untuk kanak-kanak. Satu-satunya ride yang aku naik di sini adalah Madagascar: A Crate Adventure. Naik bot yang dijamin tak karam bersama-sama mengembara dengan Alex, Marty, Melman and Gloria. Dan penguin durjana. Dan lemurs. Dan monyet.


Ok dah naik parkinson dah jari aku ni menaip. Ok kuiz bulanan. Jika anda benar-benar membaca keseluruhan entri, berapa kalikah saya menyebut perkataan testis? Jawapan yang tepat mungkin akan memenangi set jam tangan Roscani ataupun didoakan mendapat jodoh yang beriman. Kesimpulannya, lawatan ke USS ini memang meletihkan, tetapi sangat menyeronokkan. Alah sekali sekala apa salahnya janganla kedekut sangat nak belanja adik anda ke Pak Ngah anda ke untuk naik rollercoaster. Jika anda pernah melawat USS, ayuh kongsikan juga pengalaman anda. Babai.

Tuesday, April 3, 2012

Ulasan Alienware x51

Hai apa khabar pembaca? Untuk pengetahuan kalian, PC saya sudah hampir tiga bulan meninggal dunia. Oleh kerana kesibukan menguruskan perkahwinan, saya biarkan saja PC saya terdampar di dalam bilik tanpa sebarang usaha untuk membaikinya. Rasanya hard disk yang rosak sebab depa hari-hari bagi warning suruh backup sebab hard drive nak fail. Lagipun dah kahwin boleh pinjam Mekbuk isteri. Tetapi sebagai penyokong tegar produk Maikrosof, guna Mekbuk ni makruh.

Oleh kerana aku sudah malas dan tiada masa hendak membina PC sendiri, aku pun bercadang untuk membeli produk OEM saja. Mula-mula ingat nak beli laptop. So aku pun browse lah ke laman web Dell. Tiba-tiba ternampak pulak produk Alienware. Ada model baru Alienware x51. Aku pun klik. Sedar-sedar je dah buat bayaran. Macam ni la kot perasaan gadis-gadis membeli baju ropol-ropol di Poplook. Impulse shopping istilah dia. Anyway ayuh kita kaji sifat-sifat mahmudah dan mazmumah PC ini.

Unboxing

Bilamana kita berbicara tentang Alienware, kita akan terbayangkan satu mesin dalam kotak besar, serta tag harganya yang melampau mahal itu. Tetapi pihak Alienware telah membuat satu approach yang baru di mana mereka telah mengeluarkan X51 yang membawakan konsep 'Small Form Factor' (SFF), namun masih mengekalkan sifat kebinatangannya dengan harga yang berpatutan, sekaligus menjadikannya satu faktor untuk serious gamer mendapatkan model ini sebagai alternatif.

Tempoh dari memesan secara online, pemasangan di kilang serta penghantaran ke rumah hanya mengambil masa kurang dua minggu. Kalau nak beli directly kat Midvalley ada jual, tapi aku tak periksa haritu ada perbezaan harga ataupun tak. X51 datang dengan kotak unik, dan disertakan dengan kotak yang berisi standard USB keyboard, mouse, external power supply and DVD software yang relevan.





Rekabentuk

Sebagaimana yang saya katakan tadi, model X51 dibina dalam bentuk SFF, seperti casing micro ATX lain di pasaran. Seriously, sekali pandang nampak macam mesin yang lemah tetapi bak kata pepatah nerd, "Don't judge a PC by its casing". Cuba bandingkan saiz dia dengan PC lama aku serta konsol Xbox 360 dan PS3.



Senanglah boleh letak kat mana-mana jimat ruang. Trademark wajah makhluk asing dengan mata yang menyala masih dikekalkan. Warta mata boleh ditukar sesuka hati dengan warna pelangi menggunakan Alienware FX Editor. Logonya juga boleh diubah mengikut orientasi sama ada kita hendak letak secara vertical ataupun horizontal.



Spesifikasi

Alienware x51 datang dengan dua model; yang bezanya adalah pada processor (i5 atau i7), RAM (4GB atau 8GB), dan graphic card (1GB GT 545 atau GTX 555). Aku angkat yang GTX 555. Kedua-dua model datang dengan Windows 7 Home Premium SP1 64-bit. Blu ray drive adalah optional dan aku tak ambil sebab dah ada blu ray player hadiah kahwin. Specifikasi penuh boleh dilihat di sini

Walaupun tampak kecil, tetapi x51 memiliki banyak port. USB je dah ada 8, termasuk 2 port USB 3.0. Di belakang ada HDMI port (onboard) dan 2 dvi dan 1 mini HDMI (di graphic card). So secara teknikalnya kau boleh je guna monitor biasa cucuk kat HDMI onboard untuk main Fesbuk dan mini HDMI tu cucuk kat tv 42 inci kau untuk main Skyrim dalam resolusi 1080p walaupun aku dah beli di PS3. Sistem 'Optimus' daripada Nvidia turut diaplikasikan di mana kalau kau sekadar browse laman blog keji ijaicool dia guna chipset Intel bila main game baru dia guna Nvidia. Jimatlah bil letrik bulan-bulan.

