Friday, November 30, 2012

Top 10 Favourite Reality Show

Dewasa kini, bila buka saja TV, kita pasti akan dihidangkan dengan pelbagai jenis rancangan berbentuk realiti. Apa itu rancangan realiti? Mengikut tafsiran kitab yang paling dipercayai dan banyak membantu kita semasa membuat assignment di Universiti iaitu Wikipedia, 'Reality Television' bermaksud satu genre program di TV yang tidak mempunyai skrip tetap, yang kebanyakannya disertai oleh orang biasa, yang menggambarkan tentang situasi kehidupan sebenar dan kadang-kadang boleh dapat hadiah last-last. Entah apa-apa definisi tersebut. Macam ni lah senang, kalau jiran anda bergaduh laki bini, itu realiti kehidupan. Tetapi jika anda menggunakan kamera fon anda untuk merakam aksi pergaduhan mereka, lepastu mengambil kenyataan dari kedua-dua laki bini tersebut dan kemudiannya anda menayangkan aksi pergaduhan tersebut untuk dinilai oleh masyarakat umum, tahniah anda baru saja membuat satu rancangan realiti sendiri. What the what? Anyway, hobi saya memang menonton siri TV, dan genre realiti TV ni memang salah satu daripadanya. Oleh itu, hari ini kita akan membincangkan tentang 10 Rancangan Realiti Kegemaran saya. Ayuh teruskan membaca.

10) Queer Eye for the Straight Guy


Lelaki gay memang lebih handal dalam bab-bab panjagaan diri, penyediaan makanan, interior design, fesyen dan perhubungan sosial. At least itulah label stereotype yang cuba untuk ditonjolkan di dalam siri ini. Setiap minggu 5 jejaka cintakan punggung yang dikenali sebagai 'Fab 5' akan mencari seorang lelaki yang hopeless dalam 5 aspek yang disebut tadi, dan memberi makeover kepada beliau sehingga beliau menjadi seorang jejaka metroseksual. Macam-macamla mereka buat, shave janggut, trim bulu ari-ari, ajar masak makanan untuk bini dan lain-lain. Dalam ahli Fab 5 tu, aku ada man crush dekat Kyan yang pakar grooming tu sebab dia yang paling hensem dan tak obvious sangat kegayannya.

9) Akademi Fantasia

Akademi Fantasia adalah rancangan realiti yang paling berjaya dan diminati di Malaysia. Pada mulanya aku tak suka AF ni. Tapi sebab mama aku ni fanatik tiap-tiap minggu pulak tu vote untuk peserta kegemaran dia, aku pun start tengok secara senyap-senyap. Rancangan ini menuju puncak gemilang cahaya ketika musim ke-3, di mana gelombang 'Tsumawi' melanda satu Malaya. Memang popularlah Mawi ketika itu setiap masa nak nampak muka Mawi. Printer gambar Mawi, mee segera gambar Mawi sampaikan kain tuala wanita pun ada gambar Mawi. Namun begitu kepopularitian beliau sudah merudum sehinggakan ketika dia menyidai kain di rumah beliau di Bangi Golf Resort berkemban pakai kain pelikat pun dah tak ada orang yang peduli. Baguslah mereka dah tamatkan rancangan tersebut kerana makin lama makin bosan.

8) Fear Factor

Hanya mereka yang bertestis besi mahupun berpayu titanium sahaja yang berani menyertai rancangan realiti ini. Fear Factor menyediakan hadiah berjumlah $50,000 untuk sang juara yang berjaya mengatasi ketakutan mereka terhadap fobia-fobia seperti ketinggian, kegelapan mahupun kegagalan dalam percintaan. Saja je letak yang last tu nak tengok korang baca entri ni betul-betul ataupun setakat tengok gambar. Setakat aksi stunt fizikal ni aku rasa semua orang boleh buat kot, tapi bila kena makan benda-benda aneh seperti testis lembu, cacing kerawit mahupun durian, gua serender beb.

