Friday, November 8, 2019

ULASAN KONSERT BUTTERFINGERS: TRANSCENDENCE 20TH YEAR ANNIVERSARY

Pada 2 November yang lalu telah berlangsungnya sebuah konsert reunion Butterfingers: di Stadium Malawati Shah Alam bersempena dengan sambutan ulangtahun ke-20 album Transcendence. Rata-rata peminat Butterfingers kini telahpun berkahwin dan sudah ada anak, berperut boroi serta merupakan ahli Persatuan Takut Bini. Setelah membeli jiwa isteri masing-masing untuk mendapat restu nak pergi konsert, peminat Butterfingers kembali menyarung jeans yang dah ketat berserta kasut Converse yang lusuh untuk bersama-sama melompat berlatarbelakangkan gorengan gitar Loque, jeritan vokal Emmett, ketukan dram padu Loko serta bassline membunuh daripada Kadak. Ayuh teruskan membaca.


(Btw guys kalau malas nak baca panjang-panjang, boleh skip terus ke versi video di bawah)

Setelah tarikh konsert diumumkan, kebanyakan tiket terus sold out seperti pisang goreng panas. Saya dah lanjut usia, tak larat dah nak terkinja-kinja nanti sengal-sengal satu badan so saya pilih area seating saja. Lepastu ada rezeki saya menang 2 keping tiket daripada Thelaki, ingatkan nak jual kat pasaran gelap tapi end up saya sedekah kat kawan saja. Pintu stadium buka pada pukul 6:30 petang, dan saya sampai around pukul 7 di stadium. Masa tu saya nampak orang beratur panjang gila mula-mula ingatkan nak beli Bobba Tea tapi rupa-rupanya tengah tunggu giliran nak masuk stadium.


Since saya duduk di zone orang tua kena gout, saya tak perlu beratur panjang. Namun begitu saya dapat lihat ramai orang yang complain pasal management di konsert. Konsert dah nak mula tapi mereka yang membeli tiket di zone melompat-lompat masih beratur panjang nak dekat 2 kilometer, lepastu dengan masalah potong q lagi. Macam tak ada direction untuk membimbing crowd ke zone yang benar dan lurus.

Dari segi performance, saya rasakan persembahan keseluruhan konsert ni mantap, at least during the first half of the concert. Macam mereka tak pernah ada hiatus pun. Since tajuk konsert pun dah Transcendence, Butterfingers memainkan semua 12 lagu daripada album ketiga mereka mengikut turutan. Opening main lagu Chemistry Between Us, so dari tempat duduk saya memang boleh nampak crowd menggila dan histeria tapi mereka tak sedar mereka sudah lanjut usia sampaikan yang kena slipped disc pun ada!

Dari segi sound, ada komen yang mengatakan mereka tak dengar sangat sound gitar Loque, especially jika mereka berada di rock zone. For me sound system dia actually well balanced, semua instrumen saya boleh dengar dengan clear. Vokal Emmett jelas kedengaran, macam dengar kaset pula. Loque pula masih ingat lagi bagaimana nak main lagu-lagu seperti Meltdown dan Faculties of The Mind kalau terlupa pun dia masih boleh improvise dengan bersahaja, Maybe sebab saya duduk dekat area Epitome, that's why saya rasa sound dia sedap. Tu la sebab dia charge harga tiket duduk kat belakang lagi mahal daripada yang berdiri depan stage kot?

Satu lagi benda yang saya nak puji pasal konsert ulangtahun ke 20 Transcendence ni adalah lighting dia. Jika kalian perasan, mood lighting dia ikut tema warna kulit setiap album yang dimainkan. Contohnya masa set Transcendence lampu dia warna oren dan merah, masa set Butterworth pushful dia guna lampu hijau dan time main lagu-lagu dari 1.2 Miligrams, dia banyak guna lampu ungu.


Ok for those who attended the concert I guess the biggest talking point is about Kadak's situation. Lepas set Butterworth Pushful, kita tak nampak Kadak di atas stage. Lepastu dapat update yang Kadak mengalami sesak nafas dan dinasihatkan untuk tidak meneruskan persembahan. Daripada update di IG beliau, dah keluar dah dari hospital.

Saya pasti semua orang faham situasi tersebut and We all wish a speedy recovery untuk saudara Kadak. But of course kita boleh nampak betapa besarnya impact ketiadaan Kadak terhadap persembahan Butterfingers pada malam tersebut. Sure mereka try to go on with the show just main gitar dengan vokal saja, even at one point Loque cuba main bass masa lagu Royal Jelly tapi unfortunately lagu tu rasa kosong tanpa riff legend lagu tersebut. I don't know maybe Emmett boleh main rhythm guitar or ada backup sessionist ke? Or buat macam Foo Fighters panggil je fans naik pentas main aku hampir tahu main semua solo lagu Butter guna mulut. Even kalau tengok setlist patutnya ada 3 lagu encore tapi mereka decide untuk tidak meneruskannya.

Bila dah jadi perkara benda sebegini, unfortunately kita tak dapat elak rasa flow dan momentum concert tu terganggu. Banyak kali jugak mereka stop dan main video promo abang Rom berulang-ulang. Takpe at least ada peluang juga untuk pakcik-pakcik sengal lutut di rock zone untuk berehat kan. Siap ada pesanan penaja yang panjang dan crowd diminta untuk menyanyikan lagu Tanah Pusaka bersama-sama. Personally I don't really mind pun sebab tanpa penaja mungkin tiada konsert tapi adakah Butterfingers yang dulu-dulu akan menurut kata-kata daripada brand sebegini? Hehehe.

Secara keseluruhannya saya berpuas hati dengan dengan konsert ulangtahun ke 20 Transcendence ni. Dah tua-tua ni memang susah nak pergi bersukaria berparti liar seperti zaman remaja, especially bila dah ada anak isteri so kita kenalah tahu priority. So bila once in a while dapat pergi konsert band kegemaran bersama rakan-rakan lanjut usia yang lain, perasaan dia rasa special sikit sebab rasa lebih nostalgik walaupun dah tak larat dah nak join moshing depan stage. Konon-konon ini last concert Butterfingers tapi nanti ulangtahun ke 20 album Selamat Tinggal Dunia ke Kembali ke mereka buatla renunion sekali lagi ye tak. Ok habis dah thanks for reading!

#Transcendence20years

Untuk ulasan penuh berserta video highlight di konsert:





0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...