Monday, November 25, 2013

Faktor-Faktor Kepopularitian Novel Cinta Melayu di Kalangan Masyarakat

Hai apa khabar pembaca? Adakah anda merupakan seorang yang suka memerhatikan keadaan sekeliling? Contohnya, jika anda pergi kerja menaiki komuter, adakah anda akan pandang kiri kanan usha makwe ataupun pakwe mencuci mata sambil menghidu aroma ketiak mereka? Jika jawapan anda ya, berapakah kebarangkalian anda akan melihat gadis-gadis sedang membaca novel cinta Melayu? Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh majalah Mangga, 7 daripada 10 orang gadis mengaku gemar membaca novel cinta Melayu. Yang lagi 3 orang tu pengkid dia marah bila kita panggil dia gadis so tak kira. Sana-sini, kita boleh melihat lambakan novel-novel cinta yang muncul bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan (ayat karangan PMR).


Aku mula menyedari scene novel cinta Melayu ni semasa orang sedang hangat memperkatakan tentang siri Nora Elena. Lepas aku senyap-senyap tengok siri TV dia masa tiada orang di sekeliling, aku dapat tahu siri itu diadaptasi daripada novel dengan tajuk 'Kasih Yang Suci' yang dikatakan menjuarai carta top 40 Novel Cinta Melayu bersama Fafa Fauzina. Selepas itu BOOM! berlakulah 'Raihan Effect'. Efek Raihan ni macam kumpulan nasyid Raihan dululah, dia jadi trendsetter sekaligus menaikkan kepopularitian novel cinta di kalangan masyarakat norma. Sebelum tu novel cinta Melayu mungkin popular di kalangan peminat tegar saja, tetapi dengan adanya kemajuan teknologi maklumat khususnya laman sosial, kini kita dapat lihat peminat-peminat fanatik novel cinta Melayu bertukar-tukar pendapat serta mengagung-agungkan siri kegemaran mereka. Bagi individu di luar kelompok ini, seperti anda dan saya misalnya, mungkin tidak akan dapat memahami mengapa mereka boleh ada nafsu nak baca novel yang bertajuk "Playboy Itu Suami Aku" (sekadar contoh), tetapi sekurang-kurangnya kita boleh mengkaji mengapa fenomena ini terjadi. Ayuh teruskan membaca.

1) Memenuhi fantasi percintaan

Sebagai seorang penulis, anda harus bijak bermain dengan kata-kata di samping bermain dengan emosi para pembaca. Bergantung kepada tema novel itu sendiri, target audience sesuatu novel itu mungkin para remaja, ataupun mungkin para isteri yang suami mereka sibuk bekerja dan sudah tidak romantik seperti sebelum kahwin dahulu. Novel cinta dapat memberi mereka harapan, memberi mereka gambaran tentang kemanisan percintaan yang ingin mereka kecapi. Mungkin dengan suami sendiri tak dapat nak rasa, tetapi dengan membaca novel cinta, mereka dapat penuhi fantasi mereka untuk dipeluk oleh Seth Tan daripada belakang, sambil rambut mereka ditolak di belakang telinga sebelum mendengar lafaz "Betapa ku cinta padamu katakanlah kau cinta padaku ooo uu ooo". Perkara ini sama saja jika dibuat perbandingan dengan novel Twilight di mana para remaja ingin leher mereka dipagut oleh Edward sebelum hidup selama-lamanya sambil lagu Christina Perri bermain di latar belakang.

Fantasi ni pulak bermacam-macam jenis. Lain novel, lain fantasinya, sebab itulah kena beli banyak-banyak novel. Ada yang fantasi mereka suka dilayan secara angkuh dan acuh tak acuh (Love You Mr. Arrogant), ada yang fantasi mereka nak boyfriend dia jadi pilot bersikap playboy sebelum berubah memakai ketayap dan bertemu cinta agung di Mekah (Adam dan Hawa) dan ada juga yang fantasi mereka mahu berpacaran dengan penulis blog Yang Penting Rupa walaupun dah tahu dia sudah berkahwin (Sebenarnya, Saya Minat Ijaicool). Atas dasar itulah novel-novel cinta semakin laris di parasan sekaligus memajukan scene novel cinta Melayu.