7) Survivor

Ahh Survivor. Salah satu rancangan realiti yang masih lagi survive. Kalau nak ikutkan, aku rasa Survivor lah rancangan realiti pioneer yang menjadikan genre realiti TV itu berkembang bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan (ayat karangan PMR). Hos dia Jeff tu dari season 1 sehinggalah kini muka masih sama pakai susuk ke apa. Sekarang dah season 25 aku dah tak dapat nak catch up dah. Premis dia mudah je. Dia campak kau kat pulau terpencil dengan manusia lain tanpa kemudahan asas, lepastu kau kena survive. Peserta kegemaran all time sudah pastilah Rob Mariano. Dia ni memang Mat Realiti sampai 4 season dia main Survivor lepastu siap masuk The Amazing Race lagi.

6) The Apprentice

Alah takkan kalian tak pernah tengok The Apprentice. Siapa menang dapat kerja dengan Donald Trump. Tahukah anda nanti ada The Apprentice Asia? Siapa menang dapat kerja dengan Tony Fernandes. Aku harap juara The Apprentice Asia akan diberi projek untuk menguruskan QPR satu hari nanti. Chewahh.


5) Restaurant Makeover

Aku saja-saja je tukar-tukar channel di Astro, lepastu tu aku nampak kelibat seorang tukang kayu yang sangat kool. Nama dia Igor. Dia tengah bertekak dengan designer yang inginkan rekaannya dijadikan realiti walaupun tak cukup masa dan bajet. Tapi Igor seorang tukang kayu yang handal. Segala rintangan diatasi dengan tenang. Seronok tengok reaksi pemilik restoran apabila melihat restoran mereka telah diubahsuai.

4) Wipeout

Di mana kita boleh lihat orang menderita, dan kita boleh menggelakkan mereka tanpa rasa bersalah? Di rancangan Wipeout sudah pasti.

3) Masterchef

Aku baru je start tengok Masterchef (US) ni sebab bini aku suka tengok. Sekali tengok, eh ini macam mamat dalam Hell's Kitchen (another great reality show). Tapi dalam Masterchef si Ramsay ini tidaklah secelaka macam dalam Hell's Kitchen perangai dia. Judge yang garang aku rasa si Joe tu rileks je ludah makanan hempas pinggan depan tukang masak memang terguris hati lah. Lepastu drama pun banyak. Mengumpat sesama peserta depan-depan je tak main cover-cover.

2) American Idol

Siri realiti nyanyian yang paling best, dan berjaya di kaca TV. Part audition best sebab boleh nampak raw talent peserta di samping aksi-aksi nyanyian sumbang peserta lain yang menyangkakan suara mereka sedap. Lack of self awareness or perhaps sekadar mahu masuk TV? Part Hollywood Week pulak memang stressful tapi kalau dah berbakat tu memang tiada masalah la kan. Tapi next season apahal pulak ambil Nicky Minaj nak jadi judge? Aihhhh.

1) The Amazing Race

THE AMAZING RACE ADALAH RANCANGAN REALITI YANG PALING HEBAT SEPANJANG ZAMAN! Seriously almost every season aku akan tengok jika berkesempatan. Penuh dengan drama, tusukan dari belakang, serta pengembaraan ke serata dunia melihat pelbagai ragam manusia! Kalian tengok tak season terbaru? Aku mula-mula minat pasangan Rockers tua tetapi gila malang nasib mereka sehingga terkeluar. So sekarang sokong pasangan metroseksual Cipendel (gambar di bawah). Aku minat the Amazing Race tetapi aku tak boleh nak turut serta. Boleh baca entri ini http://ijaicool.blogspot.com/2010/12/mengapa-aku-tidak-boleh-sertai-amazing.html


Begitulah antara siri realiti kegemaran saya. Anda bagaimana? Gadis-gadis tolonglah jangan jawab Keeping Up with the Kardashians.

Tuesday, November 20, 2012

Teka-Teki Tuesday

Sempena dengan pelancaran filem Twilight: Breaking Dawn part 2 pada hari Khamis ini, saya ingin memberi satu teka-teki bertemakan filem tersebut untuk menaikkan semangat pontianak di dalam diri.

Soalannya: Siapakah artis Malaysia yang merupakan #TeamEdward?


M. Daud Kilau = M. Daud Sparkle = Team Edward.

Hah sekarang kalian dah tahulah fungsi labuci-labuci yang dijahit di baju beliau kan?

