Thursday, June 26, 2014

Ejaan di Bulan Ramadhan

Hai apa khabar semua? Tengah tengok Piala Dunia ke? Padan muka kalian Italy dah terkeluar. Padan muka Chiellini juga kena gigit dengan Suarez. Tapi kita kasi can la kat Suarez menggigit, sebab minggu depan kan dah puasa. Kita tahu bulan puasa dah hampir tiba apabila makcik-makcik di pejabat asyik paksa kita rasa kuih raya buatan mereka. Tak apa, kau pagut je sample yang mereka beri sampai kenyang berulang kali tanpa membeli.

Anyway, bila tiba bulan Ramadhan, sesetengah daripada orang kita akan mula menyebut istilah-istilah unik menggunakan ejaan Melayu yang telah di 'Allughatul Arobiyah' kan. Di bulan lain eja macam biasa, cuma time bulan puasa je nak tergeliat lidah apabila menyebutnya ataupun mengejanya di laman sosial. Di sini saya akan mengajar anda cara mengeja istilah tersebut dengan betul agar anda boleh kekal menjadi kool dan tidak culture shock pula nanti. Ayuh teruskan membaca.

1)

Ejaan biasa: Buka puasa
Ejaan puasa: Ifthor

Apa akan jadi kalau Thor buka puasa? Jadilah IfThor hahaha kelakar betul jenaka aku ni.

2)

Ejaan biasa: Doa
Ejaan puasa: Du'a

Sat'u. Du'a. Tig'a. Empa't. Lim'a

3)

Ejaan biasa: Solat
Ejaan puasa: Salaah

Salaah siapa sering ditanya? Salaah mereka atau kau saja uwoo uwooo (lagu KRU, Salaah Siapa)

4)

Ejaan biasa: Terawih
Ejaan puasa: Taraweeeeeeeh

Bulan puasa kita akan melihat ramai gadis-gadis mengambil selfie sambil bertelekung di Instagram dengan caption "Done with taraweeeeeeeh :') "

5)

Ejaan biasa: Sahur
Ejaan puasa: Suhooooooooor

Ejaan suhooooooor itu sendiri masih boleh diterima akal, tetapi apabila kau membunyikannya di mulut rasa nak bagi gigitan Suarez pula. Bayangkan bila housemate kau kejut sahur, "Wei Shuhud, bangun suhoooooooooor" eiii geramnya aku.

6)

Ejaan biasa: Kurma
Ejaan puasa: Tamar

Penggunaan tamar di sini adalah untuk mengelakkan daripada berlakunya salah faham apabila adik kita pergi PARAM tanya kita nak buka puasa apa, lepastu kita jawab kurma. Kita maksudkan ayam masak kurma tu tapi adik kita pergi beli kurma Yusuf Taiyoob pula. Sebab itulah kena guna istilah Tamar masa bulan puasa.


7)

Ejaan biasa: Dunia
Ejaan puasa: Dunya

Oh DUNYA ini penuh kepalsuan Oh mungkinkah tiada keikhlasan..... (Janji Manismu - Aishah)

Begitulah antara ejaan Melayu yang diarabkan hanya pada bulan puasa. Ada lagi tak contoh lain yang anda sering nampak di laman sosial ketika bulan puasa? Boleh kongsikan di ruangan komen. Tapi tak kisahlah anda eja macamana pun, asalkan anda berpuasa penuh ye tak? Untuk semua pembaca gadis, dah habis ganti puasa ke? Mmm kalau ada jejaka ajak anda lunch tapi anda tak berminat sebab dia tak kacak, boleh guna alasan "ganti puasa" so takdela hati dia remuk sangat. Selamat berpuasa!



6 comments:

Irfa said...

last tu x tahan, alasan sbb xnak kuar sbb tak kacak, huhu
salam ramadan ye ijoi

Kausar Amin said...

ijai yg suka mengusik gadis2 haha. selamat bersuhooor ya

Faizal Rosly said...

Salam Romadhon Irfo

Faizal Rosly said...

Mana saya berani usik gadis2 kena pepper spray baru tahu

Sal Bee Yah said...

salam Ramadhon Ijai

jojo87 said...

Xhabis2 ngan jenaka thor anda 2 ea. Hehehe.. last year i braya sorang diri sbb ma n ayah sy ke mekah.. n ur blog makes my day happy, even on pagi raya.. thanks ijai.. im ur follower

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...