Monday, February 18, 2013

Mengkaji Tabiat Manusia di Instagram

Tahukah anda, saya menggunakan telefon pintar Windows? Tahukah anda lagi, Windows Phone tidak mempunyai applikasi rasmi untuk Instagram? Ya memang sama hina seperti Blackberry tetapi orang lebih gemar keji Blackberry daripada Windows Phone. Tetapi sejak isteri saya habis pantang dan bayi sudah pulang ke rumah, saya merasakan sudah tiba masanya untuk mencipta satu akaun Instagram untuk berkongsi gambar-gambar comel bayi ataupun sarapan pagi saya yang biasa-biasa je tetapi nampak lazat setelah meletakkan filter yang menggambarkan saya seperti seorang yang artistik. Oh juga sebagai taktik malas nak update blog kahkahkah.


Well sebelum ini walaupun tiada akaun Instagram, saya memang aktif dalam aktiviti menyiasat gambar-gambar anda yang dipost di dalam Instagram. As long as kalian tak private la hehe. Ah jangan nak judge kalian pun sama hari-hari usha gambar Daphne Iking. Sambil stalk eh siasat, kita sedikit sebanyak dapat menganalisa tabiat manusia di Instagram. Ayuh teruskan membaca.

1) Obsesi melampau terhadap diri sendiri

Cantik, itu perasaan. Tercantik, itu perasan. Bagi yang tidak perasan yang mereka itu perasan, setiap 30 minit mereka akan meletakkan gambar sendiri berserta caption-caption yang seolah-olah meminta untuk diberikan Stone Cold Stunner. Bangun bagi, dimulakan dengan wajah sendiri baru bangun dari tidur konon-konon tak mekap tetapi sebenarnya dah sikat rambut cantik-cantik letak maskara semua sambil membuat muncung buaya berserta dengan caption, "Buwuknyeww mukeww ittewww". 30 minit kemudian gambar penuh di hadapan cermin berserta dengan jenama blouse yang dipakai serta beli di mana. 30 minit kemudian, satu lagi gambar yang dibahagikan kepada 4 petak di mana setiap petak tersebut mengandungi wajah sendiri dengan 4 ekspresi yang berbeza. 30 minit kemudian...Well you get my point. Apapun orang lelaki rasanya tak kisah dengan gadis-gadis sebegini, especially jika mereka memang dilahirkan comel dan solid tubuh badan.

2) #Banyak #Sangat #Hashtag #Kau #Ni

Apakah fungsi sesebuah hashtag di dalam Instagram? Apabila kita memuatnaik sesuatu gambar, dan gambar itu disertakan dengan hashtag yang berkaitan, kita boleh klik hashtag tersebut untuk melihat gambar-gambar yang menggunakan hashtag yang sama. Ini adalah bagus untuk mencari orang lain dengan minat yang sama. Tetapi ramai juga yang tidak faham dengan konsep hashtag ini apabila meletakkan terlalu banyak hashtag dalam satu gambar ataupun meletakkan hashtag yang langsung tidak berkaitan dengan gambar. Contohnya letak gambar nasi putih dengan caption 'Mari makan! #nasi #makan #lapar #foodporn #berasJasmine #AlphaLipid #PremiumBeautiful #CDM #CrownDiamondManager #CentralDefensiveMidfielder #WatsonNyambek #BakalJenazah #Tiljannah'

3) Berceramah di gambar selebriti

Memang tak dinafikan, dalam following list Instagram kita pasti ada sorang dua selebriti yang kita minat. Well bukan kerana bakat mereka, tetapi kerana gambar-gambar seksi yang boleh membuatkan pergerakan berlaku di dalam seluar. So bila selebriti tu up gambar hangat beliau, berbondong-bondonglah 'like' yang datang, berserta komen-komen seperti 'WAUU CANTIKNYA!", "MMM YOU NI MEMANG COMEY", "GORJES!" dan pelbagai lagi komen-komen berbentuk pujian. Lepastu tiba-tiba ada pulak satu komen "Astaghfirullahalazim apa guna cantik kalau tak reti tutup aurat. Awak tu Islam dah cukup ke amalan tu nak masuk neraka ke (masukkan hadis untuk menguatkan hujah)". Tapi bila kita klik profile dia, private. Hehehehe.

