Thursday, October 15, 2015

Perihal Tol



Salam Maal Hijrah. Sempena tahun baru Awal Muharam ini, apa azam baru anda? Berhenti merokok lalu hisap vape? Membaca Al-Quran dengan tajwid yang betul? Anyway semalam jalan jem gila walaupun public holiday. Namun begitu kesesakan tersebut sudah boleh dijangka kerana rakyat Malaysia memang terkenal dengan sikap suka beratur. Contohnya, kalau kita tahu harga minyak akan naik, kita akan pasti beratur di stesen minyak untuk memastikan kita dapat mengisi minyak 'murah' sehingga penuh. Begitulah juga konsepnya dalam perihal tol naik ini; sebelum harga tol naik, kita perlu beratur di jalanraya agar dapat menikmati kebahagiaan tol murah. Ok nampak macam dah panjang je intro aku ni ayuh teruskan membaca.

Ok aku sebenarnya saja-saja je nak mengadu tentang kenaikan harga tol walaupun aku kerja kat Cyberjaya tak kena tol. Ha ha ha bunyi aku menggelakkan kalian yang terkena tol mahal. Tapi kegembiraan aku menggelakkan kalian tak kekal lama kerana wife kerja KL jika dia minta elaun tol kena bagi juga. Lagipun takkan tiap-tiap minggu nak shopping di Alamanda. Jadi di sini saya ingin kongsikan beberapa tips untuk mengurangkan bebanan kenaikan tol.

1) Tumpang kereta kawan. Bila dah nak sampai tol, buat-buat tidur ataupun sawan.

2) Goda jurutol. Suruh dia bayarkan dulu, in return anda beri nombor telefon. Tak perlu jujur sangat, bagilah nombor telefon rakan MLM anda.

3) Kerja sebagai Jurutol at least anda dapat rasa kutip banyak duit tol.

So adakah laluan ke tempat kerja anda perlu menghadapi harga tol baru? Marilah kita sama-sama berpelukan.



3 comments:

Daddy Ziyyad said...

Jadi PM.
Tak perlu bayar tol.
Boleh gelak kan tengok rakyat bayar tol.

eima said...

setuju dengan dady ziyyad...kah kah kah


ape cite ngan tok mat selan ek...diam je kah kah kah

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...