Thursday, August 30, 2012

Pengalaman Berhari Raya di Kampung

Hai apa khabar kalian? Sudah kembali mendapat berat badan sebelum Ramadhan setelah membaham lemang dan rendang malam dan siang? Tahun ini merupakan tahun pertama aku beraya di kampung setelah bertahun-tahun beraya di Bangi. Aku sudah lama dah tiada kampung sendiri. Masa atuk dengan nenek aku masih hidup pun, 'kampung' aku bukanlah kampung yang sebenar kerana tiada ciri-ciri kekampungan langsung. Satu kat Bandar Baru Selayang, satu lagi kat Serdang. Kat Selayang tu dahla dalam KL, hari raya Pertama selepas bermaaf-maafkan boleh terus pergi Yaohan. Serdang tu 20 minit je dari Bangi nak nyanyi lagu Balik Kampung pun baru sampai chorus dah sampai rumah nenek. Tapi tahun ni merupakan tahun pertama aku beraya sebagai suami. Setelah kalah one two jus dengan isteri, maka aku dengan redha pergi beraya di kampung halaman da'Killa di Perlis. Di sini aku ingin berkongsi pengalaman tentang perbezaan berhari raya di Bangi dengan di Perlis. Ayuh teruskan membaca.

Pada mulanya kami bercadang untuk pulang menaiki kapal terbang sebab bulan puasa kan letihla nak drive. Tetapi makin dekat dengan hari raya harga tiket pun macam cikai mak lampir mahalnya. Dua orang pergi balik dah dekat RM700. So kenalah memandu. Aku suka je drive sebenarnya sebab naik kapal terbang nanti mabuk udara. So hari Khamis sebelum raya lepas sahur je terus bergerak. Walaupun perjalanan melebihi 2 marhalah, aku tidaklah menggunakan kesempatan itu untuk berbuka puasa walaupun ada roti bilis Hi-5 sebagai langkah berjaga-jaga. Oklah jalan tak jem pukul 12.30pm dah sampai.

Ayuh kita cerita sikit pasai Perlis. Perlis ni takdelah besar sangat sebenarnya. Kalau aku cakap besar lebih kurang Bangi nanti isteri beri layanan senyap selama seminggu pula. Kat Perlis tiada wayang, kalau gadis Kangaq nak memenuhi fantasi percintaan mereka, kena pergi Aloq Setaq untuk tengok Twilight. Kat Perlis juga tiada McDonald, tapi Radix Fried Chicken ada banyak. Gedung membeli-belah yang paling besar adalah The Store, dan jika dibandingkan dengan Shah Alam Darul Roundabout, kat Perlis ni ada satu je roundabout. So memang aman damailah. Yang bestnya adalah part makanan; nak pergi makan seafood 15 minit je untuk ke Kuala Perlis. Kalau nak beli jersey Menyu yang kualitinya hampir sama dengan jersey tulen, hanya 30 minit untuk ke Padang Besar di samping boleh makan tomyam siam yang authentic.

Rumah Da'killa sebenarnya bukanlah di kawasan kampung, rumah dia rumah teres dua tingkat. Tapi at least dia ada kampung sebenar yang benar-benar kampung. Maksud saya, bukan di dalam kawasan perumahan, ada sawah bendang di sekeliling, ada sungai depan rumah dan tiada hiruk pikuk kotaraya. Time puasa haritu memang aku lebih banyak main Macbook Da'Killa daripada menolong mak mertua buat persiapan raya. Tapi kalau asyik duduk dalam bilik je nanti dituduh jadi menantu tak guna pula. So sebagai bukti aku ni memang menantu kesayangan, lihatlah bagaimana aku warta kota membuat KETUPAT PALAS. Dalam banyak-banyak ketupat, ketupat apakah yang paling popular dan digemari oleh golongan remaja? Ketupat Palas Jazz. Sedikit elemen komedi diselitkan di situ. Haa terkagum sejenak kan kalian melihat gambar di bawah? Hakikatnya aku sekadar mencabut dan membuka daun. Gila kau nak anyam mana aku reti anyam baju Menyu aku tahulah. Kat Perlis, mereka tak buat nasi himpit macam orang Selangor, dan rendang dan kuah kacang bukanlah hidangan utama. Depa pakai gulai kari teruih.