Friday, November 16, 2012

Mengapa Bella Swan Bukan Gadis Yang Sesuai Untuk Anda

Hai apa khabar peminat-peminat Twilight sekalian? Sebagai seorang peminat fanatik, anda pasti sudah tahu yang filem Twilight: Breaking Dawn part 2 akan ditayangkan pada minggu hadapan. "OHH EMM EDWARD PLEASE SUCK MY BLOOD FROM THAT PART OF MY BODYYYY" jerit gadis-gadis remaja histeria yang tergila-gilakan pontianak kacak Edward Cullen dalam siri tersebut. Semalam aku pergi Alamanda, mereka dah siap bercamping dah di luar panggung untuk memastikan mereka dapat beli tiket walaupun sebenarnya kalau beli secara online lebih cepat dan convenient. Punyalah fanatik.

Anyway, dulu aku ada buat entri Mengapa Edward Cullen Bukan Jejaka Yang Sesuai Untuk Anda untuk memberitahu gadis-gadis fanatik yang mereka boleh cari lelaki yang jauh lebih baik daripada Edward. Kali ini, saya ingin beritahu pula mengapa Bella bukanlah teman wanita yang baik untuk Edward, mahupun untuk anda jejaka-jejaka sotong di luar sana yang kepinginkan makwe seperti Bella. Anda sebagai ibu-ibu di luar sana, harus memainkan peranan dalam hal ini dengan mendidik anak-anak lelaki bujang anda agar tidak terperangkap dengan jerat percintaan gadis seperti Bella. Ayuh teruskan membaca.

1) Tak hormat keluarga

Syurga terletak di bawah kaki ibu. Walaupun ibu dan bapa Bella telah lama berpisah, bapa Bella bersusah payah memainkan peranan sebagai kedua-dua ibu dan bapa, kecuali part breastfeeding. Lepastu bila ada jejaka kacak datang dalam hidup, terus Bella mengingkari kata-kata bapanya. Bapak dia taulah Edward tu bukan lelaki yang baik, dan dia tak mahu hati anaknya terluka. Lepastu Bella dengan kurang ajarnya kata dia nak lari dari rumah jika percintaannya dihalang.

Lepastu time bapak Bella pergi ke kenduri tahlil, Bella rileks je lari dari rumah pergi ke Italy untuk cari Edward. Dia tak ingat masa Edward tinggalkan dia, siapa yang jaga makan minum, siapa yang tenangkan dia masa dia meroyan malam-malam. Lepastu buat keputusan nak kahwin pulak di usia muda tanpa memikirkan perasaan bapanya. At least bagilah bapak kau decide nak buat baju kahwin kat mana kat Man Kajang ke kat Hatta Dolmat ke.

2) Tak fikir masa depan

Bella ni bila dah jumpa jejaka idaman dia, terus tak fikir masa depan dah. Yang dia tahu, dia hanya ingin bersama dengan jejaka idaman beliau #TilJannah. Itu yang selamba tuang kelas, tak datang tutorial, suruh member sainkan kedatangan, aihh apa nak jadi ni. Langsung tak fikir lepas habis sekolah menengah nak masuk matriks ke, nak buat diploma ke. Ini terus fikir nak kahwin. Kau kau mengandung nanti nak dapat anak macam mana nak cari duit nak beli stroller, nak beli Medela Freestyle Breastpump semua? Kau ingat murah ke? Ini zaman moden at least kalau malas kerja nak jadi SAHM (Stay at home mom) pun masuklah MLM jual bengkung ke, Alpha Lipid WD40 ke. Boleh juga jana duit sambil goyang kaki.

3) Tak tahu nak buat keputusan

Para jejaka sekalian, kalian seharusnya menjauhkan diri daripada Bella ketika masih ada peluang untuk berbuat sedemikian. Jangan sampai dah jatuh cinta gila-gila lepastu nampak sifat sebenar Bella baru nak patah hati. Bella ni tak reti nak buat keputusan. Dia ni seorang yang tamak, semua lelaki dia nak. Sekejap nak Edward, sekejap nak Jacob. Sekejap comolot Edward, next time comolot Jacob. Jauh di sudut hati, dia sebenarnya dah buat keputusan pun siapa yang dia nak, cuma dia nak ada back up je. Lepastu senang-senang je dia 'Friendzone' kan kau. Eh bukan Friendzoned ini dah tahap Petzoned. "Jacob, I love you, but only as my wolf pet...."

