Friday, July 11, 2014

Kasih Isteri Membawa Ke Syurga

Fuhh tajuk dah macam novel cinta Melayu yang meletup dan bakal dijadikan siri televisyen pula. Hai apa khabar semua? Bagaimana dengan penyakit gastrik anda yang hanya muncul pada bulan puasa? Semoga cepat sembuh. Semalam lepas sahur, aku tengok Argentina vs Belanda kakaka padan muka #LouisVanGagal. Dah habis match aku pun berzikir sebelum solat subuh berjemaah di surau. Astaghfirullahalazim menipu kan berdosa so ayat sebelum ni kira batal.

Anyway semalam aku masuk kerja petang, tapi aku tak tidur balik lepas sahur sebab aku dah berazam untuk menjadi produktif dengan membantu isteri membuat kerja rumah. So di saat kedengaran bunyi kokokan ayam, aku sudah berada di luar rumah membersihkan kandang Megatron. Lepastu aku pergi buang sampah. Lepastu aku siram pokok pegaga yang bini aku tanam. Akhir sekali aku dengan tabah membasuh kain yang berlonggok di dalam bakul. Kedengaran seperti suami idaman kalian bukan? Yelah bukan senang nak cari suami kacak tapi rajin buat kerja rumah.

Namun begitu di sebalik kerajinan yang ditokok tambah itu, aku tak sangka akan berlaku satu tragedi yang bisa meremukkan hati. Walaupun segalanya berjalan lancar di waktu pagi, janganlah kita sangka yang semuanya akan menjadi indah di waktu tengahari. Sesudah mesin basuh memberikan isyarat yang dia dah habis spin, aku pun bukalah penutup mesin basuh untuk menyidai kain. Tiba-tiba darah aku berderau. Peluh sejuk mula membasahi dahi. Tangan aku terketar-ketar memasukkan tangan mencapai sesuatu.....


OH EM JI. KENAPA BAJU KURUNG BINI AKU JADI MACAM PRETZEL AUNTIE ANNE? PERSOALAN YANG LEBIH TEPAT ADALAH, KENAPA AKU PERGI MASUKKAN BAJU KURUNG SUTERA KE DALAM MESIN BASUH?? APA YANG AKU NAK BUAT NI? Dalam fikiran aku ada beberapa pilihan:

1) Gosok baju tersebut sehingga pulih.

2) Hapuskan bukti, which means kena tanam kain baju kurung tu sekali.

3) Cepat-cepat pergi beli baru, tapi tu baju tempah so kantoi la kalau aku tanya beli kain tu kat mana dan minta ukuran badan semua.

Kalau cerita aku ni dijadikan cerekarama, saat aku tengah cemasla Datillah akan pulang ke rumah kan. Memang itulah yang berlaku. Aku tiada pilihan lain melainkan berterus-terang di samping bagi hint nak salahkan isteri aku sebab tak pesan yang jangan basuh baju kurung tu guna mesin basuh. Surpisingly, isteri aku tak marah. Dia hanya tergelak mendengar penjelasan aku. Memang misteri ni selalunya dia dah amuk baling pinggan semua. Ok ok ezajerit. Berkali-kali juga aku minta maaf, tapi dia hanya gelak je. Begitulah kasih seorang isteri terhadap suami. Cinta isteri memang membawa ke syurga. Oh I lap you sayang.

Lepas beberapa ketika isteri aku kata, aku kena ganti baju tersebut dengan Jovian Mandagie. Patutlah tak marah.



6 comments:

Sal Bee Yah said...

baca tajuk tu tadi, aku ingat aku salah blog.yang penting ganti dengan Jovian Mandagie..

Hans said...

ahahahaha
kelakar sebab kata baju tu macam pretzel
ekekekekek
nasib bini xmengamuk

AkuBukanLelaki said...

ok,jovian okk.hahaha

just azura! said...

kalau aku pun aku senyum, sebab nak dapat jovian mandagie. selalu sealulah remukkan baju isteri tu ye.. hihi

Kausar Amin said...

Oportunis betul si isteri ahaksss

salzahari said...

hai..u make my day! nak tergelak tgk baju tu dan yeah..sometimes kaum isteri unpredictable! opportunist of course...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...