4) Plagiarism

Plagiarism wujud di mana-mana. Kita semua pernah plagiat assignment masa di universiti dahulu. Blog ni pun pernah kena plagiat. Hehe. Kat Twitter pun toksah cerita la rileks je rampas tweet orang lain. So tidak hairanlah perkara ini boleh menular di Instagram juga. Baru-baru ni aku tengok orang kantoi begitu sama ambil gambar 'berseni' orang lain, lepastu edit guna Microsoft Paint agaknya buang caption, lepastu letak caption sendiri. Lepastu mengaku sebagai artwork sendiri tapi bila dah kantoi masih lagi mempertahankan kredibiliti beliau. Tapi jenis yang lagi psycho, bukan setakat curi gambar, tetapi curi kehidupan mereka sekali. Curi gambar orang, edit muka jadi muka sendiri, lepastu post kat Instagram sendiri sambil mereka watak-watak lain yang ada di dalam gambar sebagai kawan sendiri. Eeeee creepyyyyyy.

5) Pujian tak ikhlas

"Nice pic. Follow me back". "Comelnya baby! Follow back pls" . "Huiii memang seni tahap tinggi gambar awak ni saya dah like semoga awak sudi like gambar saya balik"

6) Gambar yang terlalu berseni A Samad Said pun tak faham

Well seni itu subjektif. Aku yang dapat C dalam Pendidikan Seni mungkin tak faham bila orang letak gambar cawan Starbucks di atas meja, lepastu ditambah pula dengan frame berapi secara maya, lepastu letak pula filter-filter aneh yang nampak kompleks, dan disudahi dengan caption berbahasa Perancis.

7) Eh ini Instagram ke Twitter?

Instagram adalah rangkaian perkhidmatan dalam talian perkongsian foto dan sosial yang membolehkan pengguna untuk mengambil gambar, memohon penapis digital kepada mereka, dan berkongsi mereka di pelbagai perkhidmatan rangkaian sosial. Ayat tersebut nampak aneh kerana aku Google Translate definisi Instagram di Wikipakdia. Jadi merujuk kepada definisi tersebut, mengapa masih mahu meletakkan GAMBAR quote-quote inspirasi mahupun beremosi (yang bukan anda cipta sendiri) jika ada medium yang lebih sesuai seperti Twitter dan Tumblr. Kami mahukan gambar hangat anda, bukannya kata-kata yang relatable semasa dalam PMS!

Harus dinyatakan di sini, segala apa yang ditulis bukanlah tentang anda, tetapi pengguna-pengguna Instagram di luar negara. Amacam taktik jaga hati aku kool bukan? Namun begitu, biar apapun yang orang kata, kita berhak untuk melayan akaun Instagram kita sendiri dengan sesuka-hati kita. Jika anda tidak suka dengan gambar bayi, gambar binatang peliharaan, gambar bayang-bayang sendiri, gambar kaki, mahupun gambar six pack yang kami paparkan, mengapa anda masih mahu follow? Adakah ada tabiat lain yang ingin dikongsi bersama? Jika anda akaun-akaun menarik yang hangat yang tidak menimbulkan syak wasangkan isteri, jangan kedekut ok.



10 comments:

wath said...

Ah cakap je la kau nak orang follow instagram kau. Jangan segan silu.

Kahkahkah.

Aku takde instagram. Dengan pesbuk pn da ckup la perati manusia2 berkelakuan psiko.

Heh~

Faizal Rosly said...

wath: ala kena majukan diri jauhkan dari fesbuk kahkah

aslina majid said...

Instagram aku banyak tangkap gambar jalan jem secara artistik... Takpon gamba klakar2... Gamba sendiri pon byk juge... Haha

finaz said...

yess dh follow.. rajin2la apdet IG anda ok.. semoga i terhibur membaca caption2 yg funny

i have a lot of food pics in my instagram =) and yes, daphne iking mmg hot di instagram.. dia slalu buat aksi yoga di IG and capture it for tatapan umum...

cEro said...

Tetiba mcam rasa bersyukur sgt aku tak ada instagram, sbb kalo ada, mesti asyik maki hamun org je keja...

Shahada Fauzi said...

hahahaha..ooo..camtu eh tabiat manusia kat instagram?baru cheq tau! sebab cheq takdak instagram..:P

Shahada Fauzi said...
This comment has been removed by the author.
Khairil Mazri said...

org kata letak hastag banyak2 adalah spam, tp aku rasa org Instagram sendiri.

aku memang nk stop guna tu. takde maknanya. -_-

http://www.khairilmazri.com

Irfa said...

# takde akaun insta

Anonymous said...

hahahaha btl2 pjian xikhls, vote done hope u 4low i blek jejejd

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...