4) Sikit-sikit nak bunuh diri

Dalam filem New Moon, ketika Edward dump Bella, Bella berasa sangat murung dan tertekan sehinggakan terbaring 2 hari di dalam hutan. Lepastu bila dia sedar bayangan Edward akan muncul dalam situasi yang bahaya, dia pun acah-acah nak bunuh diri nak bagi Edward muncul lagi. Itu yang dia merempit laju-laju di kawasan AES, tumpang naik motor pakcik tua yang tak dikenali, serta nak terjun daripada tebing tinggi. Langsung tidak bertanggungjawab dengan nyawa sendiri. Adik-adik jangan buat macam tu tau. Kalau rasa suicidal tu eloklah adik-adik call talian Befrienders di 03-79568144.

5) Mendesak teman lelaki untuk berzina sebelum kahwin

Astaghfirullahalazim. Selalunya orang lelaki yang buat perangai tak senonoh di ajak berzina sebelum kahwin sebab nafsu orang lelaki memang hat tang tu ja. Tetapi di dalam siri Twilight, Bella asyik mendesak Edward agar bersetubuh dengan beliau. Edward menolak sebab dia takut dia naik syeh lalu memagut Bella sehingga meninggal dunia. So, mereka tak berzina bukan sebab zina tu dosa besar, tetapi sebab taknak Bella cedera. Namun begitu Bella masih tidak putus asa, itu yang dia nak kahwin terus agar dapat memuaskan nafsu semata-mata. Ok jujurlah saya tanya, kalau Bella buat gaya ketap-ketap bibir macam sedang mengalami orgasm lepastu ajak anda berzina, adakah anda akan menuruti tuntutan nafsu dah syahwat? Sebab itulah para jejaka harus menjauhkan diri daripada gadis seperti Bella.

Begitulah anda sebab-sebab mengapa anda tidak patut menjadikan gadis seperti Bella Swan sebagai teman wanita anda. Usah hanya pandang ciri-ciri luarannya kerana itu semua adalah kosmetik. Mungkin anda mahu bangkang dengan menggunakan konsep Yang Penting Rupa, tetapi konsep itu ternyata tidak applicable jika masa depan, situasi kewangan, serta kebahagiaan hakiki anda menjadi taruhan. OHH EM JI BREAKING PART 2 DAWN NEXT WEEK EKSAITEDNYAAAAAAAA. GOSHHHH EDWARD XOXO!!



Wednesday, November 7, 2012

October Movies!

Haiii bertemu lagi kita di dalam rancangan Reviu Filem Bersama Abang Jai. Segmen kegemaran beberapa belas orang ini akhirnya kembali membuat kemunculan setelah lama menyepi bak penyanyi Casey 1000 Impian yang pernah popular satu masa dulu. Alah orang tua je kenal dia. Anyway filem-filem yang akan diulas pada kali ini langsung tiada elemen-elemen seram seperti momok kopek mahupun pembunuh kejam kerana mana boleh bawak bini mengandung tengok cerita seram bukan? Nampak tak betapa brilliantnya alasan aku takut nak tengok cerita seperti Paranormal Activity 4 dan Sinister tetapi menggunakan isteri sebagai alasan pula. Dahla, mari kita reviu cerita-cerita yang tidak menyeramkan yang ditonton baru-baru ini.