Ok, Hari Raya! Aku tahun ni tiada baju raya. Nasib baik Tuhan masih sayangkan aku still boleh pakai seluar baju Melayu lama ataupun terpaksa tahan nafas banyak. Nak tuang semayang raya tak manisla kan di hadapan mertua. Ok semayang raya kat Perlis ada beberapa perbezaan. Depa punya takbir raya, Allahuakbar dia dua kali je. Kat sini dan dengan yang artis-artis selalu takbir kat TV tu, tiga kali. Lepastu time baca Al-Fatihah, Bismillah dia tak dengar. Di sini juga orang-orang duduk mendengar khutbah raya tak macam kita lepas habis semayang sunat terus nak pergi rumah makwe.

Dah habis semayang balik rumah barulah bersalam-salaman. Aku rileks je salam mana main keluar air mata semua ni. Lepas tu baru kami pulang ke kampung. Banyak juga cabaran bila pergi rumah sedara mara isteri ni. Aku ni dahla jenis yang pendiam, lepastu time mereka cuba berbual, aku pula yang tak faham. Depa punya loghat utagha memang pekat gila. Aku kalau nampak orang gelak, aku pun folo jela gelak agar tak nampak kekok. Lepastu time jalan-jalan ada nampak rumah terbuka Shahidan Kasim bekas MB Perlis. Dia tiap-tiap tahun buat open house dan bagi duit raya. orang tua dah lanjut usia pun turut beratur nak minta duit raya.

Padang Besar time raya mereka bukannya reti nak tutup kedai. So raya ketiga kami pun pergilah melawat sana. Aku beli bantal 3 segi yang boleh tarik jadi tilam tu. Apatah nama dia. Kalau pergi sini yang orang selalu nak kirim, kacang gajus dengan jersey bola la. Kau pakailah jersey original kau tu, lepastu pergi compare dengan jersey gred AAA kat sana, serius tak boleh nak beza haha.

Aku stay kat Perlis sampai hari Rabu. Pagi Rabu tu dah gerak nak balik sebab takut jalan jem. Ingatkan balik awal boleh selamat tapi jem jugak dekat Perak tu. Ahh rindunya Bangi bandar halaman. Ok rindu PC dengan PC3 sebenarnya hihi. Begitulah pengalaman saya berhari raya di kampung. So how was your raya? Masih dapat duit rayakah walaupun muka dah macam makcik anak lima? Ayuh kongsikan pengalaman raya anda kali ini. Aidilfitri, OPPA GANGNAM STYLE!


Hey hey awak yang sedang beraya tu, beramah mesralah dengan sanak saudara dan rakan taulan, usah asyik bermain telefon pintar saja.

Saturday, August 18, 2012

Ucapan Khas Hari Raya Aidilfitri 2012

Hai apa khabar pembaca? Sudah sampai di kampung halaman masing-masing kah? Ataupun masih lagi tersekat di atas jalan raya? Walaupun di kampung kalian mungkin tidak mendapat talian 3G dan mungkin tidak akan dapat membaca mesej ini, saya tetap ingin menyampaikan ucapan khas hari raya dengan penuh keikhlasan. Tahun ini saya tak dapat satu pun kad raya sebenar dan kad raya elektronik daripada anda semua. Maxis pun tak sudi nak beri dah. Tak mengapa, saya tetap akan mendoakan anda tidak diserang cirit-birit mahupun berat bertambah 5 kilo dalam masa 3 hari akibat makan umpama iblyss di hari raya nanti. Ok macam dah panjang je intro aku ini, ayuh teruskan membaca ucapan khas Hari Raya Aidilfitri saya.

