Sunday, July 27, 2014

"Bila Nak Kahwin?"

Hai apa khabar semua? Adakah ketika membaca entri ini, anda masih tersekat di dalam kesesakan di lebuhraya dalam perjalanan pulang ke kampung halaman? Anda patut jadikan pengalaman tersekat di dalam jem ini sebagai persediaan di masa hadapan. Next year kalau nak balik Kelantan ke terus pakai terus baju raya so bila anda sampai pada pagi raya, boleh terus pergi beraya tanpa perlu bersiap lagi.

Anyway seperti biasa kalau balik ke kampung halaman, anda pasti akan berhadapan dengan soalan-soalan klise daripada Mak Ngah ataupun Pak Lang anda. Soalan-soalan ini adalah soalan yang sama setiap tahun, dan walaupun anda dapat menjawab soalan-soalan tersebut, anda akan dihidangkan dengan soalan lanjutan pula. Cycle ini tidak akan berhenti sehinggalah tiba giliran anda untuk menjadi tua dan annoying dan membalas dendam dengan bertanyakan soalan yang sama kepada generasi seterusnya. Kali ini, saya ingin mengupas soalan yang paling common, dan memberi tips bagaimana untuk counter soalan tersebut agar mereka diam tak tanya soalan itu lagi. Ayuh teruskan membaca.

1)

"Bila nak kahwin?"

"Susahla Mak Ngah, kat sini perkahwinan gay tak dibenarkan. Tak tahu dah nak ikhtiar macamana..."

2)

"Bila nak kahwin?"

"Bila Izrail datang memanggil jasad terbujur di pembaringan....tapi dalam situasi ni harap Izrail panggil makcik"

3)

"Bila nak kahwin?"

"Bila tiba hari raya semua insan bergembira. Tetapi bagiku hanya kesedihan yg menyelubungi hidup. SIAPAKAH YANG SUDI.."

4) (yang ni kena berpakat dengan Pak Ngah)

"Bila nak kahwin?"

"Entahla Mak Ngah..."

"Mmm sayang taknak tanya soalan tu kat abang ke?" (Pak Ngah menyampuk)

5)

"Bila nak kahwin?"

"Saya dah kahwin la Mak Ngah. Dasar orang tua nyanyuk..." (part ni kena berbisik)

Dah la wei mak mertua aku dah panggil tu suruh anyam ketupat palas Jazz. Kesempatan ini saya gunakan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya buat semua pembaca tak kiralah peminat fanatik dari dulu mahupun orang rawak yang tersentap dengan entri-entri parodi terutamanya peminat tudung Fareeda. Semoga anda semua bahagia beraya di samping keluarga tercinta. I lap uols. Weh malam raya dok baca blog pasaipa pi tolong mak kat dapoq woit. SELAMAT HARI RAYA WOIT!




7 comments:

Aishah Aziz said...

jawapan saya tahun ini adalah: entahlah mak ngah. saya ada commitment issue.

ye saya tau encik tak tanya.

Fizfai said...

masih mude lagi hohohoho

Faizal Rosly said...

Woit uculer dah bersara dari twitter kewww

Faizal Rosly said...

Soalan untuk orang muda "course apa? Bila nak habis belajar? Pointer berapa?"

Irfa said...

SOKLAN LAIN, PAKAI KETA APA?
PERGHHHHHHHH

eima said...

hahahah ko mmg buat aku tergelak besar la ... hahahhaha

Anonymous said...

haha part izrail panggil makcik tu nk mintak penyepak nama nya haha

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...