2) Pengaruh rakan sebaya

Setiap permulaan perkara baik mahupun perkara yang buruk, pasti ada pencetusnya bukan? Salah satu faktor utamanya adalah pengaruh rakan sebaya. Biar aku beri contoh. Kawan aku Khairul Afandi bin Kasim dulunya dia tak hisap rokok, tetapi setelah masuk matrikulasi dia duduk sebilik dengan arbok. Arbok tu pulak asyik layan video cakera padat zina lelaki dengan lelaki. Semakin hari Khairul Afandi semakin tergoda lalu dia pun mulalah menghisap rokok. Apa kaitannya pun aku tak tahu. Berbalik kepada tajuk asal, kalau kita nampak semua rakan sekerja kita asyik membaca novel cinta, takkan kita tak rasa tersisih bukan? Time lunch depa dok pi mai pi mai pasai novel hang sepatah haram pun tak faham. Untuk tidak mahu rasa terus tersisih, kau pun pinjamlah sebuah novel cinta daripada mereka. Walaupun rasa terpaksa, tetapi anda habiskan juga sebab anda nak menyertai perbincangan novel dalam group Fesbuk "Kami Peminat-Peminat Novel Cinta Melayu di Petronas Seksyen 4". Biasalah, macam dalam novel juga, mula-mula benci kat hero dalam novel lama-lama jatuh cinta juga. Mula-mula pinjam novel member, lepas dah ketagihan anda pula yang jadi supplier.

3) Berhadap agar novel diadaptasi kepada siri TV

Dua poin di atas dikupas dari pandangan pembaca. Bagaimana dengan penulis novel pula? Macam yang aku katakan tadi, setelah melihat salah satu novel meletup-letup dan diadaptasi kepada siri TV, semua orang pun berlumba-lumba nak tulis novel. Pengalaman menulis surat cinta pun boleh dijadikan inspirasi untuk menulis. Tajuk-tajuk novel seperti 'Jurutera Hati Saya', 'Mr. Sirap Bandung' dan 'Biarkan YM Terus Berbicara' mula membuat kemunculan di pasaran. Sumpah aku tak reka tajuk-tajuk novel tersebut. Jika ditanya penulis-penulis novel tersebut mengapa mereka menulis novel, mungkin mereka akan menjawab untuk kepuasan diri. Tetapi jauh di lubuk hati, mereka sebenarnya ingin watak dalam novel mereka dimainkan oleh Aaron Aziz dan Kartina Aziz di kaca TV. Meh aku bagi tips, kalau kau nak novel kau diadaptasi jadi siri TV, kau gunakan saja template ni; Kau kena kahwin paksa dengan seorang lelaki yang ehsol, mula-mula kau tak suka lama-lama jatuh cinta. Boleh kira berapa banyak novel yang guna stail kahwin paksa jatuh cinta ni. BOOM! malatopz noksss.

4) Mudah didapati, murah sekali!

Sekarang ni kau pergi mana-mana pun boleh jumpa novel cinta. Semua kedai buku ada tak kiralah yang popular macam MPH mahupun yang tak popular macam Kedai Buku Shuhada Zakaria. Sampaikan macha yang jual surat khabar kawasan rumah aku pun ada jual novel cinta harap misai je tebal. Apapun aku faham, sebab ada demand kan. Harga pun berapa lah sangat kalau susah kau boleh pinjam kawan kau punya lepastu pergi fotostet sendiri.

Ternyatalah apa yang ditaip di atas hanyalah berdasarkan pemerhatian yang ditokok tambah oleh aku sendiri. Akan tetapi, benarkah apa yang ditulis di atas? Jika anda merupakan seorang pembaca novel cinta Melayu yang tegar, adakah anda setuju dengan poin-poin di atas? Diharap anda boleh memberi pendapat anda tentang scene novel cinta ini. Eh gadis je ke jejaka takkan tak baca kot hikhik. Apapun baguslah fenomena ini kalau itu yang boleh memupuk minat untuk membaca. Cuma diharapkan agar gadis-gadis tidak set expectation yang apa yang berlaku di dalam novel tersebut akan berlaku di dalam percintaan sebenar. Realiti tidaklah seindah fantasi yang dikarang oleh Aisya Sofea mahupun Meen Zulaikha.

Friday, November 8, 2013

Kompilasi #JenakaThor

Salam Jumaat. Salam 1Malaysia. Salam antara bukan mahram. Sudahkah anda menonton filem Thor 2? Aku tak tengok lagi pun. Yelah sejak dah beranak ni (memiliki anak), aku sudah jarang menonton wayang. Aku bukannya macam sesetengah ibu bapa yang bawa anak ke dalam wayang lepastu dibiarkan mereka menangis di sepanjang cerita. Anyway, filem Thor 2 mula ditayangkan sejak Khamis minggu lalu. Sempena dengan keluarnya filem tersebut, aku pun saja-sajalah buat hashtag #JenakaThor di Twitter untuk mempamerkan kehambaran jenaka sendiri sambil gelak sorang-sorang lepastu.


Kemudian ramai orang menyumbang #JenakaThor masing-masing yang ternyata hambar tetapi bagi aku sangat kelakar sehinggakan hashtag #JenakaThor menjadi trending topic di Twitter. Walaupun #JenakaThor is soooo last week, tapi aku ingin berkongsi #JenakaThor yang membuatkan aku terkekek-kekek seorang diri. Ayuh teruskan membaca.