Selamat Hari Raya buat Mama yang berada di Bangi, tahun ini kali pertama aku tak beraya dengan Mama semenjak lahir melalui teknik caesarean 28 tahun yang lalu. Yelah dah kahwin kan tahun pertama kalah one two jus dengan bini kenalah beraya di Kangaq. Semoga Mama tidak pilu tanpa Ijai di sisi dan Ijai minta maaf di atas segala dosa Ijai dari hujung rambut yang baru dipotong ni hinggalah ke hujung kuku kaki yang belum dipotong.

Buat isteri saya Nurdatillah binti Hasim, saya minta maaf sebab seringkali mengguris hati awak....malas kemas katil, taknak potong rambut, pakai seluar lalu tercabut butang sebab perut dah besar dan awak terpaksa jahit, kalah main Songpop di iPhone kategori 90s Alternative dan pelbagai lagi dosa remeh saya. Usia perkahwinan kita masih muda, dan saya masih cuba untuk mengadaptasi bangun pagi boleh nampak gadis yang saya cintai di sebelah saya :)

Buat team Bangi, aku rasa kita tak pernah bertelingkah walaupun sekali, maka tiada dosa kot antara kita. Tapi tak tahulah kalau Shuhud terasa aku selalu cakap dia negro, Adam Chinese Muslim, Fandi muka macam Indon, Apai dan Dazu takut bini, Anas tak terer main Fifa, Ikram ambil steroid, Jamil boroi, Zul mulut itik dan semua jenis cacian lain lah. Walaupun ada yang berada di luar negara dan tidak dapat bertemu di hari raya ini, kalian semua tetap di hati dan punggung.

Saya juga ingin memohon maaf kepada anda yang sedang membaca entri ini, tak kiralah sebagai seorang peminat fanatik, bekas teman wanita mahupun lelaki ataupun stalker tegar, saya harap anda dapat memaafkan saya jika gaya bahasa dan penulisan di blog ini mengguris hati anda yang suci itu. Manusia memang tak dapat lari daripada kesilapan. Hari ini anda digilai, esok lusa anda dibenci macam Robin van Persie. Mungkin tak kena analogi yang saya gunakan ini. Saya juga sedar di atas penurunan kualiti serta kekerapan mengemaskini blog ini. Siapa yang peduli? Sayalah yang peduli kerana saya sebenarnya suka menulis tetapi semakin tua diri ini, semakin kurang idea untuk dikupas. Kalau boleh nak kemaskini hari-hari tetapi bak kata pepatah moden, kualiti lebih baik daripada kuantiti. Ahhhhh alasannnn.

Akhir kata, ingin saya nyanyikan sebuah lagi Najwa Latif untuk anda semua.

♫ Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
ku maafkan dosa
Kosong...kosong ♪


Goodbye Romadhon, here comes the syaiton. Selamat Hari Raya semua.

Friday, August 17, 2012

Peristiwa Seram di Bulan Ramadhan

Khamis. 16 Ogos bersamaan dengan 28 Ramadhan. Sebagaimana yang kita tahu, di bulan Ramadhan yang mulia ini semua syaitan dan iblis telah dirantai. Namun begitu sifat jembalang di dalam diri masih kekal di dalam hati manusia. Kejahatan tetap akan berlaku kalau manusia tidak dapat mengawal nafsu. Kisah seram ini masih lagi terngiang-ngiang di dalam minda aku.

Tahun ini merupakan kali pertama aku beraya sebagai seorang suami. Atas dasar kompromi, tahun ini kena beraya di kampung isteri. Kami bertolak dari rumah seawal pukul 5.30 pagi untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas. Lepastu berhentilah kejap kat Petronas Sungai Besi untuk semayang subuh dan tapau mekdi in case kalau nak menggunakan advantage perjalanan melebihi 2 marhalah.

