Wednesday, January 15, 2014

Pencuci Mulut Paling Mudah di Dunia

Hai apa khabar semua? Sejak kebelakangan ini, aku telah membentuk satu minat baru iaitu menonton rancangan masakan. Channel yang aku selalu tengok adalah 727 di Astro, Food Network Asia. Ok fine, mula-mula aku sekadar main-main tukar channel sebab terlalu bosan lepastu terberhenti dekat channel 727 kerana ternampak seorang makcik hangat sedang memasak. Nama dia Giada de Laurentiis, berwajah eksotik, dan mendedahkan sebahagian daripada payu dara beliau. Aku macam tak keruan sedikit bila dia pegang timun sambil pandang kamera dan cakap 'You like that?'. Mula-mula tengok gaya dia macam scene permulaan porno, tetapi apabila tengok dia masak Lemony Shrimp Scampi with Orzo and Arugula, terus naik nafsu makan aku. Sejak hari itu channel 727 menjadi channel kegemaran aku dengan rancangan-rancangan masakan yang dihoskan oleh chef selebriti seperti Guy, Bobby Flay dan Chef Zubir.

Oleh kerana selalu tengok rancangan masakan, sedikit demi sedikit terbit minat untuk memasak di dalam diri. Maka hari ini aku ingin menunjuk skil memasak aku kepada kalian sehingga kalian berasa kagum dan meninggalkan komen untuk aku membuat rancangan masakan sendiri. Aku tahu bukan semua orang yang sedang membaca entri ini berminat untuk memasak dan mungkin skil memasak kalian masih belum mumaiyiz, so aku nak ajar satu resipi pencuci mulut yang paling mudah, adik anda yang baru 2 tahun setengah pun boleh buat. Ayuh teruskan membaca.

Ramuan:


1 sudu teh Olive Oil
3 sudu teh Nutella
1 sudu kopi susu pekat manis
2 biji telur binatang. Saya gunakan telur ayam dan itik, tetapi anda bebas untuk menggunakan telur binatang lain, halal ataupun tidak.
Anggur tanpa biji yang dibeli di Mydin. Mesti beli kat Mydin kalau kat tempat lain tak jadi nanti.

Cara-cara memasak:

Ambil olive oil, Nutella, susu pekat manis, dan 2 biji telur tadi dan simpan mereka kembali di dalam almari. Kita tidak akan menggunakan mereka saya saja je menyusahkan anda untuk menyediakan bahan-bahan tersebut, di samping menjadi elemen komedi di dalam entri ini. Apa yang anda perlukan hanyalah anggur yang dibeli di Mydin tadi. Masukkan anggur tersebut ke dalam freezer sebelum tidur dan biarkan semalaman. Esok pagi setelah bangun solat Subuh, buka freezer dan anda boleh nikmati anggur tersebut yang kini telah menjadi 'sorbet'. Power bukan?


Jangan main-main Jamie Oliver yang ajar aku resipi ni. Tak payah susah-susah bazir duit beli sorbet kat Petronas bila kau boleh buat sendiri di rumah. Masa kau gigit anggur tu, mula-mula rasa keras dan sejuk, tetapi apabila gigi kapak dah menerjah isi anggur, kelembutan dan kemanisan anggur mula mengambil alih. Dessert ini sesuai untuk dimakan selepas makan nasi campur. Since sekarang ni kangkung tengah trending, boleh juga kau ganti anggur dengan kangkung untuk buat sorbet yang sihat.

Ok sekian sahaja rancangan masakan bersama Ijaicool jumpa lagi dalam episod yang akan datang. By the way kalian layan tak channel 727 tu? Aku suka tengok Diner, Drive Ins and Dives sebab dia tunjuk comfort food orang Amerika yang bisa menaikkan paras kolestrol tetapi nampak lazat nak arwah. Ahh bertakung dah ayaq liuq ni melihat kelazatannya.



18 comments:

Taksu said...

what the whatt? haha. cuma anggur saja diperlukan!

Nor Azimah said...

ha ha, tak kelakar, tak kelakar

AkuBukanLelaki said...

hahhahaha

macammacam kau ni!

Anonymous said...

Eh, channel favourite saya tu, 727.

Saya punya favourite Chef/Cook is Ina Garten - Barefoot Contessa (mesti Ijai teruja sebab ada perkataan bare hehe), suka sangat tengok Ina buat table setting & flower arrangment sambil masakkan checken utk Jeffrey...

-Anne-

Anonymous said...

typo....chicken (not checken) haha

-Anne-

Faizal Rosly said...

ina memang handal cara dia cakap lembut dan sopan sangat macam cikgu sejarah pula

Anonymous said...

Ahh..ko suka tgok dinner, ins and dive....ko kata meleleh air liur ko...?? Bior betul..deme tu suka masak si idung penyek kot...xjadi nk meleh air liur...meleleh ayor mata kot

Anonymous said...

Peh..baru angguk ckp aku ade olive oil kat umah...cisss!!!

Anonymous said...

Cis kedebah, punya lanjar den baco sambil membayangkan bahan diperlukan lengkap di dalam peti. Alih alih tokono den.

nur7 said...

Serius lawakkk

Anonymous said...

Huuuuuuuuu siap baca ulang2 sbb nk igt resepi!

hani sufia said...

Apalaa..punyalah cosentrate tengok resepi...rupa2nya anggur je

Anonymous said...

mcm siot.. ahahhaa

Nur Jumie said...

adoi.....terkena sudah

Aqmar Azmi said...

Jgn lah nk buat lawak...yg mmg x kelakar sungguh ni....

Aqmar Azmi said...

Jgn lah nk buat lawak...yg mmg x kelakar sungguh ni....

cikgu_warda said...

Hilang stress baca resepi menarik ni

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...