Thursday, September 20, 2012

Hello and Goodbye

Jika saya merupakan seorang serbanistas, tajuk di atas mungkin ditulis kerana ingin mengucapkan selamat datang kepada bulan Zulkaedah dan menyuarakan kesedihan terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada bulan Syawal. Tetapi saya ni sekadar manusia biasa walaupun handal tajwid mana reti nak buat entri-entri bermanfaat.

Bertemu dan berpisah adat manusia biasa. Hilang di mata tapi di hati tidak lupa. Nampak macam puitis di situ tetapi sebenarnya itu merupakan lirik lagu klasik yang saya plagiat yang sering dinyanyikan ketika saat-saat kesedihan seperti Guru Besar bersara ataupun ketika episod penyingkiran dalam siri realiti Islamik Makmum Muda. Ok agak-agak dah dua perenggan intro aku ni maka bolehlah kita mulakan entri kita. Ayuh teruskan membaca.

12 September yang lalu merupakan hari jadi BFF aku Jamil. Apa yang menariknya, pada tahun depan Jamil boleh menyambut hari jadi beliau bersama seorang ahli baru team Bangi iaitu A____ H_______ , anak kedua Apai yang baru lahir. Kali ni dapat anak gadis. Ketika artikel ini ditulis, namanya masih lagi menjadi misteri. Nak kena letak initial A dan H kerana ini merupakan gabungan percintaan agung Amir (Apai) dan Hamizah yang bercinta sejak tingkatan 4. Satu pertandingan memberi nama juga telah diadakan di mana nama yang paling indah dan ada makna akan dipilih sebagai nama rasmi bayi. Kalian berilah cadangan nama A H di ruangan komen. Apai menjanjikan habuan berbentuk wang kepada pemenang tetapi tak pastilah matawang negara mana mahupun berapa nilainya.


Kemudian pada hari Sabtu 15/9 berlangsungnya pula perkahwinan seorang lagi BFF aku iaitu Mohd Dazrul Syariz bin Sabardin bin Ahmad ataupun nama hipsternya Dazu. Macam biasalah kalau cerita pasal perkahwinan mesti aku akan dedahkan sifat-sifat mazmumah dah mahmudah.com.my pengantin. Mostly sifat buruklah yang akan didedahkan. Dari segi fizikal, Dazu merupakan seorang yang amat tinggi dan memiliki telinga seperti Spock dan tahi lalat yang besar di hidung seperti Azean Irdawati. Beliau juga memiliki teknik gelak yang 'keletihan' di mana ketika dia gelak, dia bagaikan berada dalam keadaan yang sangat letih kalau nak tranlate ke bunyi gelak dia kepada tulisan, beginilah bunyi dia "ehek hek hek". Nada mendatar dengan tiga sukukata saja, tidak lebih.


Kami team Bangi sebenarnya tak menyangka langsung yang Dazu boleh mendapat teman wanita yang merupakan wanita sebenar dan bukannya teman wanita imajinasi kerana keperibadian beliau yang pemalu serta tidak pernah bercakap dengan gadis apatah lagi nak slap punggung mereka di sekolah. Kejayaan beliau berkahwin sebelum Shuhud adalah sesuatu yang mengejutkan. Maka di sini kami Team Bangi ingin mengucapkan tahniah kepada Dazu dan buat isteri Dazu Qairom, selamat datang ke Team Bangi.


Ok telah tiba masanya untuk kita masuk ke dalam segmen yang sedih pula. Kami terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada Ahmad Shuhud Irfani bin Zakaria Bin Stapa Bin Yajid Puteh ataupun nama Red Warriornya Abe yang telah pun berangkat ke England untuk memenuhi impiannya menjadi pelajar pergigian berkulit hitam pertama dari Malaysia. Mengenali sifat beliau, mungkin dia hanya bertahan selama 2 minggu di sana sebelum pulang ke tanah air ingin berada di bawah ketiak mamanya. Yelah dulu masuk MRSM Taiping lepastu kena raba, balik sekolah kat Bangi. Pegi Matrikulasi Melaka lepastu kena raba, balik sambung Matrix kat KYPM Bangi. Ni dah pergi England, duduk dengan kakak kandung sendiri kalau beri alasan kena raba lagi memang tak tahu nak cakap apa lah kan.

Malam 12 September kami mengadakan majlis perpisahan minum minuman keras yang halal di restoran Arab Saba' di Cyberjaya. Walaupun aku bekerja pada malam itu, aku tetap menunjukkan semangat setiakawan yang tinggi dengan menghadirkan diri. Abe berlagak kata dia baru beli iPhone 4s untuk kegunaan di sana tetapi standardlah sebagai orang yang buta IT, dia mana tahu iPhone 5 dah nak keluar kan. Bila dah tahu terus dia murung sepanjang malam.


Sebelum pergi ke England, Abe sempat menghadiahkan aku set Rock Band PS3 kepada aku kerana akulah orang yang paling dia sayang dalam team Bangi ni. Thanks Abe, see you in two weeks. Tapi yang celakanya dia kata kelas dia start 17/9 tetapi sebenarnya start bulan Oktober. Barbie penipu nampak sangat dia saja taknak datang perkahwinan kau Dazu. Lepastu dah kurang sorang geng main futsal.