Perjalanan diteruskan sambil mendengar lagu raya di radio. Bak lagu Sudirman, perjalanan jauh tak kurasa, kerna hati melonjak sama. Namun begitu perut aku tidak turut sama gembira. Tiba-tiba terasa sakit yang amat. Terasa bagaikan tahi sudah sampai di hujung lubang punggung. Aku menekan pedal minyak sehingga mencecah lantai. Entah berapa offside trap yang aku kena pun aku tak pasti. Kemudian aku nampak papan tanda 'Kawasan Rehat Behrang', lagi 1 kilometer.

Aku hesitate juga nak berhenti di kawasan rehat Behrang ni kerana dia bukan kawasan rehat yang popular, maka orang tak ramai berhenti. Banyak cerita-cerita seram yang aku ada dengar di kawasan ni tapi tak tahulah betul ke tak kan. Setakat cerita momok penanggal hisap tong sampai mencari darah haid wanita, itu tak seram sangat sebab mana ada momok di bulan puasa ni. Tapi cerita pasal mat rempit merompak dan meragut haa itu yang cemas tu. Namun begitu apa pilihan yang aku ada? Kalau terberak dalam seluar nanti malulah nak berhadapan dengan mertua.

Aku terus parking dan keluar dari kereta sambil mengemut punggung sedaya upaya. Da'killa tinggal di dalam kereta. Aku terus masuk ke dalam tandas yang paling dekat, walaupun gelap dan tiada lampu. FRAG FRAG FRAG FRAGGGGG syukur Alhamdulillah sempat juga tahi dilepaskan di tempat yang sepatutnya. Kenapa entah sakit perut dia lain macam. Aku teruskan saja proses penyahtinjaan sambil berbunyi ahh ahh yeahh tanda kelegaan.

Tiba-tiba aku ternampak bayangan manusia melalui pintu tandas. Bayang itu semakin dekat dah aku boleh nampak dengan jelas tapak kaki makhluk tersebut. Ahh sudah. Kan banyak lagi tandas kosong yang lain kenapa nak berdiri di hadapan pintu aku? Hati aku mula berdebar-debar. Peluh dingin mula membasahi dahi. Nafsu berak aku sudah terbantut akibat ketakutan. Dalam hati aku beristighfar meminta untuk dijauhkan daripada sebarang bencana.

Tapak kaki tadi telah hilang. Aku mendiamkan diri selama 5 minit dan aku pasti makhluk tadi telah pergi berdasarkan bunyi tapak kaki yang semakin jauh. Perlahan-lahan aku membuka pintu mengintai, tiada orang. Dengan penuh berhati-hati, aku pun keluar daripada tandas tersebut. Selangkah demi selangkah aku bergerak untuk ke luar tandas, perut aku semakin kecut, degupan jantung semakin laju bagaikan ada sesuatu yang buruk bakal berlaku.....

TIBA-TIBA!!!!!!!!

"HOI TANDAS LELAKI KAT SEBELAH LAH!" Marah makcik cleaner tersebut. "Ohh yeke? Maaf", jawab aku sambil tersipu-sipu malu dan terus masuk dalam kereta, start enjin dan memandu laju tanpa memandang cermin belakang. Tuhan saja yang tahu perasaan aib aku ketika itu. Tak boleh juga salahkan aku 100% kerana aku dah nak terberak tak perasan pun tanda 'Perempuan' dia sebab letak kat tempat yang orang nak susah nampak. Da'Killa pula memang tak membantu sebab asyik menggelakkan aku di sepanjang perjalanan. Aku tak akan berhenti di kawasan Behrang. Amacam seram tak kisah aku ni?

