Friday, May 9, 2014

Jenaka Orang Arab

Hai apa khabar semua? Fuhhh panas nampaknya entri Fareeda di bawah ini. Walaupun sudah ketara itu hanyalah entri parodi, masih ada juga individu dari kedua-kedua belah pihak (peminat Fareeda dan anti Fareeda) yang tiba-tiba secara serius membangkitkan hal siapa yang akan masuk neraka, istiqomah, menafikan dakwaan tudung tu kalis air serta siap mengadu kat laman Facebook Exclusively Fareeda lagi. Mungkin banyak sangat layer kat tudung sampai tak dapat membezakan mana yang benar dan mana yang tipu. Anyway, kita harus move on dari isu tersebut, dan hari ini kita akan membincangkan tentang seni Jenaka Arab.

Saya memang suka berjenaka terutamanya jenaka-jenaka yang hambar. Salah satu cabang jenaka adalah jenaka unik daripada Asia Tengah. Orang Arab akan duduk berkumpul bersama rakan-rakan hisap shisha dan meratah hummus, sebelum melontarkan lawak-lawak hambar mereka. Tahukah anda bagaimana hendak membuat jenaka Arab? Ayuh teruskan membaca.

1) Bagaimana orang Arab batuk?

ق ق ق

2) Bagaimana orang Arab ketawa?

ﺡ ﺡ ﺡ

3) Bagaimana kalau Santa Claus orang Arab?

خ خ خ

4) Apa kita kata bila Nampak gadis Arab hangat di depan mata?

و و و

5) Orang Arab mabuk di mana?



6) Di mana orang Arab suka membeli-belah?

Jalan

7) Di mana orang Arab bersenam?



8) Kalau pergi mamak orang Arab ambil kuah apa?

د

9) Kalau Dhalsim Street Fighter ni orang Arab, dia tukar nama jadi apa?

د ﺵ

10) Apa akan jadi jika lagu 'Roar' Katy Perry jika dialihbahasa kepada bahasa Arab?

Jadilah

11) What would Gordon Ramsay say if he receives an undercooked lamb in an Arabic restaurant?



12) Kasut apa yang gemar dipakai oleh orang Arab?

ﺏ ﺕ

13) Artis Korea Rain kalau masuk Islam, dia tukar nama jadi..?



14) Kalian pernah tengok tak cerita Zorro tapi versi Arab?

ﻅ ﺭ

Bagaimana orang Arab mencarut? Well saya tinggalkan jenaka itu untuk anda huraikan. Or not. Apapun, selamat berjenaka! By the way ini adalah 'pun' hambar saya bukan jenaka orang Arab sebenar jadi saya tidak akan bertanggungjawab jika anda membuat jenaka Arab ini di depan classmate anda dari Yemen kerana kebarangkalian untuk anda dikabsah adalah tinggi. Jika anda ada jenaka Arab yang punny, ayuh kongsikan bersama. Syukran, la tahzan, la isla bonita.





11 comments:

azie_hennachanteq said...

khokhokho..ngok tol la.. >_<

Anonymous said...

ﺡ ﺡ ﺡ ﺡ ﺡ ﺡ sumbak parokkk mung.. xD

Suhaiza Sadri said...

hahahaha...

Kr1574m1n6 said...

Palotak hang ni... memang nak arwah

NeemoNeemo™ said...

Lepas ni ada la yg buat laporan rasmi kat ustaz bahasa Arab dia yg Ijai main2kan bahasa Arab pulak.

Faizal Rosly said...

Kakakaka

Anonymous said...

ada je idea dia kehkeh

Anonymous said...

ayam arab yg femes?

Mandy chicken ;)

-alia

Faizal Rosly said...

Maaf tak diterima, mesti integrate huruf alif ba ta seperti contoh2 di atas

Anonymous said...

Ahli kumpulan boboi?

ح run salim bachik

Sal Bee Yah said...

haha..ini memang sumpah kelakar!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...