Wednesday, July 3, 2013

Top 5 Favourite Indonesian Restaurants

Tahukah anda tinggal berapa hari saja lagi sebelum Ramadhan kembali tiba? Kelihatan ada beberapa orang pembaca mengeluh di situ. Bulan Ramadhan memang dinanti-nantikan oleh orang yang memburu pahala berlipat ganda, dan orang yang lemak berlipat pula memburu tempat berbuka yang menarik dan istimewa. Sebagai cadangan, apa kata kita berbuka di restoran yang menawarkan juadah dari Indonesia? Restoran Yus Bangi tak kira walaupun mereka menggunakan 100% pekerja Indonesia. Alah takyah tunggu bulan puasa, lepas habis baca entri ni boleh terus pasang roller blade yang menyusur ke restoran Indonesia berdekatan. Ok hari ini saya ingin berkongsi 5 restoran Indonesia kegemaran. Ayuh teruskan membaca.

5) Bumbu Desa

Diuruskan oleh pasukan yang memiliki pengalaman lebih 10 tahun dalam industri F&B, Bumbu Desa menyediakan masakan Indonesia yang sahih untuk pelanggan. Ayat kalau nampak lain macam tu tandanya aku Google translate daripada laman web asal. Aku suka pergi Bumbu Desa sebab dia pamerkan lauk-pauk yang boleh anda baham di depan mata, so anda tak akan sekadar tertipu dengan gambar dalam menu saja (rujuk gambar daripada laman rasmi di bawah). Kalau pergi Bumbu Desa, aku suka pesan Talapia Goreng Sunda dia, dengan Ayam Cabai Ijo yang pedas menyebabkan kau nak mencarut sesuatu yang rhyme dengan Cabai tadi. Dulu selalu pergi kat KLCC, tapi la ni depa buka kat Alamanda, lagi syok la.


4) Wong Solo

Menyebut tentang makanan Indonesia, sunatlah kita mention pasal Ayam Penyet kan. Ya saya tahu ada banyak restoran Ayam Penyet di luar sana seperti Ayam Penyet Ria, Ayam Penyet AP dan Ayam Penyet Komuter UKM, tapi Ayam Penyet di Wong Solo lah yang paling membuat aku mencapai kemuncak syahwat di mulut. Teksturnya yang lembut di samping cabainya yang masam-masam pedas disudahi pula dengan kicap yang tidak terlalu manis, makan hari-hari pun tak boring. Murah pulak tu.

3) Ole-Ole Bali

Nama pun Ole-Ole Bali, makanannya pun berkonsepkan Bali la kot. Aku selalu pergi kat Sunway Pyramid tuh. Specialty dia selain makanan bertemakan Bali adalah keenakan grilled food dia. Mintakla grilled daging ke sotong ke ayam ke kuda laut ke semua ada. Babi tak sure ah ada ke tak tapi buat apa makan babi babi kan haram dimakan. Persekitaran serta ambiancenya memang tenang, lagu-lagu nasyid dari Bali sentiasa berkumandang di udara. Berhala pun banyak tapi jangan sembah pulak nanti terbatal iman.

2) Anggrek Kuring

Anggrek Kuring baru dibuka betul-betul di hadapan ofis aku di Cyberjaya, kat Shaftsbury Square, tingkat 3A, sederet dengan Serai. Ok harga dia memang lebih mahal daripada restoran Indonesia lain yang aku pernah pergi, tapi aku rasa berbaloi lah dengan kelazatan dan portion yang diberi. Pekerja dia pun memang authentic Indonesian kalau kena nasib kau baik dapatlah jumpa pelayan gadis yang berwajah seperti dalam sinetron tu. Kalau pergi Anggrek Kuring, aku selalu order set Nasi Timbel Ayam Bakar siap ada sate udang perghh. Cuma satu je yang tak best, masa kau nak order Empal Sapi (daging) mesti tak ada.



1) Cibiuk

Dan restoran Indonesia paling best bagi aku adalah......Cibiuk! Entah apa maksud Cibiuk dalam bahasa Indonesia pun aku tak tahu walaupun bunyinya seperti menyucikan sesuatu dengan air mutlak. Restoran Cibiuk ni best kerana, dia dekat je dengan rumah aku kahkahkah. Datang Bangi, pergi seksyen 7 ke arah highway Kajang tu, lepastu cari mana-mana rumah dan beri salam serta tanya di mana lokasi sebenar restoran tersebut kalau masih tak jumpa. Konsep Cibiuk ni sama macam Anggrek Kuring, tapi harga makanan keseluruhan adalah lebih murah. Satu lagi benda yang aku suka pasal Cibiuk ni dia ada stesen sambal yang pelbagai jenis (PERCUMA), so kalau kau bawak Tupperware, boleh tapau untuk jiran tetangga. Sate dia pun sedap dan unik, memang lainlah dengan sate orang Melayu.


Begitulah ulasan ringkas 5 restoran Indonesia kegemaran saya. Anda bagaimana pula? Ayuh kongsikan pengalaman anda! Barbie apasal gambar dia tiba-tiba nampak besar dalam entri ni terus aku rasa nak jilat ayam sunda si skrin.



6 comments:

Anonymous said...

sedapnya ayam bakar wong solo :D
bila nk buka branch dkt JB ni?
Bangi jauh sgt...hehehe

jana said...
This comment has been removed by the author.
jana said...

Bila masuk Bumbu Desa tu,mereka akan menjerit ramai-ramai,tak tau perkataan apa entah.tapi dengar bunyi macam perkataan "SUMBAIIII",ha ha macam tu lah,kalau tengah makan ada orang lain masuk sepuluh kali pun dia jerit perkataan tu,Redha je lah,masa makan terkejut,makanan dia oklah kategori boleh layan

Anonymous said...

lauk-pauk kat bumbu desa tu mmg sedap. rasa nak makan semua..ish3..

Anonymous said...

Ce pekena Sari Ratu pulak..order esteller

Anonymous said...

Eh cibiuk ni restoren member aku. Nnt aku inform dia ;)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...