Kesimpulannya, tahniah Apai, tahniah Dazu dan selamat tinggal Abe.

Tuesday, September 11, 2012

Moroccan Beef Kebab Recipe

Hai apa khabar puan-puan dan surirumah di luar sana? Masih ada lagi mood beraya walaupun asyik makan tak henti-henti sehinggakan bengkung Premium Beautiful anda pun dah naik ketat? Tak apa mama saya cakap kalau gemuk sebab makan nasi tak apa, jangan jadi gemuk sebab makan rasuah. Ok bukan mama cakap saya main reka je ayat tu. Anyway, oleh kerana saya asyik tiada idea untuk menulis blog, saya banyak menghabiskan masa stalk blog gadis-gadis untuk mencari modal membahan. Apa yang saya lihat adalah gadis-gadis gemar menunjuk skil masakan masing-masing walaupun perlu dinyatakan di sini membuat kapkek red velvet mahupun lempeng pisang bukanlah satu skil masakan. Kemudian saya terus membuat monolog dalaman "Eh aku pun terer masak apa?" Maka di sini saya ingin membuat anda gadis-gadis kagum dengan resepi istimewa kegemaran saya iaitu Morrocan Beef Kebab. Ayuh teruskan membaca dalam kekaguman.

Resepi ini baru je saya pelajari sebenarnya. Mudah saja resepi ini semudah ABC ataupun alif ba ta bagi mereka yang pandai jawi. Resepi ini sesuai digunakan tatkala kita inginkan makanan tengahari ataupun minum petang yang ringkas dan pantas. Sila print entri ini dan tampal di dinding dapur anda untuk mengejutkan suami atau teman lelaki jika anda ni jenis yang bersekedudukan sekaligus membuat mereka lebih sayang kepada anda.

Ramuan:

Roti pita yang diimport dari Morocco. Kalau nak yang tempatan punya pun boleh tapi kena tukarla nanti nama resepi jadi Tanjung Karang Beef Kebab ataupun mana-mana kilang tempatan yang membuat roti pita.

Untuk inti, kita memerlukan 100g daging lembu yang dikisar (atau daging babi jika anda boleh makan babi), bawang, carrot / kacang pis, timun cincang dan sedikit minyak zaitun untuk menaikkan kelazatan ramuan.

Cara-cara memasak:

1) Gaulkan daging kisar tadi dengan bahan-bahan lain tadi sehingga sebati. Pastikan tangan dicuci terlebih dahulu kerana kita tidak mahu kemasinan asing muncul hasil daripada peluh di tangan mahupun akibat daripada tangan kita menggaru di sudut-sudut sukar. Letakkan secubit garam tanpa perasaan geram dan disudahi dengan setitis dua minyak zaitun untuk menaikkan aroma dan rasanya. Kemudian, renyuk dan goncang sekali lagi selama beberapa minit.

2) Sumbat sebatian daging tadi ke dalam roti pita. Pastikan anda sumbat sehingga dah tak boleh disumbat kerana kita tak rasa macam makan karipap seperti yang dijual oleh orang Melayu, gemuk saja tetapi apabila digigit hanyalah angin semata-mata tiada inti.

3) Letakkan kebab tadi di atas pinggan Pyrex mahupun Port Meirion untuk dihangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro. Buat mereka yang noob memasak, tidak semua pinggan boleh survive di dalam microwave seperti pinggan plastik mahupun pinggan kertas. Tekan butang on. Biarkan selama 30 saat. Saya katakan 30 saat di sini kerana saya tak tahu bagaimana nak ubah setting bagi jadi lebih daripada 30 saat. So selepas 30 saat, buka pintu microwave dan rasa dengan jari dah panas ke belum. Kalau belum teruskan lagi 30 saat sehinggalah kebab itu tadi berubah warna menjadi coklat kecoklatan.


4) Tadaa! Sudah siap Moroccan Beef Kebab kita. Sebagai perhiasan mahupun extra ummph, anda boleh meletakkan Nutella ataupun pickles bagi melazatkan lagi hidangan. By the way saya dah lama dah beli pickles tu tapi sampai sekarang lagi tak buka-buka sebab tak tahu macamana nak buka. Terlalu ketat lah puan-puan ada tips tak selain ketuk dengan perengkoh paip?


Ok bagaimana dengan resepi saya di atas? Kagum bukan? Jika anda berjaya membuat kebab lazat berdasarkan resepi saya di atas, memang saya kagum sangatlah dengan kehebatan anda kerana pada hakikatnya, saya hanya menggunakan frozen kebab keluaran Fadlina and there's nothing Moroccan about it. Oklah untuk mengenyangkan orang 'bujang' di waktu siang yang malas keluar beli makanan macam aku ni. So yang sebetulnya point nombor 3 je yang lain semua saya reka. Selamat mencuba!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...