Tuesday, August 14, 2012

Parti Liar Ramadhan 2012

Ahhh Ramadhan. Kenikmatan Ramadhan itu boleh dikecapi setelah penat berpuasa sehari lalu menunggu masa untuk mengalirkan sirap sejuk ke anak tekak sebelum disudahi dengan gomolan rakus di dada.....dada ayam. Di bulan puasa ini, memang sudah menjadi tradisi buat kami Team Bangi untuk beribadah dan bersedekah dengan menjamu anak yatim berbuka puasa. Untuk tahun ini, pada hari Sabtu yang lalu kami memilih Rumah Anak Yatim al-Kacaki di Bandar Baru Bangi sebagai lokasi untuk ift....err berbuka puasa. Dua tahun yang lalu kami memilih tema Barbie Q Haidar, dan tahun lepas pula dengan tema Arabian Nights. Maka untuk memberi kelainan tahun ini, kami semua bersetuju untuk memilih tema Chinese Muslim. Adakah anda telah bersedia untuk berparti liar? Ayuh teruskan membaca.

Oleh kerana tema tahun ini adalah tema Cina, segala-galanya mesti ada kaitan dengan Cina juga bagi membentuk keharmonian kaum. Atas dasar itulah kami memilih untuk membeli main course di Restoran Cina Muslim popular, Mohd Chan Abdullah di Bangi. Ingin saya kongsikan sedikit trivia yang diragui kebenarannya di sini tentang restoran tersebut; Restoran Mohd Chan ini dimiliki oleh saudara bau-bau bacang pelakon aksi Cina popular Jackie Chan yang tinggal di Bukit Belacan, Ampang.

Tugas untuk membeli hidangan utama ini diserahkan kepada Ahmad Shuhud (Abe), Amir Rashidi (Apai) dan Khairul Afandi (Fandi Radja). Mereka membuat keputusan untuk membeli 10 bungkus Nasi Goreng Cina berlaukkan seekor ikan Siakap Masak 3 Rasa Cina dan Sotong Goreng Tepung Cina. Boleh saya katakan yang makanan mereka sebenarnya agak mahal, tetapi portion yang diberinya juga agak banyak.


Selain daripada makanan utama Cina, Ikram (Am) turut membaca Kantonis Fried Chicken (KFC), dan Hisyam (Ise) pula membawa sate Cina iaitu sate Willy instead of sate Melayu Haji Samuri. No pork no lard. Ikmar pula dengan tak rela membawa makanan ringan daripada Auntie Anne Mew Choo yang dibeli daripada kompleks membeli belah tumpuan kaum Cina, Jusco Cheras Selatan. Sepatutnya ada aiskrim Mandarin yang mahal sebagai dessert daripada Zul, tetapi dia memungkiri janji tatkala kita semua berada dalam mood Janji Ditepati. Aku pula menguruskan bahagian minuman dengan menghidangkan air punch berisi Nata de Coco Lee dan Teh Cina.


Maka kami pun menikmati hidangan yang disediakan sambil lagu-lagu Canto-pop dari Heavenly Kings Jackie Cheung dan Andy Lau bermain di latar belakang. Tapi macam biasala ikut nafsu lesu. Bulan puasa ni makan kurma 2 ketul pun dah kenyang apatah lagi nak makan nasi goreng sepinggan. Maka seperti yang dijangka ada saja makanan yang tak habis so masing-masing kenalah bawa balik makanan bagi mengelakkan pembaziran. Pisang tu patutnya nak buat banana split, tapi sebab ada orang mungkir janji tak bawa aiskrim so terbiar begitu sahaja.


Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut terawih tak pergi. Begitulah pepatah Melayu yang sering diamalkan oleh Fandi di bulan Ramadhan ini. Namun begitu hasrat beliau untuk ponteng terawih pada malam tersebut gagal kerana kami semua ingin mengecapi malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Gambar di bawah bukanlah gambar yang riak dan menunjuk-nunjuk dalam ibadah, tetapi sebagai sumber inspirasi kepada para pembaca agar bersolat Isyak dan terawih berjemaah.


Tidak cukup dengan itu, kami turut menjemput bekas juara Makmum Muda musim kedua, Ustaz Ahmad Shuhud untuk menyampaikan tazkirah ringkas bagi memberkati majlis tersebut.