Tetapi #JenakaThor yang lebih kelakar adalah #JenakaThor bergambar!





dan yang paling lucu nak arwah bagi aku.....


Kahkahkah banyak lagilah #JenakaThor yang lucu. Masuk saja ke Twitter dan cari hashtag #JenakaThor. What the what kalian tiada akaun Twitter?? Pergi register satu sekarang. Nescaya blog kau akan terus terpinggir. Uhuk uhuk. Jika kalian rasa kalian ada #JenakaThor yang original dan hambar, ayuh kongsikan bersama!

Wednesday, November 6, 2013

Tanda-Tanda Anda Ketagihan Love You Mr. Arrogant

Hai apa khabar pembaca? Tahukah anda sekarang ini musim apa? Jika anda jawab musim tengkujuh, jawapan anda betul juga tapi itu bukanlah jawapan yang saya mahukan. Sekarang adalah musim membaca novel cinta Melayu. Cuba kau pergi mana-mana kedai buku seperti MPH, Popular mahupun Czip Lee di Kajang, kau masuk je mesti kau nampak longgokan novel percintaan Melayu dengan judul-judul yang boleh membuat kau terbang di udara ataupun rasa ingin menghantukkan kepala ke bucu katil bergantung kepada minat anda terhadap novel tersebut. Ada novel yang meletup-letup di carta top 10 novel tempatan sehinggakan ada yang diadaptasikan menjadi siri televisyen seperti Adam dan Hawa dan Sebenarnya, Saya Isteri Dia!.


Hari ini, saya ingin mengulas tentang satu lagi siri televisyen yang diadaptasi daripada novel yang sedang popular dan menjadi buah kerandut eh buah mulut masyarakat Melayu kita. Sana sini orang membicarakan tentang 'Love You Mr. Arrogant' hasil penulisan Aliesha Kirana dengan penuh keobsesan, sehinggakan aku membuat keputusan untuk kembali dari persaraan dan menulis entri ini. Adakah anda salah seorang daripada mereka yang obsess itu? Ayuh teruskan membaca.

1) Drama ini bermula pada pukul 7 malam, setiap hari Isnin hingga Khamis di slot Akasia TV3. Anda yang selama ini suka goyang kaki melengah-lengahkan kerja di pejabat, tiba-tiba bertukar menjadi seorang yang produktif. Kalau balik kerja pukul 6 petang, pukul 5 anda dah habis semua kerja. Pukul 5.45 anda dah beratur di pintu pejabat bersedia saja untuk tag out. Kalau ada rakan HR anda yang hensem / cantik ajak pergi minum pun anda tolak mentah-mentah, kerana anda tidak mahu terlepas walau seminit pun siri kegemaran anda itu. Anda memandu pulang bagaikan orang yang dah tak tahan nak terberak, cilok sana potong sini kena flash dengan AES apa kalian peduli, asalkan sempat tengok Mr Arrogant di rumah.

2) Jika anda merupakan seorang surirumah sepenuh masa, pukul 7 hingga 8 malam adalah 'me time' anda. Anak-anak dah diberi makan sehingga kenyang, lepastu suruh naik atas main komputer dan dilarang turun selagi lagu penutup Mr Arrogant tidak dimainkan. Sebarang permintaan suami untuk bermesra akan ditepis begitu saja. Beranilah kau nak cuba rampas remote, kena jelingan tajam sehingga luka nanti. Sebaik saja siri bermula, anda akan hanyut di dalam alam fantasi, dan sebarang gangguan realiti tidak akan anda sedari. Bunyi door bell ke ada ribut petir kat luar ke semua anda tak hiraukan.

3) Sekarang ni masuk waktu sembahyang memang awal. Tapi oleh sebab anda tak mahu ketinggalan satu scene pun, anda tangguhkan solat Maghrib anda. Bunyi Azan Ruffedge melaungkan azan Maghrib anda buat-buat tak dengar saja. Lepastu bila dah pukul 8, anda buat-buat terkejut dan menyesal "WHAT THE WHATTT DAH PUKUL 8 AKU TAK SOLAT MAGHRIB LAGI NI" lalu anda pun cepat-cepat solat dalam gear 5 sepantas Watson Nyambek. Itu pun kalau anda jenis yang masih ada keimanan di dalam diri la. Kalau jenis yang malas sembahyang kau jawab jela kat Mungkar Nakir nanti bila depa tanya kenapa tak sembahyang, kata saja tengah tengok Mr Arrogant.