Walaupun dalam laman web rasmi kata x51 ni boleh diupgrade dengan mudah, tetapi aku tak rasa boleh senang-senang je nak upgrade, especially dia punya graphic card. Ini kerana x51 guna external power supply dengan kuasa 330w, maka susahnya nak cari kad yang berkuasa serta saiz yang boleh muat dalam casing x51. Hard disk dia pun tak pakai SSD tapi aku bukan pernah pakai SSD pun sebelum ni so taktaula if perbezaan dia ketara.

Sifat-sifat Mazmumah

Ini adalah mesim OEM daripada Dell, maka bila kau ada problem dengan Windows dan kau call Maikrosof untuk bantuan, mereka tanpa banyak soal akan deflect kau pergi ke Dell. So far aku guna ok je, tetapi adalah beberapa masalah KECIL yang muncul seperti BLUE SCREEN yang datang secara tiba-tiba. Buat masa ini aku tak boleh nak recreate BSOD tersebut tetapi aku sempat kaji minidump files dia yang menuding jadi kepada graphic card. Aku dah install driver direcly dari OEM dan tidak install optional driver daripada Windows Update.

Selain itu, menda alah ni preinstalled dengan McAfee, sebuah antivirus yang bangang kerana tidak compatible dengan banyak benda. Aku tak boleh install Zune untuk Windows Phone kerana nanti McAfee akan hang. Tunggulah dah tamat lesen akanku minta perlindungan Datuk Lee Chong Wei.

Kesimpulan

X51 dicipta untuk orang-orang yang dah malas mahupun tiada masa untuk membina PC gaming sendiri seperti aku, dengan harga yang berpatutan. Aku siap tambah Microsoft Office Home and Student lagi. Ini adalah produk mampu milik sebab aku bayar bulan-bulan selama dua belas bulan macam bayar duit kereta Kancil. Sure anda boleh kata dengan harga yang sama, anda mungkin boleh bina PC yang hebat SEDIKIT daripada spesifikasi di atas, tetapi untuk mendapatkan komponen yang boleh muat dengan saiz casing seperti di atas adalah sukar sekali. Tetapi dia anda merupakan orang yang suka upgrade komputer, ini bukanlah produk untuk anda. Sekian, semoga anda mendapat manfaat daripada ulasan di atas. Thoughts?

p.s. walaupun sudah ada pc itu tak bermakna blog akan dikemaskini kerapkali :(

Monday, April 2, 2012

Cara-Cara Untuk Bergurau di Hari April Fool #3

Hai apa khabar pembaca? Hari ini adalah 1 April. Mengikut budaya barat yang tidak patut dicontohi, tarikh 1 April dijadikan sebagai medium untuk berjenaka dan bergurau senda bersama rakan-rakan tercinta. Di sesetengah petempatan di kawasan pedalaman, 1 April dijadikan sebagai hari cuti umum di mana puak-puak tertentu akan menghabiskan masa membuat prank sesama sendiri instead of pergi memburu. Maka hari ini saya ingin berkongsi tips-tips gurauan manja yang boleh merapatkan hubungan anda dengan rakan-rakan anda. Ayuh teruskan membaca.

Ok tipu, ada satu tips sahaja. Jika kalian ada blog, dan kalian tahu ada orang baca blog kalian, privatekan sahaja blog korang pada 1 April. Yes sekali lagi, kalian telah terkena gurauan manja saya. Of course anda tidak akan dapat membaca entri ini sehingga esok hari (which is sekarang). Hahaha bagaimana perasaan anda bila datang ke blog ini dan melihat imej ala-ala di bawah tadi?


What the what? Again Faizal? Tahun lepas serta tahun lepas-lepas bukankan sudah membuat taktik ini? Ahhh tak kira. Pembaca veteran masih lagi terpedaya. Jika anda ada datang ke blog ini tadi dan 'terpedaya' dengan jenaka saya, sila kongsikan perasaan benci anda di ruangan komen. Sebelum itu aku kita lihat testismonial kemarahan yang dilemparkan di Twitter akibat tak dapat membaca blog.


Amacam lucu tak? Selamat Hari April Fool semua. Eh ustaz Faizal al-Kacaki cakap tak elok sambut April Fool ni. Tapi yang ini bukan April Fool; selamat hari jadi Akif anak Apai!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...