Sesungguhnya saya amat gembira dapat berkumpul bersama BFF saya untuk berbuka bersama, bergelak tawa serta mengumpat musuh-musuh lama. Bila kita dah makin dewasa, komitmen kita banyak pergi ke tempat kerja dan keluarga masing-masing, dan kita tak akan ada masa untuk sentiasa berfoya-foya seperti dahulu. Tapi kalau kita biarkan saja tanpa ada usaha untuk buat gathering sebegini, sampai bila-bila pun tak dapat berkumpul bukan? Kesempatan dapat bersama memang saya hargai dan kenikmatan sebegini takkan boleh ditukar ganti dengan apa-apa. Too bad kami masih belum dapat kehadiran lengkap Team Bangi since Anas, Adam, Jamil dan Dazu berada di luar negara. Ini pun mungkin kali terakhir Abe dapat join sebab bulan 9 nanti dia akan pergi ke England untuk menjadi pemain boling padang berkulit hitam di sana. Itu pun kalau dia tak rindu nak tidur bawah ketiak mama dia dan pulang selepas dua minggu la.


Terima kasih buat Puan Ruziyah selaku hos, Nurdatillah isteri yang jelita, Apai, Mizah & Akif, Ikram & Jannah, Fandi, Ida & Zharfan, Ise & Yana, Abe & Zul serta Ikmar. Kita akhiri entri ini dengan gambar daripada bekas Juara Makmum Muda musim pertama dan kedua sharing a black stick.


Thank you. I lap uols. Uols lap me tak? Oh btw harini hari lahir Ise. Happy birthday Ise!

Friday, August 10, 2012

Tabiat Technical Support Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Memang sudah menjadi lumrah manusia suka untuk komplen sepanjang masa. Lebih-lebih lagi jika kita membeli satu barangan mahupun perkhidmatan menggunakan wang sendiri, maka kita pun rasa bersemangat untuk mendapatkan servis susulan. Contohnya kalau kita beli komputer riba baru berjenama HP, Windows tiba-tiba hang sikit pun nak dah nak call technical support walaupun kita sebenarnya boleh restart saja komputer. Kalau orang Melayu memang jarang call tech support ni sebab Windows pun cetak rompak kan. Apapehal terus hantar kedai dan format.

Anyway pernahkah kalian menghubungi technical support untuk mendapatkan bantuan? Ataupun mungkin call customer service Maxis ke nak tanya pasal bil telefon? Jika anda maki-hamun mereka sekalipun, mereka sentiasa akan beri layanan yang terbaik kepada anda. Tetapi apa yang anda tidak tahu adalah perkara sebenar yang berlaku di pihak sana. Benarkah mereka sebenarnya insan yang berhati mulia yang hanya berkhidmat untuk memuaskan hati anda? First job saya selepas bergraduasi adalah Tech Support untuk HP, maka di sini saya ingin mendedahkan perkara-perkara yang anda mungkin tidak tahu tentang arena teknologi maklumat ini. Ayuh teruskan membaca.

1) Customer is always wrong

Kadang-kadang kalau kita call untuk mendapatkan khidmat bantuan teknikal, kita akan rasa terjengkel dengan engineer tersebut kerana menyuruh kita membuat benda-benda yang terlalu basic. Cuba kau call TM nak troubleshoot masalah internet. Mesti dia tanya kau, "Ya cik dekat kotak empat segi yang dipanggil modem itu ada lampu yang menyala tak?" "Jika tak menyala, cik perlu on suis dia dahulu". Hakikatnya di dunia ini memang terdapat pun orang yang bodoh IT. Internet tak ada sebab tak cucuk kabel. Monitor tak keluar apa-apa sebab tak on. Kita pulak nampak benda tidak berfungsi seperti yang sepatutnya memang tak fikir panjang dah mesti kena minta tolong orang punya. Maka semua orang pun akan dianggap bodoh IT. Kalau anda betul, mengapa call tech support at the first place?