4) Apabila anda menghayati sesuatu siri televisyen itu dengan mendalam, secara tidak langsung anda akan menyelami karekter siri tersebut dan mengaplikasikannya di dalam kehidupan sebenar. Jika anda seorang lelaki, anda mudah terpedaya dengan dakyah siri Mr. Arrogant di mana gadis-gadis akan 'turned on' jika dilayan secara dingin, angkuh dan acuh tak acuh, macam watak hero Zafriel layan bini dia Zaara. Di sini aku ingin menegaskan bahawa itu semua adalah dusta, kerana bila aku test berperangai angkuh kat bini aku, terus kena silent treatment. But then again maybe ada juga segelintir gadis yang suka sikap dingin sebegitu, cuma kena make sure lelaki tu ada paras rupa la. Kalau muka kena parang lepastu nak buat-buat angkuh mana ada gadis yang sudi.

5) Selain daripada menghayati perwatakan hero dan heroin, ada juga yang terikut-ikut dengan gaya fizikal watak-watak dalam siri Mr Arrogant. Ok sebenarnya mama aku merupakan salah seorang daripada peminat fanatik novel dan siri Mr Arrogant juga. So bila mama aku tiba-tiba mengeluarkan komen "Eh cantikla gaya tudung Zaara ni mama nak pakai macam ni la" aku hanya buat-buat tak dengar dan meneruskan berzikir. Bagi yang lebih advance, mereka cuba menggayakan imej cougar Norish Karman bagi memikat lelaki muda.

6) Impak daripada siri Mr Arrogant ini kita dapat lihat khususnya di laman sosial seperti Facebook dan Twitter. Kalau pukul 7 tu anda nampak status-status yang aneh dan dayus (jika lelaki yang buat) seperti "OH EM JIII SWEETTT GILA BARBIEEEE" ataupun "OHHH ZAFRIEL AKU INGIN LEMAS DALAM RANGKULANMUUU", itu tandanya mereka sedang tonton Mr Arrogant lettew. Di Twitter pula, masing-masing nak tukar nama jadi @MrArrogant. Tidak ketinggalan mereka yang membuat 'live tweet' menceritakan setiap babak yang berlaku di televisyen sebelum mengInstagram apa yang ditonton berserta dengan hashtag #LoveYouMrArrogant


7) Sambil menonton Mr Arrogant di televisyen, novel Mr Arrogant sentiasa melekat di tangan. Ini kerana anda ingin membuat perbandingan tentang siri tersebut dari sekecil-kecil maklumat seperti warna boxer yang dipakai oleh Zafriel hinggalah perbezaan plot novel dan siri TV. Segala perbezaan mahupun persamaan akan anda sematkan di dalam minda untuk dibincangkan secara serius dalam group Whatsapp 'MrArrogant' anda mahupun di forum-forum di Internet.

8) Di saat ini, hanya ada satu lagu yang bermain di minda anda, iaitu OST Love You Mr. Arrogant, Tetap Menantimu dendangan Nomad. Tukar nada dering telefon kepada Tetap Menantimu? Checked. Burn lagu Tetap Menantimu dalam CD untuk dengar dalam kereta? Done. Ternyanyi lagu Tetap Menantimu masa sembahyang? Terbuat sekali sekala. Paling afdal dengar lagu ni masa tengah tunggu komuter datangla. AKU DI SINI KAN SELALU MEEEENUNGGUUUU YANG SELALU ADA SETIAP WAKTUMUUUU


9) Macam biasa sudah menjadi satu trend untuk anda menamakan anak anda berdasarkan watak dalam siri televisyen yang popular. Dulu masa siri Friends popular, ramai ibu bapa yang menamakan anak mereka Rachel dan Chandler Bing walaupun tak kena langsung dengan adat ketimuran kita. Dengan populariti siri Mr. Arrogant ini, nama anak yang bakal trending untuk tahun 2013 adalah Zaara Amirah & Zafriel Irham. Alah biarla orang nak letak nama apa pun mama aku letak nama aku Faizal sebab dia minat kat Faizal Hussien dulu-dulu dan mengharapkan agar aku membesar jadi kacak macam Faizal Hussien. Alhamdulillah part kacak tu memang boleh nampak.

10) Jika anda membaca entri ini pada hari Jumaat, hidup anda terasa kosong. Rambut anda berkelemumur dan tidak terurus, anda berasa murung seolah-olah bagai baru putus cinta. Ini kerana siri Love You Mr. Arrogant ini akan tamat pada hari Khamis ini (esok 7/11/2013). Kamon janganlah sedih sangat nanti adalah siri baru yang diadaptasikan daripada novel untuk anda. Kalau rasa macam suicidal boleh hubungi 03-80008000 sedia membantu hey!

Maka berdasarkan sindrom-sindrom di atas, adakah anda merupakan salah seorang daripada peminat fanatik Love You Mr. Arrogant? Ataupun anda kenal rakan-rakan anda yang bersikap sebegini? Ayuh tinggalkan komen anda tentang siri ini. AKU DI SINI KAN SELALU MEEEENUNGGUUUU YANG SELALU ADA SETIAP WAKTUMUUUU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...