Wednesday, January 31, 2018

Lagenda Nasi Lemak Aunty Maria

Hai apa khabar semua? Oleh kerana ini adalah entri pertama untuk tahun 2018, maka masih belum terlambat lagi untuk saya mengucapkan selamat tahun baru untuk semua. Oh Selamat Hari Thaipusam juga jika anda membaca entri ini pada Hari Thaipusam, dan Selamat Tahun Baru Cina jika anda membaca entri ini pada Chinese New Year. Aku boleh sambung ucap perayaan lain tapi since kita ni banyak public holiday so tak jadilah.

Anyway, anda sangka blog ini telah kembali ke Rahmatullah tetapi anda silap, blog ini akan membuat kemunculan tatkala ada isu penting yang perlu dibicarakan. Malangnya entri kali ini adalah entri yang sedih. Bagi mereka yang tidak tahu, Nasi Lemak yang paling lazat, paling power, paling legend, paling paling paling di Bangi adalah Nasi Lemak Aunty Maria. Beberapa hari yang lalu, aku terbaca status kawan aku Adam cakap gerai Nasi Lemak Maria dah nak tutup. What the what? Ayuh teruskan membaca.

Ok sedikit sejarah tentang Nasi Lemak Aunty Maria. Nasi Lemak Aunty Maria ni beroperasi dah lama dah. Beliau secara konsisten membekalkan kalori dan kolestrol sejak zaman aku sekolah lagi. Kalau nak cari punca kenapa seluar aku kini bersaiz 36 inci (penis maintain 6 inci), salah satu faktornya adalah Nasi Lemak Aunty Maria sebab dalam seminggu adala 2-3 kali pergi. Kedai dia buka kat rumah, di waktu pagi saja. Jika anda makan nasi lemak Maria buat kali pertama belasan tahun yang lalu dan kemudian anda pergi makan lagi pada hari ini, anda akan dapat rasa nasi lemak yang sama.

Ya, consistency adalah kelebihan yang ada pada Nasi Lemak Aunty Maria. In a good way, rasa dia always sama. Kualiti sentiasa maintain. The best thing about Nasi Lemak Aunty Maria is no doubt the unique sambal. It has the right amount of spiciness, manis masam masin nano nano. Nasi dia sentiasa lembut, tapi tak pernah lembik ataupun overcooked. Ikan bilis dan kacang pun dapat banyak kau boleh topap sendiri macam itu kedai Pak Long anda. Telur rebus biasalah dapat suku, tapi takdelah pulak dia bagi telur potong macam simkad tu.


Itu belum masuk lauk pauk dia perghh tatkala aku menulis perenggan ini air liur dah meleleh dah. Kalau ikut ranking lauk yang aku gemar kat sini, paru > ayam goreng > sambal sotong > rendang daging. Limpa aku tak makan. Kalau kalian tak mahu makan nasi lemak, ada je juadah yang lain seperti nasi himpit kuah lontong / kuah kacang, sup tulang, soto serta kuih muih seperti donat dan lopez. Haa nampak macam kalian dah start jilat screen setelah membaca penerangan aku. Sabaq sabaq.



Ok dah nak masuk perenggan sedih ni. Unfortunately, selepas bertahun-tahun beroperasi, gerai Nasi Lemak Aunty Maria telah diarahkan untuk ditutup oleh Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ) setelah ada jiran yang membuat aduan.......... Mengapa dan jiran yang mana satu yang mereport tu tak perlulah kita bincang di sini. So MPKJ beri masa lebih kurang sebulan untuk Aunty Maria menutup kedai nasi lemak beliau. So sad.

Aunty Maria kenal aku dari zaman remaja rambut belah tengah lagi. Walaupun dia tak tahu nama betul aku tapi dia tahu aku anak tunggal dan kenal mama aku. Beliau juga baik hati selalu bagi diskaun sebab aku regular customer. Aku syak beliau sayang aku lebih daripada pelanggan lain sebab aku selalu bekalkan syiling kat dia. Beberapa hari yang lepas, aku pergi makan kat kedai Aunty Maria. Lepas makan aku pergila approach Aunty Mari nak berbual tentang topik sensitif ni. Yelah nak juga tahu hala tuju lepasni nak buat apa takkan terus nak bersara dan biarkan legacy nasi lemak beliau dikuburkan begitu saja kan.

Ternyatalah aku telah membuat kesilapan kerana baru saja dia buka mulut terus dia mengalir air mata cakap dia tak tidur malam memikirkan masalah tersebut. Dammit tengok dia menangis aku pun rasa nak menangis time tu tapi aku sedut balik air mata aku dengan keazaman yang tinggi. Aku suggest buka je restoran sebab dah established kan tapi dia kata dia dah tua (60 years old), tak larat nak manage. So maybe dia akan buat stall kecil secara halal saja tapi orang hanya boleh tapaula tak boleh duduk lepak makan. Aku ada tweet pasal penutupan ni dan cucu Aunty Maria ada baca dan tunjuk kat beliau. Dia berterima kasih kat kalian yang sentiasa menyokong beliau dan beliau meminta agar kalian mendoakan segala urusan beliau dipermudahkan. Also tak perlulah rebel ramai-ramai nak parking kereta di rumah jiran beliau tu (ni pesanan aku).


So if you are reading this, jika anda ingin rasa nasi lemak yang paling unggul di Bangi serta Asia Tenggara, ada masih ada masa untuk merasainya buat kali terakhir sebelum kedai ditutup. Kedai dia kat fasa 4 Bandar Baru Bangi, waze saja 'Nasi Lemak Maria'. Kalian sebut je nama aku tapi tak dapat murah kot sebab macam aku cakap tadila dia taktau nama aku. Saja je suruh sebut. Anyway jika anda pernah makan di Nasi Lemak Aunty Maria, boleh kongsikan testismonial anda di ruangan komen.



3 comments:

Harris H said...

Ampang Park baru juga ditutup,
kerana "rakyat" dipinta,
mcD drive through Jln Pahang ditutup,
kerana " mengganggu' trafik "rakyat' tercinta,
Martabat graduan dihina berniaga nasi lemak,
rezeki halal tapi takpe Tun si "rakyat" dicela,
Lagenda Nasi Lemak Maria ada penhujungnya,
si "jiran" sorang didahulukan, rezeki Bangi diketepikan.
1 Jiran -1 Rakyat = 1malaysia...selamat hari wilayah

Abam Kie said...

sedihnya bila warung nasi lemak ini ditutup. biasalah org Melayu selalu dengki sesama sendiri.

P.S. abam kie follows your blog, wokey?

Siti Khadijah said...

Huwaaaaaaaaaaaaaa!!! Baru nak pergi😢😢😢😢

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...