2) Mereka sentiasa mencarut kepada anda

Anda mungkin tidak percaya kenyataan ini kerana pernah ke anda dengar customer service cakap kat anda, "Banjingan kau tolol cikai mak lampir paan kuih tat buta IT!"? Tak pernah kan? Lagipun setiap perbualan adalah dirakam dan ada transaction monitoring mana boleh kena pecat kalau kita mencarut kat pengguna. Di sinilah butang 'hold' ataupun 'mute' memainkan peranan mereka.

Ketika mereka meminta izin untuk meletakkan anda dalam mode 'hold' dan bunyi-bunyi muzik yang tenang kedengaran di telefon, mereka sebenarnya sedang laju-laju mengeluarkan kata-kata kesat yang kalau kita dengar mesti pilu rasa di hati kerana melibatkan ahli keluarga sekali. Itulah caranya untuk mereka melepaskan amarah di hati sebelum kembali 'unhold' dengan nada penuh ceria dan ketabahan melayan kerenah anda.

3) I want to speak to your supervisor!

Tatkala kita sudah mencapai satu tahap di mana kita tidak boleh mencapai kata sepakat dengan tech support tersebut, or rather, benda di luar norma kehidupan yang kita minta memang mereka tak boleh tunaikan seperti meminta DVD Microsoft Office asli secara percuma sebab kita kena tipu dengan penjual tak jujur, maka tibalah masanya untuk kita mengamuk, menjerit-jerit, sebelum meminta untuk bercakap dengan supervisor.

Ok fine. Mereka pun bagilah anda bercakap dengan supervisor mereka. Dengan serta merta nada anda berubah menjadi lembut, dan anda pun mulalah komplen dari Alif sampai Ya menceritakan segala sifat mazmumah tech support tadi kepada supervisor. Yang si supervisor pulak cakap dia akan mengenakan tindakan kepada tech support tadi, tak pun beri dia lebih latihan bagaimana untuk melayan pelanggan dengan betul, serta disudahi dengan ucapan terima kasih kepada anda di atas feedback yang diberi yang ternyata dapat menaikkan tahap customer service di masa akan datang. Anda pun kembang testis rasa puas hati gila sambil berbangga-bangga dengan tindakan anda di Fesbuk.

Apa yang anda tidak tahu adalah, orang yang anda cakap tadi tu sebenarnya bukan supervisor dia, tetapi hanyalah rakan sekerja yang rawak. Seriously. Nampak Syed Muaz tengah lalu, "Hoi bro kau tolong jadi supervisor aku kejap" "No problem belanja aku nasi daun pisang nanti". Even supervisor sebenar tak berminat nak bercakap dengan anda. Kah kah kah anda sudah kena tipu.

4) Anda kagum dengan kehebatan teknik troubleshooting mereka tetapi...

Hakikatnya mereka sebenarnya orang biasa, dan dalam sesetengah hal, tahap teknikal mereka sebenarnya lebih kurang dengan anda sahaja. Tetapi bagaimana pula mereka boleh menyelesaikan masalah anda dengan penuh keyakinan? G O O G L E. Bak kata pepatah Inggeris, "If it's not on Google, it doesn't exist". Segala permasalahan komputer anda sebenarnya anda boleh selesaikan sendiri, anda hanya perlu bertanya soalan yang betul saja. Di sinilah yang membezakan anda dan mereka, iaitu skil research. Hey tapi kalau semua orang tahu nak troubleshoot masalah sendiri maka tiada kerjalah kanak-kanak jurusan IT.

Begitulah antara tabiat-tabiat pekerja technical support yang mungkin anda tidak tahu. Sedar ataupun tidak, kita sering menggunakan kuasa kita sebagai pengguna untuk melayan mereka seperti seekor kuda padi. Hakikatnya, tanpa bantuan mereka, anda pasti akan terkapai-kapai untuk setup printer anda, install Service Pack 2 mahupun bagaimana untuk memasang RAM. oleh itu, hargailah usaha mereka dan layanlah mereka sebagaimana anda ingin orang layan ibu anda jika ibu anda bekerja di bahagian Tech Support Dell.