Ratings:
$$$$$ : wajib ditonton, curi wang daripada ibu masing2
$$$$ : sunat ditonton, gelapkan saja wang koperasi
$$$ : harus ditonton, jika ada wang ptptn yang berlebihan
$$ : makruh ditonton, dermalah wang itu ke masjid
$ : haram ditonton , baik pergi beli Chipster lagi kenyang

Taken 2


Ulasan ringkas: Setelah Liam Neeson membunuh warga Albania keparat yang menculik anak perempuan beliau dalam Taken episod satu, kini bapa orang Albania tersebut pula yang terjengkel dan mahu membalas dendam untuk arwah anaknya. Walaupun dalam scene pembukaan nampak beliau mendengar talkin dan membaca Al-Fatihah, nyatalah dia tidak mengamalkan keperibadian Muslim yang sempurna kerana ingin melakukan salah satu dosa besar iaitu membunuh orang. Mereka berkomplot untuk membuat Liam menderita dengan menculik seluruh keluarga Liam pula.

Filem asal Taken boleh dikatakan sebagai 'cult classic' tetapi dalam filem Taken 2 ni, tak ada apa-apa yang istimewa pun. Semua benda nampak familiar, been there done that kata orang putih. Yang diorang ni pun satu, tak tahu ke Liam Neeson ni master kepada Obi Wan, Darth Vader dan Batman? Lepastu jadi tuhan dan singa yang boleh bercakap. Lepastu berani pulak kau nak culik anak dan mak memang bakal dihantar ke Rahmatullah la jawabnya. Tapi lagi baik kot kau tengok Taken 2 daripada cerita Stolen Nicholas Cage tu.

Ratings: $$ 1/2

Ted


Ulasan ringkas: Semasa kecil, John Bennett (Mark Wahlberg) tiada kawan. Lepastu dia menjadi syirik dengan membuat permintaan kepada tahi bintang untuk menjadikan teddy bearnya bernyawa sekaligus menjadi teman baiknya. Bertahun-tahun kemudian, John dan Ted dah baligh dan dewasa, tetapi perangai masih lagi nauzibillahiminzolik. John kini dah ada makwe, tetapi hubungannya dengan Ted menghalang percintaan John dengan makwenya untuk maju setapak. Tetapi biasalah air yang dicincang tak akan putus John masih lagi cuba-cuba untuk berparti liar dengan Ted lalu mengguris hati makwenya.

Ted ditulis, diarah dan disuarakan oleh Seth MacFarlane, pencipta siri kartun Family Guy. Jika anda merupakan peminat Family Guy seperti saya, anda dapat rasanya banyak mood dan gaya jenaka Family Guy yang diserap di dalam cerita Ted, contohnya pop culture reference, lawak yahudi, mahupun pergaduhan panjang macam Chicken Fight. Overall cerita ini memang lucu, tapi tengok kat wayang Malaysia, memang banyakla kena potong kan.

Ratings: $$$

Skyfall

Ulasan ringkas: Secara teknikalnya, filem ini ditonton pada bulan November. James Bond menjalani misi penting untuk merampas kembali cakera keras yang mengandungi maklumat sensitif dan mungkin juga gambar bogel M daripada penjahat. Dengan takdir pengarah dia telah ditembak lalu disahkan meninggal dunia. Tapi nama pun Bond, James Bond mestilah tak mati kan. Dia kembali ke London setelah melihat tanah tumpah darahnya diancam pengganas. Pengganas tersebut adalah seorang rogue agent yang dulu-dulu ahli MI6 juga. Dapatkah Bond menyelamatkan dunia kita sekali lagi?

Template filem Bond; bawak kereta laju-laju, tembak orang jahat, minum arak martini, berzina dengan seorang dua gadis, kemudian menyelamatkan dunia. Tetapi kali ini, Skyfall tampak lebih personal, dan saya berani kata yang filem ini merupakan salah satu filem Bond yang paling unggul. Javier Bardem sebagai villain dia pun ohsem, dengan karekter beliau yang 'flamboyant' dan penuh kejutan. Dari segi aksi, opening scene dia memang membuat anda duduk di hujung kerusi. Bond girl dia juga berwajah eksotik dan kalau tiada orang di sekeliling boleh menjadi erotik. Highly recommended.

Ratings: $$$$ 1/2

Sekian saja ulasan filem untuk kali ini. Sudahkah anda menonton filem-filem di atas? Kongsikan ulasan anda juga! Kalau ada filem terbaru lain yang menarik kongsilah juga. Ok jumpa lagi kita dalam segmen ulasan filem di masa depan. Masa depan tu tak tau bila mungkin next week mungkin next year.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...