Thursday, October 10, 2019

Tanda-Tanda Anda Ketagihan Fantasy Football

Hai apa khabar pembaca? Hari ini kita nak berbicara pasal Fantasy Football. Jika anda merupakan peminat bola sepak, ada kemungkinan yang anda main Fantasy Football jugak. Tapi kalau anda tak minat bola, anda mungkin tertanya-tanya, “Padia Fantasy Football ni??” Well Secara ringkasnya Fantasy Football ni anda jadi manager syok sendiri satu pasukan yang anda pilih pemain dia, lepastu anda akan dapat point berdasarkan persembahan pemain yang anda pilih di dunia sebenar. Pemain anda score? Dapat point. Pemain ada bolos? Tolak point. Shopping mall? Ampang Point. Tapi semua point yang anda dapat ni sekadar fantasi jugak la tak boleh tebus untuk dapatkan Tupperware ataupun tiket wayang.


Now anda dah faham konsep Fantasy Football ni, saya yakin anda pasti ada ramai kenalan yang main menda alah ni kan? Tak kiralah Boyfriend anda ke adik beradik anda ke Tok Wan anda ke. Kalau mereka ni jenis yang fanatik, anda pasti boleh nampak ciri-ciri yang saya akan huraikan sebentar lagi. Ayuh teruskan membaca.

1) Anda Menghabiskan Masa Di Pejabat Setup Pasukan Anda

Pernah tak anda nampak rakan sekerja anda tiba-tiba menjadi fokus, terutamanya pada hari Jumaat? Selalunya hari Jumaat semua orang dah fikir pasal weekend nak pergi kenduri, nak pergi parti liar, so orang tak kisah sangat dah pasal kerja. Tapi ada sorang office mate anda ni, dia akan duduk depan laptop dengan wajah yang serius, muka berkerut-kerut sambal buat posing hijabster pening kepala sebab memang mereka betul-betul pening. Mula-mula nampak macam ‘wow rajinnya dia ni’… tapi jangan terpedaya, dia sebenarnya tengah runsing susun pemain dia, fikir nak letak siapa jadi kapten Fantasy Football.

2) Anda Menyokong Pemain Pasukan Yang Dibenci

Jika kalian tengok gambar profile aku serta entri-entri lama tentang bolasepak, memang ketara kot aku minat pasukan juara Eropah enam kali. Sebagai penyokong kelab juara Eropah enam kali, obviously ada pasukan yang saya kurang gemar seperti ughh Manchester United. Tapi bila kita main Fantasy Football, kita tak boleh ada mentality taknak pilih pemain daripada pasukan yang kita tak suka ni. Saya bagi contoh beberapa tahun yang lalu, masa tu Cristiano Ronaldo main dengan United, setiap minggu dia score, dia assist, dia tanduk dia lipat, banyak point yang dia dapat. So mesti lah kita kena ada dia dalam pasukan kalau tak pastilah kita akan ketinggalan. Tapi itu kisah dulu-dulu la, season ni takkan nak pakai pemain Manchester United lagi. Kau nak pilih siapa? Phil Jones? Eric Djemba-Djemba?

3) Anda Ada Excel File Yang Memaparkan Jadual Perlawanan Setiap Pasukan

Excel file ini bukan file biasa-biasa, file ini memaparkan jadual team apa lawan team apa, siap ada colour code yang tunjuk match ni senang ke susah, so boleh plan ahead nak transfer pemain mana, nak captainkan siapa, FOR THE WHOLE SEASON!

4) Anda Follow Banyak Akaun Fantasy Football di Media Sosial

Hidup di zaman media sosial ni, semua benda kita boleh cari guna telefon pintar. So, orang yang fanatik Fantasy Football ni, dia akan banyak follow fanatik Fantasy Football yang lain. Sebab orang yang buat akaun spesifik pasal Fantasy Foolball ni, tahap kefanatikan dia lebih tinggi daripada kita yang fanatik normal ni. Haha kalian faham tak apa yang aku cuba sampaikan ni. Akaun-akaun di Twitter or Youtube yang content dia hanya cakap pasal Fantasy Football ni, mereka banyak bagi maklumat secara terperinci tentang strategi, do’s and don’t’s, siapa nak kaptenkan minggu ni, berserta dengan statistik dan grafik kebarangkalian, so kita nampak mereka bukan sekadar dok buat palatao, mereka memang betul-betul buat research berkenaan dengan Fantasy Football.

5) Mood Anda Dipengaruhi Oleh Kejayaan Pasukan Anda


Ok satu lagi tanda anda ketagihan Fantasy Football, mood anda dipengaruhi oleh kejayaan pasukan anda. Point ini boleh jadi positif ataupun negatif. Positif ni Contohnya kalau pemain yang anda pilih banyak jaringkan gol, lepastu kapten pulak mengena, point yang anda dapat cecah seratus, of course anda happy bukan? Sepanjang hari kau senyum. Time ni wife kau apa-apa semua kau bagi. Tudung dUCk? No problem. iPhone baru? Nah ambil kad kredit ni. Ok ok maybe bukan iPhone la maybe nak makan Siakap 3 rasa ke haa no problem.

Haa itu kalau menang. Kalau percaturan gagal bagaimana pula? Memang muram seharian. Perasaan bila kau letak kapten Raheem Sterling lepastu Pep pergi letak dia kat bench fuhh, rasa dia lebih teruk daripada ditinggalkan gadis. Lepastu tidur tak lena, kencing tak lawas, dan kau rasa nak just nak duduk di bucu katil sambil menyesali keputusan kau sebab tak beli Kevin de Bruyne.

So begitulah antara tanda-tanda anda ketagihan Fantasy Football. Berapa banyak ciri-ciri yang ada pada diri anda ataupun orang yang anda kenal? Mungkin anda perlukan bantuan. Also jika anda malas membaca entri panjang-panjang, anda boleh tonton versi video di bawah.





0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...