Apapun apa yang ditulis di atas adalah benar-benar belaka ezajerit sikit-sikit je berdasarkan pengalaman sendiri dan orang lain. Jika anda merupakan fresh graduate jurusan IT, bekerja di bahagian tech support adalah cara yang paling pantas untuk belajar perkara teknikal secara hands on di samping mengenali bagaimana ragam manusia. Lepas 5-6 bulan kau dah boleh jadi pakar lalu lompat kerja dan dapat gaji banyak.

Monday, August 6, 2012

Kegagalan di Bulan Ramadhan

Bagaimanakah status puasa anda untuk Ramadhan kali ini? Sudah berapa kali anda curi-curi minum air ketika sedang membuang air kecil di pejabat? Kamon guys. Di bulan Ramadhan yang mulia ini, anda sepatutnya mengeskploitasikan kelebihan-kelebihan yang ada di bulan ini. Instead of mengumpat di pantri pejabat, ada baiknya anda pergi menganyam ketupat. Nampak tak teknik rhyme di situ. Alah saya sebenarnya berbicara je lebih, tetapi Ramadhan saya kali ini walaupun belum habis lagi, sudah boleh nampak kegagalannya. Ayuh teruskan membaca.

Kegagalan 1: Kehadiran Solat Terawih

Tatkala semua orang berlumba-lumba mengejar pahala berganda di bulan Ramadhan ini, saya pula lebih banyak berfoya-foya di hadapan komputer setelah terbongkang berbuka puasa mengikut nafsu serakah. Bak kata pepatah, 'Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut terawih tak pergi'. Selagi daripada kemalasan sendiri, faktor waktu bekerja yang tidak menentu juga menjadi punca saya tidak dapat pergi terawih. Of course itu hanyalah alasan semata-mata kerana hendak seribu daya, tak hendak tak apa. Selain itu jika mahu menuding jari menyalahkan pihak lain, saya salahkan pengaruh rakan sebaya seperti Khairul Afandi bin Kasim yang sering mengajak saya untuk ponteng terawih lalu pergi ke kedai Your Gurt Aaron Aziz.

Kegagalan 2: Berat badan bertambah

Ini adalah berat badan saya pada Ramadhan yang lalu:


Dan ini pula adalah berat badan saya yang baru ditimbang tadi:

Bagaimanakah semua ini boleh terjadi? Adakah kerana saya tak makan shake Herbalife mahupun memakai bengkung PB? Nak bising lebih-lebih pun tak boleh juga sebab bulan puasa ni langsung tak pernah nak turn on suiz mesin jogging.

Kegagalan 3: Tak dapat selalu berbuka puasa dengan keluarga

Di bulan puasa kali ini, saya hanya dapat berbuka puasa bersama pada minggu pertama saja sebab kerja siang. Selebihnya terpaksa berbuka di pejabat. Maka hanya pada hujung minggu saja dapat berbuka dengan ibu....dan isteri. Ya ini adalah kali pertama berpuasa sebagai seorang suami. So far tak ada lagi pergi berbuka di luar, semua mama atau bini masak. Lagi best berbuka di rumah sebenarnya.

Tetapi asyik nak berbicara pasal kegagalan, tak usah dilupa juga kejayaan setakat ini. Antara highlight kejayaan di bulan Ramadhan ini adalah tak pernah langsung 'show hidden files and folders'. Duit pun banyak save sebab hujung minggu tak pergi tengok wayang dan berjaya kekang nafsu Zara isteri. Hi hi hi. Kejayaan lain yang saya harap dapat tunaikan sempena masih ada Ramadhan ini adalah menganjurkan majlis berbuka puasa bersama anak yatim pada hujung minggu ini, dan membayar zakat fitRah untuk pertama kali. Bagaimana pula dengan anda? Ada kegagalan dan kejayaan untuk dikongsi bersama? Berapakah berat badan anda sekarang? (sila sediakan bukti bergambar).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...